Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News και στη Χ. Κοραή

kx_real_news_10_11_2013-204x300Δεν είμαστε λαϊκιστές. Δεν θέλουμε να εισπράξουμε εύκολο χειροκρότημα. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ανέφικτες λύσεις. Και να θέλαμε θα βρίσκαμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής μπροστά μας και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ταυτοχρόνως όμως ισχύουν δυο πράγματα. Δεν έχουμε σύνδρομο αυτοκαταστροφής και θα υποστηρίξουμε το συμφέρον της πατρίδας μας μέχρι τέλους. Έτσι όπως εμείς το καταλαβαίνουμε και όχι όπως μας το υπαγορεύουν είτε η τρόικα, είτε ακραίοι λαϊκιστές στην Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και να υιοθετήσουμε όλες τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία μας στις αγορές και στους επενδυτές, τόσο από πλευράς δημοσιονομικής, όσο και από πλευράς της ανταγωνιστικότητας. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε αναιτιολόγητα μέτρα που όχι μόνο δεν θα είναι κατανοητά στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, αλλά δεν θα είναι αναγκαία και για την οικονομία.

kx_real_news_10_11_2013-204x3001. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κύριε υπουργέ;

Υπάρχει συμφωνία στο υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο για τρία πράγματα. Πρώτον, ότι οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Δεύτερον, ότι η προσπάθειά μας θα στοχεύσει στα μεγάλα ψάρια και στα μεγάλα δάνεια. Και τρίτον, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά για αυτό το θέμα. Δεν έχουμε κανένα λόγο ούτε να προστατέψουμε εκείνους που παριστάνουν τους φτωχούς, ούτε βέβαια να γίνουμε παρανάλωμα του πυρός…

 

2. Πόσοι είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ είναι πλούσιοι; 100.000, 200.000, 700.000;

Επιδιώκουμε μία συμφωνία με την τρόικα η οποία θα στηριχθεί σε δύο αρχές. Ποιοι είναι πράγματι συνεργάσιμοι δανειολήπτες και ποια είναι τα αποδεκτά όρια διαβίωσης με βάση και το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο. Ο στόχος είναι οι άνθρωποι που πράγματι τηρούν ένα κώδικα δεοντολογίας στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και ταυτόχρονα είναι κάτω από ένα αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, να βρουν μία βιώσιμη λύση για την αποπληρωμή των οφειλών τους χωρίς να κινδυνεύει η περιουσία τους.

 

3. Πως θα ορίσετε αυτό το όριο διαβίωσης;

Επιδίωξή μας είναι τα αποδεκτά όρια διαβίωσης να οριστούν σε ένα επίπεδο πάνω από το όριο της φτώχιας.

 

4. Πόσο πάνω;

Αυτό θα διευκρινιστεί στις συζητήσεις που θα γίνουν με την τρόικα. Θα μετράνε οι ανάγκες διαβίωσης. Θα ληφθεί υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση καθώς οι ανάγκες διαφοροποιούνται.

 

5. Οι καταθέσεις και ο αριθμός δανείων θα ληφθούν υπόψη;

Σας μιλώ τόση ώρα για μία καινούργια σχέση μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών που προσπαθούμε  να δημιουργήσουμε. Όχι μόνο για το θέμα των πλειστηριασμών. Για τους πλειστηριασμούς σας μίλησα ξεκάθαρα. Καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει “μεγάλα ψάρια”.

 

6. Πότε θα έρθει για ψήφιση η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς;

Μέσα στον Δεκέμβριο. Θα μπει σε ισχύ από την 1/1/2014.

 

7. Με τις επαγγελματικές μισθώσεις τι γίνεται;

Η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα που αρχίζει, να κλείσει τουλάχιστον αυτό το αγκάθι.

 

8. Τι απαντάτε στην τρόικα που ζητάει να αρχίσει τώρα η απελευθέρωση;

Εμείς επιμένουμε να μην υπάρχουν εξώσεις από μία νομοθετική ρύθμιση για τους εμπόρους που ήδη είναι μέσα. Να μην αλλάξει κάτι σε σχέση με τις ισχύουσες μισθώσεις, με τη διάρκειά τους. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε άλλα θέματα.

 

9. Όπως;

Σήμερα αν κάποιος ιδιοκτήτης καταγγείλει τη σύμβαση πληρώνει 24 ενοίκια, ενώ εάν το κάνει ο ενοικιαστής μόνο ένα. Αυτό δε είναι δίκαιο. Επίσης για τις καινούργιες μισθώσεις, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μεγαλύτερη ευελιξία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπημένη λύση μεταξύ εμπόρων και ιδιοκτητών. Είναι εξίσου Έλληνες και οι δυο κατηγορίες. Βεβαίως το όλο πλαίσιο τελεί υπό την έγκριση των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

 

10. Η τρόικα χτυπάει το χέρι στο τραπέζι;

Θεωρώ ότι  βρισκόμαστε σε μια ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση. Η διαφορά έγκειται στο ότι η χώρα έχει περισσότερη αξιοπιστία. Έχει διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής και έχει περάσει δύσκολες εξετάσεις. Κι αυτό το υπογραμμίζουμε. Η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι κάτι που πρέπει να επιδιωχθεί και από τις δυο πλευρές. Η επιτυχία της Ελλάδος δεν θα είναι μόνο δική μας. Θα είναι και δική τους.

 

11. Δεν μου απαντήσατε… Ο κ.Τόμσεν χτυπάει το χέρι στο τραπέζι;

Σας απάντησα. Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα υπόλοιπα είναι για εφήμερες εντυπώσεις.

 

12. Kόκκινες γραμμές η κυβέρνηση βάζει; Η τις κάνει τελικά ροζ;

Δεν είμαστε λαϊκιστές. Δεν θέλουμε να εισπράξουμε εύκολο χειροκρότημα. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ανέφικτες λύσεις. Και να θέλαμε θα βρίσκαμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής μπροστά μας και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ταυτοχρόνως όμως ισχύουν δυο πράγματα. Δεν έχουμε σύνδρομο αυτοκαταστροφής και θα υποστηρίξουμε το συμφέρον της πατρίδας μας μέχρι τέλους. Έτσι όπως εμείς το καταλαβαίνουμε και όχι όπως μας το υπαγορεύουν είτε η τρόικα, είτε ακραίοι λαϊκιστές στην Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα και να υιοθετήσουμε όλες τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία μας στις αγορές και στους επενδυτές, τόσο από πλευράς δημοσιονομικής, όσο και από πλευράς της ανταγωνιστικότητας. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε αναιτιολόγητα μέτρα που όχι μόνο δεν θα είναι κατανοητά στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, αλλά δεν θα είναι αναγκαία και για την οικονομία.

 

13. Πιστεύετε ότι δεν θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Τόσο από την πλευρά της Βουλής, όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχουν όρια. Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας. Θεωρώ όμως ότι στο τέλος της διαδρομής, θα υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα είναι ικανοποιητική και για τις δυο πλευρές.

 

14. Το κενό θα κλείσει μέσα στο 2013;

Εκ των πραγμάτων θα γίνει μια συζήτηση ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, καθώς το θέμα είναι ευρύτερο και αφορά το χρέος και την αντιμετώπισή του, η βασική προϋπόθεση είναι να επισημοποιηθούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, να διαπιστωθεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος. Δεν μπορεί να γίνει πριν τον Απρίλη. Επομένως όλοι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, και ο Δεκέμβριος και αυτοί που θα ακολουθήσουν. Όσο νωρίτερα τελειώσουμε με την τρόικα, τόσο το καλύτερο.

 

15. Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσει το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

Οι κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Υπογραμμίζουν την πολιτική αναξιοπιστία αυτού του κόμματος τον λαϊκισμό και την έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού. Με αυτό τον τρόπο βλάπτει τόσο τον εαυτό του όσο και την ίδια την χώρα. Η κίνησή του αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα συνεχισθούν.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο