Δεν θα αλλάξει ο νόμος 3869. Ο νόμος Κατσέλη. Δεν θα αλλάξει ο νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας φτωχός άνθρωπος δεν έχει να φοβάται.
1. Η δέσμευση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς καταγράφτηκε και στην προγραμματική. Ποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα παρουσιάσετε στους δανειστές για να προστατεύσετε τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και πώς θα τους πείσετε να τις αποδεχτούν;
Δεν θα αλλάξει ο νόμος 3869. Ο νόμος Κατσέλη. Δεν θα αλλάξει ο νόμος 4161 για τους ενήμερους δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι κανένας φτωχός άνθρωπος δεν έχει να φοβάται.
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Επομένως δεν μπορώ να σας πω παραπάνω στοιχεία. Ξέρω όμως αυτό που σας λέω, διότι αυτό είναι ήδη συμφωνημένο εδώ και μήνες με την τρόικα.
2. Γνωρίζετε το περίγραμμα;
Αυτοί οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις όποιες ρυθμίσεις είναι όσοι απλώς δεν έχουν ένα σπίτι, αλλά περισσότερα σπίτια και καλυπτόμενοι πίσω από τις διατάξεις αυτές στην πραγματικότητα κερδίζουν, ενώ δεν θα έπρεπε.
3. Άρα κινδυνεύουν όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία πέραν της πρώτης κατοικίας.
Κατ’ αρχήν ξαναλέω εμείς θα επιδιώξουμε να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση απότομη μετάβαση και για όλους τους υπόλοιπους. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα συμβεί, γιατί η διαπραγμάτευση δεν έχει καν αρχίσει. Πάντως, η συζήτηση το καλοκαίρι έγινε για τους φτωχούς και για την πρώτη κατοικία. .
Ξεκαθάρισε ο κ. Σαμαράς κάτι το οποίο δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει. H πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει. Οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη και του νόμου 4161 εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται. Από εκεί και πέρα θα ξέρουμε περισσότερα πράγματα στα μέσα Δεκεμβρίου.
4. Είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαπραγμάτευση που η κυβέρνηση βάζει – λεκτικά – τουλάχιστον κόκκινες γραμμές στην τρόικα Είμαστε πραγματικά σε θέση να συγκρουστούμε; Υπάρχει σχέδιο β’; Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ απαντάτε ότι δεν υπάρχει.
Διαπραγμάτευση κάνουμε και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας όσο λογικό είναι να έχουμε διαφορετικές απόψεις με την τρόικα, γιατί έχουμε διαφορετικά σημεία αφετηρίας, άλλο τόσο λογικό είναι και για τις δυο πλευρές να επιδιώξουν να υπάρξει μια κατάληξη για τον απλό λόγο ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι τελικώς και η επιτυχία της Ευρώπης.
Άρα, θεωρώ ότι ναι θα έχουμε διαπραγματεύσεις, θα έχουμε δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Θα έχουμε διαφορετικές απόψεις σε αρκετά θέματα. Θεωρώ όμως ότι στο τέλος μπορούμε να καταλήξουμε. Είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών να βρούνε ένα συμβιβασμό.
Βεβαίως, είναι προφανώς ότι τις επόμενες μέρες δεν θα πλήξουμε καθόλου.
5. Εκτός από τα νέα μέτρα που συζητάμε, υπάρχουν όμως και τα παλιά που μονιμοποιούνται, όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που προκαλεί πολλές αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών. Ως βουλευτής της Β’ Αθήνας πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνουν αλλαγές;
Η διεθνής δέσμευση της χώρας σε σχέση με τους φόρους ακινήτων είναι τα έσοδα από τα ακίνητα, να είναι 2,9 δισεκατομμύρια ετησίως. Το νομοσχέδιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Και γι’ αυτό ο κ. Στουρνάρας συζητά με τους βουλευτές και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Οι προτάσεις των βουλευτών θα μελετηθούν προσεκτικά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και είμαι βέβαιος ότι αυτή η εβδομάδα θα αξιοποιηθεί για να ενσωματωθούν όλες οι θετικές προτάσεις.
6. Υπάρχουν επιχειρήσεις που αναγκαστικά πρέπει να έχουν μεγάλες εγκαταστάσεις. Εννοώ αποθήκες κλπ. Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;
Κάθε υπουργός Ανάπτυξης εξ ορισμού θα ήθελε να έχει μηδενικούς φόρους για να γίνεται η ζωή του ευκολότερη. Όμως μεταξύ θεωρίας και πράξεως, πάντοτε υπάρχει απόσταση. Αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα της φορολογικής διάστασης για τη βιομηχανία. Ξέρω ότι η ύπαρξη βιομηχανίας είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα τουλάχιστον, αλλά δεν έχω και κανένα λόγο και θεσμικά και προσωπικά, να γίνω μέρος ενός ενδοκυβερνητικού προβλήματος. Οι απόψεις του Υπουργείου αυτού είναι γνωστές και πιστεύω ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει το καλύτερο δυνατό στο τέλος σε αυτή την προσπάθεια που δεν είναι και η ευκολότερη που μπορούσε να έχει μπροστά του.
7. Για τα επαγγελματικά μισθώματα έχετε πει ότι θα γίνει καμία αλλαγή. Δηλαδή αυτό που θέλει η τρόικα. Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μισθώσεις.
Όχι δεν έχω πει αυτό. Η τρόικα ζήτησε πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων. Σήμερα, που μιλάμε δεν υπάρχει κατάληξη στο θέμα, δεν ξέρω, γιατί συζητάμε όλες αυτές τις μέρες, εάν υπάρχει κατάληξη την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, η επίσημη θέση της τρόικας είναι να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Η κυβέρνηση σε σχέση με τις υφιστάμενες μισθώσεις έχει μια ξεκάθαρη στάση. Δεν θέλει να υπάρξει καμία έξωση.
Και από εκεί και πέρα στην παρούσα φάση για μας τουλάχιστον, παρ’ ότι η επίσημη θέση της τρόικας εξακολουθεί να παραμένει πλήρης απελευθέρωση, εμάς τουλάχιστον η όλη συζήτηση επικεντρώνεται στο τι θα γίνει σε σχέση με τις νέες. Και εκεί είναι το θέμα ανοιχτό.
8. Άρα, οι νέες μισθώσεις θα πάνε στην τριετία ή στην εξαετία;
Το πού θα πάνε ακριβώς, θα το ξέρουμε ίσως σε λίγες μέρες.
9. Δηλαδή αφήνετε έστω μια μικρή ελπίδα, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε.
Η κυβέρνηση θέλει να βρει την καλύτερη λύση ξέροντας ότι πρέπει να λάβει υπόψη της τις δυσκολίες που βιώνουν αφ’ ενός οι έμποροι που αναμφίβολα πλήττονται από την κρίση. Αφ’ ετέρου οι ιδιοκτήτες για τους οποίους άλλωστε μιλάγαμε στην αρχή της συζήτησής μας. Έμποροι και ιδιοκτήτες είναι εξίσου Έλληνες.
10. Για την έκθεση του ΟΟΣΑ και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και θυμίζω τι είχε πει και ο πρώην Πρωθυπουργός, για τα 10 δισεκατομμύρια που θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε.
Ο ΟΟΣΑ δεν μας έχει στείλει ακόμη ούτε την τελική έκθεση, έχει στείλει διάφορα σκαριφήματα. Ούτε πολύ περισσότερο την τελική μελέτη επιπτώσεων. Έχουμε ζητήσει πλήρη ανάλυση από τον ΟΟΣΑ για να είμαστε βέβαιοι σε σχέση με αυτό το εγχείρημα. Είναι όμως κάτι που πρέπει να γίνει, όχι μόνο για την εικόνα της χώρας διεθνώς -διότι με αφορμή την κρίση, έχει περάσει η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, στην οποία δεν μπορεί κανείς να επιχειρεί, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε αυτές τις ρυθμίσεις για τον καταναλωτή.
Πράγματι υπάρχει περιθώριο να πέσουν οι τιμές. Μόνο που δεν μπορούμε να τις διατάξουμε να πέσουν. Εάν αντιθέτως επιτρέψουμε σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους που είναι υπερπροστατευμένοι να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, δια του ανταγωνισμού δεν θα υπάρχουν μόνο περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή, αλλά τελικώς και καλύτερες τιμές. Αυτό δείχνει εμπειρία από πολλές άλλες χώρες.
11. Μιλάμε για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων;
Σε αυτή την παρέμβαση μιλάμε για άνοιγμα κλειστών αγορών κατά βάση. Άνοιγμα κλειστών αγορών. Δεν έχω αμφιβολία ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες μπορεί να αντιδράσουν, αλλά πάνω από το συμφέρον οποιασδήποτε προστατευμένης κοινωνικής ομάδας, είναι το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, ιδιαίτερα του χαμηλόμισθου και του άνεργου.
Πρέπει αν μη τι άλλο σε αυτούς τους ανθρώπους να εξασφαλίσουμε, όσο μπορούμε, ένα καλύτερο επίπεδο τιμών.
12. Σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα. Τι περιμένει το Υπουργείο;
Εμείς το κάνουμε αφ’ ενός για να τονωθεί, όσο μπορεί να τονωθεί η αγορά, αφ’ ετέρου για να έχουν πρόσβαση, όχι μόνο δυο φορές, αλλά τέσσερις φορές το χρόνο οι καταναλωτές σε φθηνότερα προϊόντα.
Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο και γι’ αυτό το λόγο προβλέπεται να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλω να πω ότι με ξενίζουν. Υπάρχουν πολλοί, εκφράζοντας επαγγελματικές ενώσεις, που θα μποϊκοτάρουν το μέτρο και θα κλείσουν τα καταστήματά τους την Κυριακή.
Οι ίδιες αυτές επαγγελματικές ενώσεις αν ήθελαν να είναι συνεπείς στη λογική τους, θα έπρεπε να ζητήσουν να κλείσουν τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και όλα τα άλλα καταστήματα τα οποία εδώ και 10ετίες παραμένουν ανοιχτά και θεωρούμε αυτονόητο να παραμένουν ανοιχτά.
Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος. Όλες οι χώρες της Μεσογείου που μας ανταγωνίζονται στον τουρισμό, αν θέλετε.
Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή την αλλαγή και πιστεύω ότι οι δύσπιστοι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα πειστούν, διότι αυτό είναι, πιστεύω, θέμα κοινής λογικής.
Τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν παράπονα και για τις 7 ακόμη. Αλλά αυτή η Κυριακή δεν είναι πλέον των 7. Είναι μέσα στις 7.