“…Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια με σύγχρονα τεχνικά μέσα για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και, βεβαίως, χρειάζεται να γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια στον τομέα των δαπανών χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα. Υπάρχουν περιθώρια να γίνουμε πιο πρακτικοί αν κινηθούμε με σύστημα, αν φύγουμε από τις συζητήσεις του καφενείου και τα μεγάλα συνθήματα…”
Ραδιοφωνική Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΚΑΪ 100,3 και το δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου
22 Μαρτίου 2012
Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα
«Θεωρώ ότι από τη μια πλευρά ένας τρόπος είναι η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για να περιοριστούν τα περιθώρια που έχουν οι διαφόρων ειδών επιτήδειοι. Βεβαίως εκεί πρέπει να λάβεις μέτρα με κάποιες επιστροφές στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Και το δεύτερο είναι η χρησιμοποίηση της νέας τεχνολογίας που προχωρεί. Πράγματι υπάρχει η τεχνολογία με τους ιχνηθέτες και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα καθυστέρησης για αυτό το πρόβλημα γιατί δεν μπορείς από τη μια πλευρά να λες στους ανθρώπους «σας αυξάνω τη φορολογία ή στους άλλους σας κόβω τους μισθούς» και να έχεις αυτό το πρόβλημα με το λαθρεμπόριο των καυσίμων απ’ όπου το κράτος υπολογίζεται ότι χάνει ορισμένες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει και με το άλλο της φοροδιαφυγής που γίνεται από τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές… Τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει η όποια κυβέρνηση να τα θέσει ως ζητήματα προτεραιότητας, είναι και ζήτημα δικαιοσύνης και ζήτημα αποτελεσματικότητας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμούς».
«Όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπ. Οικονομικών είχαμε κάνει τότε άλλο ένα βήμα με ένα νόμο του 2009 με το σύστημα εισροών –εκροών σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας των πετρελαιοειδών έτσι ώστε πάλι να ελέγχουμε και με αυτό τον τρόπο την διακίνηση των καυσίμων. Θέλω να σας πω ότι και τότε είχα διαπιστώσει ότι υπήρχαν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες που για τους δικούς τους λόγους αντιδρούσαν. Εν πάση περιπτώσει ο νόμος πέρασε τότε αλλά προσφάτως κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης είχανε βγει ευθέως και είχανε πει ότι πάλι από το υπ. Οικονομικών δεν υπήρχε η προθυμία να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα».
Για τις εκλογές
«Πιστεύω ότι μόλις τώρα ξεκινάει με κάποιο τρόπο η προεκλογική εκστρατεία και κάνουμε αυτό που κάνουν όλα τα κόμματα εξουσίας, προβάλουνε το πρόγραμμά τους και τις θέσεις τους έτσι ώστε να πείσουμε όσο δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους θεωρώντας ότι η δική μας πρόταση είναι καλύτερη αν εφαρμοστεί μόνη της και δεν μπούμε σε διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα. Όπως και να το μετρήσετε η πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία διετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ήτανε μονόδρομος γιατί αλλιώτικα πρέπει να δεχτούμε ότι η καταστροφή είναι μονόδρομος. Διαφέρουμε και από το ΠΑΣΟΚ για το λόγο που σας είπα μόλις, διαφέρουμε προφανώς και από άλλα κόμματα λαϊκίστικα δεξιά και αριστερά διότι ενώ το δόγμα Παπανδρέου ήταν «λεφτά υπάρχουν» το νέο δόγμα -έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ- αυτών των κομμάτων ανεξάρτητα από την αφετηρία τους είναι ότι «λεφτά υπάρχουν να φάνε και οι κότες». Και νομίζω πως σε αυτή την περίπτωση θα ισχύει το ευαγγελικό «η εσχάτη πλάνη χείρον της πρώτης». Εμείς θα θέλαμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της κοινής λογικής δηλαδή να γίνουν όλες οι αναγκαίες φορολογικές παρεμβάσεις στη φοροδιαφυγή, στον έλεγχο των δαπανών, στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, σε κινήσεις που θα ενισχύσουν την ρευστότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας έτσι ώστε να ανέβουμε την ανηφόρα που έχουμε μπροστά μας πιο γρήγορα. Ξέρουμε ότι υπάρχει ανηφόρα, δεν κλείνουμε τα μάτια, δεν θέλουμε να ζούμε όπως τα κόμματα που σας ανέφερα προηγουμένως στον κόσμο της ουτοπίας αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η πολιτική αυτή που είδαμε τα τελευταία χρόνια δεν παίρνει αλλαγές και βελτιώσεις. Αλίμονο!»
ΔΗΜ.: Μπορείτε να μου πείτε δυο-τρία από τα πρώτα μέτρα τα οποία έχετε στο μυαλό σας να πάρετε για να βοηθηθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη ;
ΧΑΤΖ.: Το πρώτο είναι η πολιτική σταθερότητα για αυτό ίσως χρειάζονται και εκλογές διότι και η Βουλή αυτή βλέπετε έχει πολλά προβλήματα και μέσα στα κόμματα αλλά και ο κόσμος έχει την ανάγκη να εκφραστεί. Όσο και αν φαίνεται ίσως δευτερευούσης σημασίας δεν είναι διότι όπως κανένας δεν παει να κόψει ξύλα μέσα σε ένα φλεγόμενο δάσος έτσι δεν πάει και κανένας επενδυτής μέσα σε μια χώρα που είναι εκτός ελέγχου να κάνει επενδύσεις. Το δεύτερο είναι η ρευστότητα. Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνονται κάποια βήματα αλλά δεν φτάνουν διότι οι τράπεζες βγάζουν το κεφάλι τους από το νερό αλλά ξέρουμε ότι με το κούρεμα του χρέους έχουν σοβαρά προβλήματα. Άρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων με την οποία πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, πρέπει να δούμε και τα μεγάλά έργα πως θα ξεκινήσουν και από την άλλη πρέπει να δούμε πως θα ξεμπλοκάρουμε και θα τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται το ΕΣΠΑ. Όχι για να πετύχουμε θαύματα αλλά γιατί και από εκεί μπορούμε να πάρουμε κάποιες ανάσες για την ρευστότητα και εκεί πρέπει να δούμε που είναι τα σημεία συμφόρησης του ΕΣΠΑ …
ΔΗΜ: Πότε υπολογίζετε ότι αυτό μπορεί αν δώσει κάποιο αποτέλεσμα πρακτικό δηλαδή για παράδειγμα να σταματήσει να ανεβαίνει η ανεργία και να προσλάβουνε και κανέναν άνθρωπο να μειωθεί τελικώς η ανεργία.
ΧΑΤΖ.: Αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, δεν θέλω να πω ότι αυτό το πράγμα θα συμβεί μέσα στους πρώτους δύο τρεις ή τέσσερις μήνες. Θα υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα που τα πράγματα θα είναι δύσκολα αλλά θα αρχίσουν να βελτιώνονται και αν αυτά τα μέτρα συνδυαστούν και με άλλα μέτρα όπως μέτρα περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς ή μέτρα προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων αυτά θα δράσουν συνδυαστικά και θα ζεστάνουν τη «μηχανή του αυτοκινήτου». Αυτή τη στιγμή η μηχανή του αυτοκινήτου είναι σβηστή, χρειάζεται το αυτοκίνητο ένα σπρώξιμο. Όταν πάρει μπροστά έστω και με το ζόρι μετά δεν σβήνει.
ΔΗΜ.: Δεν είναι πιο εύκολο να δώσετε πίσω τα λεφτά που περικόψατε από τους υπαλλήλους, από τους συνταξιούχους και να «ζεσταθεί» η αγορά με αυτό τον τρόπο;
ΧΑΤΖ: Θα ήταν σκόπιμο να δώσουμε πίσω τα λεφτά που χρωστάει το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Ξέρετε ότι παρότι έδωσε ένα 1 δις στις αρχές του χρόνου χρωστάει ακόμη 5,5 και αυτό είναι ένα ακόμα μέτρο το οποίο μπορεί να ενισχύσει την ρευστότητα. Σε σχέση με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην φορολογία και στον έλεγχο των δαπανών εκεί ξέρετε ότι πάντοτε χρειάζονται διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ξέρετε ότι εμείς θεωρούμε ότι υπήρξε μια υπερφορολόγηση το τελευταίο διάστημα…
ΔΗΜ.: Επομένως δεν μπορείτε να υποσχεθείτε ότι δεν θα βάλετε καινούργιο φόρο
ΧΑΤΖ.. : Όχι το ίδιο το πρόγραμμα λεει ότι δεν χρειάζονται να μπούνε νέοι φόροι και ότι όποια πρόοδος από εδώ και πέρα δημοσιονομική θα πρέπει να γίνει μέσω της περιστολής της σπατάλης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αυτό είναι μια διαφορά του δεύτερου προγράμματος σε σχέση με το πρώτο. Θα ψηφιστεί φορολογικός νόμος προβλέπεται άλλωστε το καλοκαίρι. Εκεί θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να διορθωθούν αδικίες αλλά αυτό προϋποθέτει και μια διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια με σύγχρονα τεχνικά μέσα για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και βεβαίως χρειάζεται να γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια στον τομέα των δαπανών χρησιμοποιώντας σύγχρονα επίσης μέσα. Υπάρχουν περιθώρια αν κινηθεί κανείς με σύστημα, αν φύγουμε από τις συζητήσεις του καφενείου, αν φύγουμε από τα μεγάλα συνθήματα και αποφασίσουμε να γίνουμε πρακτικοί.
«Δεν υπάρχει καμία βουλιμία για εξουσία και από την ΝΔ και από μένα, ο λαός είναι το αφεντικό μπορεί να αποφασίσει, η κάθε επιθυμία του είναι σεβαστή. Αν θεωρεί ότι όλα αυτά τα μικρά λαϊκίστικα δεξιά και αριστερά κόμματα μπορούν να δώσουν τη λύση εδώ είμαστε και κοινή γαρ η τύχη. Εμείς θα σεβαστούμε την επιθυμία του».
«Ξέρω ότι όποιος παίρνει ένα σταυρό στο ψηφοδέλτιο από εδώ και πέρα παίρνει και ένα σταυρό στην πλάτη».