“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άη-Γιάννη. Έφυγα από εκεί 18 χρονών. Αλλά γυρνάω πολύ συχνά γιατί, φυσικά, το αίμα νερό δε γίνεται. Η σχέση όλων μας με τον τόπο μας είναι ακατάλυτη. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και μόλις πατήσω το πόδι μου, είτε στο αεροδρόμιο, είτε στο λιμάνι, αισθάνομαι ότι γύρισα και πάλι εντός έδρας…”
Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στα Μυλοποταμίτικα Νέα
Κύριε Χατζηδάκη, ποια είναι η σχέση σας με το Μυλοπόταμο και την Κρήτη;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Άη-Γιάννη. Έφυγα από εκεί 18 χρονών. Αλλά γυρνάω πολύ συχνά γιατί, φυσικά, το αίμα νερό δε γίνεται. Η σχέση όλων μας με τον τόπο μας είναι ακατάλυτη. Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και μόλις πατήσω το πόδι μου, είτε στο αεροδρόμιο, είτε στο λιμάνι, αισθάνομαι ότι γύρισα και πάλι εντός έδρας.
Ποια στοιχεία κρατάτε από τη γενικότερη φιλοσοφία που διακατέχει κάποιον Μυλοποταμίτη και πώς θεωρείτε ότι σας έχει βοηθήσει στη σταδιοδρομία σας αλλά και στη ζωή σας;
Έχω κρατήσει από το Μυλοπόταμο έννοιες και αξίες με ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Το φιλότιμο. Η ανθρωπιά. Η λεβεντιά. Η φιλοξενία. Να βλέπει κανείς αναντρανιστά τη ζωή. Οι ρίζες μας είναι βαθιές και γι’αυτό μας στηρίζουν γερά στην πορεία μας. Ποια προβλήματα εντοπίζετε στο Μυλοπόταμο και ποιες προτάσεις θα είχατε για την επίλυση τους, όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής;Το Μυλοπόταμο έχει μια ευκαιρία και ένα πρόβλημα. Η ευκαιρία είναι ο τουρισμός σ’όλες του τις μορφές. Στη θάλασσα και στο βουνό. Θερινός και χειμερινός. Ο κίνδυνος είναι η αυξημένη εγκληματικότητα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία στον τουρισμό συνδυάζοντας την όποια βοήθεια από το κράτος και την Περιφέρεια με την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των κατοίκων. Αλλά πρέπει να εξαλείψουμε και το πρόβλημα της εγκληματικότητας γιατί στιγματίζει, δυστυχώς, την επαρχία μας και τραυματίζει την κοινωνική ειρήνη. Κι εκεί η Πολιτεία πρέπει να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Η χώρα μαστίζεται από πολυσύνθετες και δυσεπίλυτες κρίσεις, τις χειρότερες της πρόσφατης ιστορίας της.
Ποιά είναι για εσάς η πιο άμεση και επιτακτική αναγκαιότητα, αλλά και η προτεραιότητα σας εφόσον βρεθείτε στην επόμενη κυβέρνηση;
Η μεγαλύτερη ασθένεια της Ελλάδος είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Η πατρίδα μας χρειάζεται αλήθεια πριν από τις εκλογές. Αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη μετά. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο. Είμαστε πάνω απ’όλα Έλληνες. Η όποια καινούργια κυβέρνηση, με νωπή εντολή, πρέπει να ενώσει τους Έλληνες στην τόσο αναγκαία εθνική επανεκκίνηση.
Δυστυχώς πέσατε κι εσείς «θύμα» της τυφλής βίας εξοργισμένων πολιτών προς τους πολιτικούς. Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς που βλέπουν τις οικονομίες τους να στερεύουν και θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνους -και συλλήβδην όλους- τους πολιτικούς για αυτό;
Θέλω να πως και για την Ελλάδα ισχύει αυτό που συμβαίνει και στις οικογένειες. Κάθε κρίση ξεπερνιέται με ψυχραιμία και σχέδιο. Η ένταση και οι ακρότητες δε λύνουν προβλήματα. Προσθέτουν κι άλλα. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Οι Έλληνες αποφασίζουν για τις οικογένειές τους και για το μέλλον τους. Στις εκλογές εκείνοι είναι τα αφεντικά. Και γι’αυτό θα πρέπει να σκεφτούν διπλά πριν ψηφίσουν. Γιατί «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Είναι μεγάλος ο πειρασμός, πριν από τις εκλογές, να υποσχεθείς ότι διαθέτεις μαγικές λύσεις. Μια τέτοια πρακτική, όμως, θα ήταν ένα ακόμα πρόβλημα για την πατρίδα μας. Μόνο με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση.