Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Χρήμα Τρίτη”

newspaper_120x80

Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου που δώσατε, κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι στηρίζει τη στρατηγική της μόνο στον πυλώνα της δημοσιονομικής πολιτικής και ότι στον τομέα της ανάπτυξης δεν τα έχει καταφέρει.

1.    Πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξη Τύπου που δώσατε, κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι στηρίζει τη στρατηγική της μόνο στον πυλώνα της δημοσιονομικής πολιτικής και ότι στον τομέα της ανάπτυξης δεν τα έχει καταφέρει. Δύο ημέρες μετά, ωστόσο, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την ανάπτυξη και προανήγγειλε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Βλέπετε να αλλάζει κάτι;

Πραγματικά το εύχομαι για το καλό της χώρας μας, να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα όσον αφορά την ανάπτυξη. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, πολύ φοβάμαι ότι αυτό το θέμα είναι η Αχίλλειος πτέρνα της κυβερνητικής πολιτικής. Η αγορά στεγνώνει και η ύφεση βαθαίνει. Και για να μιλήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα. Στο ΕΣΠΑ, η Ελλάδα από την 5η θέση στις απορροφήσεις στην ΕΕ-27 τον περασμένο Σεπτέμβριο, σήμερα βρίσκεται στην 23η θέση. Στο ΤΕΜΠΜΕ, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο 2010 δανειοδοτήθηκαν 193 επιχειρήσεις. Πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο δανειοδοτήθηκαν 19.500. Δηλαδή φέτος 100 φορές λιγότερες! Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο πρώτο οκτάμηνο του 2010 κατά 32% σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο του 2009. Οι ΣΔΙΤ έχουν βαλτώσει, το ίδιο και οι συμβάσεις παραχώρησης. Επικρατεί σύγχυση και παλινδρομήσεις αναφορικά με το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων. Οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται μόνο στα χαρτιά. Στις αρχές του έτους, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προέβλεπε την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2010. Αργότερα, στο μνημόνιο, περιορίστηκε σε 1 δις ευρώ, και τώρα βρισκόμαστε στο μηδέν. Και δυστυχώς ο κατάλογος της αποτυχημένης αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης είναι μακρύς.

2.    Ποια είναι η πρόταση της Ν.Δ. για τη δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού πυλώνα στην οικονομία;

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα πρέπει να υιοθετήσουμε μέτρα με χαμηλό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Πρέπει, λοιπόν από τη μία μεριά να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: το ΕΣΠΑ, το ΤΕΜΠΜΕ, τον Επενδυτικό νόμο. Και από την άλλη να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Να ενεργοποιηθούν οι ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις παραχώρησης αξιοποιώντας τις προτάσεις που ήδη ήταν έτοιμες από τη ΝΔ (οπτική ίνα στο σπίτι, αυτοκινητόδρομοι κ.α.). Να προχωρήσει χωρίς παλινδρομήσεις η απελευθέρωση αγορών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Να προωθηθούν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back).  Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις της ΝΔ που πρέπει να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση.

3.    Έρχομαι κα πάλι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Και αυτό γιατί η Ν.Δ. έχει κάνει «σημαία» την αντίθεσή της στο Μνημόνιο και με κάθε ευκαιρία ζητά να απαλλαγεί η χώρα από αυτό. Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το μνημόνιο «λήγει» το 2013. Είπε, μάλιστα, ότι αν τα πράγματα πάνε καλά, ίσως απαλλαγούμε από αυτό και νωρίτερα. Σας ικανοποιεί αυτή η διαβεβαίωση;

Το πρόβλημα για μένα είναι το μίγμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ότι δηλαδή, όπως προανέφερα, δεν υπάρχει μια σαφής αναπτυξιακή διάσταση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, θα μου επιτρέψετε, να μην τις παίρνω τοις μετρητοίς. Όχι μόνο επειδή μας διαβεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν». Αλλά, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που τις ακούσαμε στη Θεσσαλονίκη. Τις έχουμε ακούσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Τα λόγια όμως δεν φτάνουν.  

4.    Το Μνημόνιο η Ν.Δ. το έχει κάνει «σημαία» και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μήπως η αναγωγή του σε βασικό διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης, απειλεί να σκιάσει την ουσία των εκλογών, τη διοικητική μεταρρύθμιση με τον «Καλλικράτη» και τις πραγματικές ανάγκες της αυτοδιοίκησης;

Χωρίς αμφιβολία στην εκλογή των νέων αρχών της αυτοδιοίκησης μεγάλη σημασία έχουν τα πρόσωπα και η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα τοπικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δημιουργούνται λόγω της μεταβάσεως από το σημερινό σύστημα σε αυτά που προβλέπει ο Καλλικράτης. Από την άλλη, σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές, υπάρχει αναπόφευκτα και ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, τις δύο Κυριακές των εκλογών, θα γίνονται πολιτικές αναλύσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για τη ΝΔ, μια αντικυβερνητική ψήφος, θα είχε και το νόημα της προειδοποίησης για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι, με δεδομένο το περσινό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΝΔ ξεκινά από μια δυσμενή αφετηρία.

5.    Ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. πόσο πιθανό είναι να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος, με δεδομένες τις διαφωνίες στελεχών με κεντρικές επιλογές της ηγεσίας, αλλά και την πολυδιάσπαση του ευρύτερου χώρου της Κεντροδεξιάς;

Στο δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου, προστέθηκε η ενοχοποίηση της ΝΔ για αυτά που φταίει αλλά και για αυτά που δε φταίει, αλλά και οι γνωστές εντάσεις, οι οποίες δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Για την υπέρβαση των δυσκολιών, χρειάζεται σίγουρα χρόνος. Αλλά χρειάζεται και από την πλευρά μας να σπρώξουμε το χρόνο να τρέξει γρηγορότερα. Προσωπικά πιστεύω πως ένα κλίμα δημιουργικής ενότητας είναι μια απ’ τις βασικές προϋποθέσεις για την πορεία όλων μας στο μέλλον, και θεωρώ πως όλοι μαζί θα μπορούσαμε καλύτερα. Εν πάση περιπτώσει τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτερα και νομίζω πως η μετριοπάθεια στις αντιδράσεις όλων μπορεί να συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο