Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στη Real News και τη Μ.Πυργιώτη

newspaper_glasses_4_120x80

Αυτές τις ώρες, η ψυχραιμία, η μετριοπάθεια και η συλλογικότητα είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής. Για αρκετές ημέρες, όμως, το όνομά σας ήταν στην επικαιρότητα.

Είχα πει αρκετές φορές ότι δεν είχε γίνει καμία επίσημη συζήτηση στο πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προσωπικά, δεν είχα καμία τέτοια φιλοδοξία. Έχω οριστεί Τομεάρχης Ανάπτυξης και προσπαθώ να κάνω όσο πιο καλά γίνεται τη δουλειά μου στη Βουλή. Ο Βασίλης Κικίλιας είναι ένας νέος άνθρωπος, που έχει, όμως, προλάβει να κάνει αρκετά βήματα και στην πολιτική και στην Αυτοδιοίκηση. Εύχομαι όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα που πρέπει, ξεπερνώντας τα σύνδρομα «αν ήμουν εγώ, θα τα κατάφερνα καλύτερα». Είναι αυτονόητο ότι ως βουλευτής της Β΄ Αθήνας θα στηρίξω την υποψηφιότητά του με όλες μου τις δυνάμεις.

Με αφορμή την ένταση που φαίνεται να δημιουργείται στη Νέα Δημοκρατία για την επιλογή υποψηφίου περιφερειάρχη στην Κρήτη και την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, ποιο είναι το σχόλιο σας;

Η σχέση μου με τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι γνωστή. Από εκεί και πέρα, ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας πιστεύω σε μια μεγάλη και ενωμένη κεντροδεξιά, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει σύντομα εναλλακτική λύση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Η καλύτερη στρατηγική όχι μόνο για την παράταξη, αλλά και για τον καθένα από μας είναι η σφυρηλάτηση των προϋποθέσεων για μια δημιουργική ενότητα του χώρου.  Όλοι μαζί θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Όμως η ένταση αυτή οδήγησε στη διαγραφή Μαρκογιαννάκη.

Είναι μια εξέλιξη για την οποία λυπάμαι, καθώς τον γνωρίζω και είχα καλή συνεργασία μαζί του πολλά χρόνια. Αυτές τις ώρες, η ψυχραιμία, η μετριοπάθεια και η συλλογικότητα είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Εκτιμάτε ότι η πολιτικοποίηση των εκλογών στη βάση του αντι-μνημονίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Αναπόφευκτα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Περιφέρειας, έχουν ένα πολιτικό νόημα. Οι πολίτες, άλλωστε, οι ίδιοι και εδώ και αλλού συνηθίζουν σε αυτές τις εκλογές να στέλνουν μηνύματα στους πολιτικούς. Όμως, αλίμονο! Με δεδομένη τη βαθιά κρίση στην πατρίδα μας θα ήταν παράδοξο να μην δοθεί τόσο από τα κόμματα, όσο και από τους πολίτες έμφαση στην εκλογή αυτοδιοικητικών αρχόντων που θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να κάνουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο στις τοπικές κοινωνίες.

Κύκλοι του Κώστα Καραμανλή σχολιάζοντας τη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση Αγγέλου μίλησαν ανοιχτά για πολιτική δίωξη με στόχο τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε σε όλους εντύπωση το αρχικό ποσό της εγγύησης, έτσι όπως ορίστηκε από την ανακρίτρια. Είναι πολλαπλάσιο, άλλωστε, από το ποσό που όρισε στη συνέχεια ο εισαγγελέας. Στο μετεκλογικό σκηνικό η Νέα Δημοκρατία έχει ενοχοποιηθεί για όλα. Τόσο γι΄ αυτά που φταίει, όσο και γι΄ αυτά που δεν φταίει. Ίσως ορισμένοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουν επηρεαστεί από αυτό το κλίμα. Οποιαδήποτε προσπάθεια, όμως, κι αν γίνει, η ακεραιότητα και η εντιμότητα του Κώστα Καραμανλή δεν μπορεί να αμφισβητηθούν από κανέναν.

Σας ρωτώ διότι υπάρχει η αίσθηση ότι θα δοκιμαστεί η «αντοχή» της ΝΔ λόγω των εξεταστικών και της προκαταρκτικής.

Τη Νέα Δημοκρατία συμφέρει να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες των εξεταστικών επιτροπών το ταχύτερο δυνατό. Κάναμε μόνοι μας την αυτοκριτική μας και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Μόνο που όλοι μας πρέπει να κινηθούμε όχι με όρους εντυπώσεων ή πολιτικού κανιβαλισμού, αλλά με όρους κράτους δικαίου.

Ξέρετε ότι ο κόσμος ακούει για βαρίδια και σκάνδαλα και περιμένει να δει και την τιμωρία. Δεν καταλαβαίνει τα περί διαχωρισμού πολιτικών και ποινικών ευθυνών.

Χωρίς καμιά αμφιβολία πρέπει να υπάρξουν συνέπειες τόσο για τις πολιτικές, όσο και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Για τις πολιτικές ευθύνες μην ξεχνάτε πόσα στελέχη κόπηκαν από τα ψηφοδέλτια. Για δε τις ποινικές, μην γελιόσαστε. Η τελική εικόνα για τη Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να είναι τόσο αρνητική όσο παρουσιάζεται τώρα από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Για να μην σας πω ότι στην περίπτωση πχ της Siemens συγκεκριμένα στοιχεία έχουν προκύψει μέχρι τώρα μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει: όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. 

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της Οικονομίας και κυρίως για την ύφεση και το στασιμοπληθωρισμό.

Το πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει-μέχρι στιγμής- αποκλίσεις τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες που επιχειρείται να καμουφλαριστούν με καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου, μείωση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κλπ. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει και στον τιμάριθμο, όπου βρεθήκαμε πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ λογική της τρόικας και της Κυβέρνησης ήταν ο αποπληθωρισμός. Όμως, ακόμα κι αν τα δημοσιονομικά μέτρα πετύχουν βραχυπρόθεσμα, χωρίς ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική η μεσοπρόθεσμη εξυγιαντική προσπάθεια θα αποτύχει-καθώς το έλλειμμα και το χρέος μετρώνται ως ποσοστό του ΑΕΠ-και θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε. 

Φταίει το μείγμα πολιτικής ή οι πρακτικοί χειρισμοί, η εφαρμογή του Μνημονίου;

Το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο στη γραφειοκρατία. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι 40% λιγότερες από πέρσι. Το ΤΕΜΠΜΕ είναι 16 φορές κάτω. Αυτά τα προβλήματα δεν καλύπτονται ούτε με επικοινωνιακή πολιτική, ούτε με ενοχοποίηση της ΝΔ.

Τι είδους ανάπτυξη μπορεί να περιμένει κανείς ρεαλιστικά και όχι θεωρητικά και το ρωτώ ενόψει ΔΕΘ.

Τα πράγματα είναι άσχημα φέτος, αλλά θα είναι άσχημα και το 2011. Τι χρειάζεται; Αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων του κράτους (ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ, επενδυτικός νόμος). Απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με περιορισμό της γραφειοκρατίας. Συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που δημιουργούν ανάπτυξη χωρίς πολλά λεφτά από το Δημόσιο. Προώθηση το ταχύτερο διαρθρωτικών αλλαγών (αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων), που στέλνουν ένα αναπτυξιακό σινιάλο στις διεθνείς αγορές. Εμείς τα λέμε, η κυβέρνηση δέχεται αρκετά από αυτά, κάποιος, όμως, πρέπει να τα κάνει!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο