Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

ET_18-7001_120x80
Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από ένα σύνδρομο αυταρέσκειας. Αυτάρεσκα δεν έχει απολογηθεί, ακόμα και σήμερα, για το προεκλογικό δόγμα «λεφτά υπάρχουν».

Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από ένα σύνδρομο αυταρέσκειας. Αυτάρεσκα δεν έχει απολογηθεί, ακόμα και σήμερα, για το προεκλογικό δόγμα «λεφτά υπάρχουν». Αυτάρεσκα δεν έχει κάνει καμιά αυτοκριτική για το ότι ακόμα και μετά την ανακοίνωση του ύψους του ελλείμματος και τις διατυπώσεις περί «Τιτανικού» κατέβαλε το Δεκέμβρη, διαφημίζοντάς το, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και χαλάρωσε το ασφαλιστικό της Νέας Δημοκρατίας. Αυτάρεσκα θεωρεί συνεκτική και συνεπή πολιτική τη, μέσα σε λίγους μήνες, περικοπή ακόμα και των μικρών συντάξεων και την ψήφιση ενός νόμου για το ασφαλιστικό που πηγαίνει προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Εξίσου αυτάρεσκα θεωρεί υπεύθυνη πολιτική το ότι παρακολουθούσε τα spreads να αυξάνονται, χωρίς να δανείζεται το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2010 για όλη τη χρονιά – όπως ουσιαστικά έκανε η Νέα Δημοκρατία το 2009. Τότε, στις αρχές του χρόνου δηλαδή, παρά τις ανεύθυνες δηλώσεις, τα επιτόκια δανεισμού ήταν ακόμα ελαφρά υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά. Εν πάση περιπτώσει, ίσως το ΠΑΣΟΚ ήθελε συνειδητά να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ για να χρησιμοποιήσει το ταμείο ως άλλοθι για την προσγείωση από τις ρόδινες προεκλογικές υποσχέσεις στη σκληρή πραγματικότητα. Αλλιώς η πολιτική τους ήταν απλώς ερασιτεχνική στο τετράγωνο.  Απέναντι σ’ αυτήν την αντίληψη, η Νέα Δημοκρατία, έχοντας κάνει αυτοκριτική για το παρελθόν της, έχει υποχρέωση να μείνει στο δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν υπηρετούν την ανάγκη των πολιτών για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Η αλαζονική αντιμετώπισή τους από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δείγμα πολιτικής υγείας.

Ως υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή είχατε υπό την εποπτεία σας τα θέματα ανάπτυξης.  Η χώρα βιώνει πλέον μια ύφεση. Προφανώς κάνατε και εσείς λάθη..

Η Νέα Δημοκρατία έχει ενοχοποιηθεί σήμερα από τους αντιπάλους της για όσα φταίει αλλά και για όσα δε φταίει! Έχουμε κάνει δημόσια την αυτοκριτική μας για τις καθυστερήσεις, για την έλλειψη τόλμης, αλλά και για ζητήματα απαράδεκτων συμπεριφορών που έδιωξαν τους πολίτες μακριά. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ως εισαγγελείς αυτούς που αρνούνταν κάθε προσπάθεια του Καραμανλή για διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε και να ξεχάσουμε ότι η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πολιτική των ενεργειακών αγωγών, η διπλωματική επιτυχία στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, οι παρεμβάσεις στον ΟΛΠ, στον ΟΤΕ, στην Εμπορική, στην Ολυμπιακή, ήταν έργο της Νέας Δημοκρατίας. Μια και είπατε για το Υπουργείο Ανάπτυξης: πέρυσι τέτοια εποχή ο τιμάριθμος ήταν κάτω απ’ το 1%, τώρα είναι 5,5%, και αυτό παρά το σχεδιασμό για τη λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση και παρά τις υποσχέσεις για άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης κατά 10%. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν η ένατη φθηνότερη χώρα της ΕΕ στα καύσιμα, φέτος είμαστε η πιο ακριβή. Πέρυσι τέτοια εποχή παρουσιάζονταν τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, για την πράσινη επιχειρηματικότητα, για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Φέτος είναι σχεδόν στο ίδιο στάδιο χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο. Πέρυσι, η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ ήταν 30 φορές πάνω σε σχέση με τη φετινή δραστηριότητα του ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι πολίτες δεν περιμένουν από εσάς μόνο κριτική, περιμένουν προτάσεις.

Έχετε δίκιο. Σας θυμίζω τις 23 προτάσεις για την ανάπτυξη. Σας θυμίζω επίσης τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στις 7 Ιουλίου από τον κ. Σαμαρά. Το Μάρτιο καταθέσαμε πρόταση νόμου για την απλούστευση ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο νόμος που πέρασε στη συνέχεια από την κυβέρνηση, βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη δική μας πρόταση. Ακόμα και αυτή την εβδομάδα, καταθέσαμε πρόταση νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η αντιπολίτευση του συγκεκριμένου, τόσο ως προς την κριτική όσο και ως προς τις προτάσεις, είναι η μόνη που μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία.

Και για την παρουσία της χώρας στη διπλωματία των ενεργειακών αγωγών τι προτείνετε;

Μα προφανώς να πάρει η κυβέρνηση τη σκυτάλη που της δώσαμε. Εμείς προωθήσαμε τον South stream, τον ITGI, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου και τον πετρελαϊκό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Η κυβέρνηση, αφού αμφισβήτησε τον τελευταίο προεκλογικά, υπολειτουργεί στο επίπεδο της ενεργειακής διπλωματίας. Η ελαχιστοποίηση των διεθνών επαφών και η υποβάθμιση της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής, δεν είναι άσχετη με τα σχέδια ακύρωσης του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς και με άλλα δυσμενή σενάρια που ξεκίνησαν δυστυχώς να συζητούνται τελευταία για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Πώς τοποθετείστε απέναντί στην πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ;

Η τραπεζική αγορά στην Ελλάδα διανύει μια ιδιαίτερη φάση λόγω της ευρύτερης κρίσης και των συνεπειών της. Παρά το ότι δεν επίκειται κάποιος κίνδυνος, είναι πάντοτε ανάγκη να γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις για τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος που είναι εξορισμού στυλοβάτης της πραγματικής οικονομίας. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να προκύπτουν όχι μόνο απ΄ την κυβέρνηση αλλά και από την ίδια την αγορά με τους αυτοματισμούς της. Για το συγκεκριμένο θέμα που θίγετε, σημειώνω την ανάγκη να τηρηθούν απολύτως όλοι οι αναγκαίοι κανόνες της διαφάνειας, την  μεγάλη σημασία που έχει το ύψος του τιμήματος ως προς την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και την ιδιαιτερότητα ακόμα περισσότερο της Αγροτικής Τράπεζας που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί τους Έλληνες αγρότες σε μια δύσκολη μεταβατική εποχή για τους ίδιους. 

Πολλοί εκτιμούν πως το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί από τους πολίτες και βρίσκεται υπό κατάρρευση. Βλέπετε αλλαγές;

Το πολιτικό σύστημα περνά την πιο βαθιά κρίση απ’ το 1974 τουλάχιστον και μετά. Απέναντι σε μια τέτοια κρίση δε χωρούν ούτε ο λαϊκισμός ούτε η δημαγωγία. Δε χωρούν επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δε χωρεί ο πολιτικός και κοινωνικός κανιβαλισμός. Απαιτείται, αντίθετα, αυτοκριτική, σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Χρειάζεται όλοι, ανεξάρτητα απ’ το πού ανήκουμε, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να βάλουμε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ρευστότητας, ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Δεν είμαστε φυσικά καταδικασμένοι όλοι που ασχολούμαστε με τα κοινά να συμφωνούμε. Η διαφωνία είναι η ουσία της δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όποιοι επενδύσουν στην υπευθυνότητα, τη μετριοπάθεια και την αξιοπρέπεια, δε θα προσφέρουν μόνο στον εαυτό τους, αλλά και στον τόπο.

Είστε από τους ανθρώπους που έχετε βρεθεί κοντά στην κα Μπακογιάννη κατά το παρελθόν. Πως βλέπετε την προοπτική ίδρυσης ενός νέου κόμματος από την ίδια;

Καθένας μας έχει την προσωπική του διαδρομή. Η πολιτική μου σχέση, δε, με την κ. Μπακογιάννη είναι γνωστή. Το κόμμα, στο οποίο αναφέρεστε, δεν υπάρχει. Είμαι από 18 χρονών στη ΔΑΠ, την ΟΝΝΕΔ και τη Νέα Δημοκρατία. Προσωπικά, βλέποντας την υπεροχή της κεντροαριστεράς, όχι μόνο στο επίπεδο των ποσοστών, αλλά και των μέσων ενημέρωσης, είμαι οπαδός μιας μεγάλης, σύγχρονης, ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, που θα καλύπτει και θα συσπειρώνει όλους τους δυνάμει ψηφοφόρους της. Γι’ αυτή τη μεγάλη παράταξη θεωρώ πως πρέπει να αγωνιστούμε ακόμα και σήμερα, που αντιμετωπίζουμε τα γνωστά προβλήματα, όλοι όσοι έχουμε μικρότερο ή μεγαλύτερο ρόλο για το μέλλον της.

Πως βλέπετε τις αλλαγές που προώθησε ο Αντώνης Σαμαράς στο κόμμα; Τα πρόσωπα;

Με βάση το σκηνικό που διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου, όποιος και να ήταν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Πρέπει να συνδυάσεις την αυτοκριτική με την υποστήριξη των θετικών ενεργειών, την ανανέωση με την ενότητα και την κριτική στην κυβέρνηση με το αυξημένο καθήκον υπευθυνότητας που επιβάλουν οι καιροί. Μακριά από μένα η αναφορές σε πρόσωπα. Δεν μου αρέσει ο ρόλος του εισαγγελέα της παράταξης. Ο αγώνας είναι δύσκολος. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. Και όπως είναι αυτονόητο όλοι κρινόμαστε απ’ το τελικό αποτέλεσμα.
 
Είστε έτοιμοι στη ΝΔ, ή μάλλον θα είστε έτοιμοι στη ΝΔ σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές;

Σε καμιά σοβαρή χώρα, που βρίσκεται στην έναρξη της εφαρμογής ενός προγράμματος με την παρουσία του ΔΝΤ, δε θα συζητείτο σοβαρά απ’ την κυβέρνηση η διενέργεια εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία, όσο δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο από την κυβερνητική πλευρά, είναι υποχρεωμένη να εργάζεται και γι’ αυτό το σενάριο. Ωστόσο, δε θεωρώ ακόμα και την ίδια τη συζήτηση σοβαρή για την εικόνα της χώρας.

Για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης πού βάζετε τον πήχυ; Με τι θα είσαστε ευχαριστημένοι;

Προσωπική μου γνώμη είναι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όσα είδαμε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά και όσα ζούμε καθημερινά ως προς τις σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος, πως στους μικρότερους δήμους δε χρειάζονται καν χρίσματα ή υποδείξεις από κανένα πολιτικό κόμμα. Μπορούμε κάλλιστα να περιοριστούμε στις περιφέρειες και, αν θέλουμε, και στις πρωτεύουσες νομών. Επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν ένα πνεύμα ανανέωσης σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Η συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 18-5-2010 σελίδα 16 και σελίδα 17

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο