Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ«MEGA CHANNEL»: «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ«MEGA CHANNEL»: «ΠΡΩΙΝΟ MEGA»
ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008
Δ. ΤΑΚΗΣ: Επιστροφή στο studio και μαζί μας ο Υπουργός Μεταφορών, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης. Καλημέρα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλημέρα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Καλά είστε; Είστε στο απυρόβλητο αυτόν τον καιρό, έχετε βρει την ησυχία σας λίγο, αλλά δεν ξέρω για πόσο θα είστε γιατί …. .
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προς το παρόν.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Σας βούτηξαν λίγο οι συνδικαλιστές με την ιστορία του ΟΣΕ και άρχισαν να φωνάζουν.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κάποιοι συνάδελφοι σας μου είχαν πει κάποτε «βλέπουμε ότι η δημοτικότητα σας έχει ανέβει τελευταία» και λέω «μη στενοχωριέστε, θα ξαναπέσει».
Δ. ΤΑΚΗΣ: Να πάρουμε τα θέματα ένα – ένα. Για τον ΟΣΕ θα έχουμε και συνδικαλιστές σε ζωντανή σύνδεση για να δούμε ποια είναι η άποψη τους για τις ανακοινώσεις που έχετε κάνει και τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού. Και θα δούμε κα το θέμα της Ολυμπιακής που επίσης είναι πολύ σημαντικό και μας αφορά.
Κάθε χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κάτι ανακοινώνεται για την Ολυμπιακή. Αλλά πριν να πάμε ήθελα στα πολιτικά – πολιτικά, να ξεμπερδεύουμε με αυτό και μετά να πάμε στα θέματα του Υπουργείου σας.
Θέλω να πάμε να δούμε το video με τις εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη, να έρθουμε να το συζητήσουμε εδώ με τον Υπουργό και να συζητήσουμε κα τις αποκαλύψεις που έχουν σήμερα οι εφημερίδες όσον αφορά τις δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή για Υπουργούς και για άλλα θέματα και για το θέμα του κ. Παυλίδη και μετά θα πάμε στα θέματα αρμοδιότητας του κ. Χατζηδάκη.
Πάμε να δούμε το video.
Προβολή video
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πλήρη στήριξη του παρέχει μέχρι στιγμής στον στενό του συνεργάτη ο Αριστοτέλης Παυλίδης παρά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση εναντίον του κ. Ζαχαρίου για δωροδοκία. Είναι χαρακτηριστική  η δήλωση του με την οποία δείχνει να μην υπολογίζει τις όποιες συνέπειες από τη στήριξη του αυτή.
Α. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Ενήργησα έτσι γιατί στα νησάκια μας εμάθαμε αλλά φαίνεται πως το μαθαίνουν και αλλού πως το συνεργάτη σου όταν μάλιστα είναι και παιδικός φίλος σου δεν τον απαρνιέσαι αβασάνιστα με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για σένα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δήλωση του πρώην Υπουργού είναι απάντηση στην αποκάλυψη της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ότι την επίμαχη  περίοδο των καταγγελιών του εφοπλιστή Μανούση ο κ. Παυλίδης ναι μεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Ζαχαρίου από τη θέση του Διευθυντή του γραφείου του, αλλά λίγες ημέρες αργότερα τον επαναπροσέλαβε, αυτή τη φορά ως ειδικό σύμβουλο.
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Πρέπει οι Υπουργοί ή εν πάση περιπτώσει οι βουλευτές, γιατί και οι συνεργάτες δεν είναι μόνο των Υπουργών, είναι των βουλευτών, θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους πάντα ανοιχτά γιατί πιθανόν να μπουν σε περιπέτειες τις οποίες οι ίδιοι ούτε θα είχαν επιλέξει να μπουν ούτε θα ήθελαν ενδεχομένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν από την παραπομπή στον Άρειο Πάγο δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά από καταγγελίες για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής την περίοδο που ήταν Υπουργός Αιγαίου ο κ. Παυλίδης. Το ΠΑΣΟΚ στρέφεται κατά ορισμένων δικαστών και κάνει λόγο για συγκάλυψη.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εμείς έχουμε επανειλημμένα στηλιτεύσει τη λειτουργία συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και βεβαίως την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη με κάθε μέσο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική δικαιοσύνη.
Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: Κάθαρση. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα άλλα τα κόμματα. Όλα τα κόμματα. Μη περιμένουμε Εισαγγελείς και αστυνόμους να μας ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι απατεώνες σε κάθε κόμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Π. ΜΕΝΤΡΕΚΑΣ: Αυτή τη σκανδαλώδη πολιτική μπορεί ο λαός να την καθαρίσει, παραμερίζοντας και τα κόμματα των εφοπλιστών και τους ίδιους τους εφοπλιστές.
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει ένα κορυφαίο πολιτικό σκάνδαλο το οποίο δεν μπορεί να το κρύψει στην άμμο του Δεκαπενταύγουστου η κυβέρνηση.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Άγονη γραμμή, άγονη κυβέρνηση, άγονη η απολογία του κ. Παυλίδη, παράγονη δικαιοσύνη.
————–
Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Χατζηδάκη, υπάρχουν και βουλευτές του κόμματος σας, όπως ο κ. Σούρλας, που αντιδρούν σε όλη αυτή την ιστορία των τελευταίων εβδομάδων και το ερώτημα μου είναι αν τελικά αξίζει να μείνει ο κ. Παυλίδης χωρίς να ξεκαθαρίσει η υπόθεση στη Νέα Δημοκρατία και να πληρώνει τόσο κόστος η παράταξη σας και η κυβέρνηση και το κόμμα σας.
Πιστεύετε ότι αξίζει, πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει κάποια κίνηση είτε από την πλευρά του κ. Παυλίδη, είτε από την πλευρά του Πρωθυπουργού, είτε από την πλευρά του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ένα αντίστοιχο με εκείνο του Κουκοδήμου; Τι θα έπρεπε να γίνει;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Τάκη, σίγουρα δεν είναι ένα ευχάριστο θέμα. Και πιο πολύ απ’ όλους για τον ίδιο τον κ. Παυλίδη. Από εκεί και πέρα όμως ξέρετε μπορεί να τύχει σε πάρα πολλούς μια τέτοια ιστορία, υπό την έννοια ότι μπορεί να έρθει κάποιος να σε κατηγορήσει και μπορεί αυτό να αποδειχθεί ότι ήταν μια αβάσιμη κατηγορία.
Ο κ. Παυλίδης όπως ξέρετε έχει προσφύγει μόνος του στη δικαιοσύνη και πρώτος, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Επομένως αντιλαμβάνεστε και τη δική του θέση από την άλλη πλευρά και πρέπει όλοι να την αντιλαμβανόμαστε γιατί όσοι είμαστε στο δημόσιο βίο πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε. Έρχονται πολλές φορές και στη Βουλή και γενικότερα κατηγορίες οι οποίες αποδεικνύονται απολύτως αβάσιμες.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Μιας και μου λέτε ότι μπορεί να τύχει στον οποιονδήποτε, για να σας βοηθήσω να μου πείτε κάτι. Αν ήσασταν εσείς στη θέση του κ. Παυλίδη και είχε τύχει σε εσάς αυτή η ιστορία, τι θα κάνατε για να βοηθήσετε το κόμμα σας και την παράταξη σας;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο καθένας κάνει αυτό το οποίο νομίζει ο ίδιος και τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί, επομένως εγώ δεν έχω να υποδείξω σε κανέναν τι να κάνει. Εγώ προσωπικά πιστεύω, βεβαίως πρέπει να βρεθείς σε αυτή τη θέση για να ξέρεις, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι θα είχα προς το παρόν ανεξαρτητοποιηθεί χωρίς βεβαίως να άρω την εμπιστοσύνη μου στη κυβέρνηση, διότι πιστεύω ότι αυτή η πρακτική θα διευκόλυνε όλους.
Αλλά σας είπα, ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει. Ο κ. Παυλίδης προφανώς πιστεύει μέσα του ότι είναι απολύτως αβάσιμο αυτό για το οποίο κατηγορείται και είμαι βέβαιος, παρ’ όλο ότι δεν έχω μιλήσει μαζί του, ότι με τη στάση του θέλει να υποδηλώσει ακριβώς αυτό.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Μου αρκεί αυτό που είπατε ότι εσείς στην προκειμένη περίπτωση θα είχατε ανεξαρτητοποιηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση που θα σας αφορούσε. Να ρωτήσω και κάτι άλλο για να κλείσουμε την υπόθεση Παυλίδη. Έχουν σήμερα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τα «ΝΕΑ» το εξής θέμα. Ότι έχουν έρθει στη Βουλή πολλές μηνύσεις που αφορούν σε Υπουργούς για θέματα ήσσονος σημασίας, όπως ας πούμε στον κ. Παναγιωτόπουλο επειδή δεν μείωσε την ανεργία, σε άλλους Υπουργούς.
Και αυτό το θέμα που έχει να κάνει με ένα σκάνδαλο, όπως τουλάχιστον λέει η μια πλευρά, δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θεωρείτε ότι όντως υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά σε αυτή την υπόθεση και ότι όντως υπάρχει ένα θέμα με τη δικαιοσύνη σε αυτή την ιστορία;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νομικά κάθε υπόθεση έχει την ιδιαιτερότητα της. Προσωπικά δεν έχω μελετήσει τους φακέλους και δεν θέλω και εγώ να κάνω τον Εισαγγελέα, πολύ περισσότερο χωρίς να ξέρω τα στοιχεία. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν απαντήσεις από την ίδια τη δικαιοσύνη.
Αλλά κοιτάξτε, το θέμα ήταν γνωστό έτσι κι αλλιώς, η αναφορά του Δημάρχου της Τήλου κ.ο.κ. Και εγώ ήμουν Ευρωβουλευτής και την είχα ακούσει τότε αυτή την αναφορά. Επομένως δεν θεωρώ ότι υπήρχε κάποια σκοπιμότητα. Ήταν κατά την άποψη μου και από όσα έχω δει τις τελευταίες μέρες μια νομική ερμηνεία που έδωσε ο Εισαγγελέας.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Αλλά το γιατί δεν ήρθε στη Βουλή ενώ έχουν έρθει άλλες υποθέσεις ήσσονος σημασίας αυτό σας ρωτώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα. Έτσι κι αλλιώς την εξέτασε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και την ξαναέστειλε από ότι αντιλαμβάνομαι πίσω στην Εισαγγελία …..
Δ. ΤΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για χειραγώγηση τη δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση και μάλιστα κατηγορεί και τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Χατζηγάκη.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, σας είπα θα υπάρξουν απαντήσεις και υπήρξαν απαντήσεις και από τον κ. Χατζηγάκη. Το ΠΑΣΟΚ τώρα τη θυμήθηκε τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης; Δεν λέω τι γινόταν επί των ημερών του,  λέω υπήρξε ένα θέμα το 2006, που ήταν; Αν υπήρχε τόσο σοβαρό ζήτημα κλπ., τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή; Γιατί δεν το είχε θίξει τότε; Το θυμήθηκε τώρα επ’ αφορμή ενός θορύβου που γίνεται;
Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως και άλλες υποθέσεις όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» για να είμαστε και απολύτως ακριβείς, για να ξέρουμε και τι γίνεται, να μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλο μας, οι περισσότερες υποθέσεις που έρχονται στη Βουλή και αφορούν Υπουργούς πάντα πάνε στο συρτάρι.
Δηλαδή εδώ 14 υποθέσεις έχουν τα «ΝΕΑ» Υπουργών από την εποχή του ΠΑΣΟΚ ακόμα, Ευθυμίου, Χριστοδουλάκης, Παπαντωνίου, Ρεγκούζας, Κεφαλογιάννης, Παπαθανασίου, Παναγιωτόπουλος, Αλογοσκούφης, Καλός, Σπηλιωτόπουλος, Μαριέττα Γιαννάκου, καμία υπόθεση ποτέ δεν συζητήθηκε για να αρθεί η ασυλία.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, δεν θέλω να πω ότι οι πολιτικοί είμαστε αθώοι ή ότι είμαστε τέλειοι, ότι δεν έχουμε να δώσουμε εξηγήσεις για διάφορα ζητήματα, πολλές από αυτές τις υποθέσεις προκύπτουν λόγω αν θέλετε μιας πολεμικής που υπάρχει από κάποιους συμπολίτες μας, από μία διάθεση εκδίκησης, μια καταγγελτική διάθεση και γι’ αυτό τίθενται και στο αρχείο.
Και για να ξαναγυρίσω και στην αρχική πρόθεση, νομίζω ότι και ο κ. Παυλίδης στη δική του υπόθεση κάτι τέτοιο σκέφτεται.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι και να κλείσουμε με αυτό το κομμάτι της συζήτησης. Πιστεύετε ότι σας έχει ξεφύγει λίγο η προεκλογική σας ρητορεία και ο στόχος σας ο προεκλογικός που ήταν πολύ έντονος, το «σεμνά και ταπεινά», και το «διαφάνεια και εντιμότητα στο δημόσιο χρήμα»;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Τάκη, να σας πω τι πιστεύω. Θεωρώ ότι κανένα κόμμα πουθενά στον κόσμο δεν είναι κόμμα αγγέλων. Όλα τα κόμματα, όλες οι παρατάξεις είναι παρατάξεις ανθρώπων και επομένως είναι δυνατόν να υπάρχουν μέσα σε κάθε παράταξη και άνθρωποι οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ξέρω όμως, γιατί μιλάω μαζί του εκ των πραγμάτων, κάθε Υπουργός μιλάει με τον Πρωθυπουργό, την ευαισθησία του ίδιου του Πρωθυπουργού γι’ αυτά τα θέματα, πόσο μας ελέγχει για τους συνεργάτες μας, πόσο μας λέει να προσέχουμε για τέτοιου είδους ζητήματα και πραγματικά ο πήχης για εμάς για τέτοια θέματα είναι πάρα πολύ ψηλά και προσπαθώ να τον κρατήσω …..
Δ. ΤΑΚΗΣ: Φαίνεται ότι κάποιοι πηδάνε κάτω από τον πήχη, όχι πάνω από τον πήχη.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προσπαθώ να τον κρατήσω ψηλά και στο δικό μου το Υπουργείο.
Κατά σύμπτωση σήμερα στη 1 η ώρα έχω συνάντηση με τη Διεθνή Διαφάνεια, τη μη κυβερνητική οργάνωση, ακριβώς για να κουβεντιάσουμε τέτοια θέματα σε σχέση με τις δραστηριότητες του Υπουργείου Μεταφορών.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Καλώς, ας βάλουμε μια παρένθεση σε αυτό το κομμάτι της συζήτησης. Εγώ πάντως θα κρατήσω και αυτό που είπατε σας τιμά ότι αν εσείς βρισκόσασταν στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχατε ανεξαρτητοποιηθεί μέχρι να καθαρίσει η υπόθεση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι με τιμά. Ο καθένας τοποθετείται με το δικό του τρόπο.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Σας τιμά που το λέτε δημοσίως σήμερα εδώ μπροστά. Αυτό εννοώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για τον εαυτό μου λέω. Δεν σημαίνει ότι κάνω υποδείξεις σε οποιονδήποτε άλλο. Και σας είπα, ο καθένας όταν είναι έξω από το χορό ίσως πολλά τραγούδια ξέρει.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, πάμε στο θέμα του ΟΣΕ. Ανακοινώσατε πριν από λίγες μέρες την ανασυγκρότηση του Οργανισμού, μια ανασυγκρότηση που προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις, η αντιπολίτευση και οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για ξεπούλημα του ΟΣΕ. Τι συμβαίνει; Πιστεύετε ότι αν ο ΟΣΕ, όπως το έχετε πει πολλές φορές, δεν ακολουθήσει το πρόγραμμα που εσείς ανακοινώσατε, θα έχει την τύχη της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι. Είπα και στη συνέντευξη τύπου, μη λέτε για ξεπούλημα. Μπορούμε να κάνουμε κριτική στον ΟΣΕ για όλες τις κυβερνήσεις, αλλά ξεπούλημα σε έναν τέτοιο Οργανισμό δεν μπορεί να γίνει. Διότι ο Οργανισμός αυτός είναι μέσα για μέσα, πώς να σας το πω. Κανείς, μόνο αν ήταν τρελός για δέσιμο θα μπορούσε να τον πάρει.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Τόσο χρεωμένος είναι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω πόσο χρεωμένος είναι. Μπαίνει 2 εκ. € την ημέρα μέσα. 800 εκ. το χρόνο. Οι δαπάνες μισθοδοσίας, μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας, είναι τετραπλάσιες από το σύνολο των εσόδων του Οργανισμού αυτού. Δεν υπάρχει σύγκριση με κανέναν άλλο Οργανισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Και με βάση αυτό το συλλογιστικό κάναμε, εξαγγείλαμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, ανασυγκρότησης του Οργανισμού, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και με συγκεκριμένους στόχους από πλευράς ελλειμμάτων. Και είναι λογικό όταν εξαγγέλλει κανείς ένα τέτοιο πρόγραμμα, την ώρα που έχει πολύ χαμηλά έσοδα και πολύ μεγάλα έξοδα, να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να προσπαθήσει να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει τα έξοδα. Αλλιώτικα το πρόβλημα αυτό θα παραμείνει.
Και τα χρήματα αυτά ξέρετε, τα ελλείμματα, δεν πληρώνονται ούτε από μένα ούτε από τον κ. Αλογοσκούφη, πληρώνονται από τους τηλεθεατές σας, πληρώνονται από τους Έλληνες φορολογούμενους. Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Υπάρχουν αρκετές επικρίσεις σε αυτά που ανακοινώσατε, ότι δεν αναφερθήκατε καθόλου στην ασφάλεια.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στην ασφάλεια δεν αναφέρθηκα; Ίσα–ίσα. Ίσα–ίσα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Με δεδομένο και τα ατυχήματα που έχουν γίνει το τελευταίο το διάστημα. Σε αυτό το κομμάτι τι θα γίνει; Γιατί καλός ο εκσυγχρονισμός, η εθελούσια έξοδος ή ενδεχομένως η αύξηση των κομίστρων, των εισιτηρίων, αλλά η ασφάλεια;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Τάκη, εμείς σταθήκαμε σε 4 άξονες. Διαφάνεια, οικονομική εξυγίανση, ανάπτυξη, και το πρώτο-πρώτο (το αφήνω τελευταίο για να το τονίσω) ήταν η ασφάλεια. Όπου εξαγγείλαμε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων –μπορώ να σας τα αναφέρω αναλυτικά- έλεγχοι με ένα ειδικό μηχάνημα δυο φορές το χρόνο, μέσα στα μέτρα τα οποία…
Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως με βάση και το τελευταίο ατύχημα που είχαμε δει, θυμάστε, η ασφάλεια μάλλον έχει να κάνει με τα κυκλώματα και τα καρτέλ που υπάρχουν στον ΟΣΕ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Διότι ήταν αποτέλεσμα και αυτής της ιστορίας το ατύχημα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχει να κάνει και με έναν τρόπο γενικότερα που ο Οργανισμός αυτός έχει μάθει να λειτουργεί. Αλλά μέσα στα μέτρα που εξαγγείλαμε για την ασφάλεια είναι νομίζω και κάτι εξαιρετικά σημαντικό, είναι η συνεργασία μας με τους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους, έτσι ώστε ακριβώς να ενισχύσουμε τα πρότυπα και τους κανόνες ασφαλείας του Οργανισμού. Αλλά σας είπα, είναι μια σειρά από μέτρα, αν θέλετε μπορώ να σας τα πω.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Πριν μας πείτε για την εθελουσία έξοδο και τις ενδεχόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια, να πάμε στο Σταθμό Λαρίσης, εκεί είναι ο Κώστας Τσιτούνας και έχει μαζί του τον Παναγιώτη Τερζόγλου, ο οποίος είναι αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΟΣΕ. Καλημέρα.
Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Καλημέρα Δημήτρη, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Μας ακούει ο κ. Τερζόγλου;
Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Βεβαίως, ναι, σας ακούει.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Κύριε Τερζόγλου είναι τόσο χάλια τα πράγματα όσο έχει πει ο Υπουργός, ότι ο ΟΣΕ μπαίνει μέσα 2 εκ. € τη μέρα και ότι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί να τον πάρει άρα κατά συνέπεια δεν πρέπει να μιλάμε για ξεπούλημα;
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Κύριε Τάκη, ακούγοντας τον κύριο Υπουργό προσπαθούσα να μετρήσω πόσα σχέδια ανασυγκρότησης έχω ακούσει τα τελευταία 16-18 χρόνια. Πρέπει να είναι 5 ή 6 σχέδια ανασυγκρότησης, φιλόδοξα.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Πάντως του κυρίου Χατζηδάκη είναι το πρώτο αυτό.
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Ορίστε;
Δ. ΤΑΚΗΣ: Λέω, του κυρίου Χατζηδάκη είναι το πρώτο σχέδιο ανασυγκρότησης.
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Το πρώτο, αλλά η εκτίμηση των σιδηροδρομικών είναι ότι τελικά θα υπηρετήσει και αυτό τον ίδιο στόχο, ο οποίος ήταν κάθε φορά να κόβεται ένα κομμάτι από τον ΟΣΕ.
Δ. ΤΑΚΗΣ: Εσείς συμφωνείτε με αυτό που είπε ο Υπουργός ότι ο ΟΣΕ μπαίνει μέσα κάθε μέρα 2 εκ. € και ότι είναι ένας Οργανισμός τόσο χρεωμένος που κάποιος για να τον πάρει θα είναι τρελός;
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Μισό λεπτό. Για να αγοράσει κάποιος όλο τον Οργανισμό φυσικά δεν μπορεί, όπως κανείς δεν μπορεί να αγοράσει την εκκλησία παραδείγματος χάρη, εντάξει; Αλλά κοιτάξτε να δείτε…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι για τον ίδιο λόγο. Όχι για τον ίδιο λόγο κύριε Τερζόγλου. Καλημέρα καταρχήν.
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη. Μπορεί και ο ΟΣΕ να έχει μεγάλη περιουσία, όπως η εκκλησία, αλλά ο ΟΣΕ τέτοιο πρόβλημα που έχει δεν το έχει καμιά άλλη επιχείρηση στην Ελλάδα, δημόσια και ιδιωτική, πώς να το κάνουμε;
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Σίγουρα, σίγουρα. Ναι, αλλά έχουμε αποκρύψει κάποια πράγματα που δεν τα λέμε. Καταρχήν δεν λέμε ότι από το 1992, όταν άρχισε το πρόγραμμα επενδύσεων στον ΟΣΕ, έχουν ξοδευτεί 3-4 δις €, δεν ξέρω ακριβώς, και δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα απολύτως έργο. Δηλαδή ούτε και το ΠΑΘΕ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κανένα απολύτως όχι, ολοκληρώνονται τμηματικά.
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Με συγχωρείτε, όχι – όχι, δεν είναι έτσι.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ δέχομαι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, χωρίς καμιά αμφιβολία δέχομαι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις…
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Μα οι καθυστερήσεις αυτές κύριε Υπουργέ…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά ξέρετε ότι το έλλειμμα προκύπτει για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και το ότι έχουν ξεφύγει πλήρως τα λειτουργικά έξοδα.
Π. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ: Επιτρέψτε μου, επειδή μέχρι σήμερα είχατε πολλές δυνατότητες να απευθυνθείτε στον κόσμο και οι απόψεις σας έχουν γίνει κατανοητές. Επιτρέψτε μου να πω ότι εάν από το ’92 είχε ολοκληρωθεί έστω και ένα έργο, η διπλή γραμμή, και όχι σε όλο το δίκτυο, μόνο στον κεντρικό άξονα, Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, θα είχε περισσότερα έσοδα ο ΟΣΕ; Σαφέστατα ναι.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα είχε, αλλά η διαφορά των εσόδων με τα έξοδα είναι 1 προς 9 φέτος. Για κάθε

Μετάβαση στο περιεχόμενο