…Το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις έρχεται να χτίσει σε όσα καλά έχουν γίνει μέχρι τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και την εμπειρία του παρελθόντος. Εισάγει την ίδρυση μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής φέρνοντας στον ίδιο χώρο τους υπαλλήλους όλων των συναρμόδιων υπουργείων, περνάει στον ίδιο τον επενδυτή την ευθύνη αδειοδότησης σε θέματα που δεν αφορούν το περιβάλλον και την αρχαιολογική υπηρεσία, προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις ως προς την ρευστότητα για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Με λίγα λόγια έρχεται να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα που αποτελεί και όρο εθνικής επιβίωσης, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Οι δράσεις αυτές σε συνδυασμό με το άνοιγμα αγορών (αγορά ενέργειας, καμποτάζ στην κρουαζιέρα, απλούστευση της διαδικασίας στη σύσταση εταιρειών κλπ), σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γίνουμε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσουν οριστικά οι φήμες για την περιβόητη grexit…
1. Μπορεί με αναπτυξιακή πολιτική να βγει η χώρα από την κρίση;
Σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, έχω παρουσιάσει τις δράσεις του Υπουργείου για το άνοιγμα της χώρας στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Αλλά ας μην εθελοτυφλούμε. Βασική προϋπόθεση για να εφαρμοσθεί η οποιαδήποτε αναπτυξιακή πολιτική, είναι η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και η εκταμίευση της δόσης το συντομότερο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιβεβαιώσει την οριστική παραμονή μας στην Ευρωζώνη, θα ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά και θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ασφάλειας για τους επενδυτές. Χωρίς αυτή την εξέλιξη δεν μπορεί ουσιαστικά να υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα. Η πρόσφατη σύνοδος Κορυφής είχε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αλλά χρειάζεται να κάνουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους.
2. Θα διευκολύνει την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών στη χώρα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις;
Το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις έρχεται να χτίσει σε όσα καλά έχουν γίνει μέχρι τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και την εμπειρία του παρελθόντος. Εισάγει την ίδρυση μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής φέρνοντας στον ίδιο χώρο τους υπαλλήλους όλων των συναρμόδιων υπουργείων, περνάει στον ίδιο τον επενδυτή την ευθύνη αδειοδότησης σε θέματα που δεν αφορούν το περιβάλλον και την αρχαιολογική υπηρεσία, προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις ως προς την ρευστότητα για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Με λίγα λόγια έρχεται να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα που αποτελεί και όρο εθνικής επιβίωσης, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Οι δράσεις αυτές σε συνδυασμό με το άνοιγμα αγορών (αγορά ενέργειας, καμποτάζ στην κρουαζιέρα, απλούστευση της διαδικασίας στη σύσταση εταιρειών κλπ), σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να γίνουμε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Αλλά πρώτα πρέπει να σταματήσουν οριστικά οι φήμες για την περιβόητη grexit.
3. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα;
Eίναι προφανές ότι υπάρχουν ορισμένα προνομιακά πεδία όπως είναι η ενέργεια και ο τουρισμός, αλλά κι οι αναδυόμενοι κλάδοι όπως η βιολογική γεωργία, τα logistics , τα generics κλπ. Στις ιδιωτικοποιήσεις γνωρίζουμε την ευαισθησία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που μας έχει ζητήσει να μη χάσουμε ούτε μια μέρα. Διότι το όφελος από τις Ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι μόνο ταμειακό, είναι κυρίως αναπτυξιακό. Υπεύθυνο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ. Από την πλευρά μας εργαζόμαστε για την υπέρβαση όλων των εμποδίων που υπάρχουν. Παρουσιάσαμε τη στρατηγική για τις αερομεταφορές και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Τελειώνουμε πιστεύω τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO. Προετοιμάζουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για τα ΕΛΤΑ και την πολιτική των υδάτων. Προσπαθούμε να τρέξουμε γρήγορα. Είναι κούρσα αντοχής που πρέπει να την τρέξουμε σαν κούρσα ταχύτητας.
4. Μπορεί δεδομένης της κατάστασης να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά;
Το τονίζω για μία ακόμα φορά. Βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας είναι η επιτυχής διαπραγμάτευση με την Τρόικα και η εκταμίευση της δόσης. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την σταδιακή επιστροφή των οφειλών του κράτους στους ιδιώτες και κατόπιν την επιστροφή των καταθέσεων στη χώρα. Δεν μπορεί να υπάρξει το οικοδόμημα της ανάπτυξης αν δεν μπουν τα θεμέλια και η ρευστότητα είναι ένα βασικός θεμέλιος λίθος. Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ανάπτυξης, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, έτσι ώστε όταν επιτευχθεί η συμφωνία με την Τρόικα να υπάρχει ήδη το πλαίσιο για να προχωρήσουμε. Γι αυτό παρουσιάσαμε το νέο Επενδυτικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα λεγόμενα εμπόδια εισόδου στην αγορά προκειμένου να έχουμε ομαλότερες συνθήκες ανταγωνισμού. Υπογράψαμε σύμβαση με τον ΟΟΣΑ με την οποία θέλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του οργανισμού για θέματα ανεμπόδιστης λειτουργίας της αγοράς στους τομείς της μεταποίησης, των λιανικών πωλήσεων, του τουρισμού και των οικοδομικών υλικών. Δουλεύουμε για την απλοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ και την επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων και παρουσιάσαμε ήδη συγκεκριμένα μέτρα.
5. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ. Ποιες κινήσεις κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη;
Η πρόταση της Επιτροπής για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 βασίζεται στο ΑΕΠ των χωρών της περιόδου 2007-2009 και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ύφεση της περιόδου 2011-2012. Προβλέπει για τη χώρα μας μείωση πόρων της τάξης του 40%, από τα 20 στα 12 περίπου δις ευρώ, Μία τέτοια εξέλιξη οδηγεί στο παράδοξο, χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα να λαμβάνουν σημαντικά μειωμένους πόρους. Βρισκόμαστε σε ανοικτή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση, και σε επαφή με τις άλλες χώρες που θίγονται. Επίσης έχουμε θέσει το πρόβλημα σε όλες τις διεθνείς μας συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη. Το θέμα τέθηκε και στην Καγκελάριο κα. Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά των εταίρων μας και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σχετική πρόοδος.
6. Θα ξεμπλοκάρουν άμεσα τα μεγάλα έργα;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με τους παραχωρησιούχους. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες. Τελειώνει το πρώτο ημίχρονο και θα ξεκινήσει το δεύτερο. Αλλά επειδή έχουμε να κάνουμε με τράπεζες, οι αυτοκινητόδρομοι είναι ένα ακόμα θέμα όπου η συμφωνία με την Τρόικα είναι προαπαιτούμενο. Εν συνεχεία θα πρέπει να υπάρξει η έγκριση της ΕΕ και τέλος να έρθει η συμφωνία στη Βουλή για να ψηφισθεί μέχρι τέλος του έτους. Το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων στους 4 οδικούς άξονες είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά δημιουργώντας 30.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και χιλιάδες άλλες στις τοπικές κοινωνίες.
7. Υπάρχει πρόοδος σχετικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων;
Πρόσφατα καταλήξαμε σε συμφωνία με την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η οποία προβλέπει την χορήγηση του ποσού των 1,44 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 με τα πρώτα 150 εκ ευρώ να διοχετεύονται στην αγορά μέσα στον Νοέμβριο. Δημιουργούμε νέο Ταμείο Εγγύησης με πόρους από το ΕΣΠΑ και με κεφάλαια από την ΕΤΕπ με μόχλευση 1:2 για την παροχή ρευστότητας 1 δις ευρώ. Μέσα στον Νοέμβριο επίσης το ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις για την απεμπλοκή κονδυλίων 1 δις ευρώ που μπορούν να στηρίξουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε καταθέσει ήδη στην ΕΕ τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου που διανύουμε, που προβλέπουν την μεταφορά πόρων από προγράμματα με χαμηλή απορροφητικότητα σε προγράμματα που ενισχύουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματικότητα και τους νέους ανέργους. Προσπαθούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
8. Την ακρίβεια τελικά μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι τα νοικοκυριά σήμερα τα φέρνουν δύσκολα πέρα, αφού το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πάντα να φαντάζουν ακριβά, ακόμα και εκεί που οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση όπως για παράδειγμα στα ενοίκια, στα φροντιστήρια, στα σχολικά είδη. Δεν τρέφω αυταπάτες. Όποια πρωτοβουλία και να πάρουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών και τη συσσωρευμένη οργή. Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι υπάρχουν τομείς που λόγω και της διεθνούς συγκυρίας οι τιμές παραμένουν ψηλά, όπως ο τομέας των τροφίμων που αναφέρατε. Από την πλευρά μας όπου μπορούμε να παρέμβουμε το πράττουμε. Πρόσφατα, με απόφασή μας, μειώσαμε τις τιμές βασικών προϊόντων που βρίσκονται σε διατίμηση (κυλικεία, πλοία, αεροδρόμια κλπ). Ταυτόχρονα εντείνουμε την προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το κυνήγι των καρτέλ. Με τον νέο Αγορανομικό Κώδικα ενισχύουμε τον ανταγωνισμό και μειώνουμε το διοικητικό κόστος των μικρών επιχειρήσεων. Ενισχύσαμε επίσης το Παρατηρητήριο Τιμών, αναλάβαμε συγκεκριμένες δράσεις για το Παρεμπόριο. Να θυμίσω ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επιβάλλαμε πρόστιμο 1,3 εκ ευρώ σε μεγάλη πολυεθνική, πρόστιμα 390.000 ευρώ σε εισπρακτικές εταιρείες, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά, μεταξύ των άλλων, τρεις περιπτώσεις καρτέλ στον τομέα των κατασκευών, των πουλερικών και του φυσικού αερίου. Δεν αλλάζει η εικόνα πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε. Υπήρξαν πολλοί Υπουργοί στο παρελθόν που ισχυρίστηκαν ότι διέθεταν μαγικές συνταγές. Δεν θέλω να είμαι ένας από αυτούς. Υπάρχουν επίσης πολλές φωνές στην αντιπολίτευση που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν λύσεις για όλα. Δεν θέλω να τις ακολουθήσω. Προτιμώ το δρόμο της προσπάθειας και της ευθύνης.