Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα “Κόσμος του Επενδυτή”

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Άλκη Παυλόπουλο

Πώς είδατε, κ. Χατζηδάκη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού,; Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, αύξηση φόρου στα καύσιμα και αύξηση ορίων ηλικίας στο Ασφαλιστικό είναι οι βασικοί άξονες. Είναι στη σωστή κατεύθυνση;


Εμείς προεκλογικά είχαμε μιλήσει για την ανάγκη λήψης δύσκολων μέτρων. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ελήφθησαν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους μέτρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται στα λόγια μας. Αφού μας κατηγόρησε ότι είμαστε ανάλγητοι και «ταλιμπάν» του νεοφιλελευθερισμού, τώρα προσγειώνεται ανώμαλα στην σφαίρα της κοινής λογικής. Η καθυστέρηση στην προσγείωση βεβαίως έχει κόστος για τους φορολογούμενους. Τον Οκτώβρη τα spreads ήταν 139 μονάδες βάσης. Τώρα πήγαν 400. Μόνο η τελευταία δόση του δανεισμού συνεπάγεται γι’ αυτό ακριβώς το λόγο επιβάρυνση των φορολογούμενων κατά αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.


Δεν θέλουμε να κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση, αλλά δεν μπορεί να δώσουμε και «λευκή επιταγή». Πολλές από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού (π.χ. ασφαλιστικό) ήταν απολύτως αόριστες. Από άλλες προκύπτει η υπερβολική προσήλωση στην αύξηση των φόρων και όχι απαιτούμενος περιορισμός των δαπανών. Σίγουρα επίσης δεν υπάρχουν ουσιώδεις πρωτοβουλίες για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις.


Πιστεύετε ότι θα χρειαστούν και άλλα, ακόμη σκληρότερα μέτρα;


Για να απαντήσω στο ερώτημά σας πρέπει να γίνει η εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης και να δούμε την εφαρμογή τους.


Πιστεύω, όμως, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο θαρραλέα στα μέτρα για την περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Αυτή άλλωστε είναι η κριτική που ασκείται από πολλές πλευρές.


Ασκείτε κριτική, ωστόσο το πρόγραμμά σας στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν, έτσι δεν είναι;


Αυτό είναι μια ερώτηση που αφορά περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ανακάλυψε με καθυστέρηση ότι πολλά από αυτά που προτείναμε ήταν ρεαλιστικές λύσεις. Έρχεται προς τη δική μας κατεύθυνση. Δύσθυμα, χωρίς να το πιστεύει, και με ερασιτεχνικές προσεγγίσεις. Δείτε τις διαφορετικές θέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού το τελευταίο χρονικό διάστημα για την οικονομία. Δείτε πώς από την τροπολογία χαλάρωσης του ασφαλιστικού πέρασαν στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Δείτε πώς από την αύξηση των μισθών πέρασαν στο πάγωμα και τη μείωση των επιδομάτων. Το δικό μας πρόγραμμα πριν από τις εκλογές ήταν απολύτως ξεκάθαρο. Στην απόρριψή του συνετέλεσε και το γεγονός ότι ήταν δυσάρεστο.


Θα μου ξεκαθαρίστε που αρχίζει και που σταματάει η στήριξη της ΝΔ στην κυβέρνηση για την οικονομία; Γιατί άκουσα
τον κ. Σαμαρά τη μία να λέει στον πρωθυπουργό «ξεκολλήστε» και την άλλη να δηλώνει ότι η ΝΔ δεν δίνει «λευκή επιταγή».


Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίζει την κυβέρνηση σε όσα μέτρα λάβει και τα οποία δίνουν προοπτική. Αλλά θα βρεθεί απέναντι σε μέτρα που είναι θυσίες χωρίς ελπίδα.


Για παράδειγμα, συμφωνήσαμε στην αύξηση του φόρου στα ποτά και τα τσιγάρα, αλλά διαφωνούμε σε μια νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Συμφωνούμε στην εισαγωγή δίκαιων τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά διαφωνούμε στην αύξηση του ΦΠΑ. Συμφωνούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά περιμένουμε να τις δούμε στην πράξη. Με προώθηση των ΣΔΙΤ, με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με αποκρατικοποιήσεις που δεν θα αποφέρουν 2,5 δισεκ. ευρώ στα χαρτιά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα αφορούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις με συγκεκριμένο όνομα.


Θέλω να σας ρωτήσω για την αίσθηση που έχει διαμορφωθεί για την διακυβέρνηση της ΝΔ. Η αίσθηση ότι τινάξατε την μπάνκα στον αέρα, ότι οι επιλογές σας ήταν καταστροφικές.


Η ΝΔ δεν τα έκανε όλα σωστά. Κάναμε την αυτοκριτική μας γι’ αυτό, ιδίως σε σχέση με την τιθάσευση του χρέους. Υπήρξε όμως σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς. Είχαμε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ. Βελτίωση της απασχόλησης. Διαρθρωτικές αλλαγές που τις κράτησε το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές στην Ολυμπιακή, στον ΟΛΠ, στον ΟΤΕ. Έχει παραγίνει με την απαξίωση του έργου της Νέας Δημοκρατίας. Και ποιοι μιλάνε; Οι αντίπαλοί μας που ήταν πάντα απέναντι σε οτιδήποτε κάναμε και είχε πολιτικό κόστος.


Μα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 55 δις που κρύψατε από το δημόσιο χρέος. Είναι δυνατόν να κάνετε μια τέτοια επιλογή;


Καταρχήν είναι ψευδές ότι αυξήθηκε κατά 55 δισεκ. ευρώ το δημόσιο χρέος. Δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2009 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 34,4 δισεκ. ευρώ εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δηλαδή εξαιτίας του μηδενισμού του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας και εξαιτίας των μέτρων στήριξης που λάβαμε για τους ασθενέστερους, τις επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα. Κάναμε συνεπώς ότι έκαναν οι ΗΠΑ και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως αυξήθηκε το δημόσιο χρέος μας όπως αυξήθηκε και σε όλες τις άλλες χώρες.


Επίσης είναι ψευδές ότι αποκρύψαμε την αύξηση του δημόσιο χρέους. Στις 2 Οκτωβρίου 2009 δηλώσαμε στην Επιτροπή ότι το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί στο 107,2% του ΑΕΠ.



Μετάβαση στο περιεχόμενο