Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στο Newsplus και τη Μ. Αποστολίδη

internet_120x80

“…Για να συντηρηθεί ένα υπερβολικά μεγάλο δημόσιο, έχουμε αυξήσει πάρα πολύ την φορολογική επιβάρυνση πράγμα το οποίο συντελεί στην ύφεση. Εκεί που είχαμε έναν οργανισμό με ένα άρρωστο πόδι, το δημόσιο μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης του Πασόκ έχουμε έναν οργανισμό με δύο άρρωστα πόδια, αρρώστησε κι ο ιδιωτικός τομέας. Επομένως τώρα χρειάζεται να κάνουμε εξυγειαντικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και στην μια περίπτωση και στην άλλη…”

ΝΡ: Καταρχήν, κ. Χατζηδάκη σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας! Ξεκινάμε από την “καυτή” επικαιρότητα. Πιστεύετε ότι με τη διενέργεια εκλογών στις 19/2 η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει κάποιο ουσιαστικό περιθώριο για να κάνει τη διαφορά και να επιχειρήσει δομικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αποτόλμησε;

ΚΧ: Η κυβέρνηση Παπαδήμου όπως επανειλημένα έχει εξηγηθεί είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Έγινε για ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα. Για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Με την εφαρμογή των μέτρων και των πολιτικών που συνδέονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Επομένως πρέπει να την τοποθετήσουμε στο σωστό πλαίσιο, να μην έχουμε αυξημένες προσδοκίες αν και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από μόνη της δεν είναι κάτι δευτερεύον. Από εκεί και πέρα όταν θα γίνουν εκλογές με ασφάλεια, θα τοποθετηθούν οι Έλληνες πολίτες. Στις δημοκρατίες ο λαός είναι το αφεντικό και ο λαός θα δώσει την εντολή για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα αναλάβει να χαράξει μια καινούρια πορεία για την χώρα.  

ΝΡ: Ποιες είναι οι βασικές εναλλακτικές που προτείνει η ΝΔ στο μείζον ζήτημα της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας; 

ΚΧ: Αυτή την ώρα βιώνουμε νομίζω μια κρίση εμπιστοσύνης. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι δράσεις πυρόσβεσης. Να πείσουμε πως η Ελλάδα παραμένει μια κανονική χώρα που τα λεφτά του κάθε επενδυτή δεν κινδυνεύουν. Παράλληλα με αυτές, πρέπει να προχωρήσουν και κάποιες δράσεις αποκατάστασης που θα δημιουργήσουν μια Ελλάδα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Η προσπάθεια αυτή δεν θα είναι εύκολη, αλλά δεν βλέπω και άλλο δρόμο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προσελκύσουμε επενδύσεις κι επομένως να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την όλο και αυξανόμενη ανεργία.  

ΝΡ: Είναι εφικτή η μείωση της φορολογίας; 

ΚΧ: Θα το έλεγα διαφορετικά, είναι βέβαιον ότι για να συντηρηθεί ένα υπερβολικά μεγάλο δημόσιο, έχουμε αυξήσει πάρα πολύ την φορολογική επιβάρυνση πράγμα το οποίο συντελεί στην ύφεση. Εκεί που είχαμε έναν οργανισμό με ένα άρρωστο πόδι, το δημόσιο μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης του Πασόκ έχουμε έναν οργανισμό με δύο άρρωστα πόδια, αρρώστησε κι ο ιδιωτικός τομέας. Επομένως τώρα χρειάζεται να κάνουμε εξυγειαντικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και στην μια περίπτωση και στην άλλη.  

ΝΡ: Θεωρείτε ρεαλιστικό στόχο για τη ΝΔ την αυτοδυναμία; 

ΚΧ: Θεωρώ πως ακριβώς επειδή είμαστε σε συνθήκες ιδιότυπες με το μέχρι σήμερα κυβερνόν κόμμα το Πασόκ να καταρρέει αλλά και με έναν εκλογικό νόμο που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα, η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι πολύ περισσότερο πιθανή απ’ όσο νομίζουν ορισμένοι αναλύωντας στατικά τα πράγματα. Κι εν πάσει περιπτώσει κάθε μεγάλο κόμμα σε όλες τις ευρωπαικές χώρες αγωνίζεται όχι για να χάσει, αλλά για να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Αυτό επιδιώκει κι η ΝΔ και θεωρώ ότι θα τα καταφέρει.  

ΝΡ: Δεδομένης της Ευρωπαικής κρίσης χρέους που ταλανίζει όλο και περισσότερες χώρες, πώς βλέπετε το μέλλον του ευρωπαικού οικοδομήματος και του κοινού νομίσματος; 

ΚΧ: Η Ευρώπη έχει προχωρήσει διαχρονικά μέσω κρίσεων, απομένει ν’ αποδειχθεί άν αυτό ισχύει και σ’ αυτήν την χωρίς προηγούμενο κρίση. Συνήθως οι λύσεις στην Ευρώπη βρίσκονται στο παρά πέντε. Ή με ότι θα ισχύσει θα επιβεβαιώθει αυτό που συνέβη και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Ή από την κρίση θα προκύψει μια Ευρώπη με περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και μια πραγματική δημοσιονομική πολιτική σε ευρωπαικό επίπεδο, με ρόλο της κεντρικής τράπεζας και με ευρωομόλογα, ή θα έχουμε αυτό ή θα πάμε σ’ ένα σενάριο διάλυσης. Θέλω να ελπίζω ότι σ’ όλους θα γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη για να διαλυθεί και ότι οι συνέπειες της διαλύσεως θα είναι οδυνηρές για εκατομμύρια πολίτες και στην ήπειρό μας και σ’ όλο τον κόσμο.

ΝΡ: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου και την στάση της Γερμανίας γύρω από το θέμα; 

ΚΧ: Θεωρώ ότι η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει να οδηγηθεί στην λύση την οποία περιγράφουν μια σειρά από τεχνοκράτες που περιλαμβάνει οπωσδήποτε και την ανάληψη δράσεων για την έκδοση ευρωομολόγων, έτσι μειώνεται το συνολικό κόστος δανεισμού αλλά αυξάνεται και το δικό της κόστος. Όλες οι κινήσεις όμως που έχει κάνει για να αποτρέψει την εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής. Άρα νομίζω πως αν δεν θέλει κι η ίδια η Γερμανία να διαλυθεί το ευρώ, έτσι όπως το έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, νομοτελειακά θα οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Και είναι θέμα πολιτικών χειρισμών έτσι ώστε να πειστεί και η δική της κοινή γνώμη. Η οποία θα πειστεί φυσικά ευκολότερα, όταν δεί ότι και οι άλλες ασθενέστερες ευρωπαικές χώρες είναι έτοιμες να κάνουν κάποιες κινήσεις που θα πείθουν ότι εξυγειαίνουν τα οικονομικά τους.  

ΝΡ: Ξέρετε λένε πολλοί ότι η Ευρώπη στερείται οραματικής ηγεσίας, δηλαδή ότι εκλείπει από αυτήν την κρίση ένας Κολ, ένας Ντεγκόλ, ένας Ντελόρ. Το πιστεύετε αυτό; 

ΚΧ: Η Ευρώπη είναι ένα εγχείρημα το οποίο είναι αναγκαίο από την μια πλευρά αλλά ιδιότυπο και με ρωγμές από την κατασκευή του, διότι όσο αναγκαίο τεχνικά είναι να υπάρξει μια συμμαχία για να έχει ένα ρόλο η Ευρώπη των πεντακοσίων εκατομμυρίων σε έναν κόσμο των εφτά δισεκατομμυρίων, άλλο τόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστούν προλήψεις και προκαταλήψεις δεκαετιών και αιώνων. Γι’ αυτό έχει φουντώσει ο ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος έχει διαφορετικές αφετηρίες σε κάθε χώρα. Άλλη μορφή έχει ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα και άλλη μορφή έχει ο ευρωσκεπτικισμός στην Γερμανία. Οι ηγεσίες πρέπει να κάνουν αυτό που λέει η λέξη να ηγηθούν. Πρέπει να πείσουν τους πολίτες να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους και να δείξουν ξεκάθαρα ποιο είναι το κοινό συμφέρον. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. 

ΝΡ: Πιστεύετε ακόμη στο πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Κώστας Καραμανλής; 

ΚΧ: Ο Καραμανλής είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα. Ο ίδιος έχει μιλήσει τόσο προεκλογικά κάνοντας την αυτοκριτική του για μέχρι τότε παραλείψεις και μιλώντας ξεκάθαρα για το ότι η χώρα πιεζόμενη από την διεθνή κρίση θα έπρεπε να βαδίσει έναν δύσκολο δρόμο αλλά και μίλησε επίσης και κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου επιμένωντας σε αυτή την λογική. Νομίζω πως σήμερα πια είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο ψηφοφόρο του Πασόκ που πίστεψε ότι «λεφτά υπήρχαν», πως ο Καραμανλής είχε δίκιο στις τότε επισημάνσεις του. Αλλά από εκεί και πέρα τον ρόλο του Καραμανλή δεν θα τον προσδιορίσω εγώ, θα τον προσδιορίσει εκείνος. Εγώ ξέρω ότι η ΝΔ έχει εκλεγμένο από την λαική της βάση Πρόεδρο, τον Αντώνη Σαμαρά, με αυτόν προχωρούμε και για ‘μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ΝΔ σήμερα προηγείται με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Έχουμε καλύψει έναν σημαντικό δρόμο, το πιο σημαντικό όμως είναι να γίνουμε μια πετυχημένη κυβέρνηση. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση, και οι δυσκολίες σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες από ποτέ. Όποιος σήμερα αναλάβει κυβερνητικό πόστο είναι σαν να βάζει στα χέρια του αναμμένα κάρβουνα.  

ΝΡ: Θεωρείστε από πολλούς και όχι μόνον εντός ΝΔ, ένα από τα «βαρύτερα χαρτιά» του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου. Πώς διαβλέπετε το πολιτικό σας μέλλον; 

ΚΧ: Όσοι με γνωρίζουν εδώ και χρόνια ξέρουν ότι έχω μια συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Αυτή η πολιτική ταυτότητα δεν έχει αλλάξει. Οι δυσκολίες σήμερα για όλους μας είναι μεγαλύτερες από ποτέ και η προσπάθεια που κάνουμε είναι μέσα στην μεγάλη οικογένεια της ΝΔ να συμβάλλω με τις προτάσεις μου και με τις θέσεις μου έτσι ώστε να γίνουμε μια καλή κυβέρνηση και να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο. Διότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να υπηρετούν το δικό τους συμφέρον, τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την Ελλάδα.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη συνέντευξη εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο