Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”

newspaper_glasses_4_120x80…Το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τώρα είναι πολύ καλύτερο. Εντούτοις περιμένουμε από τους εταίρους μας και αλληλεγγύη. Δεν χρειαζόμαστε τιμωρητικά μέτρα, αλλά ένα σύμβολο της αλληλεγγύης. Αυτό επιδρά σε ψυχολογικό επίπεδο και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι…

newspaper_glasses_4_120x80Κ. Χατζηδάκης: Είμαστε σε καλό δρόμο

Συνέντευξη του έλληνα υπουργού Ανάπτυξης φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων αλλά και στα σενάρια νέου κουρέματος. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Γερμανία, μια «καλή χρονική συγκυρία», όπως σχολιάζει η εφημερίδα, δεδομένου ότι «τους τελευταίους μήνες ήρθαν πολλές καλές ειδήσεις από την Ελλάδα». Αναστάτωση προκάλεσε όμως πρόσφατα η είδηση για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ, όπως σημειώνεται. Ήταν λοιπόν λάθος η απόφαση αυτή, είναι το πρώτο ερώτημα που απευθύνει η εφημερίδα στον έλληνα υπουργό.

«Όχι, η προσωρινή διακοπή του προγράμματος της ΕΡΤ ήταν ένα αναγκαίο βήμα. Πρόκειται για κλείσιμο ορισμένης διάρκειας προκειμένου να αρχίσει μετά από μια αναδιάρθρωση η επαναλειτουργία της, με μικρότερο όμως κόστος και λιγότερο μεγαλειώδεις αξιώσεις. Επιπλέον ήταν η μοναδική δυνατότητα να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας που αναμένει από εμάς την κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου έπρεπε να βρούμε 2.000 θέσεις προς κατάργηση. Δεδομένου ότι από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός δεν κατέθεσε προτάσεις, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κλείσουμε τον σταθμό».

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ «ένδειξη αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας ακόμη κι αν είναι υψηλό το πολιτικό κόστος». Παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, εντούτοις «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση», όπως λέει.

Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων ευρύτερα ο υπουργός σημείωσε «ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι βιώσιμες. Για πολλά χρόνια εκπλήσσαμε αρνητικά την Ευρώπη. Τώρα αρχίζουμε να εκπλήσσουμε τους εταίρους μας θετικά. Επιθυμούμε μια οικονομία φιλική προς τις επιχειρήσεις και εργαζόμαστε σκληρά γι αυτό. Η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει μια πραγματική οικονομία της αγοράς. Γι αυτό και ανοίξαμε πολλούς κλάδους στον ανταγωνισμό.»

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σε επισήμανση της εφημερίδας ότι η σημερινή κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναφέρεται στην πώληση της ΔΕΣΦΑ, προαναγγέλλει νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ όσον αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων και περιφερειακών αεροδρομίων, τονίζει ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη γερμανική Fraport αλλά και το αεροδρόμιο του Μονάχου. Ερωτηθείς δε για την πώληση του ΟΣΕ, «την προβληματικότερη πριν από μερικά χρόνια επιχείρηση της Ελλάδας αν όχι όλης της Ευρώπης», όπως λέει ο ίδιος ο υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι υπάρχουν ήδη τρεις ενδιαφερόμενοι, οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, αλλά και διαχειριστές σιδηροδρόμων από τη Ρωσία και την Κίνα.

Για την πορεία των επενδύσεων τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Hewlett Packard μόλις έκλεισε συμβόλαια για την διανομή των κομπιούτερ της στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Η Unilever θέλει να παρασκευάζει περισσότερους κωδικούς στην Ελλάδα. H Philip Morris το ίδιο. H Nokia Siemens Networks θέλει να εγκαταστήσει την μονάδα ανάπτυξης νέων προϊόντων της στην Αθήνα. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον δρόμο της. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπέρασε όλα τα προβλήματα, αλλά ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι  ήταν  τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως άλλωστε υποσχέθηκε η κυβέρνηση».

Σε ερώτηση εάν αισθάνεται ότι έχει τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός παραδέχεται ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν ορισμένες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ιδιαίτερα στα μέσα ενημέρωσης των δυο χωρών. «Το κλίμα όμως είναι τώρα πολύ καλύτερο. Εντούτοις περιμένουμε από τους εταίρους μας και αλληλεγγύη. Δεν χρειαζόμαστε τιμωρητικά μέτρα, αλλά ένα σύμβολο της αλληλεγγύης. Αυτό επιδρά σε ψυχολογικό επίπεδο και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι».

Ερωτηθείς τέλος, εάν ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν ένδειξη αλληλεγγύης την οποία ζητά ο ίδιος από τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Χατζηδάκης απαντά ότι «εκπληρώνουμε τους όρους της Τρόικας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε στο τέλος του χρόνου ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα. Εάν φανούμε αξιόπιστοι και εκπλήξουμε θετικά, είμαι βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. Η καλύτερη απόδειξη είναι η δουλειά μας».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο