Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

sia.kosioni_120x80 “…Δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την μαξιμαλιστική λογική με βάση στην οποία και «θα μείνουμε στο ευρώ και όλα θα πάνε καλά» η λογική δηλαδή και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος διότι θεωρούμε ότι όποιος τα πει αυτά θα τα βρει μπροστά του όχι σε δύο χρόνια όπως τα βρήκε ο Γ. Παπανδρέου αλλά ενδεχομένως και σε δύο μήνες ή και σε δύο εβδομάδες από την ώρα που θα εκλεγεί κυβέρνηση. Και για αυτό λεω και στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι με όλα αυτά που λένε τα ροζ και τα τριανταφυλλί πράγματα βάζουνε μεγάλο μπελά στο κεφάλι τους

Με αφορμή τη σημερινή ορκωμοσία της νέας  Βουλής

 

«Ήταν μια διαφορετική Βουλή, αρκετά διαφορετική αλλά αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού και είναι σεβαστή».

 

Με αφορμή την αύξηση των τόνων της αντιπαράθεσης από τον κ. Σαμαρά προς τον κ. Τσίπρα

 

«Δεν υπάρχει τίποτε το προσωπικό ούτε τίποτα σε σχέση με την όποια λαφυραγώγηση της εξουσίας. Αυτά και αν ίσχυαν στο παρελθόν τώρα δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση γιατί όποιος έχει να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα πιάσει με τα χέρια του αναμμένα κάρβουνα.

Πρόκειται για μια προειδοποίηση, ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου από την δική μας πλευρά. Δεν έχει να κάνει με οποιοδήποτε άγχος για την εξουσία αλλά με ένα άγχος για την πορεία της χώρας. Άλλες χώρες που δεν έχουν προβλήματα, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, δεν ακολουθούν την πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν μια πολιτική που κι εμείς δεν είχαμε το κουράγιο, στο βαθμό που θα έπρεπε, να ακολουθήσουμε, που στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία, την προσπάθεια και την κοινή λογική. Όχι σε μια πολιτική που βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Και που θέλει να μοιράσει πράγματα που δεν υπάρχουν. Μακάρι να υπήρχαν».

   

 

Ερωτηθείς πάνω σε τι ακριβώς θα επαναδιαπραγματευτούν και πως θα επαναδιαπραγματευτούν τώρα τη στιγμή  που δεν κατάφεραν κάτι μέσα από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου

 

«Ας σκεφτούμε προς στιγμήν ότι δεν υπάρχει μνημόνιο αλλά υπάρχει μια πολύ αρνητική κατάσταση στην οικονομία τι χρειάζεται για να προχωρήσουμε; Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα διότι χωρίς αυτή θα χτίζουμε παλάτια στην άμμο, το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι ρευστότητα. Που σημαίνει να δούμε πως θα τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πως θα αξιοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους, πως θα τρέξει χρήμα μέσα στην οικονομία. Και το τρίτο που χρειάζεται είναι να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να στηριχθούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου με αυτό τον τρόπο οι άνεργοι να βρουν δουλειά και να ξαναμπεί η οικονομία σε μια σειρά.  Αυτά λέμε εμείς ως ΝΔ, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε όλα μόνοι μας θα πρέπει να στηριχθούμε και στους εταίρους μας. Λέμε λοιπόν ότι σε συνεννόηση μαζί τους θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό, δεν μπορεί το καλύτερο δυνατό να επιτευχθεί με καταγγελία των συμβάσεων της χώρας και με το να γίνει η Ελλάδα μια Αλβανία Νο2 διότι έτσι θα κάνουμε ένα άλμα στο κενό, ούτε μπορεί να γίνει απλά και μόνο με καλές προθέσεις.

Τώρα πάμε με μια λογική στις εκλογές όπου εμείς στηριζόμαστε στο ρεαλισμό, στηριζόμαστε στην προσπάθεια μέσα από το δρόμο της κοινής λογικής να προχωρήσουμε και από την άλλη υπάρχει μια ουτοπική προσέγγιση των πραγμάτων.

 

«Η προσπάθεια που θα κάνουμε θα είναι η προσαρμογή της χώρας να μην γίνει σε τρία χρόνια αλλά να γίνει σε περισσότερα χρόνια και ήδη υπάρχει ένα παράθυρο στην Ευρώπη και γενικότερα η προσπάθεια που θα κάνουμε επίσης θα είναι να αμβλυνθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας.

Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια απλώς δεν έχουμε καμία διάθεση να ακολουθήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την μαξιμαλιστική λογική με βάση στην οποία και «θα μείνουμε στο ευρώ και όλα θα πάνε καλά» η λογική δηλαδή και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος διότι θεωρούμε ότι όποιος τα πει αυτά θα τα βρει μπροστά του όχι σε δύο χρόνια όπως τα βρήκε ο Γ. Παπανδρέου αλλά ενδεχομένως και σε δύο μήνες ή και σε δύο εβδομάδες από την ώρα που θα εκλεγεί κυβέρνηση. Και για αυτό λεω και στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ ότι με όλα αυτά που λένε τα ροζ και τα τριανταφυλλί πράγματα βάζουνε μεγάλο μπελά στο κεφάλι τους».

 

Ερωτηθείς αν πάμε σε μια πολιτική αντιπαράθεση και αν αυτό μπορεί να το αντέξει η κοινωνία

 

«Χρειάζεται αυτή την ώρα να δείξουμε την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, τη μεγίστη δυνατή υπευθυνότητα, τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και κυρίως να δείξουμε ότι σε αυτές τις στιγμές είμαστε πάνω από όλα έλληνες. Αν δεν το καταλάβουμε και τώρα και αναλωθούμε σε έναν εμφύλιο πετροπόλεμο θα βάλουμε και άλλο αλάτι στην πληγή. Άλλα ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου, μια αποσαφήνιση των όρων της επόμενης μέρας είναι και υποχρέωση μας.

 

Για το κάλεσμα του κ. Σαμαρά

 

«Πάντοτε ήμουν υπέρ της μεγάλης Κεντροδεξιάς, εύχομαι τώρα να πραγματωθεί αυτός ο στόχος βεβαίως πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα και με πολιτικούς όρους έτσι ώστε να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στην προσπάθεια αυτή. Νομίζω ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και ένας δρόμος και ελπίζω  σε λίγες μέρες θα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο