Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα και το Δημήτρη Μαρκόπουλο

newspaper_glasses_4_120x80…Φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί στο παρελθόν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος που έχουμε να πληρώσουμε τώρα, είναι το εθνικό κόστος. Άρα η διάσταση πολιτικό κόστος στην πολιτική μας, δεν πρέπει να υπάρχει. Πολλά μέτρα από αυτά που λαμβάνουμε είναι πράγματι δυσάρεστα και για μας τους ίδιους. Αλλά έχουμε να διαλέξουμε πολλές φορές ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Οι ίδιοι που μας κατακρίνουν σήμερα, γιατί δεν υιοθετούμε μια φαινομενικά ευνοϊκή διάταξη, θα μας καταγγείλουν αύριο γιατί αφήσαμε τα πράγματα να εκτροχιαστούν. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να αφήσουμε τη χώρα να γυρίσει και πάλι εκεί που ήταν  τον Ιούνιο του 2012. Εάν κάνουμε πίσω θα έχει πρόβλημα σίγουρα η Κυβέρνηση, αλλά πάνω απ’ όλα η ίδια η χώρα. Δεν μπορεί να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις, διότι η χώρα όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, σε αυτή την περίπτωση θα ξανακυλήσει εκεί που ήταν πριν από κάποιους μήνες. Και αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε…

 

Ερ.: Κύριε υπουργέ, τί  ακριβώς συμβαίνει με τις ρυθμίσεις ως προς τους δανειολήπτες καθώς η τρόικα φαίνεται να προβάλλει προσκόμματα στην για ελαφρύνσεις.

 

Κ.Χ: Θα πρέπει να πούμε πως σε αυτό το στάδιο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η τρόικα εστιάζει στο θέμα της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, επικαλούμενη ότι η ίδια συμβάλλει με τα δάνεια που δίνει στην ανακεφαλαιοποίησή του. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι οι ρυθμίσεις που έχουμε παρουσιάσει, θα ανακουφίσουν αρκετούς δανειολήπτες, χωρίς όμως να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. Αυτή είναι η συζήτηση και από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα περιθώρια. Θεωρώ ότι το αρχικό πλαίσιο της Κυβέρνησης σε γενικές γραμμές θα γίνει αποδεκτό. Εξηγώ όμως την ίδια στιγμή,  σ’ αυτούς που εύλογα θέλουν ακόμη ευρύτερες ρυθμίσεις, ότι τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα, λόγω της τρόικας και της αντικειμενικής κατάστασης στις Τράπεζες. Η τρόικα έχει ζητήσει μια μελέτη βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος με βάση τις ρυθμίσεις τις οποίες έχουμε προτείνει εμείς. Θέλει να είναι σίγουρη όχι μόνο με βάση τις εκθέσεις της Ένωσης Τραπεζών, αλλά με βάση την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι οι ρυθμίσεις που προτείναμε για τους δανειολήπτες δεν θα δημιουργήσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.

 

Ερ: Είναι η Ελλάδα  ένας επενδυτικά φιλικός προορισμός; H άμεση φορολόγηση των επιχειρήσεων φτάνει στο 26%.  Άρα μήπως τελικά η προσπάθεια από τη μεριά σας σε πολλούς τομείς είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο λόγω της έντονης φορολόγησης η οποία κακά τα ψέματα ασκείται από ένα άλλο Υπουργείο;

Κ.Χ: To ύψος των φορολογικών συντελεστών για την προσέλκυση επιχειρήσεων έχει ασφαλώς τη σημασία του. Ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να κάνει τον σχεδιασμό του. Αυτά πράγματι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα υπάρχουν περιορισμοί που τίθενται από την πραγματικότητα και από τους εταίρους μας.

 

Ερ. Είναι δηλαδή θέμα του σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, όσο και των περιορισμών της τρόικας και μιας πολιτικής την οποία πλέον με κάποιες αποδοχές από τη μεριά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ίσως θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε, πέραν της φορολογίας και της όποιας συζήτησης κάνει το Υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές αλλαγές.  Μέχρι τώρα έχουν γίνει αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην αγορά των μεταφορών. Παρακάμφτηκαν  δυσκαμψίες και υιοθετήθηκε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση προκειμένου να γίνουμε πιο ελκυστικοί στους επενδυτές. Αλλά μπροστά μας έχουμε  τέσσερα διαφορετικά πακέτα μέτρων, τα οποία θέλουμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μιλώ πρώτον για τη συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ με την εφαρμογή της λεγόμενης εργαλειοθήκης του για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε λιανική, μεταποίηση, οικοδομικά υλικά και τουρισμό. Δεύτερον, για τη συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα ανταγωνιστικότητας που θα καταλήξει σε νομοθετικές παρεμβάσεις και μια ειδικότερη παρέμβαση που κάνουμε στα logistics.  Τρίτον,  το επενδυτικό νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή μετά τη συμφωνία που επήλθε με την τρόικα και το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει μια κεντρική αδειοδοτική Αρχή. Και τέταρτον, η προσπάθεια που κάνουμε στις εξαγωγές με τους Ολλανδούς, ώστε να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να αναδιοργανώσουμε το μοντέλο εξαγωγών της χώρας.

 

Ερ: Ομολογουμένως σηκώσατε ένα μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη μεταρρύθμιση. Είδαμε μια σφοδρή σύγκρουση με κάποιες συντεχνιακές δυνάμεις στο θέμα των κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες. Κατά πόσο αυτή η μάχη τελικά πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί; Σας φοβίζει αυτή η πυροδότηση της κοινωνικής έντασης;

Κ.Χ: Φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί στο παρελθόν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος που έχουμε να πληρώσουμε τώρα, είναι το εθνικό κόστος. Άρα η διάσταση πολιτικό κόστος στην πολιτική μας, δεν πρέπει να υπάρχει. Πολλά μέτρα από αυτά που λαμβάνουμε είναι πράγματι δυσάρεστα και για μας τους ίδιους. Αλλά έχουμε να διαλέξουμε πολλές φορές ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο. Οι ίδιοι που μας κατακρίνουν σήμερα, γιατί δεν υιοθετούμε μια φαινομενικά ευνοϊκή διάταξη, θα μας καταγγείλουν αύριο γιατί αφήσαμε τα πράγματα να εκτροχιαστούν. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να αφήσουμε τη χώρα να γυρίσει και πάλι εκεί που ήταν  τον Ιούνιο του 2012. Εάν κάνουμε πίσω θα έχει πρόβλημα σίγουρα η Κυβέρνηση, αλλά πάνω απ’ όλα η ίδια η χώρα. Δεν μπορεί να υπάρξουν οπισθοχωρήσεις, διότι η χώρα όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, σε αυτή την περίπτωση θα ξανακυλήσει εκεί που ήταν πριν από κάποιους μήνες. Και αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε.

 

Ερ: Συμπληρώσατε ήδη τους επτά πρώτους μήνες στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης. Είστε ευχαριστημένος από το μέχρι στιγμής έργο;

 

Κ.Χ: Σε αυτούς τους πρώτους μήνες, η έμφαση δόθηκε από τα ΜΜΕ στις παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας, διότι ήταν και οι πιο δύσκολες από πολιτικής πλευράς. Την ίδια στιγμή έχει γίνει μια δουλειά βάσης από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά αναφέρω: στο ΕΣΠΑ ξεπεράσαμε το μνημονιακό στόχο του 2ου εξαμήνου για απορροφήσεις. Ξαναζωντανέψαμε τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία ξεκίνησε πια τις χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία – πλαίσιο με τους παραχωρησιούχους για τα μεγάλα έργα και τώρα συζητάμε με τις Τράπεζες ώστε να μπουν μπουλντόζες από τον Απρίλιο. Προχωρήσαμε μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές: έγινε κατορθωτό να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά των φορτηγών και  να απελευθερωθούν οι μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες. Απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία. Υιοθετήθηκαν νέες απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις με βάση τις οποίες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν να πουλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία. Παρουσιάσαμε τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Καταλήξαμε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εθνική στρατηγική για τα αεροδρόμια, με βάση την οποία θα προχωρήσει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ στις συμβάσεις παραχώρησης, κλπ

 

Ερ: Με την απελευθέρωση των αγορών όμως τις Κυριακές ήλθατε, όμως, σε κόντρα με την τάξη των μικροεπιχειρηματιών, οι οποίοι ανέκαθεν υποστήριζαν τη ΝΔ.

 

Κ.Χ: Ακολουθούμε μια επιλογή κοινής λογικής, πρώτον γιατί υιοθετούμε το μοντέλο όλων σχεδόν των χωρών που ανταγωνίζονται την Ελλάδα. Στην Ιταλία όλα τα καταστήματα με απόφαση της Κυβέρνησης Μόντι και στήριξη τόσο της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς, είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές. Στην Ισπανία επίσης υπάρχει ένα παρόμοιο πλαίσιο, όπως και στη   Πορτογαλία. Δεύτερον, δεν επιβάλλουμε σε κανέναν να κρατά ανοιχτό το κατάστημά του την Κυριακή. Όλοι αυτοί που νομίζουν ότι θα καταστραφούν αν ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή, ας μην το κάνουν. Κανείς δεν τους το επιβάλλει. Προτείνουμε 7 Κυριακές ανοιχτά όλα τα καταστήματα προαιρετικά και όλες τις Κυριακές μόνο τα μικρά καταστήματα, επίσης προαιρετικά.  Ας καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε νέους δρόμους ακολουθώντας παλιές συνταγές και ας σταματήσουμε να φοβόμαστε το καινούργιο. Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις αυτές έχουν να κάνουν περισσότερο με το φόβο του καινούργιου. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων για παράδειγμα ή καφετεριών έχουν καταστραφεί επειδή ακολουθούν αυτό το μοντέλο;

 

Ερ: Είστε ευχαριστημένος από την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και από το ταξίδι στο Κατάρ;

Κ.Χ: Το 2013 πρέπει να είναι μια χρονιά αποκρατικοποιήσεων, γιατί οι αποκρατικοποιήσεις θα ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συμφωνίες σαν κι αυτές που είδαμε με την Cosco, την Hewlett-Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται μια πραγματικά σύγχρονη χώρα. Θεωρώ πως κοινός παρανομαστής όλων αυτών των πολιτικών είναι η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Εάν είμαστε αποφασιστικοί και αποτελεσματικοί, εάν τηρήσουμε όλα αυτά που έχουμε πει,  θα κατορθώσουμε να παράγουμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Θα καταφέρουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα και αυτό θα συμβάλλει πολύ στην αλλαγή του κλίματος. Μέχρι τώρα η Ελλάδα εξέπληττε δυσάρεστα. Η ευχάριστη έκπληξη, μέχρι τώρα, της Κυβέρνησης Σαμαρά, συνίσταται στο ότι έκανε παραπάνω από όσα περίμεναν πολλοί, τόσο στο εξωτερικό όσο και  στο εσωτερικό. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πατρίδα μας. Στο Κατάρ τα πράγματα ήταν αυτά που περιμέναμε. Μία χώρα από τις πλουσιότερες του κόσμου δέχεται πολλές επενδυτικές προτάσεις. Είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην Ελλάδα,  υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβούν στη χώρα μας όλα που περιγράψαμε προηγουμένως. Δηλαδή ότι  θα είμαστε μια χώρα πραγματικά φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Και πάνω σε αυτό δουλεύουμε.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο