“Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει μια για πάντα να πάρουμε την απόφαση ότι πρέπει, επιτέλους, όλοι μαζί να αφήσουμε στην άκρη αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος: την πολιτική οξύτητα, το λαϊκισμό, τις μικροκομματικές λογικές.”
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
24 Μαΐου 2011
1.Πιστεύετε ότι το Ζάππειο 2 είναι ρεαλιστικό? Το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα υποστηρίζει ότι με τις προτάσεις σας θα επιβαρυνθεί το έλλειμμα μόνο για τον πρώτο χρόνο κατά 11,8 δις.
Από τη θέση της, η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να καταθέτει τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις. Αυτό έκανε στο Ζάππειο, καθώς, δυστυχώς, επαληθεύτηκε αυτό που από την αρχή έλεγε: ότι, δηλαδή, ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Παράλληλα, γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό ότι χρειάζονται λιγότεροι φόροι, περιορισμός της σπατάλης, μεγαλύτερη στήριξη της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας. Και πάνω απ΄ όλα ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη για ένα αναπτυξιακό σοκ. Μετά από την κατάθεση των δικών μας προτάσεων η μπάλα περνάει στην περιοχή της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση είναι πλέον που πρέπει να τοποθετηθεί. Μέχρι στιγμής, όμως, μπαίνει στο γήπεδο φορώντας δύο φανέλες: τη μία της απαξίωσης των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την άλλη της παραδοχής ότι σε αρκετά σημεία συμπίπτουν με τις δικές της αντιλήψεις. Το καλύτερο, λοιπόν, θα ήταν να ξεκαθαρίσει η ίδια η Κυβέρνηση τι θέλει. Διότι μέχρι τώρα βρίσκεται σε σύγχυση.
2.Γιατί ως κόμμα λέτε “όχι” στη συναίνεση που σας ζητάει όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η Ε.Ε.? επικαλούμαι την τελευταία τοποθέτηση του Ολι Ρεν και δεν είναι ο μόνος. Μάλιστα και σεις ο ίδιος απευθύνατε έκκληση για εθνική συνεννόηση σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.
Στις έκτακτες συνθήκες που ζούμε πρέπει όλοι να βάλουμε πάνω απ΄ όλα την Ελλάδα. Γιατί το δύσκολο αυτό ταξίδι έχει πολλούς σταθμούς και επιβάτες είμαστε όλοι μαζί. Το άσχημο είναι ότι η Κυβέρνηση σε καμία στάση του ταξιδιού δεν έδειξε ότι επιθυμεί να συνεννοηθεί. Πριν από την ψήφιση του Μνημονίου ο Πρωθυπουργός δεν κάλεσε για συζήτηση τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και, φυσικά, δεν ζήτησε τη σύγκληση συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σε αρκετές περιπτώσεις, τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όσο και κάποιοι Υπουργοί προτίμησαν να κάνουν μυστικές κουβέντες σε διάφορα επίπεδα, χωρίς κανένας, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ούτε οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ούτε οι πολίτες να γνωρίζουν το παραμικρό. Αντιμετωπίζει την κατάσταση με επιθετικότητα και αλαζονεία απέναντι στην Αντιπολίτευση και-πάνω απ΄ όλα- βρίσκεται σε σύγχυση. Πριν συνεννοηθείς με τους γείτονες, όμως, πρέπει να συνεννοηθείς πρώτα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Φοβούμαι, όμως, ότι η Κυβέρνηση έχει μπερδέψει τις γραμμές της.
3.Σας ενόχλησε η απουσία του πρωην πρωθυπουργού από το Ζάππειο2? Ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχε πέσει στην αντίληψη σας το «ασ’ το για αργότερα» που υποστήριξε πρόσφατα ο Γιώργος Αλογοσκούφης?
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επί πεντέμισι χρόνια Πρωθυπουργός της χώρας. Οι ιδιότητες αυτές του προσδίδουν εκ των πραγμάτων έναν ιδιαίτερο ρόλο. Ο Καραμανλής στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την παράταξη και εξακολουθεί να την στηρίζει. Ας μην αναζητούμε, λοιπόν, ευκαιρίες και αφορμές για να βγάλουμε συμπεράσματα από την παρουσία του ή μη σε εκδηλώσεις του Κόμματος. Το πρόγραμμά μας, όπως εγκρίθηκε δύο φορές από τους πολίτες, ήταν σε σωστή κατεύθυνση, αν και όπως και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός έχει σημειώσει, θα χρειαζόταν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία τότε αντιμετώπιζε την τυφλή κριτική του ΠΑΣΟΚ και την πλειοδοσία της Αριστεράς σε όλα: στην Ολυμπιακή, στο ασφαλιστικό, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παντού. Το ΠΑΣΟΚ, θεώρησε ότι η κρίση ήταν εφεύρεση της Νέας Δημοκρατίας για να επιβάλλει μέτρα και η απάντησή του ήταν ότι λεφτά υπάρχουν.
4.Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά της κυβέρνησης χωρίς την ανάλογη ανάκαμψη της ΝΔ. Οι πολίτες σας λένε κάτι πολύ ηχηρό που αδυνατείτε να ακούσετε. Από την άλλη πάλι δεν υπάρχει και η νοοτροπία κυβερνήσεων συνεργασίας. Τι βλέπετε να γίνεται?
Μόλις τον Οκτώβριο του 2009 η παράταξή μας υπέστη μια βαριά ήττα και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές. Από τότε μέχρι σήμερα καλείται να κινηθεί σε ένα πολύ ρευστό περιβάλλον, όπως, άλλωστε, αποδεικνύουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Έχει κάνει αρκετά βήματα. Το κρίσιμο, όμως, είναι να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τις προτάσεις της. Οι προτάσεις αυτές έγιναν, σε γενικές γραμμές, θετικά δεκτές από τους παραγωγικούς φορείς. Το ζητούμενο τώρα είναι η αποδοχή τους από τους πολίτες. Η σαφής επεξήγηση των θέσεών μας και ο ρεαλισμός στις κινήσεις μας θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν γνωρίζουμε το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Όποτε, όμως, και αν αυτές γίνουν, κάθε κόμμα θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και η Νέα Δημοκρατία, ο ένας από τους δύο μεγάλους πυλώνες του πολιτικού συστήματος, για την αυτοδυναμία.
5.Μετά την περιπέτεια που ζήσατε, ανάλογα φαινόμενα, ενδεχομένως μικρότερης έντασης, εκδηλώνονται σχεδόν καθημερινά, Είναι η οργή του κόσμου ή είναι κάποιοι που προσπαθούν να καπηλευθούν την οργή των πολιτών?
Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά ότι δεν αισθάνομαι κανένα μίσος γι’ αυτούς που μου επιτέθηκαν. Ωστόσο, το μίσος και η βία είναι διαλυτικά στοιχεία, όπου και αν εκδηλώνονται και ιδιαίτερα όταν η εκδήλωση αυτή αφορά μία δημοκρατικά συντεταγμένη κοινωνία συνολικά. Στα δημοκρατικά κράτη οι λύσεις για την κατεύθυνση της χώρας δίνονται στις εκλογές, από τους πολίτες που εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους. Ούτε από μάγους, ούτε από λοχίες. Όποιοι, λοιπόν, αποφασίζουν να ενθαρρύνουν ή να επιδοκιμάσουν τη βία, αποφασίζουν ταυτόχρονα να αμφισβητήσουν την ίδια την ουσία της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Αν το αγνοήσουμε αυτό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα όπως αυτή που βιώνουμε, και κυριαρχήσουν, τελικά, οι κανόνες της πολιτικής και κοινωνικής ζούγκλας, η Ελλάδα θα οδηγηθεί μοιραία στον κανιβαλισμό. Και μη γελιόμαστε! Στις ζούγκλες επιβιώνουν τελικά οι ισχυροί και οι καπάτσοι. Και καταστρέφονται πλήρως οι νομιμόφρονες και οι ασθενέστεροι.
6.Πρεπει το μεσοπρόθεσμο να ψηφιστεί από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία?
Η ερώτηση είναι υποθετική. Άλλωστε, πρώτος την έχει αποκλείσει ο ίδιος ο κ. Πεταλωτής. Πάντως, είτε με πλειοψηφία 151,είτε 180, 200 ή 300 βουλευτών θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Ότι, δυστυχώς, πάμε απ΄ το κακό στο χειρότερο. Και ότι σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει μια για πάντα να πάρουμε την απόφαση ότι πρέπει, επιτέλους, όλοι μαζί να αφήσουμε στην άκρη αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος: την πολιτική οξύτητα, το λαϊκισμό, τις μικροκομματικές λογικές. Όλα όσα μας έφεραν εδώ.
7.Αφού η κυβέρνηση μας οδηγεί στα βράχια, αν κρίνει κανείς από την κριτική που της ασκεί η ΝΔ γιατί δεν ζητάτε εκλογές όπως τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης?
Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται σταθερά κατά των πρόωρων εκλογών. Αν, όμως, η Κυβέρνηση αποφασίσει να τις κάνει, είναι καλοδεχούμενες. Όσο, όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής, έχει και την εντολή να κυβερνήσει. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να κολυμπά στην αβεβαιότητα, στην αστάθεια και ό,τι τέλος πάντων επιφέρει η παρατεταμένη εκλογολογία.