Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” και στο Γιάννη Κουρτάκη

kx_parapolitika_1_2_2014Εμείς ως Κυβέρνηση δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να αυξήσουμε τους μισθούς. Αντιθέτως, μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης. Μέχρι τώρα υιοθετήσαμε καινούριες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, διευρύναμε τις εκπτωτικές περιόδους, ανοίξαμε την κεντρική αγορά της Αθήνας στο κοινό, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Γι΄ αυτό παραγγέλθηκε η μελέτη στον ΟΟΣΑ, κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας και άλλων κρατών διεθνώς που ακολούθησαν τις υποδείξεις του οργανισμού στο συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα νομοθετημένα ουσιαστικά καρτέλ, τα οποία προστατεύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.  Και εδώ γίνονται 250 περίπου επί μέρους παρεμβάσεις.

 

kx_parapolitika_1_2_2014Κύριε Υπουργέ, γίνεται αρκετή συζήτηση για τη μείωση των τιμών. Αλήθεια, υπάρχει πολιτική βούληση να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση;

Εμείς ως Κυβέρνηση δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να αυξήσουμε τους μισθούς. Αντιθέτως, μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης. Μέχρι τώρα υιοθετήσαμε καινούριες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, διευρύναμε τις εκπτωτικές περιόδους, ανοίξαμε την κεντρική αγορά της Αθήνας στο κοινό, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Γι΄ αυτό παραγγέλθηκε η μελέτη στον ΟΟΣΑ, κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας και άλλων κρατών διεθνώς που ακολούθησαν τις υποδείξεις του οργανισμού στο συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα νομοθετημένα ουσιαστικά καρτέλ, τα οποία προστατεύουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.  Και εδώ γίνονται 250 περίπου επί μέρους παρεμβάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ όμως προβάλλει συγκεκριμένη αντίδραση, όσον αφορά για παράδειγμα το γάλα. Με δεδομένο ότι είναι ένας κυβερνητικός εταίρος, τον οποίον είδαμε να στυλώνει τα πόδια στην περίπτωση του 20ευρου για την είσοδο στα νοσοκομεία, αν τεθεί θέμα θα υπαναχωρήσετε;

Εγώ δεν έχω στην τσέπη μου ούτε τα δύο κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ούτε τους 153 Βουλευτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση με την ψήφο τους στη Βουλή, ούτε και την τρόικα φυσικά. Το θέμα αυτό είναι πολυπαραγοντικό, θα γίνει διάλογος. Στο 90% ίσως και στο 95% των σημείων – διότι θα γίνουν δεκάδες διαφορετικές παρεμβάσεις – υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Υπάρχουν και ορισμένες αποκλίνουσες απόψεις. Για μένα είναι θεμιτές, λογικές και ίσως και χρήσιμες. Στόχος δικός μας είναι μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι πράγματι ωφέλιμο για τον καταναλωτή. Εάν σήμερα δεν στηρίξουμε τον καταναλωτή, σε αυτή τη μεγάλη κρίση, διερωτώμαι πότε θα το κάνουμε.

Αν το ΠΑΣΟΚ επιμείνει, μπορεί ο πολιτικός προϊστάμενος που φέρνει μια μεταρρύθμιση να παραμένει στη θέση του και να συνεχίζει τη διαδρομή στο υπουργικό του γραφείο;

Είναι άτοπο να μπούμε σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Ξαναλέω ότι συμφωνούμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είμαστε εδώ με επιχειρήματα να πείσουμε για την ορθότητα της θέσης μας. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στην Ελλάδα και στις άλλες τρεις χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουν ένα κλειστό σύστημα σαν το δικό μας, είναι ακριβότερα κατά 27,6% σε σχέση με τις χώρες που έχουν ανοιχτό σύστημα. Αυτό το επιχείρημα προσπαθούμε να εξηγήσουμε και παράλληλα παρουσιάζουμε μοντέλα που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προσπαθούν να συνδυάσουν το άνοιγμα της αγοράς με την προστασία της δημόσιας υγείας, για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. 

Δεν πήρα απάντηση πάντως στο ερώτημα. Σας ρωτώ ευθέως: Η παραίτηση υπάρχει στο συρτάρι των Υπουργών;

Ό,τι παρουσιάζω δεν το παρουσιάζω ως θέση για λόγους πολιτικού προφίλ, ούτε για λόγους δογματικής εμμονής, ούτε για λόγους εγωισμού. Το παρουσιάζω για λόγους συνειδησιακούς. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα απέναντι στους φτωχότερους ανθρώπους, να πέσουν οι τιμές περισσότερο. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις θέσεις μας σε έναν καλόπιστο διάλογο με τα υπόλοιπα Υπουργεία και με όλους εκείνους που θα συνδιαμορφώσουν την τελική θέση. Ένα πράγμα δεν μπορώ να φανταστώ: ότι στον τόπο μας θα διαμορφωθεί κίνημα υπέρ της ακρίβειας.

Σε περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή, να υποθέσω ότι θα πάτε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, έτσι δεν είναι; Στην περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή, αφήνουμε την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, που δεν περάσει από τη Βουλή, τι θα κάνετε;

Κανέναν, νομίζω, δεν απασχολεί το πολιτικό μέλλον οιουδήποτε από μας. Αυτό που απασχολεί τους Έλληνες είναι να κάνουμε όλοι τη δουλειά για την οποίαν έχουμε τοποθετηθεί. Οι υψηλοί τόνοι δεν ωφελούν, ούτε ο διάλογος μέσω εφημερίδων με τους συναδέλφους. Πιστεύω στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και 13 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχα σε δημιουργικούς συμβιβασμούς. Υπογραμμίζω βεβαίως τη λέξη «δημιουργικούς».

Ο Πρωθυπουργός έχει δει τη μελέτη;

Ο Πρωθυπουργός έχει μια γενική εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής και δίνει μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη, μια μάχη ίσως χωρίς προηγούμενο εδώ και 18 μήνες, για να απομακρυνθεί η χώρα από το γκρεμό και να μπει σε μια καινούρια πορεία. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία αυτής της μελέτης, αλλά φυσικά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει το θέμα με τη δική του οπτική γωνία και χωρίς δογματισμούς.

Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή;

Φαντάζομαι, διότι σας είπα υπάρχει μια διάδραση τόσο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, όσο και μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά θα υπάρξει και διάλογος με την τρόικα. Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου ένας μήνας από τώρα που μιλάμε.

Και αυτομάτως θα δούμε φάρμακα στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Όταν θα δείτε την τελική ρύθμιση, θα μπορείτε να βγάλετε και τα συμπεράσματά σας σε σχέση με αυτό που θα συμβεί. Τόσο για τα φάρμακα, όσο και για το γάλα, το ψωμί, τα απορρυπαντικά, το τσιμέντο, τα ξενοδοχεία…

 

Υπό τις επικρατούσες συνθήκες, προσωπικά θα επενδύατε στην Ελλάδα;

Εγώ θεωρώ ότι τώρα είναι ο χρόνος που το έξυπνο χρήμα πρέπει να έρθει στην Ελλάδα, διότι τώρα θα υπάρξουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Πιστεύω ότι έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο της ύφεσης και μπαίνουμε σε μια καινούρια πορεία. Θεωρώ δε ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο για να αυτοκτονήσει. Θεωρώ επίσης ότι τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση έχουν επενδύσει σε αυτή την πολιτική, έχουν διανύσει το 80% της διαδρομής και πρέπει προφανέστατα να διανύσουν και το υπόλοιπο κομμάτι για να δουν τους καρπούς της προσπάθειάς να πιάνουν τόπο, τόσο για τα ίδια, όσο, κι ακόμη περισσότερο, για την πατρίδα μας.

 

Πάντως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, για να μην κινδυνολογούμε, κάποια κενά καλύπτονται.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δυστυχώς απέναντί μας δεν έχουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, αλλά ένα κόμμα το οποίο επιδιώκει να πάρει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ λαϊκισμού. Φαίνεται ότι τα καταφέρνει… Αυτό που δεν μπορούμε να το αφήσουμε να πετύχει είναι να δημιουργήσει απρόβλεπτες και εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για την πατρίδα μας.

 

Αν καταλαβαίνω καλά διαφωνείτε με όσους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δε θα ήμουν αντίθετος να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δύναμη με την οποία μπορεί να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής για την πορεία της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κόβει, έχει κόψει μάλλον εδώ και καιρό τα σκοινιά με την Ευρώπη και με μια λογική προοπτική της χώρας και επιδιώκει να βρει λύση στο πεδίο του πολιτικού σουρεαλισμού.

 

Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων;

Από την πλευρά μας, δεν έχουμε κλείσει ποτέ την πόρτα σε καμιά δύναμη με τα χαρακτηριστικά που σας είπα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη η οποία πιστεύει πως μπορεί ταυτοχρόνως να μηδενίσει το έλλειμμα, να αυξήσει τους μισθούς, να περικόψει το δημόσιο χρέος, να ικανοποιήσει κάθε κοινωνικό αίτημα, να χαρίσει τα δάνεια και γενικότερα να πατήσει ένα κουμπί με το οποίο θα διαγραφούν όλα τα προβλήματα και θα δημιουργηθεί ένας παράδεισος μπροστά μας. Γι΄ αυτό μιλάω για ένα κόμμα το οποίο αρχίζει να κινείται σχεδόν στο χώρο του πολιτικού σουρεαλισμού.

 

Πάντως, αυτή η στάση φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη δημοφιλία από τη δική σας πολιτική συμπεριφορά.

Το αν ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με μία ή με δύο μονάδες στις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκόποι θα σας πουν ότι αυτό συνήθως οδηγεί το κυβερνητικό κόμμα να ξανακερδίζει τις εκλογές. Αυτή είναι η τάση διεθνώς. Να υπενθυμίσω ότι και πέρσι, περίπου τέτοιο καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά και μετά τα πράγματα άλλαξαν. Αλλά ακόμη περισσότερο: οι δημοσκόποι κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δικιά μας. Για μας το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Όσο σταθεροποιούμε την οικονομία και δημιουργούμε τις προοπτικές για την ανάπτυξη, τόσο καλύτερα υπηρετούμε τη χώρα. Και αυτό είναι που θα μετρήσει τελικά.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε ένα τρίτο μνημόνιο;

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι σε εξέλιξη και σε σχέση με το μνημόνιο ισχύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Θα βλέπατε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Όχι, δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε στις κάλπες. Αυτό θα οπισθοδρομούσε την προσπάθειά μας, θα έθετε εν αμφιβόλω τα επιτεύγματά μας, θα δημιουργούσε ένα αρνητικό κλίμα στις αγορές. Αλλά, εκτός αυτού, εμείς πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά για την οποίαν εκλεγήκαμε. Εκλεγήκαμε με δύο στόχους: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, πράγμα που δεν ήταν αυτονόητο. Ο στόχος αυτός επετεύχθη. Και να αποχαιρετήσει η χώρα το μνημόνιο. Θα έχουν διαμορφωθεί οι βασικές προϋποθέσεις για το δεύτερο στόχο σε ένα περίπου χρόνο. Γιατί να πάμε σε εκλογές νωρίτερα;

Αλήθεια, θα σας ενδιέφερε η μετακίνηση σε μία ευρωπαϊκή θέση;

Είμαι προσηλωμένος σε αυτό που κάνω, έχω μπροστά μου συγκεκριμένα νομοσχέδια να ολοκληρώσω και συγκεκριμένες προτεραιότητες που πρέπει να προχωρήσουν: το νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια που πάει στη Βουλή.  Το νομοσχέδιο για τις τιμές που συζητήσαμε. Το νομοσχέδιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα που φέρνει τα πάνω-κάτω στις αδειοδοτήσεις. Και το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις που αλλάζει συνολικά το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων εκσυγχρονίζοντάς το και κάνοντάς το πιο διαφανές. Είναι πολλή η δουλειά και πρέπει τη δουλειά αυτή να την τελειώσω.

Πως αντιμετωπίζεται την άποψη που θέλει τη Χρυσή Αυγή να τίθεται εκτός νόμου;

Αυτά είναι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε αυτό. Η  δική μου εκτίμηση είναι ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί απέναντι στο νόμο για όποιες έκνομες ενέργειες. Και παράλληλα θα πρέπει ακόμη περισσότερο να καταδειχθεί ότι όλες αυτές οι κοσμοθεωρίες δεν αποτελούν λύση για τα προβλήματα του μέσου Έλληνα, αλλά αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να μας οδηγήσει δεκαετίες πίσω.

Αν σας ζητούσε ο Πρωθυπουργός να επιστρατευθείτε στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα τον ακούγατε;

Είπα, έχω δουλειά να κάνω. Όλοι μας είμαστε στρατιώτες της παράταξης και όλοι καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό από συγκεκριμένες θέσεις. Ο προπονητής σε μια ομάδα αποφασίζει ποια είναι η θέση των παικτών μέσα στο γήπεδο. Για μένα έχει αποφασίσει ότι η θέση είναι αυτή εδώ.

 

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο