Από την πλευρά μας έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του πακέτου των 110 δις, της ελάττωσης των επιτοκίων κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και φυσικά της έκδοσης ευρωομολόγων.
6 Φεβρουαρίου 2011
1. Κύριε Χατζηδάκη, βλέπετε ευρωπαϊκό φως στο ελληνικό χρέος; Και προς ποια κατεύθυνση; Θα υπάρξει λύση- πακέτο;
Μετά τη συνάντηση Κορυφής της Παρασκευής θα ακολουθήσει η Σύνοδος του Μαρτίου. Υπάρχει μια κινητικότητα που όλοι ευχόμαστε να αποδώσει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, έχει καταστεί ήδη ευρωπαϊκό. Τα ημίμετρα δεν πρόκειται να αποδώσουν. Οι αγορές ζητούν μια ισχυρή θεσμική απάντηση από τις χώρες της ευρωζώνης για τη στήριξη του ευρώ, μέσα στο σκηνικό της ευρύτερης κρίσης που έχει προκύψει. Έτσι όπως φτιάχτηκε το ευρώ, είναι ένα νόμισμα sui generis. Υφίσταται, δηλαδή η κοινή νομισματική πολιτική, χωρίς τον αναγκαίο οικονομικό συντονισμό με όλους τους μηχανισμούς πρόληψης και θεραπείας των κρίσεων. Μηχανισμούς που θα έπειθαν τις αγορές να σταματήσουν τις πιέσεις τους. Το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικού προβλήματος. Από την πλευρά μας έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του πακέτου των 110 δις, της ελάττωσης των επιτοκίων κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας και φυσικά της έκδοσης ευρωομολόγων. Απομένει να δούμε ποια θα είναι η τελική λύση στις λεπτομέρειές της και πόσο ικανοποιητική θα είναι για τη χώρα μας.
2. Γίνεται πολλή συζήτηση και για δέσμη νέων μέτρων από τη μεριά της κυβέρνησης. Μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός κι άλλο σφίξιμο στο ζωνάρι;
Πράγματι φαίνεται ότι σε αντιστάθμισμα ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για το χρέος, η Γερμανία ζητάει μέτρα τα οποία εντάσσει σε ένα πακέτο «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας». Χωρίς όμως, να δέχεται, για τον ορατό χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον, την αναγκαία – πράγματι – λύση των ευρωομολόγων. Η λύση που θα δοθεί πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη λύση. Χωρίς το φόβο του ευρωσκεπτικισμού για να είναι αποτελεσματική. Αλλά και χωρίς να είναι λεόντειος για τα ασθενέστερα κράτη προκειμένου να είναι δίκαιη και αποδεκτή. Η διαπραγμάτευση που θα γίνει είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ίδιο και οι συμμαχίες που θα χτιστούν από την Κυβέρνηση. Μείωση των ελλειμμάτων θέλουμε και εμείς. Αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέτρα που κάνουν τη χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις είναι και δικές μας προτεραιότητες. Περιθώρια, όμως, για περαιτέρω συμπίεση των κοινωνικά ασθενέστερων δεν υπάρχουν. Και αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί με σαφήνεια στους εταίρους μας, ιδιαίτερα στους ισχυρότερους.
3. Αλήθεια, υπάρχει εναλλακτική πρόταση στη σημερινή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης;
Και μόνο το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις ίδιες τις προβλέψεις της Κυβέρνησης, μετά την εφαρμογή των μέτρων, θα αυξηθεί από το 125% στο 150% ή 160% του ΑΕΠ δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Αλλά ακόμα και με ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος, ο γκρίζος ορίζοντας θα παραμείνει. Η Ελλάδα χρειάζεται μια αναπτυξιακή επανάσταση. Που δεν είναι όμως θέμα ούτε καλών προθέσεων ούτε επικοινωνιακής πολιτικής. Πρέπει να γίνουμε χώρα φιλική στις επενδύσεις. Με λιγότερη γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις. Με χαμηλότερη φορολογία. Με λιγότερες παρεμβάσεις του Δημοσίου. Με αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος. Με έμφαση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και κυρίως στον τουρισμό. Και πάνω από όλα με μάνατζερς που θα μπορέσουν να κάνουν τη θεωρία για την ανάπτυξη πράξη. Τις κατευθύνσεις χειροπιαστό αποτέλεσμα.
4. Πάντως σε μια κρίσιμη για την κυβέρνηση εποχή το εσωτερικό μέτωπο κλονίζεται. Πόσο κατανοητές είναι κατά τη γνώμη σας οι σημερινές αντιδράσεις είτε με απεργίες όπως στα ΜΜΜ είτε με αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων στο άνοιγμα των επαγγελμάτων που τους αφορούν;
Είναι σημαντικό οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές να έχουν το χαρακτήρα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν είναι κοινωνικά δίκαιες είναι και περισσότερο πειστικές. Αυτό όμως δε συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε όποιες αλλαγές θεωρούμε ότι μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό υπερψηφίσαμε π.χ. το άνοιγμα των εμπορευματικών οδικών μεταφορών. Αλλά είναι αδύνατον να υπερψηφίσουμε ως έχει, για παράδειγμα, το άρθρο 2 του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς ζητάει μια εν λευκώ επιταγή προκειμένου, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «άνοιγμα» δεκάδων επαγγελμάτων, πέραν όσων ρητά κατονομάζονται στα επόμενα άρθρα, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα βασικό σχέδιο.
5. Πόσο ευθύνη έχουν οι πολίτες για το σημερινό δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ποιο το μερίδιο ευθύνης των πολιτικών;
Είναι νόμος της δημοκρατίας. Οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τους πολίτες. Και τιμωρούνται από αυτούς, εάν οι πολίτες θεωρούν ότι δεν τους εκφράζουν. Όμως, ανεξάρτητα από αυτό, το πολιτικό σύστημα έχει πάντα το κύριο βάρος στους ώμους του. Και φυσικά μεγάλες ευθύνες. Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά δύο πράγματα: το λαϊκισμό στην πολιτική μας κουλτούρα και την ατολμία για δύσκολες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Εν πάση περιπτώσει οι ευθύνες αποδόθηκαν και θα αποδοθούν ξανά. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε πορεία και να κερδίσουμε αυτή την κρίσιμη εθνική μάχη.
6. Αλήθεια, τι κρατάτε ως πολιτικό συμπέρασμα από την βίαιη επίθεση που σας έγινε στο Σύνταγμα;
Ακόμη μια φορά: δε μισώ κανέναν από όσους μου επιτέθηκαν. Η βία, το μίσος και οι νόμοι της ζούγκλας δε λύνουν, αλλά δημιουργούν προβλήματα. Το πολιτικό σύστημα όμως πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με φροντίδα για τους κοινωνικά ασθενέστερους. Και αυτοκάθαρση για το ίδιο.
7. Να πάμε λίγο στα εσωκομματικά της ΝΔ: Υπάρχουν εντάσεις μεταξύ των «σαμαρικών» και των «καραμανλικών». Γιατί η ΝΔ δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της;
Προερχόμαστε από βαριά ήττα. Επιχειρήθηκε επίσης η ενοχοποίησή μας για όλα. Και για αυτά που φταίγαμε και για αυτά που δε φταίγαμε. Το αποτέλεσμα όμως των αυτοδιοίκητικών εκλογών ήταν καλύτερο από ό,τι περίμεναν διάφοροι αναλυτές. Ο δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός. Αλλά ο χρόνος είναι σύμμαχός μας. Πρέπει να σπρώξουμε το χρόνο να τρέξει ταχύτερα.
8. Η ΝΔ έχει κάνει επαρκώς την αυτοκριτική της για την περίοδο της διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ή μήπως μερικές φορές αυτομαστιγώνεται περισσότερο από ό,τι χρειάζεται;
Ο ίδιος ο Καραμανλής έκανε αυτοκριτική πριν από τις εκλογές. Δεν ήμασταν όσο αποφασιστικοί θα έπρεπε στον έλεγχο των δαπανών, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στις διαρθρωτικές αλλαγές. Πετύχαμε όμως αλλού. Θυμίζω: εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ΟΛΠ, Ολυμπιακή, ενεργειακοί αγωγοί, Βουκουρέστι. Παραδεχόμαστε τα αρνητικά, προβάλλουμε τα θετικά και προχωρούμε μπροστά με την ιδεολογία μας που έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη.
9. Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα από τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός σας;
Δε δίνουμε λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. Επιμένουμε ότι η πολιτική της οδηγεί στην ύφεση. Σημειώνουμε το δογματισμό και τις αντιφάσεις της σε ένα μεγάλο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Υπογραμμίζουμε την ατολμία της να κάνει ρήξεις σε θέματα που η κοινωνία είναι έτοιμη, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ανανέωσης της ΝΔ. Και βάζουμε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα.