Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

66356201…Κάνεις δεν ζητάει από κανέναν να κάνει λοβοτομή. Δε θα ξεχάσουμε ούτε εμείς τι πιστεύαμε τόσα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ΠΑΣΟΚ ό,τι πίστευε για μας. Όμως “μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς”. Αυτήν την ώρα προέχει η επιβίωση της χώρας. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αξιόπιστη λύση, ούτε να θεωρήσουμε ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να αποτελέσει σοβαρή κυβερνητική επιλογή. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του  κι εγώ υποχρεούμαι, ως υπουργός, να επικεντρωθώ στη δουλειά μου…

66356201Η συγκατοίκηση έφερε αναταράξεις. Γιατί;

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Και σε χώρες που δεν τις έχει πλήξει η κρίση κι έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού (Αυστρία, Ολλανδία κλπ) παρατηρούνται προβλήματα, πολύ περισσότερο σε μας που δεν έχουμε την εμπειρία.

 

Θα επιβεβαιωθούν όσοι δεν προέβλεπαν μακροημέρευση της δικομματικής κυβέρνησης;

Η χώρα δεν μπορεί να αυτοκτονήσει. Θα είναι τεράστιο λάθος να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν. Το ένστικτο της εθνικής αυτοσυντήρησης είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει και λειτούργησε στην πρόσφατη κρίση, γι’ αυτό έχουμε κυβέρνηση. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι πλειοψηφία στη Βουλή.

 

Τους  τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία προκάλεσαν οι δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και συγκεκριμένα του κ. Βοριδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση;

Κάνεις δεν ζητάει από κανέναν να κάνει λοβοτομή. Δε θα ξεχάσουμε ούτε εμείς τι πιστεύαμε τόσα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ΠΑΣΟΚ ό,τι πίστευε για μας. Όμως “μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς”. Αυτήν την ώρα προέχει η επιβίωση της χώρας. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι αξιόπιστη λύση, ούτε να θεωρήσουμε ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να αποτελέσει σοβαρή κυβερνητική επιλογή. Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του  κι εγώ υποχρεούμαι, ως υπουργός, να επικεντρωθώ στη δουλειά μου.

 

Οι δηλώσεις και οι απόψεις ιστορικών στελεχών της ΝΔ  κάθε άλλο παρά σύμπνοια και ενότητα θυμίζουν. Ο κ. Πολύδωρας μιλάει για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κακλαμάνης βάλλει κατά του κομματικού μηχανισμού.

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που εκφράζει ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Δεν θέλω να κάνω τον εισαγγελέα. Δέχομαι κριτική καθημερινά λόγω της θέσης μου και  προσπαθώ να περιορίζω αυτή την κριτική. Και αυτό δεν θα γίνει αν ασχολούμαι με τους άλλους, άλλα με τη δουλειά μου.

 

Αυτή η εσωστρέφεια και η γκρίνια πόσο αφορά τους πολίτες που πασχίζουν για την επιβίωση τους ;

Έργο χρειάζεται. Για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση  ότι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ότι για τους αυτοκινητόδρομους θα πάρουμε και επίσημα το πράσινο φως από την Ευρώπη, ενδεχομένως εντός του Ιουλίου και ότι στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ έχουμε πιάσει το 169%του στόχου. Έχουμε μεγάλο δρόμο  για να φτάσουμε στο στόχο.

 

Έχει αντιληφθεί το πολιτικό σύστημα τις ανάγκες της κοινωνίας η μένει προσκολλημένο στις παθογένειες του παρελθόντος;

Νομίζω ότι ένα μέρος του πολιτικού συστήματος επιμένει να μην προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και τις ανάγκες της. Ο καθένας κρίνεται για αυτά που πράττει ή γι αυτά που παραλείπει να κάνει. Επομένως, όσοι μπορούμε, πρέπει να προχωρήσουμε κοιτώντας μπροστά.

Μήπως τελικά οι εκλογές δεν είναι μακριά ;

Ο τόπος χρειάζεται μια πορεία εθνικής ανασύνταξης. Όλοι να βάλουμε το περίσσευμα της καρδιάς μας γιατί η προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ούτε για τα κόμματά μας, ούτε για τις πολιτικές μας φιλοδοξίες. Είναι για την πατρίδα μας.

 

Η μετεξέλιξη της ΝΔ σε Νέα Ελλάδα σας βρίσκει σύμφωνο;

Το Νέα Ελλάδα δείχνει  ακριβώς γιατί αγωνιζόμαστε.

 

Δεν θα σας ενοχλούσε δηλαδή η αλλαγή του ονόματος της ΝΔ;

Δεν θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο πράγμα. Αυτό που μέχρι σήμερα μας βγάζει πρώτους σε δημοσκοπήσεις και τον Αντώνη Σαμαρά τον δημοφιλέστερο πολιτικό δεν είναι κανένα όνομα, άλλα η δουλειά μας.

 

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε  για να ικανοποιηθούν οι τροϊκανοί, όπως είπατε, ή μήπως γιατί υπάρχει αδυναμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων;

Δεν το είπα ποτέ αυτό. Είπα ότι δική μας, των Νεοδημοκρατών, ιδεολογική επιλογή είναι μικρότερος δημόσιος τομέας. Άρα,  θέλουμε μια δημόσια τηλεόραση πιο νοικοκυρεμένη κι αυτό ήταν το βασικό κίνητρο. Εκτός αυτού,  το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε κατορθώσει να βρει τους 2000 υπαλλήλους προς απόλυση, όπως όριζε η συμφωνία που είχαν υπογράψει τα τρία κόμματα. Δεν απέμεναν, λοιπόν, πολλές επιλογές.

 

Και γιατί δεν αποπέμφθηκε ο υπουργός από το να κλείσει η δημόσια τηλεόραση;

Η χώρα είναι σε έκτακτες συνθήκες. Ζήσαμε ένα πείραμα πρωτόγνωρο της κυβέρνησης συνασπισμού και είναι αναπόφευκτο να παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα. Μεταξύ των επιλογών που είχαμε προτιμήθηκε αυτή η λύση, που επαναλαμβάνω σχετίζεται με τη δική μας αντίληψη για τον δημόσιο τομέα.

 

Πότε θα σταματήσει επιτέλους το θρίλερ με την τρόικα;  Κάθε φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς, ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων;

Θα είμαι  ο τελευταίος  που θα πω ότι η τρόικα είναι αλάθητη. Θα είμαι, όμως, ο πρώτος που θα πω  ότι πρέπει, από τη στιγμή που συμφωνούμε, κάποια πράγματα να τα εφαρμόζουμε.

 

Και γιατί δεν το κάνετε;

Υπάρχουν αδυναμίες στη δημόσια διοίκηση, ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι δεν θα μας ελέγξει κάνεις. Το βέβαιο είναι ότι, από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά, έχουμε σαφή ποιοτική αλλαγή σε σχέση με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας και την αξιοπιστία μας. Και ο ανασχηματισμός που έγινε αποσκοπεί ακριβώς στο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

 

Πάλι εμπλοκή όμως έχουμε.

Θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι η κατάσταση, παρά τις δυσκολίες, παραμένει υπό έλεγχο.

 

Σας διευκολύνει η διαχωρισμός του υπουργείου;

Ήταν μια απόφαση του Πρωθυπουργού. Μου δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασχοληθώ σε βάθος με την  προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ, την κατάθεση νομοσχεδίου που θα αφορά στην καλυτέρευση του ανταγωνισμού στην αγορά, την προετοιμασία ενός νέου πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις, το νέο φορέα  για τις εξαγωγές, την  αλλαγή του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και την  προετοιμασία για το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο.

 

Πως βλέπετε το πολίτικο σας μέλλον;

Το σημαντικό είναι όταν θα φύγω  από αυτή τη θέση να μην έχω τύψεις συνείδησης. Ότι δηλαδή την κρίσιμη ώρα φοβήθηκα να κάνω το σωστό επειδή ο οποιοσδήποτε θα μου  έκανε κριτική, γιατί πήρα μια σκληρή απόφαση.

 

Υπάρχει κάτι που έχετε αναθεωρήσει; 

Είμαι χαμηλών τόνων, άλλα συγκεκριμένων πεποιθήσεων. Σκέπτομαι, όμως, ότι  κατά καιρούς θα έπρεπε να έχω υψώσει  περισσότερο τη φωνή μου.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο