Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής και στο Ν. Οικονόμου

kx_aggelioforos…Η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον μία χαμένη υπόθεση.  Κερδίσαμε τη μάχη στο εξωτερικό. Τώρα πρέπει να την κερδίσουμε και στο εσωτερικό: να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα ελπίδας και εμπιστοσύνης, κάτι απολύτως αναγκαίο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η μάχη αυτή είναι για την πατρίδα, τα σπίτια και τις οικογένειές μας. Για να την κερδίσουμε, πρέπει πρώτα να πιστέψουμε όλοι στην επιτυχία. Πράγματι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επομένως, αφού φαίνεται να κερδίζουμε τον πόλεμο διεθνώς, πρέπει και εδώ να σταματήσει ο εμφύλιος πετροπόλεμος. Δεν λέω ότι πρέπει να συμφωνούμε σ’ όλα. Αλλά να αντιληφθούμε τον κρίσιμο ρόλο της υπευθυνότητας και της εθνικής ενότητας…

1. Κύριε Χατζηδάκη, μετά τη συμφωνία του Eurogroup όλοι στην Ελλάδα περιμένουν τη δόση για να ανασάνει η πραγματική οικονομίας της χώρας. Θα φτάσει μέχρι εκεί, που είναι το μεγάλο ζητούμενο ή τα κονδύλια θα κατευθυνθούν αλλού; 

Με την συμφωνία θα επιστραφούν 9 δις ευρώ που χρωστά το κράτος στους ιδιώτες, επτά δις μέχρι τον Ιούνιο με τα περισσότερα από αυτά μάλιστα μέχρι τον Μάρτιο, έτσι ώστε η αγορά να πάρει μία πρώτη ανάσα. Έχουν ήδη γίνει σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό. Eπίσης, με τη συμφωνία θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Χάρη σε αυτήν, θα μπορούν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στα διεθνή πρότυπα και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων. Έτσι θα μπορέσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να λειτουργήσουν και να επιτελέσουν το ρόλο τους.
  
2. Πάντως η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης δείχνει να έχει προβλήματα, με το φορολογικό και την κατάργηση του οικογενειακού αφορολόγητου να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι. Τι μέλει γενέσθαι; 
Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες.Να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με περιορισμένους πόρους να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται οι συζητήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. Μην τρέφουμε αυταπάτες. Έχουμε πάρει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Όμως όλοι στην κυβέρνηση έχουμε αντιληφθεί πως η πρόσπάθεια αυτή είναι εθνική και επομένως όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της.
 
3. Να πάμε λίγο στα του υπουργείου σας. Είχατε ανακοινώσει πρωτοβουλίες για να ανοίξει η στρόφιγγα χρηματοδότησης των ΜΜΕ αλλά και για να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που έχουν δοθεί από το ΤΕΜΠΜΕ. Τι να περιμένουμε μετά τη δόση; 
Έχουμε ανακοινώσει συμφωνία με την ΕΤΕπ για προγράμματα ύψους 1,44 δις ευρώ προς ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, ξεπαγώνουμε μέσω του ΕΤΕΑΝ 700 εκ ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εκτός των ρυθμίσεων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως ξέρετε,  για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ, ξεμπλοκάρουμε κονδύλια του Ταμείου Εγγυοδοσίας του ΕΤΕΑΝ και του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Επίσης τo επόμενο διάστημα θα υπαρξουν ανακοινώσεις για προγραμμα ενίσχυσης των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ.Την ίδια στιγμή, καταργούμε πάνω από το 60% των απαιτούμενων υπογραφών και απλοποιούμε τις διαδικασίες ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ. Σχετικά με το ΕΣΠΑ, τονίζω πως συνεχίζουμε το μαραθώνιο για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Κινούμαστε πλέον πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στην απορρόφηση, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στο πρώτο εξάμηνο. Συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια για να πιάσουμε τους στόχους μας.
 
4. Ξεκινήσατε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην Αθήνα για την πάταξη του παρεμπορίου. Ποια είναι τα πρώτα του συμπεράσματα; Μήπως εξετάζετε  το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, που επίσης πλήττεται από το παρεμπόριο; 
Δημιουργήσαμε ένα Συντονιστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου όπου συγκεντρώσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να υπάρχει ένα κεντρικός σχεδιασμός. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα που ανακοινώνονται κατά τακτά διαστήματα. Το Συντονιστικό Κέντρο έχει ζητήσει, από τις Περιφέρειες της χώρας τη συγκρότηση των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών και Υπαίθριου Εμπορίου, που θα είναι ένας πυρήνας για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε κάθε Περιφέρεια. Περιμένουμε τις προτάσεις των Περιφερειών για να συντονίσουμε τις δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.
 
5. Και κάτι για το μετρό Θεσσαλονίκης, ένα έργο που καρκινοβατεί. Θα προχωρήσει με την υπάρχουσα κοινοπραξία και τον υπάρχοντα εργολάβο ή θα υπάρξουν αλλαγές; Με το χέρι στην καρδιά: πότε ολοκληρωθεί; 
Καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα  ρευστότητας του αναδόχου. Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλογιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλος παρακολουθούν το Μετρό Θεσσαλονίκης σε καθημερινή βάση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να κρατήσουμε το έργο ζωντανό και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει ο Γεν. Γραμματέας των Δημοσίων Έργων. 
 
6. Πολύ κουβέντα και για τον ανασχηματισμό. Χρειάζεται φρεσκάρισμα η κυβέρνηση; 
Θα απαντήσω με τον κλασικό τρόπο: ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού.

 
7. Και η θητεία της ; Πόσο θα αντέξει με την ύφεση, τις περικοπές και τον κόσμο να είναι στα κάγκελα; 
Η κυβέρνηση έχει προγραμματισμό τετραετίας. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι δύσκολα και οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο. Ας δούμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλο έργο τους λίγους μήνες της διακυβέρνησής της. Με την αποφασιστικότητα που επέδειξε στη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και στο τομέα των μεταρρυθμίσεων, επανέκτησε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας. Η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον μία χαμένη υπόθεση.  Κερδίσαμε τη μάχη στο εξωτερικό. Τώρα πρέπει να την κερδίσουμε και στο εσωτερικό: να δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα ελπίδας και εμπιστοσύνης, κάτι απολύτως αναγκαίο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η μάχη αυτή είναι για την πατρίδα, τα σπίτια και τις οικογένειές μας. Για να την κερδίσουμε, πρέπει πρώτα να πιστέψουμε όλοι στην επιτυχία. Πράγματι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επομένως, αφού φαίνεται να κερδίζουμε τον πόλεμο διεθνώς, πρέπει και εδώ να σταματήσει ο εμφύλιος πετροπόλεμος. Δεν λέω ότι πρέπει να συμφωνούμε σ’ όλα. Αλλά να αντιληφθούμε τον κρίσιμο ρόλο της υπευθυνότητας και της εθνικής ενότητας.
 
8. Τέλος κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ: Φαίνεται να βάζει νερό στο αντιευρωπαϊκό κρασί του. Ή μήπως όχι; 
Προξενεί αλγεινή εντύπωση πως περίπου το 30% στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στο Συνέδριό τους,  επιμένουν – παρά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup- να θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Ενώ, και  οι υπόλοιποι, δείχνουν πως προσπαθούν να πατήσουν με το ένα πόδι στη γη και με το άλλο στον ουρανό. Ακόμα όμως, και αυτοί οι τελευταίοι, δεν αποτελούν σοβαρή εναλλακτική πρόταση για την πορεία της Ελλάδας. Ας μην κρυβόμαστε: αποτυχία της κυβέρνησης, στις παρούσες συνθήκες, θα σημαίνει και αποτυχία της χώρας.
 
 

Μετάβαση στο περιεχόμενο