Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής και τον Δημήτρη Κοτταρίδη

newspaper_glasses_4_120x80Πιστεύουμε ότι το ταξίδι στην Κίνα είναι σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα με μία αναπτυσσόμενη οικονομία που αποκτά όλο και περισσότερο εξωστρεφή χαρακτήρα και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες. Δεύτερον γιατί μετά τη φάση της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, περνάμε σταδιακά στο στάδιο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Και για αυτό το σκοπό δουλεύουμε με σύστημα, μεθοδικότητα  και χαμηλούς τόνους. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα τόπο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στους ξένους επενδυτές. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι σε αυτή τη χώρα, ότι μόνο κέρδη θα έχουμε από μία τέτοια προσπάθεια…

newspaper_glasses_4_120x80Σε λίγες μέρες θα συνοδεύσετε τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην Κίνα. Στόχος οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Είστε αισιόδοξος ότι θα δούμε πρακτικά αποτελέσματα;

Πιστεύουμε ότι είναι ένα σημαντικό ταξίδι και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα με μία αναπτυσσόμενη οικονομία που αποκτά όλο και περισσότερο εξωστρεφή χαρακτήρα και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες. Δεύτερον γιατί μετά τη φάση της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, περνάμε σταδιακά στο στάδιο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Και για αυτό το σκοπό δουλεύουμε με σύστημα, μεθοδικότητα  και χαμηλούς τόνους. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα τόπο φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στους ξένους επενδυτές. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι σε αυτή τη χώρα, ότι μόνο κέρδη θα έχουμε από μία τέτοια προσπάθεια.   

Μέχρι τώρα πάντως ακούμε για καλό κλίμα αλλά δεν έχουμε δει και καμία μεγάλη επένδυση να προχωρά….

Δεν έχετε δίκιο. Να σας θυμίσω τις αποφάσεις της Cosco και της Hewlett – Packard, της Unilever, της Phillip Morris. Την απόφαση της SAP να μεταφέρει εδώ το βασικό της ερευνητικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της NOKIA επίσης. Την πρόσφατη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, την επένδυση θεσμικών επενδυτών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, την επανεκκίνηση μετά από δύο χρόνια των έργων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους.   Να υπενθυμίσω το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί και για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Όλες οι παραπάνω επενδύσεις είναι στην ουσία μία ψήφος εμπιστοσύνης στη προσπάθεια που κάνει η χώρα να ξεφύγει από τον κύκλο της ύφεσης και της στασιμότητας. Και όσο προχωράμε σε αυτή τη προσπάθεια με αποφασιστικότητα τόσο θα έχουμε περισσότερα αποτελέσματα, αφήνοντας πίσω οριστικά την εποχή των ελλειμμάτων, του παρασιτισμού και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Καταθέσατε τον επενδυτικό νόμο αλλά ακόμα αναμένουμε το φορολογικό πλαίσιο, την περίφημη φορολογική μεταρρύθμιση. Πως περιμένετε να έρθουν επενδυτές όταν δεν ξέρουν τί στους ξημερώνει;

Ο νέος Επενδυτικός Νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και θεσπίζει, για πρώτη φορά κάτι αυτονόητο που δεν υπήρχε όμως. Μια κεντρική αδειοδοτική Αρχή για να μη χάνεται χρόνος για τους επενδυτές και να καταπολεμηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Το φορολογικό νομοσχέδιο που αναφέρεσθε είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών και από όσο γνωρίζω αναμένεται να κατατεθεί άμεσα. Όπως γνωρίζετε προς το παρόν υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας σε σχέση με τη φορολογία. Στόχος της κυβέρνησης είναι σε βάθος 4ετίας να έχουμε μία μείωση των φορολογικών συντελεστών και ένα απλό και σταθερό φορολογικού συστήματος.

Πριν λίγες μέρες βρεθήκατε στην επανέναρξη των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Επειδή δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν την κυβέρνηση πως επιδιώκει να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα και μάλιστα τονίζουν πως τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά….

Πολλοί στη χώρα μας έχουν επενδύσει πολιτικά στην αποτυχία της κυβέρνησης. Να σας θυμίσω όσους μιλούσαν για έξοδο από το ευρώ, για μη εκταμίευση των δόσεων, όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα ενώ παράλληλα, στέκονται απέναντι σε όποια προσπάθεια ανάκαμψης. Τα έργα στους αυτοκινητόδρομους ξεκίνησαν με την επαναλειτουργία των εργοταξίων και την υπογραφή των συμφωνητικών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τους παραχωρησιούχους. Όσοι αμφιβάλλουν ας έρθουν αυτή την εβδομάδα και στον αυτοκινητόδρομο Μαλλιακός-Κλειδί να δουν ότι τα έργα προχωρούν. Παράλληλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι διαπραγματεύσεις με τις Τράπεζες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ έχουμε ήδη  εξασφαλίσει πόρους από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕΠ για την ολοκλήρωση των έργων. Τα έργα θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας για τη χώρα.

Επειδή μέχρι τώρα η πολιτική της κυβέρνησης βασίστηκε στους φόρους και τις περικοπές δεν θεωρείται πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος όσον αφορά τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα τόσα χρόνια ακούμε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ακόμα κλειστά είναι…

Κε Κοτταρίδη, σε ένα κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης και απαισιοδοξίας, οποιαδήποτε προσπάθεια αποτύπωσης θετικών αποτελεσμάτων  έχει τη δυσκολία της. Η προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης και της κοινής γνώμης ήταν,όπως είναι φυσικό, στραμμένη περισσότερο στα «δύσκολα μέτρα» και λιγότερο στις  διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες προωθούνταν. Ωστόσο οι αλλαγές αυτές πράγματι έχουν προωθηθεί σε ένα βαθμό. Θα προωθηθούν ακόμη περισσότερες και πρέπει να γίνουν γνωστές διότι πρέπει να ενημερωθούν για το καινούργιο τοπίο όλοι εκείνοι οι οποίοι μπορούν δυνητικά να επωφεληθούν από αυτές τις αλλαγές. Άνθρωποι που θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση, τώρα πια μπορούν να το κάνουν ευκολότερα, άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά και που μπορεί λόγω μας απελευθέρωσης να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά. Στόχευση δική μας είναι αφενός να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και με αυτό τον τρόπο την απασχόληση και από την άλλη πλευρά να εξασφαλίσουμε φτηνότερα και ποιοτικότερα αγαθά και υπηρεσίες μας πολίτες. Διότι όταν λειτουργεί ομαλότερα η αγορά, όταν λειτουργεί πράγματι ο ανταγωνισμός μας που κερδίζει πάνω απ’ όλα είναι ο πολίτης. Την προσπάθεια αυτή την αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς αναλυτές, όπως και μελέτες, για παράδειγμα η πρόσφατη του Lisbon Council όπου επιβεβαιώνεται η ελληνική πρωτιά στην ΕΕ στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις. Στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων, μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών παρουσιάσαμε την Πέμπτη, το ουσιαστικό άνοιγμα σε επαγγέλματα και αγορές, που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, ανοίγουν την πρόσβαση σε μία σειρά από επαγγέλματα  και οδηγούν σε μείωση τιμών. Σε σύνολο 343 επαγγελμάτων το 72% είναι πλήρως απελευθερωμένο και απομένουν  ορισμένες ειδικότητες. Σε ότι αφορά δε την απελευθέρωση των αγορών από την πλευρά του Υπουργείου μας όλο αυτό το διάστημα, έχουν προωθηθεί 11 συγκεκριμένα μέτρα και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν άλλες 4 πρωτοβουλίες. Συνολικά δηλαδή 15 αλλαγές για την απελευθέρωση της αγοράς & την ενίσχυση του Ανταγωνισμού. Είναι δεδομένο ότι εκτός από το μήνυμα που στέλνουμε στις αγορές και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η χώρα μας αλλάζει, οι επιπτώσεις θα φανούν  σταδιακά και στη καθημερινότητα των πολιτών.

Πως γίνεται σε μια χώρα με 27% ανεργία και το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας να παλεύει να επιβιώσει οι τιμές να παραμένουν στα ύψη; Γιατί επιτρέψτε μου να σας πω πως αυτό δείχνει και την ανικανότητα του κράτους να ελέγξει την κατάσταση και προφανώς δημιουργεί υπόνοιες και για μονοπωλιακές πρακτικές…

Έχουμε αρνητικό πληθωρισμό μετά από δεκαετίες. Μην παραγνωρίζουμε βεβαίως ότι με τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας όσο και να υπάρξει συγκράτηση τιμών, για ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα υπάρχει η αίσθηση της ακρίβειας. Έχουμε, ωστόσο, σημαντική πτώση, λόγω και της ύφεσης, στα ακίνητα, στα ενοίκια, στα σχολικά είδη, στα φροντιστήρια, στον τουρισμό κλπ. Ακόμα και στον τομέα των τροφίμων όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αρχίζει να παρατηρείται μία αποκλιμάκωση. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, με τους συνεχείς ελέγχους αλλά και με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, το άνοιγμα των αγορών να έχουμε και στο τομέα της ακρίβειας συνεχή και μόνιμα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και το βρεφικό γάλα.

Ανάκαμψη στην τσέπη των πολιτών και όχι στα νούμερα του υπουργείου Οικονομικών πότε βλέπετε να υπάρξει;

Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο χρόνο. Ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, κατάφερε να δώσει στη χώρα τη πολιτική σταθερότητα που ήταν ζητούμενο. Απαντήσαμε οριστικά στις αμφιβολίες για το αν η χώρα μας θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ. Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που είναι σε εξέλιξη και με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας για την ενίσχυση της ρευστότητας (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ, συμφωνία με ΕΤΕπ κλπ), θα αρχίσει σταδιακά η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και με τη δυναμική των θετικών αποτελεσμάτων του, στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας αλλάζει και γυρίζει σελίδα. Στόχος μας είναι η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά και οι θυσίες των ελλήνων πολιτών να πιάσουν τόπο, έτσι ώστε από το 2014 να έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και ανάπτυξης. Μάγοι και   μαγικές συνταγές υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Τον λαϊκισμό τον έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. Με αλήθεια, ρεαλισμό αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα θα δώσουμε μέχρι τέλος τη μάχη της ανάκαμψης και θα την κερδίσουμε όλοι μαζί.

Θα θέλατε μετά τον ανασχηματισμό να παραμείνετε στη θέση σας;

Σε μία κλασική ερώτηση θα σας απαντήσω με μία κλασική απάντηση. Ο ανασχηματισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.


Μετάβαση στο περιεχόμενο