Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον Αδέσμευτο Τύπο της Κυριακής

euro_coins.120x80

Η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Στο ζήτημα των βυτιοφόρων η Κυβέρνηση εμφάνισε δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους σχέδια νόμου. Άλλο έφερε τον Μάιο και άλλο τον Ιούλιο.

“Το ΠΑΣΟΚ πάει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”

1) Τι επίγευση σας άφησε η απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και η επιστράτευσή τους από την κυβέρνηση;

Η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Στο ζήτημα των βυτιοφόρων η Κυβέρνηση εμφάνισε δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους σχέδια νόμου. Άλλο έφερε τον Μάιο-που ουσιαστικά δεν έφερνε απελευθέρωση του επαγγέλματος, γι΄ αυτό και δεν αντέδρασε κανείς- και άλλο τον Ιούλιο.  Δεν διαπραγματεύτηκε σωστά, πέρασε από το άσπρο στο μαύρο και, τελικά, στην καρδιά του καλοκαιριού, επέβαλε τη λογική της πυγμής, αφού πρώτα ταλαιπωρήθηκαν οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνο. Οπωσδήποτε κάθε ακραία κινητοποίηση βρίσκει αντίθετες ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Αλλά πάντοτε οι Κυβερνήσεις πρέπει έχουν στο νου τους ότι είναι εκλεγμένες, ότι κυβερνούν σε Δημοκρατίες και ότι οφείλουν να το κάνουν με συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς αυταρχισμό και χωρίς αλαζονεία. Πολύ περισσότερο, όταν το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση νόμου, με την οποία καταργούντο οι διατάξεις του νόμου που χρησιμοποίησε για την επιστράτευση των ιδιοκτητών και την επίταξη των αυτοκινήτων τους.

2) Η Ν.Δ. εξήγγειλε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το ΠΑΣΟΚ τελικώς το υλοποιεί. Δικηγόροι και Φαρμακοποιοί πάντως, μετά τους ιδιοκτήτες οχημάτων,  ακονίζουν ήδη τα νύχια τους για το Φθινόπωρο. Αναμενόμενη εξέλιξη ή κάτι κάνει στραβά η κυβέρνηση.

Στο θέμα αυτό καταθέσαμε τις προτάσεις μας και πριν τις εκλογές και μετά. Κάναμε την αυτοκριτική μας για το παρελθόν. Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτό που επιτάσσει το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, χωρίς ερασιτεχνισμούς, χωρίς παλινωδίες και παλινδρομήσεις. Με διάλογο και με ειλικρίνεια. Όχι κάνοντας ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, όπως στην περίπτωση των βυτιοφόρων, ούτε και υποκρινόμενη ότι δεν θέλει τάχα την πολιτική που εφαρμόζει αλλά αναγκάζεται από την τρόικα να την υιοθετήσει.. Από εκεί και πέρα, κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της, τις οποίες η Κυβέρνηση πρέπει να δει με προσοχή, για να αποφύγει νέα λάθη στους χειρισμούς της. Εμείς από την πλευρά μας, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση, πρέπει να την ωθούμε προς την κατεύθυνση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία αντίστοιχα μέτρα γι΄ αυτό το ζήτημα. Οι τίμιες εξηγήσεις με τις κοινωνικές ομάδες και πετυχημένα παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να δώσουν λύσεις. 

3) Ραντεβού το Σεπτέμβρη και για το νομοσχέδιο του ΟΣΕ. Η τρόικα ζητά απολύσεις των υπεράριθμων εργαζομένων. Η κυβέρνηση δείχνει να ανθίσταται. Η δική σας εκτίμηση;

Το καλοκαίρι του 2008 στο τότε Υπουργείο Μεταφορών παρουσιάσαμε το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, το οποίο στη συνέχεια ξεκίνησε να εφαρμόζεται. Αυξήθηκαν οι τιμές στα εισιτήρια, εγκαινιάστηκε η συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους σε ζητήματα ασφαλείας, δρομολογήθηκε η μείωση των εταιριών από 5 σε 3 και γενικά μπήκε η αρχή να εξυγιάνουμε τον πιο προβληματικό οργανισμό ολόκληρης της Ευρώπης, χωρίς απολύσεις εργαζομένων. Τον περασμένο Οκτώβριο το σχέδιο αυτό σταμάτησε να εφαρμόζεται. Μπήκε στο ψυγείο  του Υπουργείου Υποδομών ως «ανάλγητο» και «νεοφιλελεύθερο» και τώρα-με μικρές παραλλαγές- ξαναβγαίνει ως η «σωτηρία» που εμπνεύστηκε η σημερινή Κυβέρνηση για τον πολύπαθο ΟΣΕ. Αφού, πρώτα, πέρασαν 9 μήνες κι αφού, δυστυχώς, η κατάσταση στον Οργανισμό επιδεινώθηκε, έστω και τώρα η εφαρμογή του σχεδίου πρέπει να συνεχιστεί, γιατί δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Μόνο που η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και να προχωρήσει με τους κανόνες της κοινής λογικής. Διότι έτσι θα έχει και πιο αποτελεσματική συνεννόηση με την τρόικα όσον αφορά στους εργαζομένους. Η ίδια η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αντί να αιφνιδιάζεται και να παραδέρνει μεταξύ διαφορετικών λύσεων.

4) Πώς κρίνετε την ανάκρουση πρύμνης από την κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση της ΔΕΗ;

Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο στη δική μας γραμμή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία τα νέα ορυχεία θα δίνονταν με διαγωνισμούς σε ιδιώτες για την αποκατάσταση μιας ισορροπίας στην αγορά. Τότε υπήρχαν αντιδράσεις από την πλευρά των αντιπάλων μας που θεωρούσαν ότι δήθεν παραδινόμασταν στην Κομισιόν. Τώρα είναι έτοιμοι να συζητήσουν ακόμα περισσότερα. Μόνο που βρίσκονται, φυσικά, σε σύγχυση και χωρίς κανένα ξεκάθαρο προσανατολισμό, αιωρούμενοι ανάμεσα στην πραγματικότητα και στις παλιές τους δοξασίες. Προς το παρόν φαίνεται να πηγαίνουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Η ενεργειακή πολιτική, όμως, δεν είναι μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-που φυσικά χρειάζονται προώθηση. Είναι μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη ΔΕΗ, αλλά και μια διεθνής ενεργειακή πολιτική (αγωγοί κλπ), όπου έχουμε μία σαφή οπισθοχώρηση σε σύγκριση με την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.

5) Πρόσφατα χαρακτηρίσατε την Ελλάδα «Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια». Τις και τί πταιει; Το κυριότερο: Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι αλλιώς;

Το είπα αυτό κάνοντας δύο απλές συγκρίσεις: τέτοια εποχή πέρσι ο τιμάριθμος κινείτο κάτω απ’ το 1%, ενώ ή Ελλάδα ήταν η ένατη φθηνότερη χώρα της Ευρώπης στα καύσιμα. Τη στιγμή που διαβάζονται οι λέξεις αυτές ο τιμάριθμος έχει πετάξει  σχεδόν στο 6% και η πατρίδα μας έχει την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυρία Κατσέλη και η κυρία Κατσέλη στον κ. Παπακωνσταντίνου. Παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες, λησμονώντας, όμως,  ότι από κοινού συνεργάστηκαν μόλις πριν από 3 μήνες για το μνημόνιο που προέβλεπε αύξηση του τιμαρίθμου μόλις 2% για το 2010.Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δεν υπάρχουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς την πλευρά της αγοράς, όπως κάναμε εμείς (σούπερ μάρκετ κλπ), δεν εφαρμόζονται προβλέψεις των νόμων για τα καύσιμα και τις ενδοομιλικές χρεώσεις, ενώ ούτε η στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς δεν έχει προχωρήσει.

6) Περνώντας στα καθ υμάς: Πληροφορίες φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά να σας χρήζει υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής. Υπάρχει σχετική συζήτηση;

Θα ξέρουν, ίσως, οι αναγνώστες σας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει για το θέμα αυτό καμία επίσημη συζήτηση. Δεν θα ήθελα, λοιπόν,  να ξεκινήσω να συζητώ δημόσια κάτι για το οποίο μπορεί, τελικά, να μην γίνει ποτέ συζήτηση στα πλαίσια της Νέας Δημοκρατίας.

7) Να το θέσω αλλιώς: Θα θεωρούσατε πρόκληση την παρουσία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή εξακολουθείτε να προτιμάτε τα βουλευτικά έδρανα;

Είναι γνωστό, νομίζω, ότι είμαι Τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και προσπαθώ να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου. Είμαι στην πολιτική γιατί την βλέπω ως έναν τρόπο για να κάνω συγκεκριμένο έργο με βάση τις ιδέες μου και τις γνώσεις μου.
 
 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο