Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αποκαλύψεις”

newspaper_120x80

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Αποκαλύψεις” και το δημοσιογράφο Β. Μπεσκένη.

Η υπόθεση του Αστακού συνιστά φιάσκο για την Κυβέρνηση;

Η Κυβέρνηση είχε θριαμβολογήσει πρόωρα για τον Αστακό, και με επίσημη-νυχτερινή μάλιστα- ανακοίνωσή της είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός καθαρά ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου. Έτσι ευλόγως τώρα χρεώνεται την αποτυχία. Από την άλλη συμπεριφέρθηκε ως Ιανός: Από τη μία οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο, διαφημίζοντας, μάλιστα, το συγκεκριμένο project, ενώ η κα Μπιρμπίλη διατύπωνε επιφυλάξεις και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για λάθη, κακές αξιολογήσεις κλπ. Για μας οι  επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες. Με δυο προϋποθέσεις: Σεβασμός στο περιβάλλον και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία της υλοποίησής τους.

Θεωρείτε ότι η πολιτική του αντιμνημονίου που εφαρμόζει το κόμμα σας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι αποτελεσματική;

Ας μην κρυβόμαστε: Στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα και η αξιοπιστία τους έχουν ιδιαίτερη σημασία. Οπωσδήποτε όμως, και ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές η ψήφος αποκτά και πολιτικό χαρακτήρα.  Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί από όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς ζητούμε να σταλεί ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική που στεγνώνει την αγορά και επιδεινώνει την ύφεση. Αν και ξεκινάμε από δυσμενή αφετηρία, το κλίμα το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ.

Δεδομένου ότι έχετε αποφύγει να τοποθετηθείτε ανοιχτά κατά του μνημονίου, να υποθέσουμε ότι εντοπίζεται κάποια ιδεολογική διαφοροποίηση με την κομματική αντίληψη;

Δεν είναι μυστικό ότι πριν από την ψηφοφορία για το Μνημόνιο υπήρξαν διαφορετικές θέσεις και αποχρώσεις ως προς την άποψη που θα υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία. Σημειώστε, όμως, δύο πράγματα: το πρώτο και έλασσον είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι συντεταγμένο κόμμα. Το δεύτερο και μείζον είναι πως όχι μόνο εμείς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαπιστώνουμε την προεκλογική εξαπάτηση από το ΠΑΣΟΚ, τη μετεκλογική του αδράνεια, την εγκληματική του πράξη να μην δανειστεί τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο με spreads απειροελάχιστα υψηλότερα από αυτά του 2009 και τη χρησιμοποίηση του ΔΝΤ ως άλλοθι για την προσγείωση από τις τριανταφυλλί προεκλογικές υποσχέσεις στη σκληρή πραγματικότητα. Αλλά και πάνω απ΄όλα, την υιοθέτηση ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής που επιδεινώνει την ύφεση και καταγγέλλεται από όλους τους φορείς της αγοράς ανεξάρτητα από τη θέση που είχαν λάβει ως προς το Μνημόνιο.

Πόσο εφικτός είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος σε ενάμιση έτος, όπως διατείνεται ο κ. Σαμαράς;

Πιστεύω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί από τις απαντήσεις που έχει δώσει ο καθ΄ύλην αρμόδιος τομεάρχης. Κι αν υποθέσει, όμως, κανείς ότι αυτό στο οποίο αναφέρεστε δεν πρόκειται να συμβεί, διερωτώμαι γιατί να επικεντρώνεται  ο δημόσιος διάλογος τόσο πολύ σ΄αυτό όταν έχουμε χειροπιαστά και πολλαπλά δείγματα αποτυχίας των προβλέψεων της Κυβέρνησης, που έχει και την ευθύνη της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Τον Ιανουάριο μιλούσαν για ύφεση κάτω απ΄τη μονάδα και η ύφεση κινείται στο 4%. Τον Μάιο μιλούσαν για πληθωρισμό κάτω από 2%, ενώ τώρα παίρνουμε χρυσό μετάλλιο σε όλη την Ευρώπη αγγίζοντας σχεδόν το 6%. Το καλοκαίρι προέβλεπαν αύξηση των εσόδων κατά 13,7%, ενώ η αύξηση έχει περιοριστεί στο 3.4%.
 
Σας προβληματίζει η πρόθεση της κ. Μπακογιάννη να προχωρήσει σε σύσταση κόμματος;

Θα προτιμούσα να ήμασταν όλοι μαζί. Αλλά αυτό για τον ορατό χρονικό ορίζοντα θα παραμείνει μια ευχή.

Εκτιμάτε ως πιθανή την επιστροφή της κ. Μπακογιάννη στη ΝΔ ή, έστω, κρίνετε εφικτή τη συνένωση των κομμάτων της «γαλάζιας πολυκατοικίας» σε κάποια στιγμή στο μέλλον;

Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Θεωρητικώς είμαι οπαδός της μεγάλης Κεντροδεξιάς. Λέω θεωρητικώς διότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται αφενός πολιτική βούληση απ’ όλους και όχι μόνο δηλώσεις επί του θέματος, και αφετέρου όλες οι προϋποθέσεις στο επίπεδο των πολιτικών θέσεων για μια δημιουργική ενότητα. Προς το παρόν προχωρούμε όπως είμαστε και σημειώνουμε ικανοποίηση ότι το πολιτικό κλίμα, ιδίως απ’ την ΔΕΘ και μετά, βελτιώνεται για μας. Πιστεύω ότι θα φανεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εφ΄όσον η ΝΔ κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία στο Βατοπέδι εξετάζεται η επιστροφή των κκ Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη στις τάξεις της παράταξης;

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Βατοπεδίου φαίνεται να δικαιώνουν αυτό που έχω πει κατ΄ επανάληψη: ότι, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία ενοχοποιήθηκε από τους αντιπάλους της για τα πάντα. Τόσο για αυτά που έφταιγε όσο και γι αυτά που δεν έφταιγε. Με ανεύθυνη ευκολία, με μεγάλη επιπολαιότητα και με προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όσο για τα στελέχη στα οποία αναφέρεστε, σήμερα που μιλάμε υπάρχουν αποφάσεις του πρόεδρου του κόμματος που είναι σε ισχύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο