Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 και τη Σία Κοσιώνη

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, βουλευτής ΝΔ
Στην Σία Κοσιώνη
Ερωτηθείς αν συμφωνεί να γυρίζουν πίσω στην ΝΔ οι βουλευτές που είπαν όχι
«Το πρωτεύον αυτή την ώρα είναι να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, να ξεπεράσουμε την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Άρα εκεί είναι στραμμένη και πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας, τα κόμματα έρχονται μετά γιατί αν δεν υπάρχει πατρίδα δεν θα υπάρχουν και κόμματα».
«Για μένα η ΝΔ είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, οι βουλευτές εκ των πραγμάτων δεν είναι στρατιωτάκια και δεν μπορούν να μιλάνε ακριβώς όλοι με την ίδια απόχρωση στην φωνή τους από εκεί και πέρα όμως καταλαβαίνετε και την έννοια των κομμάτων πρέπει να υπάρχει έναν ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Τώρα πως αυτό το πράγμα θα μεταφραστεί τις επόμενες μέρες σε κάποιες κινήσεις ενδεχομένως που μπορεί να υπάρξουν από κάποιους συναδέλφους απομένει να το δούμε. Καταλαβαίνω απ’ την τοποθέτηση του προέδρου ότι περιμένει κάποιες έμπρακτες κινήσεις, φαντάζομαι ότι μεταξύ αυτών των κινήσεων θα ήταν και η στάση των συναδέλφων στους εφαρμοστικούς νόμους.
…Δεν θέλω να κάνω τον «εισαγγελέα της συνειδήσεως οποιουδήποτε. Σας είπα ότι τα κόμματα δεν είναι λόχοι από την άλλη πλευρά πρέπει να υπάρχει και ένας κοινός παρονομαστής αλλιώτικα θα μιλάμε για πολιτικά super market τα οποία θα έχουν όλες τις αντιτιθέμενες απόψεις μέσα.
Θα ευχόμουν να βρεθεί και ανθρώπινα και πολιτικά μια λύση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα εξαρτάται από τους συνάδελφους , τον πρόεδρο, τον χειρισμό που θα γίνει απ’ όλες τις πλευρές».
Για το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup
«Τίποτα δεν θα λειτουργήσει με τον αυτόματο πιλότο. Ψηφίζοντας ναι αποφύγαμε την χρεοκοπία και μάλιστα άμεσα, η Ελλάδα θα γινότανε δεύτερη Αργεντινή, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι εξασφαλίσαμε οπωσδήποτε και με κάποιο μαγικό τρόπο ότι η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες. Χρειάζεται να γίνει προσπάθεια…
Χονδρικά οι εταίροι μας ανέλαβαν το χρέος να αποπληρώνεται οπωσδήποτε το χρέος, με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας αλλά από την άλλη πλευρά εμείς αναλαμβάνουμε το έλλειμμα δηλαδή να πετυχαίνουμε τους στόχους έτσι όπως έχουν τεθεί. Που σημαίνει σωστή λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, σωστή λειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου για τις δαπάνες αλλά και να βγει το πρόγραμμα σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Διότι για να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα και να εφαρμοστεί στηρίζεται σε κάποια υπόθεση εργασίας ως προς τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας και φέτος και το 2013 και το 2014. Εάν τους πιάσουμε αυτούς τους στόχους δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ’ αυτά τα οποία ήδη προβλέπονται εάν όμως δεν τους πιάσουμε προφανώς δεν θα βγαίνει το πρόγραμμα και θα χρειαστεί επανεξέτασή του.
Για να πετύχεις τους στόχους για την ανάπτυξη χρειάζονται δύο πράγματα, το πρώτο είναι κατάλληλο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και το δεύτερο είναι ανταγωνιστικότητα.
Στο πρώτο θέλω να σταθώ γιατί είναι κομβικής σημασίας. Όπως κανένας δεν παει να κόψει ξύλα μέσα σε ένα φλεγόμενο δάσος έτσι και κανένας δεν θα κάνει επένδυση σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πολιτική αστάθεια και κοινωνική ένταση. Άρα είναι κομβικής σημασίας ένα καινούργιο ξεκίνημα πολιτικά και κοινωνικά για να εκπλήξουμε ευχάριστα τους επενδυτές και να ξεκινήσει μια καινούργια πορεία.
Πιστεύω καταρχήν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν οι εκλογές γιατί θα λειτουργήσουν εκτονωτικά και θα δώσουν την δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση αλλά εκτός απ’ την ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται ένα κλίμα εθνικής ενότητας. Μαζί η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ να συναισθανθούν τους κινδύνους που υπάρχουν για την χώρα και να δουλέψουμε ως έλληνες. Να δουλέψουμε για την πατρίδα μας γατί είναι σε έναν οικονομικό πόλεμο και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για την ανταγωνιστικότητα.
Ανταγωνιστικότητα στην περίπτωση της Ελλάδας σημαίνει να πάψουμε να είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα της Ευρώπης, να γίνουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα, να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες, δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς δουλειά. Αυτό σημαίνει πίσω στην κοινή λογική».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει τα μεγάλα κόμματα να ομονοήσουν μετά τις εκλογές σε μια κοινή κυβέρνηση
«Κάθε μεγάλο κόμμα είναι λογικό να αγωνίζεται για την αυτοδυναμία του, η ΝΔ προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά σας είπα ότι ανεξαρτήτως του πια κυβέρνηση θα προκύψει στις επόμενες εκλογές και αυτοδύναμη κυβέρνηση να έχουμε που είναι ο στόχος της ΝΔ πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε διότι δεν μπορεί ο τόπος να συνεχίσει να είναι ένα «απέραντο φρενοκομείο».
Χρειάζεται  να συνεργαστούμε όλοι, ο καθένας από την θέση του να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, αυτά τα οποία λέμε κατ’ ιδίαν να μάθουμε σιγά-σιγά στην Ελλάδα να τα λέμε και δημοσία. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα,  θα αφήσουμε στην άκρη τον πολιτικαντισμό και θα μπούμε σε μια καινούργια εποχή που θα κάνει την Ελλάδα περισσότερο Ευρώπη».
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σε κίνδυνο και σε λίγο καιρό αν η Ελλάδα καταρρεύσει θα θυμόμαστε με φρίκη και αυτά τα μικροπολιτικά σενάρια και όλους τους πολιτικαντισμούς του πολιτικού συστήματος που πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά για τον τόπο μας».

radio_2_120x80…H Ελλάδα είναι σε κίνδυνο και σε λίγο καιρό αν καταρρεύσει θα θυμόμαστε με φρίκη τα μικροπολιτικά σενάρια και όλους τους πολιτικαντισμούς του πολιτικού συστήματος, που πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά για την πατρίδα μας…”  

Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο ΣΚΑΪ 100,3 και την Σία Κοσιώνη
23 Φεβρουαρίου 2012

 
Ερωτηθείς αν συμφωνεί να γυρίζουν πίσω στην ΝΔ οι βουλευτές που είπαν όχι 

«Το πρωτεύον αυτή την ώρα είναι να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, να ξεπεράσουμε την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Άρα εκεί είναι στραμμένη και πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας, τα κόμματα έρχονται μετά γιατί αν δεν υπάρχει πατρίδα δεν θα υπάρχουν και κόμματα».

«Για μένα η ΝΔ είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα, οι βουλευτές εκ των πραγμάτων δεν είναι στρατιωτάκια και δεν μπορούν να μιλάνε ακριβώς όλοι με την ίδια απόχρωση στην φωνή τους από εκεί και πέρα όμως καταλαβαίνετε και την έννοια των κομμάτων πρέπει να υπάρχει έναν ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Τώρα πως αυτό το πράγμα θα μεταφραστεί τις επόμενες μέρες σε κάποιες κινήσεις ενδεχομένως που μπορεί να υπάρξουν από κάποιους συναδέλφους απομένει να το δούμε. Καταλαβαίνω απ’ την τοποθέτηση του προέδρου ότι περιμένει κάποιες έμπρακτες κινήσεις, φαντάζομαι ότι μεταξύ αυτών των κινήσεων θα ήταν και η στάση των συναδέλφων στους εφαρμοστικούς νόμους. …Δεν θέλω να κάνω τον «εισαγγελέα της συνειδήσεως οποιουδήποτε. Σας είπα ότι τα κόμματα δεν είναι λόχοι από την άλλη πλευρά πρέπει να υπάρχει και ένας κοινός παρονομαστής αλλιώτικα θα μιλάμε για πολιτικά super market τα οποία θα έχουν όλες τις αντιτιθέμενες απόψεις μέσα. Θα ευχόμουν να βρεθεί και ανθρώπινα και πολιτικά μια λύση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα εξαρτάται από τους συνάδελφους , τον πρόεδρο, τον χειρισμό που θα γίνει απ’ όλες τις πλευρές».

Για το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup 

«Τίποτα δεν θα λειτουργήσει με τον αυτόματο πιλότο. Ψηφίζοντας ναι αποφύγαμε την χρεοκοπία και μάλιστα άμεσα, η Ελλάδα θα γινότανε δεύτερη Αργεντινή, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι εξασφαλίσαμε οπωσδήποτε και με κάποιο μαγικό τρόπο ότι η Ελλάδα ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες. Χρειάζεται να γίνει προσπάθεια…Χονδρικά οι εταίροι μας ανέλαβαν το χρέος να αποπληρώνεται οπωσδήποτε το χρέος, με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η χρεοκοπία της χώρας αλλά από την άλλη πλευρά εμείς αναλαμβάνουμε το έλλειμμα δηλαδή να πετυχαίνουμε τους στόχους έτσι όπως έχουν τεθεί. Που σημαίνει σωστή λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, σωστή λειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου για τις δαπάνες αλλά και να βγει το πρόγραμμα σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Διότι για να προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα και να εφαρμοστεί στηρίζεται σε κάποια υπόθεση εργασίας ως προς τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χώρας και φέτος και το 2013 και το 2014. Εάν τους πιάσουμε αυτούς τους στόχους δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ’ αυτά τα οποία ήδη προβλέπονται εάν όμως δεν τους πιάσουμε προφανώς δεν θα βγαίνει το πρόγραμμα και θα χρειαστεί επανεξέτασή του. Για να πετύχεις τους στόχους για την ανάπτυξη χρειάζονται δύο πράγματα, το πρώτο είναι κατάλληλο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και το δεύτερο είναι ανταγωνιστικότητα. Στο πρώτο θέλω να σταθώ γιατί είναι κομβικής σημασίας. Όπως κανένας δεν παει να κόψει ξύλα μέσα σε ένα φλεγόμενο δάσος έτσι και κανένας δεν θα κάνει επένδυση σε μια χώρα στην οποία υπάρχει πολιτική αστάθεια και κοινωνική ένταση. Άρα είναι κομβικής σημασίας ένα καινούργιο ξεκίνημα πολιτικά και κοινωνικά για να εκπλήξουμε ευχάριστα τους επενδυτές και να ξεκινήσει μια καινούργια πορεία.Πιστεύω καταρχήν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν οι εκλογές γιατί θα λειτουργήσουν εκτονωτικά και θα δώσουν την δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν. Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση αλλά εκτός απ’ την ισχυρή κυβέρνηση χρειάζεται ένα κλίμα εθνικής ενότητας. Μαζί η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τα ΜΜΕ να συναισθανθούν τους κινδύνους που υπάρχουν για την χώρα και να δουλέψουμε ως έλληνες. Να δουλέψουμε για την πατρίδα μας γατί είναι σε έναν οικονομικό πόλεμο και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για την ανταγωνιστικότητα.Ανταγωνιστικότητα στην περίπτωση της Ελλάδας σημαίνει να πάψουμε να είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα της Ευρώπης, να γίνουμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα, να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες, δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς δουλειά. Αυτό σημαίνει πίσω στην κοινή λογική». 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει τα μεγάλα κόμματα να ομονοήσουν μετά τις εκλογές σε μια κοινή κυβέρνηση 

«Κάθε μεγάλο κόμμα είναι λογικό να αγωνίζεται για την αυτοδυναμία του, η ΝΔ προφανώς δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Αλλά σας είπα ότι ανεξαρτήτως του πια κυβέρνηση θα προκύψει στις επόμενες εκλογές και αυτοδύναμη κυβέρνηση να έχουμε που είναι ο στόχος της ΝΔ πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε διότι δεν μπορεί ο τόπος να συνεχίσει να είναι ένα «απέραντο φρενοκομείο». Χρειάζεται  να συνεργαστούμε όλοι, ο καθένας από την θέση του να βάλουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, αυτά τα οποία λέμε κατ’ ιδίαν να μάθουμε σιγά-σιγά στην Ελλάδα να τα λέμε και δημοσία. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα,  θα αφήσουμε στην άκρη τον πολιτικαντισμό και θα μπούμε σε μια καινούργια εποχή που θα κάνει την Ελλάδα περισσότερο Ευρώπη».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σε κίνδυνο και σε λίγο καιρό αν η Ελλάδα καταρρεύσει θα θυμόμαστε με φρίκη και αυτά τα μικροπολιτικά σενάρια και όλους τους πολιτικαντισμούς του πολιτικού συστήματος που πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη και να προχωρήσουμε μπροστά για την πατρίδα μας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο