Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” και στη Μαρίνα Μάνη

kx_kefalaio_11_5_2014λύ ικανοποιημένοι διότι από 18οι στους 27 της ΕΕ το 2012, τώρα είμαστε 3οι στις απορροφήσεις και πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο. Το νέο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο στο οποίο οι υποδομές δεν έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Αλλά και στα θέματα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής για λόγους που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την επούλωση των πληγών της κρίσης. Στόχος μας είναι σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα ΚΠΣ, το νέο ΕΣΠΑ να κάνει δαπάνες και μάλιστα σημαντικές μέσα στο 2014.

kx_kefalaio_11_5_2014Τι θα κρίνει τις μετα-ευρωεκλογικές εξελίξεις; το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ; Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή το ποσοστό της Ελιάς; 

Είναι πολυπαραμετρικό το ζήτημα. Διότι δεν έχουμε μόνο ευρωεκλογές, έχουμε δημοτικές και περιφερειακές ταυτόχρονα. Κοντά στο νου και η γνώση. Το βράδυ των εκλογών όταν θα παρακολουθούμε τα αποτελέσματα από την τηλεόραση, θα διαμορφώσει ο καθένας μας μια εικόνα από όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Δηλαδή, ας φανταστούμε θεωρητικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προηγείται στις ευρωεκλογές και την ίδια στιγμή ότι θα μπορούσε να χάσει όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις και όλες σχεδόν τις Περιφέρειες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό τι θα πει; Ότι νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θέλω να παρέμβω σε μία συζήτηση που αφορά το ΠΑΣΟΚ και την Ελιά. Οι ίδιοι στέλνουν τα μηνύματά τους στους δυνάμει ψηφοφόρους τους. Αλλά το πράγμα είναι αρκετά σύνθετο για να ορίζουμε μονοσήμαντα κριτήρια.

 

– Αν είναι τρανταχτή η αναντιστοιχία κυβερνητικής έκφρασης και λαϊκής βούλησης;

 Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τέτοιο πράγμα. Σε καμία περίπτωση! Δεν το πιστεύω, γιατί δεν συνηγορούν τα στοιχεία. Αν με ρωτούσατε έξι μήνες πριν δεν θα είχα την ίδια αίσθηση. Είναι φανερό ότι καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές το κλίμα γίνεται χειρότερο για το ΣΥΡΙΖΑ και καλύτερο για την Κυβέρνηση.

 

– Ο νέος νόμος για τους πλειστηριασμούς θα λειτουργήσει από 1/1/2015. Μέχρι τότε;

 Μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν οριστικοποιηθεί όλα. Ο Κώδικας δεοντολογίας που θα έχει εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων, όλος ο μηχανισμός του καινούργιου μοντέλου, έτσι ώστε να λειτουργήσει αισίως το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο από 1/1/2015. Προετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια πιλοτική εφαρμογή ενδεχομένως περί τα τέλη φθινοπώρου ώστε  να δοκιμάσουμε το σύστημα.

 

– Τους τελευταίους μήνες ξαναβλέπουμε το εμπορικό έλλειμμα να παίρνει την πάνω βόλτα. Η εσωτερική υποτίμηση δεν ήταν αρκετή για να στηρίξει την εξωστρέφεια; 

 Είναι μεγάλης σημασίας η παρατήρησή σας. Πράγματι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε το πέρασμα στην ανάπτυξη να μην έχει τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση και στις εισαγωγές. Άρα οι εξαγωγές πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητά μας. Εμείς προχωρούμε το πρόγραμμα για τη διευκόλυνση των εξαγωγών με τα 25 διαφορετικά βήματα σε συνεργασία με τους εξαγωγείς. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές με διάφορα προγράμματα στήριξης είτε μέσω του ΕΤΕΑΝ, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κυρίως προσπαθούμε να επικεντρώσουμε το σχεδιασμό μας σε 9 συγκεκριμένους τομείς που μπορούν να τραβήξουν το κάρο της οικονομίας…

 

– Τελικά  η μείωση του κόστους εργασίας  δεν είναι επαρκής λόγος για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή…

Συμβαίνει το εξής: Πρώτον, έχουμε κρίση στην ευρύτερη περιοχή μας με αποτέλεσμα βασικοί εξαγωγικοί προορισμοί μας να πλήττονται από την κρίση και να μην απορροφούν τα προϊόντα μας όπως συνέβαινε προηγουμένως. Δεύτερον, το ισχυρό ευρώ λειτουργεί αρνητικά για τις δικές μας εξαγωγές. Τρίτον, δεν έχει προλάβει ίσως να ολοκληρωθεί  στο βαθμό που θα έπρεπε η αναδόμηση του παραγωγικού μας ιστού. Έτσι, έχουμε το πρόβλημα ότι οι εξαγωγές μας δεν είναι όσο επιθετικές θα θέλαμε και αντίθετα, η ανάκαμψη της ψυχολογίας, οδηγεί σε  άνοδο τις εισαγωγές. Όμως το ζήτημα είναι απόλυτης προτεραιότητας για μας. Το παρακολουθούμε, διότι δεν θέλουμε να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

 

– Δεν αναφέρατε μια πολύ κρίσιμη λέξη μέχρι τώρα σε όλα αυτά, τη λέξη «βιομηχανία»… 

 Όταν λέω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδόμηση του παραγωγικού μοντέλου, εννοώ ότι είμαστε σε μια φάση που από τη μια ανακάμπτει κάπως το ψυχολογικό κλίμα και επομένως η ζήτηση και, από την άλλη, η βιομηχανία μας γλείφει ακόμα τις πληγές της. Έχουν υιοθετηθεί μέτρα για το εργασιακό κόστος, έχουν γίνει προσπάθειες απελευθέρωσης της αγοράς, προχωρούν τώρα μέτρα για το ενεργειακό κόστος, όμως η βιομηχανία είναι ακόμα υπό την πίεση της κρίσης, υπό την πίεση της ύφεσης, υπό την πίεση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος. Γι΄ αυτό συστήσαμε διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία που ήδη λειτουργεί. Γι΄ αυτό από τους 9 τομείς προτεραιότητες του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα οι 5 σχετίζονται με τη βιομηχανία: αγροτοδιατροφικός τομέας, περιβαλλοντική βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανία, βιομηχανία δομικών υλικών και βιομηχανία ένδυσης και υπόδησης.

 

To νέο ΕΣΠΑ πως προχωρά;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι διότι από 18οι στους 27 της ΕΕ το 2012, τώρα είμαστε 3οι στις απορροφήσεις και πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο. Το νέο ΕΣΠΑ είναι το πρώτο στο οποίο οι υποδομές δεν έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Δίνουμε έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Αλλά και στα θέματα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής για λόγους που σχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την επούλωση των πληγών της κρίσης. Στόχος μας είναι σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα ΚΠΣ, το νέο ΕΣΠΑ να κάνει δαπάνες και μάλιστα σημαντικές μέσα στο 2014.

 

– H μεταρρύθμισή σας στις λαϊκές αγορές έπεσε θύμα της «σκλήρυνσης» της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα πηγαίνει μπρος-πίσω;

Παρέμειναν όλες σχεδόν οι παρεμβάσεις μας για τις λαϊκές. Παρέμεινε η κωδικοποίηση, οι κυρώσεις, η πρόβλεψη για την ασφαλιστική ενημερότητα, η αποσαφήνιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης,  το ηλεκτρονικό μητρώο, ο διαχωρισμός μεταξύ εμπόρων και παραγωγών. Αυτό που αλλάζει είναι η κλήρωση. Για ένα παράξενο λόγο, φαίνεται πως η πλειοψηφία της Βουλής εμπιστευόταν λιγότερο την κλήρωση και περισσότερο τον Υπουργό Ανάπτυξης για την κατανομή των θέσεων. Τώρα, με δεδομένη την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, την ισορροπία πραγμάτων στο πολιτικό σύστημα, είναι πραγματικά ένα μικρό θαύμα ότι μεταξύ ’12 και ’14 έχουμε κατορθώσει να κάνουμε τόσα πολλά ως προς το κυβερνητικό έργο. Μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θέσει τις βάσεις για μια νέα πορεία.

 

– Με την οπισθοχώρηση στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ παίζετε…

Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος είχαν ένα ριζοσπαστικό χαρακτήρα. Αλλά τις τελικές αποφάσεις γι’ αυτό θα τις λάβει η Βουλή και ,για να είμαστε ακριβείς, όχι η σημερινή Βουλή, αλλά η επόμενη.

 

– Ζητήματα όπως ο διορισμός στον κρατικό μηχανισμό αποτυχόντων πολιτευτών ή τα χρέη των κομμάτων, δίνουν την εντύπωση ότι σε πολιτικό-κομματικό επίπεδο τίποτα δεν έχει αλλάξει…

Η κρίση έχει βγάλει όλα τα τζίνια από όλα τα μπουκάλια. Ναζί, τρομοκρατία, λαϊκισμός… Η χώρα το 2012 ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις πρέπει να λειτουργήσεις με έναν τρόπο που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ταυτόχρονα δεν είμαστε σε ένα καθεστώς στο οποίο υπάρχει ενός ανδρός αρχή και αποφασίζει κάποιος όπως νομίζει. Πρέπει να εφαρμοστούν μια σειρά από δύσκολα μέτρα, με πολλές και διαφορετικές ισορροπίες. Η Κυβέρνηση αυτή εδώ είναι ουσιαστικά ένας ακροβάτης που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διανύσει το μεγαλύτερο τμήμα του σχοινιού και είναι έτοιμος να περάσει απέναντι. Αυτό είναι που μετράει, το αποτέλεσμα. Η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα

 

 

 

 

 

 

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο