“Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη Βρυξελλών, αγορών και κοινωνίας“.
Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον Τύπο της Κυριακής
9 Οκτωρβίου 2011
Κ. Χατζηδάκη, δυο χρόνια ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.. θα ήθελα μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας…
Την αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής την έχουν κάνει ήδη οι Έλληνες πολίτες. Την κάνουν ακόμη περισσότερο οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω, όμως, ότι μια συμπύκνωση αυτής της αποτίμησης γίνεται με τη σύγκριση των οικονομικών στοιχείων ανάμεσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2009 και στο πρώτο οκτάμηνο του 2011. Δυο χρόνια μετά από μια σειρά θυσίες και έναν ορυμαγδό μέτρων η κατάσταση φέτος, στα μεγέθη του προϋπολογισμού, είναι χειρότερη. Τα έσοδα είναι κατά 2% λιγότερα, οι δαπάνες κατά 0,6% περισσότερες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 53% μικρότερο. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι παράδειγμα προς αποφυγήν!
Επειδή πολλά ακούμε τώρα τελευταία , εσείς ανησυχείτε για ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας;
Βλέπετε ότι τα πράγματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο. Το βαρέλι της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι δεν έχει πάτο. Ασφαλώς, όταν είσαι κοντά στον γκρεμό οι κίνδυνοι αυξάνονται. Ωστόσο, στην πολιτική δεν είμαστε κυρίως για να προβλέπουμε. Είμαστε κυρίως για να αντιδρούμε και να δρούμε. Αντί, λοιπόν, να μιλάμε απλώς για το μοιραίο, φέρνοντας το πιο κοντά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, το καλύτερο που έχουν να κάνουν όσοι αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας είναι να δουν τα λάθη τους και να διορθώσουν πορεία, έστω και την ύστατη στιγμή.
Η ΝΔ ζητά να υπάρξει ριζική αλλαγή της πολιτικής και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.. Αυτό είναι εφικτό :
Είμαστε ήδη στο τέταρτο Μνημόνιο. Τα προηγούμενα αναθεωρήθηκαν, γιατί δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παράλληλα, προχωρούν, ανεπισήμως, οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Είμαστε, επομένως, εκ των πραγμάτων σε μια συνεχή αναθεώρηση των σχετικών προβλέψεων και ρυθμίσεων, διότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι μια επαναδιαπραγμάτευση που θα βάλει γερά θεμέλια στην όλη προσπάθεια και θα δώσει μια ρεαλιστική ελπίδα. Κανείς δεν υπόσχεται κήπους με τριαντάφυλλα, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, είναι φανερό ότι χρειάζονται αλλαγές στη συνταγή και άλλες ταχύτητες στην εφαρμογή για να μην κάνουμε θυσίες χωρίς ελπίδα. Αν επιμείνουμε στο ίδιο λάθος που γίνεται μέχρι σήμερα, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.
Προτάσσετε την ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη… Αν δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Η ρευστότητα είναι, φυσικά, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Το πιο βασικό, όμως, πρόβλημα σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση σκότωσε την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων. Λέω ξένων, διότι αυτοί δεν έχουν τα ίδια προβλήματα ρευστότητας. Οι ξένες επενδύσεις είναι μικρότερες το πρώτο επτάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 κατά 65%. Στον επενδυτικό νόμο, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε είναι 12 φορές μικρότερο σε σχέση με τα συνολικά διατιθέμενα κονδύλια. Το World Economic Forum κατατάσσει την Ελλάδα στην 90ή θέση από πλευράς ανταγωνιστικότητας, ενώ το 2009 ήταν στην 71η θέση. Χρειάζεται λοιπόν ένα αναπτυξιακό σοκ που να δείχνει σε όλους ότι η χώρα κατάλαβε τα λάθη της και αλλάζει πορεία. Με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, με σταθερό φορολογικό σύστημα, με fast track στη δικαιοσύνη για τα επενδυτικά σχέδια, με πλέγμα μέτρων για τη διαφάνεια. Κυρίως, όμως, με μια καινούργια αρχή, όπου μια νέα κυβέρνηση – όχι ημιλιπόθυμη σαν τη σημερινή – θα ηγηθεί μιας νέας εθνικής προσπάθειας. Με αποδοχή από τους πολίτες, με μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Τα συνεχή μέτρα έχουν γονατίσει την ελληνική οικογένεια, οι θυσιες δεν πιάνουν τόπο.. ανησυχείτε για κοινωνικές εκρήξεις;
Ασφαλώς, η πίεση σε πολλές κοινωνικές ομάδες αυξάνεται. Και μάλιστα πολύ έντονα. Καθώς, μάλιστα, πολλά από τα μέτρα είναι άδικα, οι κοινωνικές αντιδράσεις μπορεί να ενταθούν. Τρία πράγματα, λοιπόν, χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί μια κοινωνική έκρηξη που μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την εθνική προσπάθεια. Πρώτα από όλα, αλλαγή της συνταγής και αλλαγή ταχυτήτων. Δεύτερον, δικαιοσύνη. Να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Διαφορετικά, κάθε μέτρο μπορεί να ναρκοθετηθεί. Και τρίτον, καθαροί λογαριασμοί με την κοινωνία. Την αλήθεια. Το πολιτικό σύστημα πληρώνει την αναξιοπιστία του. Το είπε καθαρά ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ: «λεφτά δεν υπάρχουν! Ούτε και το 2009 υπήρχαν». Υπάρχει, όμως, μια άλλη πορεία για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει τη δύναμη να νικήσει την κρίση.
Εκλογές βλέπετε;
Την κυβέρνηση τη χτυπάνε πια όλοι οι αέρηδες. Οι αγορές, που αμφισβητούν στην πράξη το πρόγραμμα εξυγίανσης. Οι Βρυξέλλες, που έχουν, ατύπως, άρει την εμπιστοσύνη τους, αναθεωρώντας κάθε λίγο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί από αμήχανη έως εμβρόντητη τις εξελίξεις. Η ίδια η κομματική βάση του κυβερνώντος κόμματος, που βλέπει το κόμμα το οποίο ψήφιζε σε μια κατάσταση πολιτικής πλαστοπροσωπίας. Μπροστά, σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή. Μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση, όμως, δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα.
Σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας πόσο εφικτή είναι μια συγκυβέρνηση;
Η Νέα Δημοκρατία, όπως κάθε μεγάλο κόμμα, οπουδήποτε στην Ευρώπη, αγωνίζεται για την αυτοδυναμία. Βλέπετε τις δημοσκοπήσεις. Κάθε καινούργια δημοσκόπηση αυξάνει το προβάδισμα του κόμματός μας. Δεν το αντιμετωπίζουμε αυτό με αλαζονεία. Ξέρουμε ότι πρέπει να διδαχθούμε, τόσο από τα δικά μας λάθη του παρελθόντος, όσο και από τα λάθη των αντιπάλων μας σήμερα, για να κάνουμε μια καινούργια αρχή για την Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η δυναμική των πραγμάτων, η Νέα Δημοκρατία θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Και μετά την κατάκτηση αυτού του στόχου, όλοι οι Έλληνες μαζί, η νέα κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και η κοινωνία να γιατρέψουμε τις πληγές και να δουλέψουμε για την εθνική επανεκκίνηση.
Μερικοί επισημαίνουν πως εμφανίζεστε πιο συναινετικός από την επίσημη γραμμή του κόμματος…
Είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας από 18 χρονών. Τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος με γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, με μια συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Πιστεύω στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην Ενωμένη Ευρώπη. Τις αρχές που διαχρονικά υπερασπίζεται η παράταξή μας. Τις απόψεις μου τις διατυπώνω πάντοτε με σεβασμό στον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος, αλλά και στον κάθε Νεοδημοκράτη και τον κάθε Έλληνα πολίτη. Προσπαθώ να πολιτεύομαι με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια. Η γνώμη μου, λοιπόν, για το θέμα που θίγετε είναι: συνεννόηση για το σωστό. Η θέση, με άλλα λόγια, της Νέας Δημοκρατίας. Συνεννοηθήκαμε για την ανώτατη εκπαίδευση, γιατί η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις θέσεις της. Και πράξαμε σωστά. Απορρίπτουμε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, γιατί δεν οδηγεί πουθενά. Και επαληθευόμαστε κάθε μέρα.