Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον Επενδυτή και στο δημοσιογράφο Γ. Βερμισσώ

newspaper_glasses_4_120x80…Σε αυτή τη φάση οι συμφωνίες με Cosco, Hewlett-Packard, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Unilever και Philip Morris είναι κατά βάση ψήφοι εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Όταν έρχονται μεγάλες εταιρείες και λένε «ναι επενδύω στην Ελλάδα, κάνω επιχειρηματικές συμφωνίες» ουσιαστικά στέλνουν ένα μήνυμα που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της όποιας συμφωνίας. Δίνει προοπτικές…

Tο οικονομικό περιβάλλον είναι ασφαλές για τους πολίτες και τους επενδυτές;

Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Τα σενάρια για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη έχουν τελειώσει, η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές  προωθούνται και ένα επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν σημαίνει ότι το τοπίο δεν έχει μπροστά δυσκολίες. Όμως πρέπει να χτίσουμε πάνω την πρόοδο που έγινε και γι’ αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ασφάλεια υπάρχει;

Ναι στο οικονομικό επίπεδο. Δεν τίθεται θέμα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν τίθεται επίσης κανένα θέμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις. Αυτή η συζήτηση πρέπει να τελειώσει.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο σε τι επίπεδο και σε ποιο βαθμό κλονίζουν την Ελλάδα.

Τις παρακολουθούμε στενά. Πυξίδα μας πρέπει να είναι ο ρεαλισμός και σε καμία περίπτωση ο πανικός. Δεν πρέπει να υποβαθμίζει κανένας τις εξελίξεις αυτές, αλλά την ίδια στιγμή θα ήταν τεράστιο λάθος να παραγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Και το τραπεζικό μας σύστημα προχωρεί στην ανακεφαλαιοποίησή του, και οι ανάγκες του Δημοσίου καλύπτονται με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.

Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει το κλίμα, πέτυχε να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές ότι η χώρα μας δεν είναι χαμένη υπόθεση. Για πολύ καιρό η Ελλάδα εξέπληττε αρνητικά. Στόχος μας, και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού του Αντώνη Σαμαρά, ήταν από την αρχή να αλλάξει αυτό το κλίμα και η χώρα να εκπλήσσει θετικά.

Θα έρθουν άλλες επιβαρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα; Μπορεί να επιβληθούν κι άλλα χαράτσια, και  νέα μέτρα;

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε με συνέπεια όλα αυτά που έχουμε εξαγγείλει και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ιρλανδία που μπήκε στο Μνημόνιο μετά από εμάς, βγαίνει μετά από λίγους μήνες από το Μνημόνιο. Αφού τα κατάφεραν οι Ιρλανδοί, μπορούμε κι εμείς. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Το εισόδημα του Έλληνα μπορεί να μειωθεί κι άλλο;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά. Δουλεύουμε έτσι ώστε το 2013 να είναι το σημείο καμπής και να περάσουμε στη συνέχεια στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Το μοντέλο της συγκυβέρνησης όπως έχει μέχρι σήμερα δοκιμαστεί, λειτουργεί; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί εσαεί;

Στην Ελλάδα δεν είχαμε παράδοση κυβερνήσεων συνασπισμού και γι’ αυτό υπήρχαν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα αυτής της κυβέρνησης. Οι αμφιβολίες  αυτές δεν υπάρχουν πια. Το μοντέλο αυτό λειτούργησε. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι κάθε κόμμα δεν αγωνίζεται με βάση τις δικές του πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις για να πετύχει το καλύτερο δυνατό.

Οι ενέργειές σας για την ανάπτυξη της χώρας έχουν φέρει αποτελέσματα;

Η προσπάθειά μας ήταν μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο. Στο δικό μας υπουργείο, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να φανούν αμέσως. Όλο αυτό τον καιρό δουλέψαμε στο επίπεδο της υποδομής, προσπαθήσαμε να βάλουμε τα θεμέλια και τώρα πια περνάμε στη φάση της συγκομιδής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά.

Για παράδειγμα μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος φέραμε καινούργιο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς των καυσίμων. Απελευθερώθηκαν οι τουριστικές υπηρεσίες σε σχέση με τις μεταφορές, τα αυτοκίνητα με οδηγό, τα limo services. Απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και ξεκίνησαν να μειώνονται. Βάλαμε μπροστά τη μεταρρύθμιση με τα περιφερειακά αεροδρόμια και το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει τώρα το διαγωνισμό για δυο συστάδες αεροδρομίων.

Έχουμε τις συμφωνίες Cosco, Hewlett Packard, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Unilever, Phillip Morris. Τι προσφέρουν στην αγορά εργασίας;  

Σε αυτή τη φάση, είναι κατά βάση ψήφοι εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Όταν έρχονται μεγάλες εταιρείες και λένε «ναι επενδύω στην Ελλάδα, κάνω επιχειρηματικές συμφωνίες» ουσιαστικά στέλνουν ένα μήνυμα που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της συμφωνίας αυτής. Δίνει προοπτικές.

Λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας;

Η απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, για να γίνει η Ελλάδα χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Πως θα επιτευχθεί αυτό;

Φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τον καινούργιο επενδυτικό νόμο. Απλοποιούμε  διαδικασίες, δημιουργούμε μία κεντρική αδειοδοτική Αρχή, καταργούμε εμπόδια, δημιουργούμε προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ακόμα, όμως, υστερούμε.

Μα, δεν πρόκειται η κατάσταση να αλλάξει αυτόματα από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι ένας αγώνας αντοχής αυτό που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας.

Στους πολίτες υπάρχει απαισιοδοξία.

Όταν έχεις ανεργία 27%, από εκεί και πέρα όποια συζήτηση που επιδιώκει να εισαγάγει το στοιχείο της αισιοδοξίας, έχει τις δυσκολίες της. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τους τελευταίους μήνες και ότι είμαστε σε καλύτερη βάση. Το αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές.

Πιστεύετε ότι θα έρθουν οι παλιές καλές εποχές για την Ελλάδα και αν ναι, πότε το προσδιορίζετε χρονικά;

Το 2013 θα είναι επίσης μια δύσκολη χρονιά, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο. Θεωρούμε όμως ότι, μέσω όσων έχουμε υλοποιήσει, μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα και να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για την ελληνική κοινωνία. Όλοι θα θέλαμε να αλλάξει η κατάσταση με ένα μαγικό κουμπί. Τον λαϊκισμό, όμως, τον πληρώσαμε πανάκριβα στο παρελθόν. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες πάσχουν;

Δεν  υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει μέσα σε λίγους μήνες να κάνουμε αυτό που δεν κάναμε για πολλά χρόνια. Η προσπάθεια που κάνουμε εδώ, θα ήταν δύσκολη ακόμα και για τη γερμανική δημόσια διοίκηση και αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό. Η μάχη που δίνουμε, δεν είναι μάχη για κάποιο κόμμα. Είναι η μάχη της γενιάς μας και πρέπει να την κερδίσουμε.

Η υπόθεση χρυσού στη Χαλκιδική τι μήνυμα στέλνει στους επενδυτές;

Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη της χώρας να γίνει εις βάρος του περιβάλλοντος. Όμως, οι προφάσεις που τόσο καιρό έδιωξαν επενδύσεις από τη χώρα θα πρέπει να σταματήσουν.

Κλείνουν επιχειρήσεις. Τι κάνετε για να σταματήσει η εξέλιξη αυτή;

Η προσπάθειά του υπουργείου γίνεται σε τρεις άξονες: Πρώτον να αποκατασταθεί σταδιακά η ρευστότητα μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Δεύτερον, να τρέξουν τα μεγάλα έργα. Ήδη για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες και πιστεύουμε μέσα στον Απρίλιο θα μπουν μπουλντόζες. Τρίτος άξονας είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Δηλαδή πέφτουν λεφτά τελικά στην αγορά;  Ανοίγουν δουλειές            ;

Από το ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας και της αντιμετώπισης της ανεργίας, δράσεις που προσεγγίζουν τα 2 δις. Μιλώ για  προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί ή προκηρύσσονται πολύ  σύντομα και τα οποία θα έρθουν και θα καλύψουν βασικές ανάγκες. Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχουμε υπογράψει σύμβαση συμφωνίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους σχεδόν 1,5 δις. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2014. Μέχρι τώρα έχουν συμβασιοποιηθεί 600 εκατομμύρια με τράπεζες και έχουν εκταμιευθεί περίπου 200. Το ΕΤΕΑΝ έχει ξεκινήσει προγράμματα και με κεφάλαια κίνησης, τα οποία ξεκίνησαν να τρέχουν.

Σε επίπεδο καταναλωτή έχει επιτευχθεί απαιτούμενη προστασία;

Στην παρούσα φάση η καλύτερη προστασία του καταναλωτή θα ήταν η αποκλιμάκωση των τιμών. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλημα το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω του ότι όταν κάποιος είναι άνεργος, όσο και να έχουν πέσει οι τιμές, θα του φαίνονται όλα ακριβά.         Υπάρχει, όμως,  αποκλιμάκωση των τιμών στα ακίνητα, στα ενοίκια, στα φροντιστήρια, στα σχολικά, στον τουρισμό. Καταγράφεται μια τάση που επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Πού δεν υπάρχει πτώση τιμών;

Στα τρόφιμα. Όμως θεωρώ ότι το 2013 θα είναι χρονιά αποκλιμάκωσης των τιμών και στα τρόφιμα.

Για την υπερανάπτυξη των ιδιωτικών υπηρεσιών σε υγεία, παιδεία και άλλου και την συρρίκνωση του κρατικού τομέα τι λέτε;

Το πρόβλημα ήταν τεράστιο. Ο δημόσιος τομέας που ασφαλώς θα πρέπει και στην υγεία και στην παιδεία να έχει ουσιαστικό ρόλο και ιδίως να καλύπτει αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη, δεν το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Και κυρίως το έκανε κατασπαταλώντας πόρους. Χρειάζεται συνολική αναδόμηση.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο