Ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου, για τον νέο επενδυτικό νόμο και τις πολιτικές εξελίξεις.
Ραδιοφωνική συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου
14 Απριλίου 2011
Για τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης
ΧΑΤΖ.: Ασκείται κριτική διότι επιχειρείται από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί μια πλαστή εντύπωση ότι δηλαδή από τις πρωτοβουλίες αυτές θα πέσει αμέσως ζεστό χρήμα στην αγορά. Είναι εσφαλμένη εντύπωση αυτή. Ο καινούργιος επενδυτικός νόμος, για τα προγράμματα του οποίου μπορεί να εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον, δεν πρόκειται φέτος να δώσει ζεστό χρήμα στην αγορά.
Προβλέπει φορολογικές απαλλαγές οι οποίες κλιμακώνονται σε μια οκταετία. Οι δε επιδοτήσεις που δίνει κατευθείαν δεν πρόκειται να εγκριθούν φέτος. Θα χρειαστεί να περάσει ολόκληρη αυτή η χρονιά χωρίς να υπάρξει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό. Φέτος θα γίνουν μόνο αποπληρωμές βάσει του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου.
ΔΗΜ: Άρα λετε δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα αλλά όταν κανείς ανοίγει μια επενδυτική προσπάθεια δεν κοιτάζει σε ένα βάθος χρόνου; Άρα και αυτούς που θέλει να εντάξει σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι και σίγουρος ότι δεν θα κάνουν καμιά αρπαχτή για κανένα χρόνο και να σηκωθούν να φύγουν;
ΧΑΤΖ.: Σίγουρα έχετε δίκιο, δε λέω το αντίθετο. Γιατί σημείωσα όλα τα προηγούμενα; Πρώτον, διότι επιχειρείται από την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστικούς της μηχανισμούς να δημιουργηθεί εντύπωση ότι ανοίγουν οι κρουνοί για την αγορά. Και το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο που ίσχυε, χωρίς να τον αντικαταστήσει με καινούργιο. Υπήρξε, λοιπόν, ένα κενό ενός έτους και κάποιων μηνών όπου οι επενδυτές δεν μπορούσαν καν να υποβάλλουν προτάσεις. Άρα το ’11 θα περάσει χωρίς να μπορεί να κινηθεί ουσιαστικά η αγορά λόγω του επενδυτικού νόμου.
ΔΗΜ.: Και η αντιπρόταση ποια είναι; Τι θα μπορούσε να κάνει;
ΧΑΤΖ.: Θα μπορούσε προτού καταργήσει τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο, αφού δεν της άρεσε, παρότι η προηγούμενη υπουργός είχε πει ότι ήταν ο καλύτερος της μεταπολίτευσης αλλά εν πάση περιπτώσει κάθε κυβέρνηση δικαιούται να φέρνει τους νόμους της. Θα μπορούσε όταν τον καταργούσε να φέρει ένα καινούργιο δικό της εδώ υπήρξε αυτό το κενό το οποίο επέτεινε το πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο υποτίθεται θα αυξανόταν – και έτσι ήταν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2010 διότι τα 9,5 δις της ΝΔ το 2009 δεν αρκούσαν και ενεγράφησαν αρχικά 10,3 δις – τελικώς περιορίσθηκε όλο αυτό το ποσό στα 8- 8,5 δις. Και φέτος, στο πρώτο τρίμηνο, προκειμένου να καλυφθεί κάπως η μαύρη τρύπα των εσόδων, παρότι βεβαίως υπάρχει και είναι πολλή μεγάλη, ένας από τους τρόπους που επελέγη για να επιτευχθεί αυτό είναι να μειωθεί – και μάλιστα δραματικά – και πάλι το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ έχει «διάθεση» να συναινέσει με την κυβέρνηση
ΧΑΤΖ.: Ασφαλώς αν δεν συνεννοηθούμε τώρα δεν πρόκειται να συνεννοηθούμε ποτέ οι Έλληνες, διότι είμαστε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Όμως, τον τόνο τον δίνει κάθε φορά η κυβέρνηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ενοχοποίηση της αντιπολίτευσης και στον επιθετικό τόνο που έχει διαλέξει. Αναφέρομαι και στην αλαζονείας της ότι αντιμετωπίζει περίπου την πολιτική της ως Ευαγγέλιο, ενώ είναι μια πολιτική η οποία και δεν βγαίνει αλλά και δεν εφαρμόζεται, βέβαια. Λοιπόν, για να γίνει μια επανεκκίνηση τον τόνο πρέπει να τον δώσει η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε εδώ, θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε προφανώς και αλίμονο εάν δεν συνεννοηθούμε.
Θυμάμαι ακόμα τον Μάρτιο του 2009 όταν ο Καραμανλής τότε καλούσε τους αρχηγούς των κομμάτων και οι περισσότεροι του είχαν γυρίσει την πλάτη. Επομένως, αυτές οι πρακτικές πρέπει να αποφεύγονται. Αλλά εδώ βλέπουμε πια η κυβέρνηση να γυρνάει την πλάτη στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πέραν του ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν και μεταξύ τους.
ΔΗΜ.: Η κυβέρνηση έχει ζητήσει και συναίνεση και συνεννόηση και διάλογο ανοίγει στα θέματα τα μεγάλα αλλά φαίνεται εσείς να είστε σε ένα άλλο πεδίο…
ΧΑΤΖ.: Θέλετε χαρακτηριστικότερη απόδειξη του ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση από το ότι πριν ψηφίσει το μνημόνιο δεν κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να τους ενημερώσει; Δεν έγινε ένα συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας! Επίσης, θέλετε άλλη απόδειξη από το ότι επέμενε ακόμα και την ώρα που ήταν ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής να κατηγορεί από εκεί την αντιπολίτευση.
Είναι προς όφελος όλων μας και των κομμάτων και της πατρίδας, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης να αλλάξει αυτό το κλίμα.
Εγώ είμαι οπαδός της συνεννόησης αλλά η συνεννόηση απαιτεί τουλάχιστον δύο.
Για την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
ΧΑΤΖ.: Εγώ όσο καιρό ήμουνα στο υπουργείο δεν υπεγράφη καμιά συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ. Όλες οι συλλογικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει ένα θέμα είναι οι συλλογικές συμβάσεις και ένα άλλο τελείως ξεχωριστό θέμα είναι η διαχείριση των κονδυλίων αυτών από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο έλεγχος ο οποίος έπρεπε να είχε γίνει.
Είμαι υπέρ του να γίνει έλεγχος οριζοντίως και καθέτως, να έρθουν όλα στο φως και να τιμωρηθούν όσοι είναι υπεύθυνοι.