“…Η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική της ιστορία, οι πολίτες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Μόνο μέσα από εθνική συνεννόηση, ατομικές υπερβάσεις και ενότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε, προχωρώντας με αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Και οι Υπουργοί δεν πρέπει να σκεφτούμε με συμβατικού όρους. Αλλά να πολιτευθούμε σαν να είναι η τελευταία μας θητεία…”
1. κ. Χατζηδάκη, υπερυπουργός σε ένα υπουργείο που θα έχει την περισσότερη δουλειά….
Όλοι μας στην κυβέρνηση, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Η χώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική της ιστορία, οι πολίτες έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες. Μόνο μέσα από εθνική συνεννόηση, ατομικές υπερβάσεις και ενότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε, προχωρώντας με αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Και οι Υπουργοί δεν πρέπει να σκεφτούμε με συμβατικού όρους. Αλλά να πολιτευθούμε σαν να είναι η τελευταία μας θητεία. Οι δε πρώτοι μήνες της νέας κυβέρνησης είναι οι κρισιμότεροι για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.
2. Έχετε μια πρώτη εικόνα από την τρόικα που επανήλθε. Πόσο εφικτό βλέπετε τα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση να γίνουν αποδεκτά;
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να γίνει πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο λειτουργικό. Το σημείο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας απέναντι στους εταίρους μας. Δείχνοντας αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά, μπορούμε από καλύτερη θέση να ζητήσουμε προσαρμογές στο πρόγραμμα. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ξεκαθαρίσαμε τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση, περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους και σε άνοιγμα της χώρας στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πετύχουμε όχι γιατί μας την επιβάλλουν, αλλά γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα και την ύφεση. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό από όλους ότι ούτε ο λαϊκισμός ούτε οι επικοινωνιακές φανφάρες θα μας βγάλουν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και πίστη στις δυνάμεις μας για να ξαναντικρίσουμε γρήγορα τη στεριά.
3. Πέραν του ΦΠΑ στην εστίαση που ακόμα δεν βλέπω να έχει γίνει κάτι , μιλάμε για μέτρα που αν ληφθούν θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. οι πολίτες όμως σήμερα δεν μπορούν να επιβιώσουν…
Σε ολόκληρη τη προεκλογική περίοδο επέμενα σε όλους τους τόνους ότι μαγικές συνταγές και δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα δεν υπάρχουν. Θα επιδιώξουμε μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της κοινωνικής πολιτικής που μπορεί να ασκήσει το κράτος, με στοχευμένες δράσεις και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων. Η ανάκαμψη όμως θα έρθει μόνο αν αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν παλαιοκομματικές νοοτροπίες καθώς και το παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, το μοντέλο που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και αποθέωσε τον κρατισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τον παρασιτισμό.
4. Στην τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου σας, μιλήσατε για επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ανάπτυξη, …
Η ανάπτυξη δεν επιβάλλεται με προσευχές και διαταγές, αλλά επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα, που οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και των αποκρατικοποιήσεων και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και κοινωνικά δίκαιου κράτους. Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου η Ελλάδα να αρχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα και να αντιμετωπιστεί με άλλο πνεύμα. Για την ενίσχυση της ρευστότητας, επιβάλλονται μέτρα που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των καταθέσεων, η στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η δημιουργία με κοινοτικούς πόρους ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας χρειαζόμαστε ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα απλοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων,. Τέλος, αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια θα πρέπει να είναι ένα Δημόσιο ευέλικτο και αποτελεσματικό με λιγότερη γραφειοκρατία, και περισσότερη διαφάνεια. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα όπλα μας: τις υγιείς δυνάμεις στο Δημόσιο τομέα, τους ανθρώπους που θέλουν η χώρα μας να αλλάξει ρότα, αλλά και τη βούληση των εταίρων μας να συνεργαστούν μαζί μας προσφέροντας τεχνογνωσία και εμπειρία. Ας δούμε αυτή την προσπάθεια ως εθνική πρόκληση. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει.
5. Μιλάτε για αποκρατικοποιήσεις, εσείς έχετε τη σχετική εμπειρία με την Ολυμπιακή, αλλά πιστεύετε πως θα έρθει κάποιος σοβαρός επενδυτής να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που δεν γνωρίζει αν αύριο θα είναι στην ευρωζώνη; και μήπως υπό τις παρούσες συνθήκες μιλάμε για ξεπούλημα?
Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι η χώρα μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε ένα γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Η διαχρονική μας αντίληψη που θέλει τους επενδυτές ένα αναγκαίο κακό και τις αποκρατικοποιήσεις ξεπούλημα, μας οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή κατάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, δουλειές χωρίς επιχειρήσεις και εργαζόμενους χωρίς εργοδότες. Η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια να προσελκύσει επενδυτές αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, για παράδειγμα στη ναυτιλία, στις ΑΠΕ, στις βιολογικές καλλιέργειες κλπ. Αρκεί να κοιτάξουμε μπροστά ακολουθώντας ευρωπαϊκές λύσεις. Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, σε ένα πράγματι δύσκολο περιβάλλον, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχει προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον μία σειρά από διαγωνισμούς στα πρότυπα διεθνών διαγωνισμών, με όλα τα εχέγγυα διαφάνειας προς όφελος της χώρας και των πολιτών της. Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης καθώς φέρνουν κεφάλαια και επενδυτές στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η πατρίδα μας είναι μία χώρα φιλική στις επενδύσεις.
6. Στις Βρυξέλλες έχουμε μια απόφαση που ουσιαστικά δεν απευθύνεται σε εμάς, ή τουλάχιστον για να διαγραφούν τα 50 δις των τραπεζών από το χρέος θα πρέπει να ματώσουμε..και επειδή βλέπετε και εσείς τα μηνύματα από την Ευρώπη, θεωρείται πως την έχουμε γλιτώσει?
Όπως σας είπα έχουμε πολύ δρόμο και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να είναι χρήσιμες για την χώρα μας. Θα πρέπει να σπάσουμε το τείχος επιφυλακτικότητας και καχυποψίας. Όσο περισσότερο δουλέψουμε τόσα περισσότερα θα έχουμε να κερδίσουμε. Είναι πραγματικά η κατάσταση στα δικά μας χέρια. Κανείς δεν εύχεται και δεν επιθυμεί να αποτύχουμε. Είναι προς το συμφέρον όλων – και κυρίως δικό μας – να τα καταφέρουμε.
7. Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σας αγχώνει λίγο? και το ρωτώ γιατί στη ΔΗΜΑΡ έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις και στο ΠΑΣΟΚ μυρίζει μπαρούτι…
Η Ελλάδα πράγματι δεν έχει παράδοση συνεργασιών. Στην Ευρώπη η συνεννόηση είναι κανόνας. Εδώ ξενίζει η συμφωνία ακόμα και στα αυτονόητα. Εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι σαφές. Εξίσου σαφή, αλλά δυστυχώς και πιεστικά, είναι τα προβλήματα της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του παρελθόντος, να ασχολούμαστε με τις εσωτερικές μας συγκρούσεις. Όσοι προεξοφλούν την αποτυχία της κυβέρνησης, σπρώχνουν τη χώρα στη καταστροφή. Η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για την πατρίδα.
8. Από τον Σεπτέμβριο σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις με δεδομένο ότι θα έχετε απέναντι και έναν ιδιαίτερα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ…
Υπό προϋποθέσεις η πίεση από την αντιπολίτευση θα μπορεί να είναι χρήσιμη για την κυβέρνηση. Αρκεί να μην ξεπερνά κάποια όρια και να οδηγεί σε έναν εμφύλιο πετροπόλεμο όπως έχω ξαναπεί. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε σε όλα, αλλά πρέπει, τουλάχιστον, να βρούμε κοινούς παρονομαστές στα αυτονόητα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από εθνική ομοψυχία και ενότητα. Θα θυμίσω μία ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι «η μοίρα όλων μας, αριστερών και δεξιών, πλούσιων και φτωχών είναι συνδεδεμένη με τον ευλογημένο και μαρτυρικό αυτό τόπο». Είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια και δυνατή.