Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στο περιοδικό “Βουλή & Ευρωβουλή”

BOULI_outside_120x80

Η έλλειψη συντονισμού στην κυβέρνηση είναι προφανής και επαναλαμβανόμενη. Μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο  καταγράφεται μια πολύ σημαντική φθορά, που αποτυπώνεται και στις έρευνες.

Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο περιοδικό “Βουλή και Ευρωβουλή”, τεύχος Απριλίου 2011.

1. Κύριε Χατζηδάκη, θα ήθελα το σχόλιο σας για τα αποτελέσματα της 11ης Μαρτίου και τι αυτά σηματοδοτούν για το μέλλον της Χώρας και της Ελληνικής οικονομίας.
 
Η απόφαση δεν με εξέπληξε σε γενικές γραμμές. Οπωσδήποτε ήταν μια ανάσα σε έναν μαραθώνιο που διανύουμε, λίγο πολύ αναμενόμενη. Για την επιμήκυνση, πολλές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Για την ελάφρυνση του επιτοκίου υπήρχαν, επίσης, πολλές ενδείξεις. Όσο για το σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. η αλήθεια είναι ότι, αν και με παράδοξο τρόπο, υποψιαστήκαμε και πριν τις 11 Μαρτίου ότι η Κυβέρνηση πήρε επιτέλους την απόφαση να το εκπονήσει και να το εφαρμόσει. Όμως, έχουμε μπροστά μας πολλά χιλιόμετρα ακόμη. Όλα αυτά, μικρή αξία έχουν εφόσον δεν πάρουμε απόφαση να ξεκινήσουμε μια αναπτυξιακή επανάσταση με σχέδιο και μεθοδικότητα. Χωρίς αυτήν, ακόμη και με τις πιο ευνοϊκές ευρωπαϊκές αποφάσεις, το γκρίζο τοπίο θα παραμείνει στον ορίζοντα.
 
2. Στην παρούσα φάση  και με δεδομένη την σκληρή στάση της Γερμανίας, πιστεύετε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα πράγματα από όσα κέρδισε την 11η Μαρτίου;
 
Ο Πρωθυπουργός, σε κάποιο βαθμό, συνειδητά είχε χαμηλώσει τον πήχη για να μπορέσει να περάσει από πάνω. Ως προς τη διαπραγμάτευση εμείς ως Νέα Δημοκρατία λέμε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες στον κυβερνητικό σχεδιασμό ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, οι οποίες αναδείχθηκαν με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις και με τις αλλαγές πλεύσης της ίδιας της κυβέρνησης.
 
 
3. Πρέπει κατά την γνώμη σας η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις  δημοσίων επιχειρήσεων ακόμα και αν αυτές είναι κερδοφόρες;
 
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού, στο σύνολό του, προς μια πιο ρεαλιστική κατεύθυνση κάτι που καθιστά περισσότερο προφανή την αναγκαιότητα την ιδιωτικοποιήσεων, που διασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο. Εμείς σαν κυβέρνηση κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σας θυμίζω την Εμπορική, τον ΟΛΠ, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή.  Όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, εκτός του ότι διαφωνούμε στα επιμέρους, βλέπουμε και τη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει. Αρχικά ακύρωσε πέντε δικές μας αποκρατικοποιήσεις σαν ανάλγητες. Στη συνέχεια εξήγγειλε δικές της, σοσιαλιστικές, της τάξεως των 2 δις ευρώ. Στη μέση της χρονιάς τις περιόρισε στο 1 δις ευρώ. Και τελικά, το 2010 έκλεισε με έσοδα μηδέν. Έκανε ένα σχεδιασμό για 3 δις φέτος, μετά ανέβασε τον αριθμό στα 7 δις. Έχουμε μια πολιτική ανεμομύλου, η οποία επιτέλους πρέπει να προσδιοριστεί. Εν πάση περιπτώσει ο περιορισμός του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν μόνο ταμειακό χαρακτήρα αλλά και αναπτυξιακό. Στέλνουν ένα αναπτυξιακό σινιάλο διεθνώς, μπορούν να δώσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα στο κράτος και επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.
 
4. Είστε υπέρ ή κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας;
 
Η θέση μας είναι σαφής ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, που ανακοινώσαμε ένα μέρος του προγράμματος μας για την οικονομία. Είχαμε μιλήσει για την άντληση 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βγούμε από το Μνημόνιο και όχι για να βαλτώσουμε πιο βαθιά. Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε στο Ζάππειο την επικαιροποίηση των προτάσεων του πρώτου πακέτου του περασμένου Ιουλίου. Θέλουμε με τις δικές μας προτάσεις και την κριτική να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται από το τέλμα της ύφεσης. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να σταθεί καλύτερα η ελληνική οικονομία.
 
5. Επειδή η εκλογολογία έχει φουντώσει και πάλι για τα καλά, εσείς κύριε Χατζηδάκη, πόσο πιθανό βλέπετε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
 
Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ νωρίς να μπαίνουμε σε εκλογικές συζητήσεις. Ο λαός, στις εκλογές του 2009, έδωσε εντολή στο ΠΑΣΟΚ να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας για τέσσερα χρόνια. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Βλέπουμε σοβαρούς τριγμούς και αρρυθμίες στην κυβέρνηση. Η έλλειψη συντονισμού είναι προφανής και επαναλαμβανόμενη. Μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο  καταγράφεται μια πολύ σημαντική φθορά, που αποτυπώνεται και στις έρευνες. Πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην επικροτεί την πολιτική του. Επίσης, πολλοί υπουργοί δε φαίνεται να πιστεύουν την πολιτική που εφαρμόζουν. Κάτω από αυτές τις αντιφάσεις, το εκλογικό σενάριο είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
 
6. Αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές πιστεύετε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη για μια νέα εκλογική αναμέτρηση και πόσο δυσχεραίνει την αποστολή της η πολυδιάσπαση που παρατηρείται στο χώρο της Κεντροδεξιάς;
 
Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε ούτε τον ακριβή χρόνο των εκλογών ούτε το προεκλογικό σκηνικό. Η ΝΔ είναι ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού μας συστήματος με τη δική της πολιτική ατζέντα. Προσπαθούμε να μη μιμηθούμε το ΠΑΣΟΚ στη λογική των ακραίων αντιδράσεων που εμφάνισε όταν ήταν αντιπολίτευση, λέγοντας όχι σε όλα.  Ούτε στη λογική του «λεφτά υπάρχουν». Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας και να υποδείξουμε ή και να θέσουμε σε εφαρμογή λύσεις από όπου μας ορίσει το εκλογικό σώμα.

Ως προς τη συζήτηση για την Κεντροδεξιά, πιστεύω ότι για να υπάρξει ενιαίο μέτωπο πρέπει να συντρέχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. Έχω τονίσει πως είμαι οπαδός μιας μεγάλης παράταξης, που θα έχει σαφή κατεύθυνση και δε θα είναι ένα ετερόκλητο άθροισμα προσωπικοτήτων. Αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις αυτές δεν υπάρχουν. Αν και υπάρχουν δυσκολίες, για τη ΝΔ ο καλύτερος οιωνός για μας είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Και αυτό σημαίνει πορεία βασισμένη στις φιλελεύθερες ιδέες μας, που έχουν δικαιωθεί σε όλη την Ευρώπη και σε έναν αξιόπιστο πολιτικό λόγο.  Ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Στόχος μας είναι να κάνουμε το χρόνο να τρέξει πιο γρήγορα.
 
7. Ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της ΝΔ με το κόμμα του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, βλέπετε;
 
Πιστεύω ότι σας απάντησα προηγουμένως. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
 
8. Στην Ελλάδα του 2011 θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στον τόπο μια Οικουμενική κυβέρνηση, ή είστε υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων;

Ο τόπος διαθέτει εκλεγμένη κυβέρνηση. Μακάρι να κάνει σωστά τη δουλειά της. Γενικά προτιμώ ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις, η δε ΝΔ  είναι ο δεύτερος βασικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Σε αυτή τη συγκυρία πιστεύω στην κατεύθυνση «δε στηρίζουμε την κυβέρνηση, στηρίζουμε όμως την Ελλάδα». Όλοι πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Αυτά δε που αναφέρετε περί κυβερνήσεων συνεργασίας πρέπει να τα δούμε στην ώρα τους αν τυχόν τεθεί θέμα.
 
 
9. Τι αναπτυξιακά μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν   προκειμένου να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης και να ξεκολλήσει η χώρα από την ύφεση στην οποία βρίσκεται;
 
Η κατάσταση ασφυξίας που επικρατεί σήμερα στην αγορά δείχνει τις σοβαρές αδυναμίες της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο τόπος χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ, κυριολεκτικά, μία αναπτυξιακή επανάσταση. Και δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ που έχει μείνει πίσω, οι δημόσιες επενδύσεις που περικόπηκαν ή το ΤΕΜΠΜΕ που κατέρρευσε. Είναι οι αποκρατικοποιήσεις, οι συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα ΣΔΙΤ, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, ειδικά προγράμματα, όπως είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε προτείνει για να γίνει η Ελλάδα βασικός τόπος θερινής κατοικίας στην Ευρώπη.
Συντονισμένες δράσεις που θα δώσουν την εντύπωση διεθνώς ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά σε αυτόν τον τόπο που έχει δώσει την αίσθηση, με τους κυβερνητικούς χειρισμούς του τελευταίου διαστήματος, ότι πρόκειται περί μίας κατεστραμμένης χώρας. Στον τομέα της ανάπτυξης η Κυβέρνηση παίρνει σχεδόν άριστα στην επικοινωνία. Αλλά παίρνει κάτω από τη βάση στην ουσία.
 
 
10. Τώρα που έχει περάσει  αρκετός  καιρός από το δυσάρεστο γεγονός που έγινε εις βάρος σας και την απαράδεκτη επίθεση που δεχτήκατε τι θα θέλατε να πείτε σε αυτούς τους «ανθρώπους» που σας προπηλάκισαν;

Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει πάντα να κοιτάζεις μπροστά. Περιορίζομαι, λοιπόν, να επαναλαμβάνω ότι δεν αισθάνομαι μίσος για κανέναν από όσους μου επιτέθηκαν. Όμως, μίσος και η βία είναι διαλυτικά στοιχεία για τα δημοκρατικά κράτη και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας σε αυτή τη συγκυρία. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με φροντίδα για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Και αυτοκάθαρση για το ίδιο.
 
11. Αλήθεια τι πιστεύετε ότι φταίει περισσότερο στο σκηνικό απαξίωσης του πολιτικού κόσμου; Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή  το καθεστώς ατιμωρησίας διαφόρων πολικών που ενεπλάκησαν σε «σκοτεινές» υποθέσεις;
 
Χωρίς να αποδίδω παντού ευθύνες, πολιτικοί από όλους τους χώρους, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, συντελέσαμε σε μεγάλο βαθμό στο να δημιουργηθεί το κλίμα αυτό. Με εσφαλμένες πολιτικές, με αθέμιτες συμπεριφορές,  με την οξύτητα, τον λαϊκισμό και τις μικροκομματικές λογικές. Και εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να παρουσιάσουμε στους πολίτες λύσεις για να βγούμε από το τέλμα. Στις δημοκρατίες, άλλωστε, τις λύσεις δεν μπορεί να τις δώσει ούτε κάποιος μάγος, ούτε κάποιος λοχίας. Τις λύσεις τις δίνει πάντοτε ο λαός μέσω των αντιπροσώπων του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο