Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής και το Γιώργο Σαραντάκο

kx_ethnos_tis_kuriakis_13_4_2014Η έξοδος στις αγορές είναι ένας σημαντικός σταθμός στη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, προκειμένου να ξαναγίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και φαίνεται ότι πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αρκετοί που πόνταραν στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας να βγει στις αγορές. Δυστυχώς γι’ αυτούς χάνουν το στοίχημα. Η αντιπολίτευση στα καλάθια περισσεύει στα κοφίνια δεν χωράει. Μέχρι τώρα μας κατηγορούσε ότι δήθεν υποτασσόμασταν σε τοκογλύφους. Τώρα εμφανίζεται να τους νοσταλγεί.

kx_ethnos_tis_kuriakis_13_4_20141. Θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτηση από τις πρόσφατες ανακοινώσεις που κάνατε για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Θεωρείτε ότι τα ποσά που ανακοινώσατε είναι πράγματι… «εύλογα»;

Τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης δεν τις βγάλαμε από το κεφάλι μας. Οι δαπάνες αυτές προσδιορίζονται με βάση την τελευταία διαθέσιμη έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ του 2012. Ερωτήθηκαν 9.000 νοικοκυριά και λάβαμε υπόψη τους μέσους όρους. Αυτή είναι η πρακτική και στις άλλες χώρες που εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα :στην Ιρλανδία, στην Φινλανδία, στην Νορβηγία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο. Το σημαντικό είναι ότι ενώ μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποιο μόνιμο πλαίσιο για την ρύθμιση προβλημάτων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, έχουμε πια ένα μπούσουλα, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις και εντάσεις. Η χώρα μας γίνεται Ευρώπη και σε αυτό τον τομέα. Παράλληλα, για αυτούς που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι Νόμοι 3869 και 4161 που παρέχουν δικαστική προστασία.

2. Η Ελλάδα βγήκε πριν από λίγα 24ωρα στις αγορές,. Αυτή κίνηση σηματοδοτεί κατά την γνώμη σας το τέλος της μνημονιακής εποχής; Γιατί πολλοί σας κατηγορούν για προεκλογικά παιχνίδια κα κινήσεις εντυπωσιασμού.

Είναι ένας σημαντικός σταθμός στη συνολική προσπάθεια η χώρα μας να ξαναγίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και με την έξοδο στις αγορές πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της προσπάθειας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν αρκετοί που πόνταραν στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας να βγει στις αγορές. Δυστυχώς γι’ αυτούς χάνουν το στοίχημα. Η αντιπολίτευση στα καλάθια περισσεύει στα κοφίνια δεν χωράει. Μέχρι τώρα μας κατηγορούσε ότι δήθεν υποτασσόμασταν σε τοκογλύφους. Τώρα εμφανίζεται να τους νοσταλγεί.

 

3. Το τελευταίο διάστημα διαχειριστήκατε την Έκθεση του ΟΟΣΑ που δημιούργησε σοβαρό κυβερνητικό πρόβλημα. Τελικά είναι η μεταρρύθμιση τόσο σημαντική, ανάλογη του θορύβου που δημιουργήθηκε;

Η προτάσεις του ΟΟΣΑ που υιοθετήθηκαν και ψηφίσθηκαν από την Βουλή αφορούν τέσσερις τομείς της ελληνικής οικονομίας, τρόφιμα, λιανεμπόριο, δομικά υλικά και τουρισμός. Οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ΑΕΠ. Καταργούμε νομοθετημένα καρτέλ, που δημιουργούν εμπόδια εισόδου στην αγορά, νοθεύουν τον ανταγωνισμό και συντηρούν ψηλά στις τιμές σε μία εποχή που το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά. Είναι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αν για κάτι θα έπρεπε να απολογείται το πολιτικό σύστημα είναι ότι δεν τις είχε εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια.

4. Ανακοινώσατε ότι η χώρα μας είναι “πρωταθλήτρια’ στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Αρκεί αυτό για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη;

Βρισκόμαστε στην τρίτη θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ με το ποσοστό απορρόφησης στο 79,32%, 14 μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που είναι και το μεγαλύτερο βρισκόμαστε στην πρώτη θέση. Η ανάσα που δίνει το ΕΣΠΑ στην οικονομία είναι σημαντική, αλλά όπως έχω τονίσει δεν είναι πανάκεια. Για αυτό και προχωρούμε αμέσως στη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου σε συνεργασία με τη γερμανική KfW, το Ίδρυμα Ωνάση και αργότερα με την ΕΤΕπ και άλλους επενδυτές. Δεν ήταν εύκολο, αλλά γίνεται! Απλουστεύσαμε τον Επενδυτικό Νόμο και δώσαμε πρόσθετες διευκολύνσεις στους επενδυτές. Στο πλαίσιο της στήριξης της πραγματικής οικονομίας ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε τις διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων τις οποίες ολοκλήρωσε ο κ. Χρυσοχοίδης. Προχωρούμε εδώ και δύο χρόνια κόντρα στον άνεμο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα πια υπάρχουν απτά δείγματα γραφής σε όλα τα μέτωπα.

5. Η ανεργία όμως παραμένει κοντά στο 30%…

Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Δεν αφορά μόνο την ρευστότητα. Είναι η προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Και οι προϋποθέσεις δημιουργούνται. Να σας θυμίσω το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο λειτουργίας της Αγοράς και τις νέες Αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που επιτρέπουν στην αγορά να λειτουργήσει χωρίς περιττούς περιορισμούς από το κράτος, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κλπ. Την απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών μεγάλων και μικρών και των υπηρεσιών μεταφορών του τουρισμού. Την απελευθέρωση των διδάκτρων. Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για 16 τεχνικά επαγγέλματα. Τις 25 δράσεις μας για την διευκόλυνση των εξαγωγών. Τη μεταρρύθμιση για τις επαγγελματικές μισθώσεις. Και ακολουθούν άμεσα το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, ο καινούργιος νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και κυρίως ο νόμος Πλαίσιο για τη ριζική απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Μια σημαντική τομή που φέρνει τα πάνω κάτω στον τομέα αυτό.

6. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση κλονίστηκε από την υπόθεση Μπαλτακου. Τελικά , τι πιστεύετε ότι συνέβη με τον πρώην Γ.Γ. του Υπουργικού Συμβούλιο;

Αυτό  που, κατά τη γνώμη μου συνέβη και έχει σημασία είναι ένα και ξεκάθαρο: οι θέσεις του κ. Μπαλτάκου όπως αυτές καταγράφονται στο επίμαχο βίντεο δεν επηρέασαν την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή με θάρρος και αποφασιστικότητα. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Και αυτό δεν αλλάζει!


Μετάβαση στο περιεχόμενο