Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

RADIO_120x80

Βλέπουμε η κυβέρνηση να εξαντλεί την δυναμική της, να καίει το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο είχε μετά τον εκλογικό της θρίαμβο του ’09, να πέφτει εντυπωσιακά στις δημοσκοπήσεις αλλά και να έχει σοβαρές διαμάχες ιδίως από το ξεκίνημα του 2011 και μετά.

Σημεία Συνέντευξης του Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη
10 Μαρτίου 2011

Για τη σύγχυση που διακρίνει ο κόσμος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

 «Η αλήθεια είναι ότι ο πολιτικός ορίζοντας είναι γκρίζος – και ο οικονομικός προφανώς – και θα σας έλεγα ότι το πρόβλημα στο πολιτικό σύστημα τροφοδοτεί το οικονομικό πρόβλημα και το οικονομικό πρόβλημα επιτείνει το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος. Βέβαια, εκ των πραγμάτων την κύρια ευθύνη την φέρει η εκλεγμένη κυβέρνηση. Η ΝΔ έχασε τις εκλογές, τις έχασε με μεγάλη διαφορά και τώρα αυτό που έχει να κάνει είναι να διδαχθεί από τα δικά της λάθη και τα λάθη των αντιπάλων της, προκειμένου να αποτελεί μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Kαι προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε μια ουσιαστική προσπάθεια. Νομίζω όμως ότι πρέπει να δούμε πως η κυβέρνηση κινείται ή δεν κινείται. Kαι λυπούμαι να πω ότι ανεξάρτητα από τον όποιο σχεδιασμό αν είναι σωστός ή λάθος, εμείς έχουμε τις δικές μας ενστάσεις για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής και αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί δεν εφαρμόζονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Βλέπουμε η κυβέρνηση να εξαντλεί την δυναμική της, να καίει το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο είχε μετά τον εκλογικό της θρίαμβο του ’09, να πέφτει εντυπωσιακά στις δημοσκοπήσεις αλλά και να έχει σοβαρές διαμάχες ιδίως από το ξεκίνημα του 2011 και μετά και αυτό βεβαίως είναι ανησυχητικό».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει βάλει επαρκώς πλάτη το κομματικό σύστημα της χώρας προκειμένου να βγούμε από αυτό το τέλμα

 «Αν κάνει κανείς συγκρίσεις σε σχέση με το παρελθόν θα δει μια σαφέστατη ποιοτική διαφορά. Θυμάμαι δυο φορές το γραφείο μου πήγαν να το σπάσουν όταν χειριζόμουνα την ιστορία της Ολυμπιακής. Θυμηθείτε τα επεισόδια που γινόντουσαν στον ΟΛΠ. Θυμηθείτε τον κ. Παπανδρέου να διαμαρτύρεται για την ήπια παρέμβαση που είχε κάνει η ΝΔ στο ασφαλιστικό. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ τότε με την συμπεριφορά της ΝΔ σήμερα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την τότε συμπεριφορά του γιατί είχε «εκπαιδεύσει» τους οπαδούς του σε μια άλλη λογική τελείως διαφορετική από αυτή την οποία ακολουθεί σήμερα και για αυτό βρίσκεται και σε μια κατάσταση πολιτικής πλαστοπροσωπίας.
Εγώ δεν θα μειώσω καθόλου τις προσπάθειες που γίνονται και πράγματι κάποιοι υπουργοί κάνουν κάποιες προσπάθειες στο δικό τους τομέα ευθύνης αλλά έχει λεχθεί από πολλούς ότι οι περισσότεροι υπουργοί δεν ακολουθούν και θα σας έλεγα ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπονομεύει την προσπάθεια που κάνει λέγοντας περίπου ότι δεν την πιστεύει. Λένε είναι «έξω από την ιδεολογία μας» . Περίπου παρουσιάζουν την προσπάθεια τους ως επιβαλλόμενη από ξένα κέντρα. Αν λοιπόν οι ίδιοι δεν την πιστεύουν πως θέλουν να εμπνεύσουν τη δημόσια διοίκηση και πως θέλουν να κάνουν την κοινωνία να τους ακολουθήσει; Για αυτό βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η κατάρρευση το τελευταίο διάστημα».

 «Η ΝΔ έχει σαφείς διαφορές σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται και έχει αντιπροτείνει και αυτά που πιστεύει. Καλές ή κακές, οι προτάσεις μας είναι δημόσια κατατεθειμένες. Και εν πάση περιπτώσει, αρκετά από τα σημεία της κριτική μας έχουνε δικαιωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως εξελίσσεται η ιστορία με τα έσοδα που έχουνε ξεφύγει και αυτό οδήγησε και σε παραίτηση του Γενικού Γραμματέα που ασχολείτο με το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πόσο έχει φουντώσει η ανεργία πέρα των προβλέψεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ενώ έχουμε μεγάλη ύφεση έχουμε ταυτόχρονα και πολύ μεγάλο πληθωρισμό πολύ πέραν των προβλέψεων.
Από εκεί και πέρα, η ΝΔ προφανώς βάζει και πρέπει να βάζει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, πάντοτε πρέπει να γίνεται αλλά τώρα δύο και τρεις φορές, πάνω από όλα την Ελλάδα. Έχουμε κάνει προσπάθειες, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να στηρίξουμε την προσπάθεια για τα ευρωομόλογα, την προσπάθεια για την επιμήκυνση του χρέους, την προσπάθεια για την μείωση των επιτοκίων, την προσπάθεια για την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα βοηθήσει στην επαναγορά ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο έτσι ώστε να έχουμε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και αυτή η προσπάθεια γίνεται εδώ και πολλούς μήνες.
Αλίμονο, εμείς είμαστε ο δεύτερος πυλώνας του πολιτικού συστήματος μπορεί να έχουμε και να είχαμε τα προβλήματά μας, μπορεί να μας γίνεται κριτική και να μας γινότανε κριτική για διάφορα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά όπως και να το μετρήσετε υπάρχει μια σαφής διαφορά σε σχέση με τη σημερινή αντιπολίτευση της ΝΔ και την αντιπολίτευση που ασκείτο παραδοσιακά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δε από το ΠΑΣΟΚ».

 «Θα συμφωνήσω ότι δεν χρειάζεται καμιά κοκορομαχία. Το πολιτικό σύστημα αυτή την ώρα πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και μπορεί να γίνουν ακόμα δυσκολότερα.
Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των πραγμάτων. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης ξεφεύγει, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει έτσι κι αλλιώς να επιβάλλει και άλλα μέτρα …»

Ερωτηθείς τι θα γίνει μετά την 25η Μαρτίου και ποια στάση θα τηρήσει και η ΝΔ και αν είναι πιθανό να δούμε μια ευρύτερη συνεννόηση προκειμένου να γίνουν τα δύσκολα που αναμένονται   

 «Πιστεύω ότι την 25η Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής τα πράγματα θα πάνε λίγο καλύτερα ως αρκετά καλύτερα σε σχέση με αυτό που περιμένουμε. Ίσως ο κ. Παπανδρέου επίτηδες να καλλιεργεί χαμηλές προσδοκίες για να μπορέσει στην συνέχεια να παρουσιάσει ως επιτυχία όχι μόνο την επιμήκυνση του χρέους, που την θεωρώ δεδομένη, αλλά και την μείωση των επιτοκίων.
Όμως όλα να τα πετύχουμε, και για την επαναφορά του χρέους να υπάρξει συμφωνία στις 25 Μαρτίου, ο ορίζοντας θα παραμείνει γκρίζος, θα εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας έναν ανήφορο τον οποίο πρέπει να ανέβουμε.
Και μπροστά σε αυτό το σκηνικό πρέπει να δούμε πως καλύτερα θα αντιδράσουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί και βεβαίως το κύριο βάρος πέφτει στο πολιτικό σύστημα που πρέπει να κάνει μια τίμια αυτοκριτική, που πρέπει να προχωρήσει στην αυτοκάθαρσή του, που πρέπει να βάλει πάνω απ΄ όλα την Ελλάδα, δηλαδή να λειτουργήσει με μετριοπάθεια και με εθνική συνεννόηση και βεβαίως ιδιαίτερο ρόλο έχει η κυβέρνηση που πρέπει να δει και την τεχνική επάρκεια όλων όσων ασχολούνται με διάφορα ζητήματα.
Κάποτε ο κ. Βενιζέλος είχε μιλήσει για το «όλον ΠΑΣΟΚ», το όλον ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν υπάρχει, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αξιοποιούνται. Να σας πω ένα παράδειγμα: ο κ. Παπαδόπουλος,  όλοι σχεδόν δεχόμαστε ότι ήταν ένας καλός υπουργός, δεν αξιοποιείται από τον κ. Παπανδρέου. Θα μπορούσε σε κομμάτι της φορολογίας των εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού να βοηθήσει πάρα πολύ. Υπάρχουν τομείς οι οποίοι πηγαίνουνε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, η ΚΕΔ , οι ιδιωτικοποιήσεις… είναι μεγάλα θέματα αυτή την ώρα. Μόνο θεωρίες ακούμε, δεν έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό και φοβούμαι ότι δεν θα δούμε κιόλας διότι περνάνε οι μήνες και μένουμε στις εξαγγελίες. Δεν υπάρχει τίποτα στο άμεσο μέλλον που να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει και να παρουσιάσει».

Για την απαίτηση των πολιτών «να καθίσουν τα κόμματα να τα βρουν»

 «Εγώ δεν διαφωνώ με τους πολίτες που λένε «καθίστε κάτω, βρείτε τα». Και όλα όσα λέω κινούνται προς την κατεύθυνση της συναίνεσης. Αλλά η συναίνεση θέλει δύο.
Μη πάμε μακριά δείτε πως είχε χειριστεί το ίδιο το μνημόνιο η κυβέρνηση. Υπέγραψε μια συμφωνία δεν είχε την στοιχειώδη ευαισθησία να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς πριν να τους ενημερώσει. Θα έκανε ευκολότερη τη ζωή του ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η συναίνεση την ίδια ωφελεί όχι οι επιθέσεις.
Έχω βαρεθεί να ακούω «πρέπει να απολογηθείτε, πρέπει να ντρέπεστε, πρέπει, πρέπει …» Εντάξει και εγώ σας λέω πρέπει να απολογηθούμε για όλα και να ντρεπόμαστε για όλα αν αυτό διευκολύνει να το δεχτούμε, δεν θα λύσει το πρόβλημα όμως.
Το πρόβλημα θα το λύσει η υπευθυνότητα, οι σώφρονες χειρισμοί, συνεννόηση, η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των περιστάσεων. Τις λύσεις δεν θα τις δώσει ούτε κάποιος μάγος ούτε κάποιος λοχίας, θα τις δώσει το πολιτικό σύστημα. Κακό;  Κάκιστο αλλά αυτό είναι…»

Μετάβαση στο περιεχόμενο