Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα Deal News και στο δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη

newspaper_glasses_4_120x80Στο ΕΣΠΑ έχει γίνει μία τιτάνια προσπάθεια. Καταφέραμε από την περσινή 18η θέση  στους 27 στην ΕΕ, φέτος να είμαστε στην 4η στις απορροφήσεις.  Παράλληλα με ένα πλήθος προγραμμάτων όπως η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επιχειρηματικών δράσεων στα νησιά μας, προσπαθούμε να δώσουμε μία αναπτυξιακή ανάσα, ενώ με το πρόγραμμα των 50.000 θέσεων γα την Κοινωφελή Εργασία, να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που είναι σε μεγάλη ανάγκη. Να προσθέσω επίσης ενδεικτικά ότι μόνο στην Αττική  αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και παραδίδονται πάνω από 400 τεχνικά έργα στην Αττική συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαικής Επιτροπής  μεταφέρουμε κονδύλια από προγράμματα με χαμηλή απορροφητικότητα, σε προγράμματα που τρέχουν έτσι ώστε να μη χαθούν πόροι. Και να μην ξεχάσουμε το σχεδιασμό που κάνουμε για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου γίνεται μία ευρωπαική στροφή από έργα υποδομών σε έργα νέων τεχνολογιών, ενίσχυσης καινοτομίας, νεανικής επιχειρηματικότητας κλπ.

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα Deal News και στο δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη

 

1. Πρώτα απ’ όλα κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι ο Αύγουστος έχει ουσιαστικά φύγει, θα ήθελα να μου πείτε, αν θεωρείτε επιτυχημένο το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης. Θα συνεχιστεί η εφαρμογή του;

 Το μέτρο είναι προσωρινό καθώς η δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής είναι μέχρι τέλος του έτους. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι  ότι στις αλυσίδες εστίασης μέχρι στιγμής υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από ότι στην πλειονότητα των μικρών εστιατορίων. Ελπίζω ότι στο διάστημα που απομένει όλοι θα πάρουν το μήνυμα. Το μέτρο αυτό είναι ουσιαστικά μία πρόκληση για όλους μας και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

 

2. Ένα άλλο θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς πολίτες είναι αυτό της άρσης των πλειστηριασμών. Τελικά κ. Υπουργέ, ποια είναι η πλήρης αλήθεια σε αυτό το ζήτημα; Το απαιτεί η τρόικα; δεν το θέλουν οι τραπεζίτες; Υπάρχει ασφαλής τρόπος να πληρώσουν οι επιτήδειοι και να προστατευτούν αυτοί που πραγματικά δεν έχουν; 

Η πλήρης αλήθεια είναι ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν. 3869/1010 και Ν. 4161/2013) προστατεύει απολύτως την πρώτη κατοικία όλων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες), ανεξάρτητα από μία ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Το πλαίσιο αυτό δεν αμφισβητείται από την Τρόικα. Από εκεί και πέρα στο τέλος του έτους θα προσπαθήσουμε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να παρατείνουμε  και όλες τις ρυθμίσεις που έχουν κοινωνική χρησιμότητα. Ακούμε την κοινωνία. Να είστε σίγουροι ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο πνεύμα των δηλώσεων του Πρωθυπουργού.

 

3. Γνωρίζω ότι ξεκινάτε έναν πόλεμο κατά των καρτέλ προκειμένου να ρίξετε τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Έχετε μάλιστα δεχθεί πολύ σκληρή κριτική για αυτό το ζήτημα και σε πολλές περιπτώσεις εσωκομματική.

Παρά τον αρνητικό πληθωρισμό μετά από δεκαετίες και την πτώση του μέσου όρου τιμών της ΕΕ από το 95% του 2011, στο 90% το 2012 και στο 85% φέτος, η αίσθηση της ακρίβειας παραμένει. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε μία χώρα με την ανεργία στο 27%και την αγοραστική δύναμη να μειώνεται. Δεν τρέφω αυταπάτες. Εκεί που το πρόβλημα παραμένει περισσότερο είναι στον τομέα των τροφίμων. Οι τιμές δεν πέφτουν με ευχολόγια και καταγγελίες, ούτε υπάρχουν μαγικά μαντζούνια για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα. Ο μοναδικός τρόπος για να αποκλιμακωθούν οι τιμές είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η σωστή λειτουργία της αγοράς. Και αυτό προσπαθούμε να πράξουμε. Με τις νέες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, ανοίγουμε την αγορά επιτρέποντας σε περισσότερους να πωλούν περισσότερα αγαθά από περισσότερα σημεία, για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Το επόμενο δίμηνο θα φέρουμε νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε οριζόντια τα διάφορα μικροκαρτέλ, θα άρουμε δηλαδή τα εμπόδια εισόδου στην αγορά. Θα καταργήσουμε στην ουσία παλαιές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες διάφορες συντεχνίες κέρδιζαν τη δική τους μάχη για να χάσουμε όλοι μαζί σήμερα τον πόλεμο. Είμαι σίγουρος ότι θα συναντήσουμε ισχυρές αντιδράσεις, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω. Αδιαφορώ για τις αντιδράσεις από όπου και να προέλθουν γιατί αφορούν το συμφέρον των λίγων, ενάντια στο συμφέρον των πολλών.

 

4. Από τις εξαγγελίες τις δικές σας για την έναρξη των έργων για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, φτάσαμε στην σκληρή κριτική που σας άσκησε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Ο κ. Χρυσοχοίδης ουσιαστικά είπε ότι παρέλαβε «χάος» από εσάς σε αυτό τον τομέα. 

Είμαστε στην ίδια κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοίδης πήρε τη σκυτάλη στο σημείο που την παρέδωσα εγώ. Στο θέμα των μεγάλων έργων έχουμε στενή συνεργασία. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι εξακολουθώ να έχω μια κάποια εμπλοκή στο θέμα λόγω του ότι είμαι αρμόδιος στο ΕΣΠΑ.

 

5. Υπάρχουν και «αρρυθμίες» σε αυτή την δικομματική κυβέρνηση. Θα αντέξει το «τσουνάμι» του φθινοπώρου; 

Όπως ο ελληνικός λαός  δείχνει αξιοθαύμαστη αντοχή σε πρωτόγνωρες συνθήκες, έτσι κα τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης οφείλουν να πράξουν το ίδιο. Μία ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια θα ήταν για την χώρα ένα σενάριο αυτοκτονίας. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει την τετραετία και πεποίθησή μου είναι ότι θα τα καταφέρει.

 

6. Μεγάλη πληγή το ΕΣΠΑ κ. Υπουργέ. Τα στοιχεία δείχνουν τεράστια πρόοδο τον τελευταίο χρόνο αλλά και πάλι βρισκόμαστε πολύ πίσω. Θα τα καταφέρετε προκειμένου «να μην χάσουμε ούτε 1 ευρώ;» 

Στο ΕΣΠΑ έχει γίνει μία τιτάνια προσπάθεια. Καταφέραμε από την περσινή 18η θέση  στους 27 στην ΕΕ, φέτος να είμαστε στην 4η στις απορροφήσεις.  Παράλληλα με ένα πλήθος προγραμμάτων όπως η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επιχειρηματικών δράσεων στα νησιά μας, προσπαθούμε να δώσουμε μία αναπτυξιακή ανάσα, ενώ με το πρόγραμμα των 50.000 θέσεων γα την Κοινωφελή Εργασία, να βοηθήσουμε συμπολίτες μας που είναι σε μεγάλη ανάγκη. Να προσθέσω επίσης ενδεικτικά ότι μόνο στην Αττική  αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και παραδίδονται πάνω από 400 τεχνικά έργα στην Αττική συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο. Με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαικής Επιτροπής  μεταφέρουμε κονδύλια από προγράμματα με χαμηλή απορροφητικότητα, σε προγράμματα που τρέχουν έτσι ώστε να μη χαθούν πόροι. Και να μην ξεχάσουμε το σχεδιασμό που κάνουμε για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου γίνεται μία ευρωπαική στροφή από έργα υποδομών σε έργα νέων τεχνολογιών, ενίσχυσης καινοτομίας, νεανικής επιχειρηματικότητας κλπ. 

 

7. Τόσο από την έκθεση του ΔΝΤ όσο και από αυτή της τρόικας, φαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα. Μπορεί ο Έλληνας βουλευτής να ψηφίσει και άλλα μέτρα; Μέχρι πότε θα υπάρχει το δίλλημα «ή ψηφίζετε ή πάμε σε εκλογές;» Από την άλλη μπορεί να υποστεί και άλλες μειώσεις ή νέα μέτρα ο Έλληνας πολίτης; 

Δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέα μέτρα. Αυτό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα είναι η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Εχουμε διανύσει ήδη τα ¾ της δημοσιονομικής προσαρμογής και είμαστε πολύ κοντά στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2013 είναι ένα έτος καμπής για τη χώρα. Αν επιτύχουμε τους στόχους μας, τηρήσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις, δείξουμε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι την από την επόμενη χρονιά θα περάσουμε σταδιακά στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.

 

8. Είναι αρκετοί αυτοί που βάζουν ως ορόσημο τις Γερμανικές εκλογές. Μετά – λένε – έρχονται πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το ασπάζεστε αυτό; Βλέπετε δηλαδή εκλογές; 

Η συνεχής συζήτηση για εκλογές δεν κάνει καλό στον τόπο και μάλιστα στο μέσο μιας δύσκολης εθνικής προσπάθειας. Όσο πιο γρήγορα σταματήσουμε  να αναπαράγουμε συνεχώς σενάρια εκλογών, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Όσοι αγαπούμε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και τίποτα άλλο. Ας επικεντρωθούμε στη δουλειά μας και στο αποτέλεσμα. Αυτό θέλουν και από εμάς οι Ελληνες πολίτες: σταθερότητα, δουλειά, αποτέλεσμα.

 

9. Το ασταθές πολιτικό περιβάλλον, δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα; 

Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το καθεστώς αστάθειας και ανασφάλειας στο οποίο αναφέρεστε. Από  την πολιτική αστάθεια, την αβεβαιότητα ενός επικείμενου Grexit και τα σενάρια χρεωκοπίας του περασμένου καλοκαιριού  καταφέραμε μέσα σε δώδεκα μήνες  να αλλάξουμε την εικόνα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι σταθερή και βιώσιμη, η παραμονή μας στο ευρώ είναι δεδομένη, ενώ  ανακτήσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Είμαστε κοντά στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και το τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαιοποίηση του σταθεροποιείται, Παράλληλα, με ένα πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και με μία μεγάλη ατζέντα αποκρατικοποιήσεων (30 διαφορετικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), ανοίγουμε τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα και στέλνουμε το μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. Η πρόοδος της τελευταίας χρονιάς αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ο τουρισμός φέτος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η χώρα μας έχει αρχίσει να μπαίνει στο παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Όλα αυτά δεν έγινα τυχαία. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Θα τα καταφέρουμε μόνο αν δείξουμε επιμονή και αποφασιστικότητα.

 

10. Η τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα δείχνει την Ρωσική ενόχληση σε μια σειρά από γεγονότα; Αυτό θεωρείτε ότι θα μας στοιχίσει στο μέλλον; 

Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για την δήλωση του Ρώσου Προέδρου. Θέλω να παραμείνω στα θετικά αποτελέσματα και στην προσπάθεια που έχει γίνει για να γυρίσει η χώρα οριστικά σελίδα. Και αυτή η προσπάθεια γίνεται αντιληπτή πλέον από τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας.

 

11. Μόλις προχθές κάνατε ανακοινώσεις για τα συστήματα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Θα έχουμε αποτελέσματα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου;

Η προθεσμία εγκατάστασης έληξε προχθές και έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωση εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών το 95% των βενζινάδικων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συμμορφώθηκαν. Τα υπόλοιπα πρατήρια που δεν συμμορφώθηκαν ξεκίνησαν να κλείνουν  και δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν εφαρμόσουν τον νόμο. Δεν θα κάνουμε καμία διαπραγμάτευση, κανένα συμβιβασμό, καμία έκπτωση σε αυτό. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε και θα είμαστε εδώ, έτσι ώστε να ελέγξουμε το σύστημα στην ολότητά του. Δεν θα ανεχτούμε να υπάρχει καμία τρύπα στο σύστημα, από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας του εμπορίου των πετρελαιοειδών. Παντού θα υπάρχει ένα σύγχρονο, διαφανές σύστημα εισροών – εκροών για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή. Είναι για μας θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και νομιμότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο