Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα και τον Σ. Νάννο

Epikaira_120x80

Πέρα από την αυτοκριτική μας για το παρελθόν οφείλουμε να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και να ωθούμε την Κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα σε πλαστοπροσωπία. Ας λύσει μόνο του τα προβλήματά του. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο δρόμο μιας σύγχρονης και υπεύθυνης κεντροδεξιάς.

Κατ’ αρχήν, το όνομά σας ακούγεται όλο και πιο έντονα για την Περιφέρεια Αττικής. Θα είστε τελικά υποψήφιος; Σας ενδιαφέρει αυτή η θέση;

Δεν έχει γίνει γι΄ αυτό επίσημη συζήτηση. Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω να συζητώ δημόσια κάτι για το οποίο μπορεί να μην γίνει ποτέ συζήτηση. Είμαι Τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος και ασχολούμαι με τη δουλειά μου στη Βουλή.

Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε πραγματική απελευθέρωση των αγορών, ιδιαίτερα των μεταφορών και της ενέργειας, καθώς και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, χωρίς καθυστερήσεις και προσπάθειες διαφυγής απ’ την πραγματικότητα;

Η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε μόνοι μας τις προτάσεις μας υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει χωρίς παλινδρομήσεις, παλινωδίες και ερασιτεχνισμούς. Στα φορτηγά η Κυβέρνηση πέρασε μέσα σε δύο μήνες από το ένα άκρο στο άλλο. Στη δε περίπτωση της ΔΕΗ, παραδέρνει μεταξύ της πραγματικότητας και των δοξασιών του παρελθόντος.

Θεωρείτε σωστή την κίνηση της επιστράτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης για την απεργία των οδηγών στα βυτιοφόρα;
 
Κάθε ακραία κινητοποίηση βρίσκει αντίθετες ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Αλλά και οι Κυβερνήσεις πρέπει να μην επιδεικνύουν αυταρχισμό και αλαζονεία. Πολύ περισσότερο όταν το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση νόμου, με την οποία καταργούντο οι διατάξεις του νόμου που χρησιμοποίησε για την επίταξη των φορτηγών.

Πώς αισθάνεστε που το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει μέτρα όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων που κανονικά πρώτοι εσείς, της ΝΔ, θα έπρεπε να είχατε εφαρμόσει;

Σημασία έχει να γίνεται το σωστό για τον τόπο. Εμείς δεν έχουμε λόγο να είμαστε η κλασική ελληνική αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα. Πέρα από την αυτοκριτική μας για το παρελθόν οφείλουμε να καταθέτουμε τις προτάσεις μας και να ωθούμε την Κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα σε πλαστοπροσωπία. Ας λύσει μόνο του τα προβλήματά του. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε στο δρόμο μιας σύγχρονης και υπεύθυνης κεντροδεξιάς.

Σήμερα, χρειαζόμαστε έναν αναπτυξιακό νόμο που θα στηρίζεται κυρίως στα φορολογικά κίνητρα;

Αυτή ήταν η πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία δια του προέδρου της. Πιστεύουμε σε αυτό για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, χωρίς να αποκλείουμε επιδοτήσεις και ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Πιστεύουμε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η πράσινη επιχειρηματικότητα.

Η εκτόξευση του τιμαρίθμου σχεδόν στο 6% καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ο τιμάριθμος κινείτο κάτω απ’ το 1%. Θεωρείτε πως η Ελλάδα στραβά αρμενίζει;

 Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Υπουργείο Οικονομίας που σήμερα κατηγορούνται γι΄ αυτό το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ συμμετείχαν στη σύνταξη του Μνημονίου που προέβλεπε τιμάριθμο γύρω στο 2%. Χωρίς να είμαι οπαδός των μαγικών λύσεων οφείλω να επισημάνω ότι δεν υπήρξαν επαρκείς πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς της αγοράς για συγκράτηση των τιμών, δεν έχει στελεχωθεί η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς και δεν γίνεται αποτελεσματική χρήση νόμων που ψηφίστηκαν το 2009, δηλαδή του νόμου για τα πετρελαιοειδή και του νόμου για τις ενδοομιλικές χρεώσεις (τιμές πολυεθνικών εταιριών).

Πως χαρακτηρίζετε την παρουσία της χώρας μας στη διπλωματία των ενεργειακών αγωγών; Τι προτείνετε;

Μέχρι πριν από λίγες μέρες υπήρχε σχεδόν παντελής απουσία. Χρειάστηκαν εννιά μήνες για να γίνει μια υψηλού επιπέδου επαφή με τη Βουλγαρία. Πέρα από την κινητικότητα και τις επαφές-εγώ ο ίδιος είχα κάνει επτά ταξίδια για τα ενεργειακά μέσα σε οκτώ μήνες- πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι έχουμε δύναμη επηρεασμού των εξελίξεων. Δεν έχουν τέτοια δύναμη μόνο οι γείτονές μας, αλλά κι εμείς, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και στη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. Καλές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξίσου καλή, όμως, και η διεθνής ενεργειακή πολιτική. Μόνο που η τελευταία σχεδόν δεν υφίσταται.

Πιστεύετε πως πρέπει η κυβέρνηση να ενοικιάσει σε εταιρείες τα θαλάσσια οικόπεδα που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σχηματιστεί στο Αιγαίο για να γίνουν εξορύξεις για ανεύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων ώστε να εισρεύσουν άμεσα χρήματα προς όφελος της Ελλάδας;

Ως Κυβέρνηση εμείς προετοιμάζαμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη σχετική προεργασία. Υπάρχουν τέτοιου είδους πλαίσια σε πολλές άλλες χώρες που μπορεί να μας δείξουν το δρόμο.

Οι Ελληνικές Τράπεζες έδειξαν πως είναι «ισχυρές» από το τελευταίο crash test. Πιστεύετε πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στο μέλλον;

Τις απαντήσεις σ΄ αυτή την περίπτωση τις δίνει η ίδια η αγορά. Η στήριξη του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτό, προφανώς, το κατάλαβε καθυστερημένα η σημερινή κυβέρνηση, που επεξέτεινε πολύ περισσότερο το δικό μας σύστημα στήριξης των τραπεζών, για το οποίο τότε μας κατηγορούσε. Εν πάση περιπτώσει κάθε εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα με φροντίδα για σεβασμό των κανόνων της διαφάνειας, αλλά και για τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Πάμε στα εσωτερικά του κόμματος. Η «κάθαρση» στη Νέα Δημοκρατία από τα βαρίδια του παρελθόντος θα έχει και συνέχεια;

Ποτέ στο παρελθόν κανένα κόμμα δεν έκανε τόση αυτοκριτική, όσο η νέα Δημοκρατία, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές. Αυτό αφορά και στους αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Σημασία έχει η διαμόρφωση μια εικόνας, αλλά και μιας ηγετικής ομάδας που θα πείθουν η παράταξη μπορεί να είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Πως κρίνετε την πορεία του Αντώνη Σαμαρά έως σήμερα;

Ο Σαμαράς είναι ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγη απευθείας από τη βάση. Έχει δε, εντολή να κάνει βαθιές και ουσιώδεις αλλαγές. Παράλληλα, λόγω του γνωστού πολιτικού σκηνικού, είναι βέβαιο ότι οποιοσδήποτε στη θέση του θα είχε σοβαρές δυσκολίες. Στο χέρι όλων μας, ανάλογα με τις δυνατότητες επηρεασμού των εξελίξεων που έχει ο καθένας, είναι να κάνουμε τις συνθήκες λιγότερο δύσκολες. Αν η παράταξη ξεφύγει οριστικά από τις λογικές του «εμείς» και «εσείς» που την ταλαιπώρησαν πολλές φορές στο παρελθόν και αν ακολουθήσει την πολιτική άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων μπορεί να κάνει το χρόνο να τρέξει πιο γρήγορα.

Πιστεύετε πως η Ντόρα Μπακογιάννη ήθελε να απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία; Είστε από τους ανθρώπους που έχετε βρεθεί κοντά της κατά το παρελθόν.

Όσο πιο πολλά και καλά στελέχη δώσουν μαζί τη μάχη για την ανασύνταξη της κεντροδεξιάς, τόσο το καλύτερο για την παράταξη. Και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα σημαντικό στέλεχος του χώρου.

Πως βλέπετε την προοπτική ίδρυσης ενός νέου κόμματος από την ίδια;

Δεδομένου ότι προερχόμαστε από μια βαριά ήττα, είμαι οπαδός μιας μεγάλης, σύγχρονης, ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που θα καλύπτει και θα συσπειρώνει όλους τους δυνάμει ψηφοφόρους της. Γι’ αυτή τη μεγάλη παράταξη θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι όσοι έχουμε μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο για το μέλλον της.

Για τη Νέα Δημοκρατία το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές Εκλογές;

Τα κριτήρια, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές ,δεν είναι ίδια με αυτά των βουλευτικών. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσωπα κι αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επιλογές των κομμάτων σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, θα ήταν υποκρισία αν δεν έλεγα ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τη σημασία της και το μήνυμά της.

Στοίχημα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι να μιλήσει κάποια στιγμή και ο Κώστας Καραμανλής για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα;

Ο Καραμανλής έτσι κι αλλιώς δεν μιλούσε ποτέ πολύ συχνά. Νομίζω ότι σε αυτήν ειδικά την περίοδο δεν θα ήθελε συχνές τοποθετήσεις από τον ίδιο να θεωρηθούν παρέμβαση στην καθημερινή κομματική ζωή. Θεωρώ, επίσης, ότι θα τοποθετηθεί όταν ολοκληρωθεί ένας κύκλος εξελίξεων, κυρίως γύρω από την Οικονομία.

> Η συνέντευξη στο περιοδικό Επίκαιρα: πρώτη σελίδα, δεύτερη σελίδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο