Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στα ΝΕΑ του Σαββακύριακου και στη Δήμητρα Σκούφου

kx_nea_26_4_2013

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και δεν αλλάξουμε την παραγωγική μας βάση, μπορεί να μη διατηρηθεί σε λίγα χρόνια. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα. Καθώς μιλάμε για τη  νέα αναπτυξιακή περίοδο και για τις νέες πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη περνά οπωσδήποτε μέσα από την εξωστρέφεια. Αλλιώς θα επιστρέψουμε πάλι στον καταναλωτισμό. Πάλι στα δανεικά, πάλι σε μια ανάπτυξη σε πήλινα πόδια

 kx_nea_26_4_2013

 

Με  έμφαση στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στόχευση σε 9 επιχειρηματικούς κλάδους μεταξύ των οποίων o τουρισμός, η περιβαλλοντική βιομηχανία, ο τομέας της υγείας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, του αγροτοδιατροφικου τομέα αλλά και την στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων μέσω  δράσεων για καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σχεδιάστηκε το νέο ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσω του οποίου θα εισρεύσουν στην χώρα πόροι 20,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» λέει στα ΝΕΑ ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός εντάσσεται στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για τα επόμενα χρόνια που θα παρουσιάσει Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες. 

Η στόχευση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αξιοποιηθεί κάθε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και με γνώμονα αυτό σχεδιάστηκαν τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία πρόκειται να σταλούν την ερχόμενη εβδομάδα προς έγκριση στην ΕΕ. 

«Ήδη φροντίσαμε ώστε το νέο ΕΣΠΑ να είναι ενταγμένο σε αυτή τη λογική και για αυτό στηρίζεται στις μελέτες ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της ΜcΚinsey που αποτελούν και τη βάση του σχεδιασμού για το συνολικό αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας» λέει  κ. Χατζηδάκης. 

Προτεραιότητα στο νέο ΕΣΠΑ θα έχει το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση», που είναι το μεγαλύτερο από τα επιχειρησιακά προγράμματα. «Με αυτό το πρόγραμμα σπάμε μια παράδοση δεκαετιών που έδινε έμφαση σε τεχνικά έργα» υπογραμμίζει ο υπουργός. 

Πρώτη φορά το βάρος πέφτει στην επιχειρηματικότητα και τα κονδύλια που θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι  4,2 δις ευρω. Συγκεκριμένα οι πόροι του προγράμματος αυτού θα προσανατολιστούν στους τομείς: 

– Του τουρισμού  με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου και την ποιοτική αναβάθμιση του παραδοσιακού μοντέλου που είχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Παράλληλα έμφαση θα δοθεί και στη ανάδειξη άλλων μορφών τουρισμού όπως του συνεδριακού, του ιατρικού-ιαματικού τουρισμού, στην τουριστική προβολή της χώρας καθώς και σε έργα υποδομής. 

– Του αγροτοδιατροφικου τομέα όπου η προτεραιότητα θα δοθεί σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

– Της εφοδιαστικης αλυσίδας με στόχο την βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών 

– Του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων και στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα αυτό αλλά και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την προστασία της βιοπικιλοτητας και την αειφορία. 

– Της υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας με κατεύθυνση την έρευνα και την ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας 

– Της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας 

– Των υλικών και των κατασκευών, που περιλαμβάνει την επεξεργασία πρώτων υλών για την παραγωγή σημαντικών εξαγωγικών προϊόντων 

– Των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών 

– Των δημιουργικών-πολιτιστικών βιομηχανιών, όπως το ελληνικό design. 

ΟI START-UPS. “Οι πόροι θα κατευθυνθούν στοχευμένα. Το βέβαιο είναι ότι δε θα ξοδέψουμε χρήματα δεξιά και αριστερά” σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι παράλληλα θα δώσει έμφαση σε δυο οριζόντιες προτεραιότητες: της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. 

“Θα ήταν τεραστία παράλειψη εάν δεν ενισχύαμε το κίνημα των Startups επιχειρήσεων που υπάρχει στην Ελλάδα. Μάλιστα με την κατεύθυνση και του ίδιου του Πρωθυπουργού διπλασιάζονται στο νέο ΕΣΠΑ οι πόροι που κατευθύνονται σε αυτό το κομμάτι από 4% που ήταν επί του συνόλου του προϋπολογισμού στο 8%», εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης. 

«ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και δεν αλλάξουμε την παραγωγική μας βάση, μπορεί να μη διατηρηθεί σε λίγα χρόνια. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα. Καθώς μιλάμε για τη  νέα αναπτυξιακή περίοδο και για τις νέες πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη περνά οπωσδήποτε μέσα από την εξωστρέφεια. Αλλιώς θα επιστρέψουμε πάλι στον καταναλωτισμό. Πάλι στα δανεικά, πάλι σε μια ανάπτυξη σε πήλινα πόδια» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης. 

Όσο για το εάν το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει απάντηση στην ανεργία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη στη χώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Όμως μπορεί και να είναι ένα ανάχωμα στην κρίση. “Το 2013 είχαμε στόχο να ξεπεράσουμε τα 4 δις ευρώ, ξεπεράσαμε τους στόχους και φτάσαμε στα 5 δις ευρώ. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση από τη 18η. Όμως δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε ότι το κενό χρηματοδότησης εξαιτίας της κρίσης είναι μεγαλύτερο και για αυτό αγωνιζόμαστε να επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα πλήρως και να μπει η πραγματική οικονομία σε άλλους ρυθμούς, γιατί αυτή είναι η απάντηση για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση”. 

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ύψους 3,4 δισ. ευρω  αφορούν το δεύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για την Εκπαίδευση και την Απασχόληση με έμφαση σε όπως η κατάρτιση, η βελτίωση δεξιοτήτων, τα κουπόνια ανέργων, η πρακτική άσκηση και μαθητεία, η ανάπτυξη βρεφονηπιακών σταθμών, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και του ΟΑΕΔ. “Είναι μια σειρά δράσεων που θα δώσουν μια πειστικότερη απάντηση στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, αλλά και θα λειτουργήσουν ανακουφιστικά για την κοινωνική κρίση που έχουμε μπροστά μας. Για αυτό και θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες δράσεις να  λάβουν χώρα στο διάστημα 2014-2016, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα, δηλαδή που τα ΕΣΠΑ ξεκίναγαν αργά και υπήρχε ένα κενό κατά την πρώτη περίοδο. Θα είμαστε αδικαιολόγητοι να υπάρχει αυτό το κενό διότι η κοινωνική κρίση είναι τώρα και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα” τονίζει ο κ.Χατζηδάκης. 

ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Το τρίτο επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρο Ανάπτυξη και θα είναι ύψους 4 δισ. ευρω. Το πρόγραμμα θα  αφορά στη δημιουργία υποδομών για έργα όπως η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Αθήνας, το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση του  Διευρωπαϊκού Δικτύου, λιμενικά έργα, έργα αεροδρομίων, διαχείριση αποβλήτων.

Το τέταρτο επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Θα είναι ύψους 450 εκατ. ευρω και  παρεμβάσεις που θα γίνουν σε συνδυασμό με τις  θεσμικές αλλαγές που προωθούνται θα βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της δημιουργίας ενός δημόσιου τομέα φιλικού στον πολίτη. Ενδεικτικοί τομείς προτεραιότητας είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, η αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, δράσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας. 

Τέλος, το περιφερειακό πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στις 13 Ελληνικές Περιφέρειες της χώρας στη νέα προγραμματική περίοδο να διαχειριστούν το 35% των πόρων του ΕΣΠΑ καθώς για πρώτη φορά  κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα. «Δεν θα έχουν να διαχειριστούν μόνο κονδύλια από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για τεχνικά έργα και έργα για την επιχειρηματικότητα, αλλά και έργα από τα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα προγράμματα για τη φτώχεια  και τον κοινωνικό αποκλεισμό και έργα για την αγροτική ανάπτυξη μικρότερης κλίμακας αλλά τοπικού χαρακτήρα», σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης . 

Μετάβαση στο περιεχόμενο