Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην Ημερησία του Σαββάτου και στο δημοσιογράφο Ευτύχη Παλήκαρη

kx_imerisia_14_12_2013Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη εντολή, να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ και να απαλλαγούμε σταδιακά από το μνημόνιο. Το πρώτο έχει ήδη επιτευχθεί και το δεύτερο μπορεί να αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα καθώς προχωράει το 2014. Πρέπει να επιμείνουμε λοιπόν σε αυτό για το οποίο δεσμευθήκαμε στον ελληνικό λαό.

Άλλωστε, αν υποθέσουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχανε την εμπιστοσύνη της Βουλής, ποια θα ήταν η εναλλακτική για τη χώρα; Από τη μια η Χρυσή Αυγή με τις βίαιες πρακτικές της και τις ναζιστικές αντιλήψεις της κι από την άλλη ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διεκδικεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του λαϊκισμού. Τρομάζω ειλικρινά, όχι ως Βουλευτής, ως πολίτης σε σχέση με την «εναλλακτική» λύση που υπάρχει αυτή την ώρα.

kx_imerisia_14_12_2013Ποια είναι τελικά η λύση που διαμορφώνεται για τους πλειστηριασμούς;

Η λύση θα είναι ένα σύστημα με τρεις πυλώνες: Η δικαστική προστασία που παρέχεται από τους νόμους 3869/2010 και 4161/2013 για την οποίαν δεν υπάρχει αμφισβήτηση από την τρόικα- η μόνη συζήτηση ως προς αυτό αφορά στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά ένα μεταβατικό σύστημα για το 2014, ως προς την εξωδικαστική προστασία, γι΄ αυτούς που καλύπτονται δηλαδή κατευθείαν από το νόμο χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν στο δικαστήριο. Εκεί υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς τα κριτήρια με την τρόικα.

Ο τρίτος πυλώνας είναι μια μόνιμη λύση από το 2015 και μετά, κατά το ιρλανδικό πρότυπο ή το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στην εξωδικαστική προστασία. Δηλαδή αρχές και κανόνες, με βάση τους οποίους θα αποφεύγονται εντάσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, θα λαμβάνεται υπόψιν η δύσκολη οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας γι΄ αυτούς που πράγματι το χρειάζονται.  

Σχετικά με το δεύτερο πυλώνα, επειδή έχετε αναφέρει συχνά ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν πρόβλημα από αυτούς που καλύπτονται πίσω από την ανάγκη, υπάρχει πράγματι αυτή η δυνατότητα;

Στοιχεία όπως η περιουσία και το εισόδημα είναι στοιχεία ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης του καθενός.

Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα από πολλές και διαφορετικές πλευρές, έτσι ώστε η λύση να είναι δίκαια. Πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε ανθρώπους που είναι φτωχοί ή έγιναν φτωχοί εξ αιτίας της κρίσης, αδύναμα νοικοκυριά και νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να καλύπτονται από την ομπρέλα προστασίας άνθρωποι που έχουν υψηλά εισοδήματα και που καλύπτονται πίσω από αυτές τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν.

Όχι μόνον γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν «κορόιδα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και «έξυπνοι» που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις αυτές, αλλά και γιατί εάν υπάρξει αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αυτοί που καλούνται εξ ορισμού να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι είτε οι φορολογούμενοι, είτε οι καταθέτες. Και αυτό δε θέλουμε φυσικά ούτε να το σκεπτόμαστε, θα ήταν η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία.  

Εάν τελικά δε βρεθεί λύση, δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε κάποια ρύθμιση και ποια είναι αυτή;

Αναγκαστικά, αλλά ο στόχος μας δεν είναι να προχωρήσουμε μόνοι μας, ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα, γι΄ αυτό το λόγο εδώ και παραπάνω από ένα μήνα, σαράντα μέρες πια, διαπραγματευόμαστε προκειμένου να υπάρξει μια ικανοποιητική λύση. Οι αποστάσεις έχουν περιοριστεί, αλλά συμφωνία μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει και δεν μπορώ να προδικάσω και το τελικό αποτέλεσμα.

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση για το νέο πακέτο ΕΣΠΑ 2014-2020, κατ΄ αρχάς πως πάει ως τώρα η απορρόφηση;

Πέρσι ήμασταν 18οι στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απορροφήσεις, φέτος έχουμε φτάσει στην 4η θέση. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Υπήρξαν 32 διαφορετικά μέτρα απλούστευσης και  μια συντονισμένη δουλειά σε διαφορετικά επίπεδα, από πολλούς ανθρώπους.

Μάρτυρες αυτής της βελτίωσης είναι οι 70 χιλιάδες νέες μητέρες που στέλνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, χιλιάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που καλύπτονται από τα κουπόνια υγείας, 17 χιλιάδες Έλληνες των οποίων ισάριθμα επιχειρηματικά σχέδια καλύφθηκαν πρόσφατα από το ΕΣΠΑ και φυσικά Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που εκτελούν μια σειρά από τεχνικά έργα.

 

Μπορεί το νέο ΕΣΠΑ 29014-2020 να γίνει πιο αποδοτικό και να μη χαθεί σε γκρίζες ζώνες σπατάλης;

Η προσπάθειά μας στη νέα προγραμματική περίοδο είναι το καινούριο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό τόσο ως προς τη φιλοσοφία του, όσο και ως προς την αρχιτεκτονική του.

Ως προς τη φιλοσοφία στρεφόμαστε περισσότερο σε δράσεις που σχετίζονται αφενός με την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και αφετέρου σε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και μάλιστα με τρόπο εμπροσθοβαρή, διότι το κοινωνικό πρόβλημα είναι οξυμένο αυτή τη χρονική περίοδο και πρέπει να δράσουμε αμέσως.

Ως προς την αρχιτεκτονική προσπαθούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απλούστευση τώρα που το ΕΣΠΑ σχεδιάζεται από την αρχή.

Είναι εφικτό αυτό; Γιατί το ακούμε πάντα, είναι μόνιμη επωδός εδώ και χρόνια, η απλούστευση είναι πάντα ένα ζητούμενο.

Είναι εφικτό. Κάποιοι περιορισμοί υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα εξ αιτίας των κοινοτικών κανονισμών, το ζήτημα είναι να μην κάνουμε εμείς τη ζωή μας δύσκολη, προσθέτοντας κι άλλες ρυθμίσεις.

Το ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη, αλλά ταυτοχρόνως να μην είναι αιτία ταλαιπωρίας όσων συναλλάσσονται με το δημόσιο..

Η έκθεση για τον ΟΟΣΑ συζητήθηκε πολύ, ακόμα και για το κόστος της, αλλά κυρίως γιατί προκάλεσε μια έντονη συζήτηση για θέματα τιμών, οπως η διάρκεια του γάλακτος. Τελικά ποια είναι η δική σας εκτίμηση μετά από όλα αυτά;

Για το κόστος της έγινε μια μικρόψυχη κριτική, ότι στοίχισε 900 χιλιάδες για να πληρωθούν δεκάδες στελέχη που δούλευαν επί ένα χρόνο, ενώ το όφελος των παρεμβάσεων θα είναι 5 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια ευρώ.

Κανείς δε θα θυμάται την κριτική, όλοι θα θυμούνται το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων. Και γι΄ αυτό προχωρούμε προς την κατεύθυνση της εφαρμογής όσων προτείνει ο ΟΟΣΑ. Θα στενοχωρηθούν ορισμένοι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ομάδων, οι οποίες τύγχαναν υπερπροστασίας όλες τις τελευταίες δεκαετίες, νοθεύοντας στην πραγματικότητα τις αρχές του ανταγωνισμού.

Αλλά βασική μας επιδίωξη πρέπει να είναι η προστασία του καταναλωτή, η προστασία του ανυπεράσπιστου Έλληνα. Μιλάμε λοιπόν για μια παρέμβαση που αφορά το γάλα, το ψωμί, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, μια σειρά από υπηρεσίες που δικαιούται ο Έλληνας ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης να έχει στις χαμηλότερες δυνατές τιμές..

Γι΄ αυτό το λόγο λοιπόν δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με καμιά συντεχνιακή λογική και αυτό πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο. Όσον αφορά εμένα, θεωρώ πως αυτό το νομοσχέδιο είναι το πιο σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθώ σε αυτή την υπουργική μου θητεία.

Λύστε μου μια απορία, τώρα. Η τρόικα εμφανίζει μια επαμφοτερίζουσα στάση. Από τη μία εμμένουν πολύ στην εφαρμογή κάποιων μέτρων, από την άλλη όμως εκφράζουν και την ικανοποίησή τους για την προσπάθεια που έχει κάνει ως τώρα η χώρα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κι από την προσωπική σας εμπειρία;

Η δική μας επιτυχία θα είναι επιτυχία και της Ευρώπης. Άρα υπάρχει εξορισμού ένας κοινός παρονομαστής.

Επομένως θεωρώ πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια κι από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να καταλήξουμε σε μία συμφωνία θετική οικονομικά και αποδεκτή πολιτικά. Δεν θα συμφωνήσουμε φυσικά με κάθε τίμημα. Ωστόσο, η εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης θα διευκολύνει τις προσπάθειές μας για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Το νέφος της αμφιβολίας πρέπει να φύγει πάνω από τη χώρα.

Έχουμε κάνει σαφές ότι μετά τη λήψη μιας σειράς δημοσιονομικών μέτρων η έμφαση πρέπει να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η τρόικα πρέπει να αντιληφθεί πως είμαστε ειλικρινείς σε αυτή μας την επιδίωξη.

Η στάση μας ας πούμε σε σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, είναι μια χαρακτηριστική απόδειξη. Το ίδιο χαρακτηριστική απόδειξη είναι κι ένα νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουμε  άμεσα, το οποίο θα κάνει μια δραστική απλούστευση στις αδειοδοτήσεις και θα θέτει το πλαίσιο έτσι ώστε να προχωρούμε σε πολύ μεγάλο βαθμό με δηλώσεις αυτοσυμμόρφωσης για το ξεκίνημα νέων επιχειρήσεων ή την ανανέωση της αδειοδότησης υφισταμένων.

Από την αρχή του 2014 ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια τροχιά εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι αν τις κερδίσει θα κηρύξειν «ανένδοτο» για την πτώση της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι κινδυνεόυμε μα μπούμε σε μια φάση εξαιρετικά πολωτική;

Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη εντολή, να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ και να απαλλαγούμε σταδιακά από το μνημόνιο. Το πρώτο έχει ήδη επιτευχθεί και το δεύτερο μπορεί να αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα καθώς προχωράει το 2014. Πρέπει να επιμείνουμε λοιπόν σε αυτό για το οποίο δεσμευθήκαμε στον ελληνικό λαό.

Άλλωστε, αν υποθέσουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχανε την εμπιστοσύνη της Βουλής, ποια θα ήταν η εναλλακτική για τη χώρα; Από τη μια η Χρυσή Αυγή με τις βίαιες πρακτικές της και τις ναζιστικές αντιλήψεις της κι από την άλλη ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διεκδικεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του λαϊκισμού. Τρομάζω ειλικρινά, όχι ως Βουλευτής, ως πολίτης σε σχέση με την «εναλλακτική» λύση που υπάρχει αυτή την ώρα.

Πώς κρίνετε το σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο;

Από τη χώρα δεν έλειψαν οι εκλογές. Τι είναι αυτό που χρειάζεται; Μία Κυβέρνηση η οποία θα δουλεύει προσηλωμένη σε αυτά τα οποία έχει σχεδιάσει. Λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση έχει ακριβώς αυτό το στόχο.

Είναι πάντως μία Κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία, οριακή, με 154 αυτή τη στιγμή Βουλευτές. Μπορεί δηλαδή να συμβεί κι ένα “ατύχημα”…

Συζητάμε για κάθε μέτρο που λαμβάνουμε και με τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στηρίζουν την Κυβέρνηση και προφανώς πρέπει να το κάνουμε. Δεν λειτουργούμε αυθαίρετα. Αλλά από την άλλη πλευρά πιστεύω βαθύτατα ότι τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση δε θα αυτοκτονήσουν πολιτικά διακόπτοντας την προσπάθειά τους στο μέσον της διαδρομής.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο