“Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σίγουρα, από το μυαλό όλων μας περνάει η έκφραση «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, και κάνουμε την ανάλογη σκέψη, εύλογα θα συμπεράνουμε, ίσως με κάποια νοσταλγία, ότι ανάλογη διάθεση και κλίμα δεν υπήρχε ποτέ.”
– Πως διαγράφεται σήμερα η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τι μέτρα βελτίωσης είναι δυνατόν να ληφθούν;
Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σίγουρα, από το μυαλό όλων μας περνάει η έκφραση «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, και κάνουμε την ανάλογη σκέψη, εύλογα θα συμπεράνουμε, ίσως με κάποια νοσταλγία, ότι ανάλογη διάθεση και κλίμα δεν υπήρχε ποτέ. Τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι στην πιο άσχημη θέση από τη Μεταπολίτευση και μετά και η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 21ης Ιουλίου δε φαίνεται να καθησύχασαν επαρκώς τις αγορές, με ορατή συνέπεια τη μεγάλη αύξηση των ελληνικών spreads.
Τα ελάχιστα μέτρα, που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη, κάθε άλλο παρά αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η αδυναμία αξιοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της, στερεί ακόμη περισσότερο την αγορά από πολύτιμα κεφαλαία ρευστότητας, επιτείνοντας την οικονομική ασφυξία. Με βάση πρόσφατα στοιχεία, στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ η χώρα μας κατατάσσεται στην 20ή θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ το Σεπτέμβρη του 2009 βρισκόμασταν στην 5η. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, φέτος, περικόπηκε κατά 2,8 δις. Συγκεκριμένα από τα 10.3 δις ευρώ του 2010, έπεσε στα 8.5 δις. Το ΕΤΕΑΝ, που σύμφωνα με τις εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης το Μάρτιο 2010, θα κάλυπτε συνολικά δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις, ύψους 2 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, κάλυψε μέχρι τον Ιούνιο 1.560 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 102 εκατ. ευρώ. Η ύφεση τρέχει με ρυθμούς 7% και οι προοπτικές γίνονται ολοένα και πιο γκρίζες.
Για τη Βόρεια Ελλάδα, το πιο σημαντικό πρόβλημα, σίγουρα, είναι η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύτηκαν το Μάιο, τα πρωτεία κατέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 24,9% και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 20,2% και η Κεντρική Μακεδονία με 19,8%. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά στο σύνολο της χώρας: χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, σταθερό φορολογικό σύστημα, ειδικές ρυθμίσεις για γρηγορότερη απονομή της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις νέων επενδύσεων, ισχυρό πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας, που είναι κομβικής σημασίας για τους επενδυτές.
– Θα θέλατε να αναφερθείτε στις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στον τρόπο ανάδειξης των πλεονεκτημάτων τους;
Για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης έχει αυξημένη σημασία η εκμετάλλευση της γεωγραφικής της θέσης. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού δίνει τη δυνατότητα ταχύτερης εμπορικής διασύνδεσης όλης της περιοχής. Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ο τομέας της ενέργειας. Η ώθηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι επιβεβλημένη τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για αναπτυξιακούς λόγους και το πλαίσιο τους είναι ελκυστικό για τους επενδυτές. Ωστόσο, η έμφαση στις ΑΠΕ που, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, δεν αποτελεί λόγο να λιμνάζουν άλλα ζητήματα, όπως π.χ. αυτό των ορυχείων της Βεύης Φλώρινας ή της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξ/πολη, για τον οποίο η κυβέρνηση με σχεδόν 2 χρόνια καθυστέρηση έφερε ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις, για τις οποίες ο αρμόδιος υφυπουργός δέχτηκε ότι κατά 90% είναι ίδιες με αυτές που είχαν κατατεθεί από τη ΝΔ το καλοκαίρι του 2009 στη Βουλή.
Η καινοτομία, σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Ήδη υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα στη γεωργία από καινοτόμες καλλιέργειες π.χ. αμπελουργίας στο Αμύνταιο και πατάτας στο Νευροκόπι, τα οποία με την κατάλληλη εμπορική προώθηση έχουν καθιερωθεί στην αγορά. Δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, για την οποία η κυβέρνηση αδρανεί και δεν παρουσιάζει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την εξέλιξή της.
Ο τουρισμός, ένας σημαντικός τομέας εσόδων για τη χώρα, δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στην περιοχή, με εξαίρεση τη Χαλκιδική και λιγότερο την Πιερία. Στο χιονοδρομικό τουρισμό, που η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο χιονοδρομικών κέντρων, καταγράφεται μια μαζική επισκεψιμότητα προς γειτονικές χώρες τόσο από Έλληνες, όσο και γενικότερα από τα Βαλκάνια. Χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα καταστήσουν σημεία μεγαλύτερης προσέλευσης τα χιονοδρομικά κέντρα, φέρνοντας έτσι πολύτιμα επιπλέον κεφάλαια στις τοπικές κοινωνίες.
Η περιοχή χρειάζεται σχέδιο και την κατάλληλη προσοχή, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, από την άλλη, όμως, και η κυβέρνηση δε φαίνεται να δίνει την απαραίτητη σημασία. Όσο έντονη είναι η τοπική διάσταση της κρίσης, άλλο τόσο είναι και η εθνική. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζεται να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό. Κόμματα, κοινωνικοί φορείς και πολίτες. Μόνο ο δρόμος της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας και της κοινής λογικής μπορεί να φέρει τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.