Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» και στο δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη

newspaper_glasses_4_120x80Η αντιπολίτευση λειτουργεί με βάση τη δική της ατζέντα και τις δικές της προτεραιότητες. Η υπευθυνότητα στις δύσκολες στιγμές είναι αρετή. Τον λαϊκισμό τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, αλλά η μάχη της γενιάς μας, η μάχη για το αύριο της πατρίδας μας. Και τη μάχη αυτή οφείλουμε να τη κερδίσουμε. Η ήττα δεν μπορεί να είναι επιλογή…

newspaper_glasses_4_120x80ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Eίσαστε επικεφαλής στο Υπουργείο που είναι ουσιαστικά τρία σε ένα. Ακούγονται πολλά για καθυστερήσεις σχεδόν σε όλους του τομείς του υπουργείου. 

Κ.Χ.: Στην αρχή της χρονιάς, σε συνέντευξη τύπου, παρουσιάσαμε τον απολογισμό της δουλειάς μας και τον προγραμματισμό του 2013. Σε αυτόν τον προγραμματισμό παρουσιάσαμε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τις δράσεις μας σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητάς του Υπουργείου: στον τομέα των μεγάλων έργων, στον τομέα της ρευστότητας και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε τι είπαμε και τι έχουμε κάνει. Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας που απορρέουν από το πρόγραμμά μας.

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό το υπουργείο θα διαιρεθεί στα δύο ή ότι εσείς θα είσαστε εκτός Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για τον ανασχηματισμό και τη δομή της κυβέρνησης. Είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

 

Είσαστε ικανοποιημένος με την πορεία της Κυβέρνησης; Τι θα έπρεπε να αλλάξει;

Γυρίστε ένα χρόνο πίσω και θυμηθείτε που βρισκόμασταν και που είμαστε τώρα. Από  την πολιτική αστάθεια, την αβεβαιότητα ενός επικείμενου Grexit και την χρεωκοπία, καταφέραμε μέσα σε δώδεκα μήνες  να αλλάξουμε την εικόνα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι σταθερή και βιώσιμη, δίνοντας στη χώρα την ασφάλεια που χρειάζεται για να ανακάμψει.  Η παραμονή μας στο ευρώ είναι δεδομένη, ενώ  ανακτήσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Το τραπεζικό σύστημα με την ανακεφαλαιοποίηση του σταθεροποιείται. Παράλληλα, με ένα πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και με μία μεγάλη ατζέντα αποκρατικοποιήσεων (30 διαφορετικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ), ανοίγουμε τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα και στέλνουμε το μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με τις πρόσφατες συμφωνίες  της Cosco και της Hewlett – Packard, της Phillip Morris, της NOkIA, της SAB,  την αποκρατικοποίηση μέρους του ΟΠΑΠ, την επένδυση θεσμικών επενδυτών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Επίσης το πρόσφατο ταξίδι μας στην Κίνα επιβεβαιώνει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς. Η πρόοδος των τελευταίων μηνών αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας. Αυτό όμως δεν φτάνει και κυρίως δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον τελικό μας στόχο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

 

Η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστού. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης, οι Τράπεζες στην ουσία είναι κλειστά μαγαζιά, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε να φαντάζει κενό γράμμα.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που ολοκληρώνεται με επιτυχία, μαζί με την δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ασφάλειας και θετικής προοπτικής έτσι ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις, είναι η βασική προϋπόθεση για να ξαναρχίσουν οι Τράπεζες να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Ανάπτυξης λειτουργούμε συμπληρωματικά. Μέσω του ΕΣΠΑ, όπου στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 έχουμε πετύχει το 102% του μνημονιακού στόχου, προωθήσαμε δράσεις όπως το πρόγραμμα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκ ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη το  πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικών δράσεων στα νησιά και αναμένονται και άλλες δράσεις. Στο ΕΤΕΑΝ, αλλάξαμε σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα των προγραμμάτων ξεπαγώνοντας κονδύλια 700 εκ ευρώ, προωθώντας προγράμματα για κεφάλαια κίνησης και έκδοσης εγγυητικών επιστολών για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  Ξαναζωντανέψαμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράφοντας συμφωνία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,44 δις ευρώ. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ούτε θέλουμε σε καμία περίπτωση να ωραιοποιήσουμε την εικόνα. Το πρόβλημα της ρευστότητας είναι υπαρκτό και μεγάλο. Αλλά μαγικές λύσεις και εδώ δεν υπάρχουν. Δουλεύουμε με σύστημα και πρόγραμμα με όσα εργαλεία έχουμε στα χέρια μας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

 

Η Κυβέρνηση έχει επενδύσει στα μεγάλα έργα και στην επαναλειτουργία των τεσσάρων οδικών αξόνων με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση και έργο μηδέν.

Πολλοί έχουν επενδύσει στην αποτυχία της κυβέρνησης. Δυστυχώς για αυτούς, διαψεύδονται. Στο κομμάτι των μεγάλων έργων δεν μπορούν να κάνουν το άσπρο – μαύρο. Η καλύτερη απάντηση είναι τα ίδια τα έργα.  Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εργοταξίων στους αυτοκινητόδρομους με  την υπογραφή των συμφωνητικών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους παραχωρησιούχους. Παράλληλα καταλήξαμε σε συμφωνία με τις 42 Τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο  και περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να έρθει η τελική συμφωνία στη Βουλή για ψήφιση. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει πόρους από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕΠ για την ολοκλήρωση των έργων. Να είστε σίγουροι ότι τα έργα θα προχωρήσουν, θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 25.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Εκτός από τους 4 αυτοκινητόδρομους, τους τελευταίους μήνες δημοπρατήθηκαν ή εκτελούνται πάνω από 60 τεχνικά έργα σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ. Παράλληλα συνεχίζουμε τα έργα επέκτασης του Μετρό με τέσσερις νέους σταθμούς να παραδίνονται μέχρι τον Σεπτέμβριο του Τραμ, ενώ κρατάμε ζωντανό το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Η πραγματικότητα στον τομέα των έργων, διαψεύδει και τους πιο δύσπιστους.

 

Η γραφειοκρατία παραμένει, το κόστος επενδύσεων μεγάλο, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν…

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή το Νέο Επενδυτικό Νόμο, όπου θεσπίζεται για πρώτη φορά μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή και διαδικασίες αυτοαδειοδότησης για να μη χάνεται χρόνος και χρήμα για τους επενδυτές. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με την βοήθεια Ολλανδών ειδικών, προωθούμε στο πλαίσιο τη νέας Εθνική Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και την μείωση του απαιτούμενου χρόνου. Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δίνουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε επαγγέλματα χωρίς περιορισμούς και διοικητικές ρυθμίσεις. Στον τομέα των αγορών έχουμε προωθήσει 11 συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φορτηγών, την απελευθέρωση των μεταφορών για τον τουρισμό, τις απλούστερες υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις, την πρότασή μας για άνοιγμα της αγοράς με λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές και προαιρετικά όλες τις υπόλοιπες για τα μικρά μαγαζιά, τα  μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς καυσίμων κλπ. Σας ανέφερα μερικές από τις παρεμβάσεις που επιχειρούμε οριζόντια σε όλη τη κλίμακα της αγοράς έτσι ώστε, με την παράλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, να αρχίσει σταδιακά η οικονομία να επανακάμπτει.

 

Θα τα καταφέρει η χώρα; Οι προβλέψεις λένε ότι οι δείκτες της ανάπτυξης είναι με αρνητικό πρόσημο και οι προβλέψεις λένε ότι θα παραμείνουν με αρνητικό πρόσημο. Θα βγούμε από το τούνελ;

Στόχος μας είναι το 2013 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά και από το 2014 να αρχίσουμε σταδιακά να περνάμε από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη. Γνωρίζω ότι οποιαδήποτε θετική προοπτική που διατυπώνεται, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και δυσπιστία. Ο λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής και πολλοί συμπολίτες μας έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους. Από την πλευρά μας, κάνουμε ότι καλύτερο για να βοηθήσουμε τα ασθενέστερα στρώματα. Τη Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο μας για τα δάνεια των νοικοκυριών με το ποίο προσπαθούμε να δώσουμε μία ανάσα. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη. Δεν  μπορώ, όμως, να προσχωρήσω στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που μας ζητά να κάνουμε όλοι μαζί ένα άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο. Έχουμε δημιουργήσει με τεράστιο κόπο μία βάση στήριξης για να βγούμε στον αφρό. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, όμως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

 

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους δύο άλλου κυβερνητικούς εταίρους;

Στην Ελλάδα δεν είχαμε παράδοση Κυβερνήσεων συνασπισμού, στην Ευρώπη αυτό είναι μία πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες. Στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της κυβέρνησης, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν πια. Το μοντέλο συνεργασίας λειτουργεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Ο στόχος όλων μας, να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, είναι κοινός. Και αυτό τον στόχο οι κυβερνητικοί εταίροι υπηρετούν με πατριωτισμό και αίσθηση ευθύνης.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εντείνει τις επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης και μάλιστα προσπαθούν να δημιουργήσουν προεκλογικό κλίμα. Πόσο δυσχεραίνει την δουλειά σας ειδικά στο εξωτερικό όλη αυτή η συμπεριφορά;

Η αντιπολίτευση λειτουργεί με βάση τη δική της ατζέντα και τις δικές της προτεραιότητες. Η υπευθυνότητα στις δύσκολες στιγμές είναι αρετή. Τον λαϊκισμό τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, αλλά η μάχη της γενιάς μας, η μάχη για το αύριο της πατρίδας μας. Και τη μάχη αυτή οφείλουμε να τη κερδίσουμε. Η ήττα δεν μπορεί να είναι επιλογή.

 

Να κλείσω με την κλασική ερώτηση. Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές. Έχουμε ανάγκη από θετικά αποτελέσματα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Σχετικά με τον ανασχηματισμό θα σας δώσω μία κλασική απάντηση: είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο