Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και στη Χριστίνα Κοραή

kx_real_news_21_7_2013Ως προς τη μείωση του ΦΠΑ ό,τι έγινε οφείλεται στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού για να στηριχθεί ο ελληνικός τουρισμός, αλλά και ο κλάδος της εστίασης. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να υπονομευθεί από αυτούς που ωφελεί. Την Κυριακή το απόγευμα έχουμε σύσκεψη με τους φορείς της αγοράς. Όταν η Γαλλία έκανε κάτι τέτοιο πριν από λίγα χρόνια, οι φορείς της αγοράς ήταν αυτοί που προστάτεψαν το μέτρο. Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες επαγγελματίες δεν έχουν να ζηλέψουν σε υπευθυνότητα, από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Πιστεύω επίσης ότι οι καταναλωτές θα ζητούν αποδείξεις. Κοντολογίς: το μέτρο θα αποδώσει αν όλοι πράξουν το καθήκον τους.

kx_real_news_21_7_2013«Όχι» είπε ο Σόϊμπλε στο κούρεμα του χρέους;

 

Επανέλαβε την επίσημη γερμανική θέση. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Από την πλευρά μας αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι τη δουλειά μας. Ο καλύτερος οιωνός είναι η ίδια μας η δουλειά. Εάν δουλέψουμε σκληρά και εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά.

Η κυβέρνηση έθεσε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων; 

Δεν έχω να πω κάτι καινούργιο γι’ αυτό το θέμα. Υπήρξε τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών πριν από περίπου τρεις μήνες.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο Σόιμπλε, για το κατοχικό δάνειο;

Υπάρχει τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο και δήλωση του κ. Βενιζέλου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν θα προσθέσω τίποτα περισσότερο. Η κυβέρνηση έχει ενιαία θέση στο θέμα αυτό.

Το πολυνομοσχέδιο, με κάποιες διαρροές, ψηφίστηκε. Αυτό, όμως, είναι αρκετό για να περάσει και στον κόσμο;

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ήταν μία ακόμη απόδειξη της αποφασιστικότητας της χώρας, να κάνει αυτά που απαιτούνται για να βγει μία ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο. Έχουμε διανύσει ήδη τα ¾ της διαδρομής, τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και ως προς τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές. Το 2013 μπορεί να είναι ένα έτος καμπής για την χώρα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι παρά το ότι τα μέτρα μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος, αυτό που αποφεύγουμε με την υιοθέτησή τους είναι το εθνικό κόστος.   

Ειλικρινά πιστεύετε ότι οι φορολογούμενοι έχουν να πληρώσουν πάνω από 7 δις ευρώ σε φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου όπως προβλέπει το μνημόνιο;

Ασφαλώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη πίεση στους φορολογούμενους. Και η ύφεση καθιστά το πρόβλημα οξύτερο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της ύφεσης και να μπούμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Γι΄ αυτό είναι κρίσιμο η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εκπλήξει θετικά τις αγορές και τους επενδυτές. Ήδη, την τελευταία χρονιά με την κυβέρνηση Σαμαρά έγιναν αρκετά βήματα μπροστά. Αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε σοβαρά και ξεπεράσουμε τον κάβο, τότε την επόμενη χρονιά δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών.    

Μέχρι πότε μπορεί να πιάνει ο εκβιασμός “ψηφίζετε ή εκλογές”;

Δεν αντιμετωπίζω την υπερψήφιση των κρίσιμων νομοσχεδίων της κυβέρνησης από την πλειοψηφία των βουλευτών ως κομματική νίκη. Ο καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει με βάση τη συνείδησή του. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική επιλογή σε σχέση με την σημερινή κυβέρνηση. Και αυτό αποδεικνύεται και στις δημοσκοπήσεις. Οι πολίτες δεν θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστη λύση.

Οι αντιδράσεις που υπήρχαν μέχρι την τελευταία στιγμή από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι αυτό είναι το τελευταίο σκληρό νομοσχέδιο που ψηφίζουν;

Όλοι αποφασίζουμε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Δεν έχει νόημα στα μισά της διαδρομής να γυρίσεις πίσω ή να σταματήσεις. Θα φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής. Δεν έχουμε το δικαίωμα να πετάξουμε τις θυσίες των Ελλήνων στα σκουπίδια

Έχει πρόβλημα ο κ. Βενιζέλος όταν ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, ο κ. Κουκουλόπουλος καταψηφίζει;

Αυτό είναι ένα εσωκομματικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί να αντέξει η δικομματική κυβέρνηση;

Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η επιτυχία της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για τη χώρα. Ας σταματήσουμε να μιλάμε συνέχεια για εκλογές. Σε αυτή την χώρα θα πρέπει να παράγουμε  έργο και όχι κάθε χρόνο εκλογές.

Η κινητικότητα θα εφαρμοστεί; Φοβάστε τα κοινωνικά μέτωπα;

Τέτοιου είδους μέτρα συναντούν σίγουρα αντιδράσεις. Κατανοώ απόλυτα την κοινωνική διάσταση του ζητήματος. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να είναι ρητορικά σχήματα, αλλά πρέπει να έχουν σαφές περιεχόμενο. Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει με την ακινησία.

Η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια για νέες οριζόντιες περικοπές;

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Έχει τοποθετηθεί ο αρμόδιος Υπουργός πολλές φορές.

Ποιος είναι ο στόχος του Αναπτυξιακού Ταμείου, στο οποίο θα συμμετέχει και η γερμανική τράπεζα KfW;

Το Ταμείο αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέχρι τώρα υπήρχαν ισχυρές αντιρρήσεις από την Τρόικα, θεωρώντας ότι θα είναι μία νέα ΕΤΒΑ. Εξηγήσαμε τον καινοτόμο χαρακτήρα της προσπάθειας και κάναμε σαφές πως το μάνατζμεντ του Ταμείου θα είναι επαγγελματικό και αξιόπιστο. Γι’ αυτό και πείσθηκε η KfW να επενδύσει 100 εκ ευρώ. Γι΄ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι αξιόπιστοι διεθνείς επενδυτές.

Μεταρρύθμιση είναι να ανοίγουν τα μαγαζιά την Κυριακή μετά την θεία λειτουργία;

Μεταρρύθμιση είναι η δυνατότητα σε περισσότερες εταιρείες να πωλούν περισσότερα προϊόντα, σε περισσότερα σημεία γιατί έτσι ενισχύεται ο ανταγωνισμός. Μεταρρύθμιση είναι η επιβολή αυστηρών και συγκεκριμένων ποινών. Μεταρρύθμιση είναι μία σειρά προβλέψεων για την ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο των καυσίμων. Η πλήρης αναθεώρηση του αναχρονιστικού Αγορανομικού Κώδικα. Η διεύρυνση των εκπτώσεων. Και φυσικά η ρύθμιση για τις Κυριακές. Από την αρχή, η πρόθεση μας ήταν τα καταστήματα να ανοίγουν μετά τη θεία λειτουργία.

Πιστεύετε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα αποδώσει ή θα είναι μία τρύπα στο νερό;

Ότι έγινε οφείλεται στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού για να στηριχθεί ο ελληνικός τουρισμός, αλλά και ο κλάδος της εστίασης. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να υπονομευθεί από αυτούς που ωφελεί. Την Κυριακή το απόγευμα έχουμε σύσκεψη με τους φορείς της αγοράς. Όταν η Γαλλία έκανε κάτι τέτοιο πριν από λίγα χρόνια, οι φορείς της αγοράς ήταν αυτοί που προστάτεψαν το μέτρο. Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνες επαγγελματίες δεν έχουν να ζηλέψουν σε υπευθυνότητα, από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Πιστεύω επίσης ότι οι καταναλωτές θα ζητούν αποδείξεις. Κοντολογίς: το μέτρο θα αποδώσει αν όλοι πράξουν το καθήκον τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο