“Όσο λάθος είναι ένα πολιτικό σύστημα να κλείνεται μέσα σε ένα γυάλινο πύργο, άλλο τόσο λάθος είναι η κολακεία, που την πληρώσαμε πάρα πολύ ως Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές στιγμές. Και την πληρώσαμε και στην τελευταία κρίση που βιώνουμε.”
Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην Ισοτιμία του Σαββάτου και στο δημοσιογράφο Κ. Πασίση.
11 Ιουνίου 2011
1) Βλέπετε να ψηφίζεται στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μετά τις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκτός Βουλής;
Δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις. Καταγράφω απλώς την εσωκομματική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ. Η αναταραχή αυτή είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής που μετά από ένα ακριβώς χρόνο οδηγεί τη χώρα στην υπογραφή ουσιαστικά ενός ακόμη Μνημονίου με την Τρόικα. Η ύφεση και η ανεργία είναι μεγαλύτερες από τις προβλέψεις. Το έλλειμμα του 2011, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2010. Ο δε υπουργός Οικονομικών μόνος του παραδέχθηκε ότι ήταν ανεδαφική η πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2011 και πως χωρίς νέα συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει στάση πληρωμών.
2) Πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στη ΝΔ στη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου;
Δε μ’ αρέσει καν αυτός ο όρος. Έτσι, όμως, όπως έχει μεθοδεύσει την όλη διαδικασία μέχρι στιγμής η κυβέρνηση η υπερψήφιση επί της αρχής του προγράμματος αυτού θα μπορούσε να θεωρηθεί άφεση αμαρτιών για τις μέχρι τώρα αποτυχίες της κυβέρνησης, αλλά και προσχώρηση στην κυβερνητική πολιτική. Φυσικά, όσες από τις προβλέψεις του προγράμματος τις θεωρούμε σωστές θα τις στηρίξουμε με την ψήφο μας στους επιμέρους εφαρμοστικούς νόμους.
3) Ο Σωτ. Χατζηγάκης ζήτησε την σύγκληση της ΚΟ για να εκφράσουν οι βουλευτές τις απόψεις τους. Συμφωνείτε;
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ συνεκλήθη ήδη μια φορά τις τελευταίες μέρες. Σε δύσκολες περιόδους, σαν και τη σημερινή, οι συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων, αλλά και οι συζητήσεις γενικότερα, όταν γίνονται ήπια και συντεταγμένα, έχουν σίγουρα προστιθέμενη αξία.
4) Σήμερα βλέπουμε τα δυο μεγάλα κόμματα να οχυρώνονται πίσω από τις θέσεις τους και να μην υποχωρούν, προς χάριν του εθνικού συμφέροντος. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει προοπτική συναίνεσης;
Πράγματι οι στιγμές είναι κρίσιμες. Αυτό είναι που επιβάλλει ακόμη περισσότερο στο πολιτικό σύστημα να υπερβεί τον εαυτό του, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας εθνικής συνεννόησης, σε μια σωστή για την πατρίδα μας βάση. Ωστόσο, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση πρέπει να προηγηθεί η ενδοκυβερνητική συνεννόηση. Ο κ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα, προσδιόρισε έξι σημεία συνεννόησης με την κυβέρνηση σε ζωτικά θέματα της πολιτικής ατζέντας. Προσωπικά, είχα σημειώσει και παλαιότερα ότι θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια και να συμπέσουμε σε ένα κοινό κείμενο αρχών και στόχων, όπου είναι δυνατό, με την ευθύνη φυσικά εφαρμογής της πολιτικής να ανήκει στην κυβέρνηση. Ωστόσο, σαν να μην έφτανε ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε τη συνεννόηση καθυστερημένα και ενώπιον των αδιεξόδων, ο Πρωθυπουργός δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει συγκεκριμένο νόημα στον όρο.
5) Όσον αφορά τους λεγόμενους αγανακτισμένους πολίτες είναι αυθόρμητες συμφωνείτε με την άποψη ορισμένων ότι πρόκειται περί κοινωνικού κινήματος;
Το κλίμα είναι πιο βαρύ παρά ποτέ. Πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο που διαμαρτύρεται. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμες οι συζητήσεις αντιπροσωπειών των πολιτών αυτών με τα κόμματα της βουλής. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε χωρίς λαϊκισμό στους πολίτες τι πραγματικά νομίζει ο καθένας από μας. Τι πιστεύουμε εμείς ότι γίνεται και τι δεν μπορεί να γίνει. Διότι, όσο λάθος είναι ένα πολιτικό σύστημα να κλείνεται μέσα σε ένα γυάλινο πύργο, άλλο τόσο λάθος είναι η κολακεία, που την πληρώσαμε πάρα πολύ ως Ελλάδα σε διάφορες ιστορικές στιγμές. Και την πληρώσαμε και στην τελευταία κρίση που βιώνουμε.
6) Αποκρατικοποιήσεις σημαίνουν αυτόματα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;
Έχουμε τονίσει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν τόσο οι αποκρατικοποιήσεις, όσο και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το βασικό όφελος, εκτός από τον ταμειακό χαρακτήρα για τη μείωση του δημοσίου χρέους, είναι το αναπτυξιακό σινιάλο που θα στείλουμε στις αγορές ότι κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Επίσης, θα προσελκύσουμε κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Άρα δεν πρέπει να βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία. Απειλή είναι η αδράνεια.
7) Ο Γ. Καρατζαφερης τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Είναι βιώσιμο ένα τέτοιο πολιτικό σχήμα στην χώρα μας;
Ο τόπος διαθέτει εκλεγμένη κυβέρνηση που οφείλει να κάνει σωστά τη δουλειά της. Γενικά προτιμώ ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις, η δε ΝΔ είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Όλοι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Αυτά δε που αναφέρετε περί πολιτικού σχήματος συνεργασίας πρέπει να τα δούμε στην ώρα τους, αν τυχόν τεθεί θέμα.