Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»

στους δημοσιογράφους
Μανίνα Μάνη και Χάρη Φλουδόπουλο


1.
Συναίνεση και Εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία πράγματι δεν πάνε μαζί; Δεν δικαιούται ο πολίτης – που καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο» – να μάθει από ποιους και πώς φτάσαμε σ΄αυτό το σημείο;

Όταν ένα καράβι πέφτει σε φουρτούνα πρώτα απ΄ όλα οφείλεις να το οδηγήσεις σε ήρεμο λιμάνι και όχι να αναζητείς ευθύνες γιατί βρέθηκες στην φουρτούνα.
Θεωρώ, λοιπόν, τεράστιο λάθος να συσταθεί τώρα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, απεναντίας θα είναι διχαστική.
Ο μόνος λόγος που δεχόμαστε την εξεταστική είναι για να μην θεωρηθεί πως θέλουμε να κρύψουμε κάτι, ζητώντας βέβαια να διευρυνθεί το πεδίο διερεύνησης και στα προηγούμενα χρόνια.
Πιστεύει, όμως, ειλικρινά κανείς ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας της σημερινής βουλής μπορεί να μας εκπλήξει μη επαναλαμβάνοντας αυτά που ακούμε επί μήνες από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ;
Καιρός να σοβαρευτούμε σ΄αυτό τον τόπο. Οι οικονομικές πολιτικές δεν ποινικοποιούνται. Αν ο οποιοσδήποτε θέλει να τιμωρήσει κάποιον άλλον αποδίδοντας του ποινικές ευθύνες, ο πιο ασφαλής και γρήγορος δρόμος, στην παρούσα συγκυρία,
είναι η δικαιοσύνη.
Ας μην προσθέσουμε στα τόσα ελλείμματα που έχουμε και ένα έλλειμμα πολιτικής σοβαρότητας.

2.
Η αναζήτηση ευθυνών για το ποιος ξεκίνησε ή ποιος συνέχισε την τακτική των «greek statistics» θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην ΟΝΕ; Ή θα στείλει το μήνυμα σε εταίρους και αγορές ότι σοβαρευόμαστε και γυρίζουμε σελίδα;


Εάν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πάρουν στα σοβαρά όσα είναι πιθανόν να λεχθούν στην εξεταστική επιτροπή είναι δυνατόν να μας ζημιώσουν και στο οικονομικό πεδίο πλήττοντας ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία μας.

Αυτό που θέλουν οι αγορές είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στέλνοντας το μήνυμα πως είμαστε αποφασιστικοί και γυρίζουμε σελίδα.
Αντίθετα, εάν αρχίσουμε τα τρώμε τις σάρκες μας και κοιτάζουμε το παρελθόν αντί για το παρόν και το μέλλον θα στείλουμε για μία ακόμα φορά μήνυμα αναξιοπιστίας όχι μόνο στο πολιτικό αλλά και στο οικονομικό επίπεδο.


3.
Με τον αποχαιρετισμό της συναίνεσης κηρύχθηκε (άλλος ένας) πόλεμος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Βλέπετε ορατό τον κίνδυνο απαξίωσης και των δύο κομμάτων εξουσίας;

Πιστεύω ότι αυτή την ώρα όλο το πολιτικό σύστημα δίνει εξετάσεις. Όλοι κρινόμαστε και προφανώς αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της απαξίωσης εάν φανούμε κατώτεροι τον περιστάσεων.
Γι΄αυτό και θα πρέπει να αντιληφτούμε τον βασικό λόγο για τον οποίο φτάσαμε ως εδώ και να διορθώσουμε τα λάθη μας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει, ασφαλώς, την αυτοκριτική της, ιδίως με την τιθάσευση του δημόσιου χρέους. Μακάρι να την έκανε και το ΠΑΣΟΚ για τις δημαγωγικές προεκλογικές του υποσχέσεις και τις αδικαιολόγητες παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών.

Ανεξάρτητα όμως από τον επιμερισμό ευθυνών σε κόμματα, πρέπει να αντιληφθούμε πως η μητέρα αυτού του προβλήματος είναι η λαϊκίστικη αντίληψη που κυριάρχησε πάνω στο πολιτικό μας σύστημα, τα συνδικάτα και τα μέσα ενημέρωσης. Όταν στη δεκαετία του 80 τριπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος πέρα από τις αντοχές της χώρας, αυτή η πολιτική περιβλήθηκε από τότε με προοδευτικό και αναπτυξιακό μανδύα. Και στη συνέχεια, κάθε προσπάθεια εξυγίανσης βρήκε απέναντί της μια σειρά από «προοδευτικούς» πολιτικούς, συνδικαλιστές και αναλυτές, οι οποίοι τη διέβαλλαν ως ανάλγητη και νεοφιλελεύθερη.

4.
Συμμερίζεστε την άποψη ότι αυτή η εικόνα, σε συνδυασμό με το πολυσυζητημένο «τέλος της Μεταπολίτευσης», οδηγεί σε κενό πολιτικής εκπροσώπησης που, με τη σειρά του, θα «χρειασθεί» ένα νέο κόμμα για να καλυφθεί;


Παρόλο που υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια με τους πολιτικούς εξαιτίας της κρίσης, πιστεύω ότι δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα. Σημειώνω, όμως, ότι όλοι έχουμε αυξημένες ευθύνες για να ανταποκριθούμε υπεύθυνα στις δυσκολίες. Και κάτι άλλο :
Αυτό που κατά την άποψη μου κατέρρευσε εξαιτίας της κρίσης είναι η δυστυχώς κυριαρχούσα αντίληψη στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας που συνοψιζόταν σε επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας χωρίς αντίστοιχα χρήματα.
Τελείωσε πια η πλειοδοσία κοινωνικής ευαισθησίας. Ελπίζω πως αρχίζει η εποχή ουσιαστικών προτάσεων που να έχουν πραγματική κοινωνική αποτελεσματικότητα.
Είναι ίσως το μόνο καλό αυτής της κρίσης ότι δηλαδή δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν ξανά κεφάλι οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές.

5.
Πως κρίνετε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την τόνωση της αγοράς; Όταν αναφέρεστε σε μέτρα άμεσης αναπτυξιακής απόδοσης τι ακριβώς προτείνετε;


Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκύπτει η υπερβολική προσήλωση στην αύξηση των φόρων. Δεν υπάρχουν ουσιώδης πρωτοβουλίες για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις και στήριξη της αγοράς.
Ακόμα και για το ΕΣΠΑ, που αποτελεί ένα σημαντικότατο αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί στην ανακοίνωση καλών προθέσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί
να φτιάξει το «δικό της ΕΣΠΑ» και «να βάλει την σφραγίδα της» με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει τα πάντα. Το ΕΣΠΑ, που ήταν
5ο στις απορροφήσεις στο σύνολο των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. μέχρι τον Σεπτέμβρη, από τις εκλογές και μετά είναι παγωμένο και φαίνεται ότι θα είναι παγωμένο για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.
Υπήρχαν έτοιμα επιχειρησιακά προγράμματα
– όπως το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πρωτοβουλία JEREMIE – που απαιτούσαν απλά μία τυπική έγκριση την οποία το ΠΑΣΟΚ, για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, δεν έχει δώσει. Η καθυστέρηση ζημιώνει την αγορά.
Η Ν.Δ ανακοίνωσε προχθές 23 πολύ συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α. που οφείλει να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση. Είναι σημαντικό ότι τα μέτρα αυτά είναι χαμηλού ή και μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

6.
Η κρίση λύνει τα χέρια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση του ανοίγματος των αγορών και της μείωσης του κράτους; Για ποιες αγορές μιλάμε και ποιες κινήσεις;


Στις προτάσεις που καταθέσαμε συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για την απελευθέρωση των αγορών των μεταφορών και της ενέργειας, την άρση του cabotage και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι σημαντικά για την οικονομία.
Πρέπει να προχωρήσουμε σ΄αυτή την κατεύθυνση όχι για λόγους ιδεολογικούς αλλά για λόγους αναπτυξιακούς. Υπολογίζεται
ότι μόνο το άνοιγμα των αγορών μεταφορών και ενέργειας θα δώσει ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1%.

Χρειάζεται, επίσης, η συνέχιση της προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις που αν και τυπικά εντάσσονται στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν έχουν μόνο ταμειακό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ προβλέπει είσπραξη 2,5 δις από αποκρατικοποιήσεις το 2010, χωρίς να ξεκαθαρίζει από πού.



7.
Στον τομέα της ενέργειας το βάρος πέφτει στην πράσινη ανάπτυξη. Θεωρείτε ότι είναι μονομερής πολιτική; Υπάρχει κίνδυνος να εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές;


Δεν είναι αρνητικό ότι δίνεται έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη. Και εμείς προσπαθήσαμε με το νόμο για τα φωτοβολταϊκά και τη γεωθερμία με τις προβλέψεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Όμως σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό μας το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν το 20% του συνολικού δυναμικού.
Με το 80% της συμβατικής ενέργειας τι γίνεται άραγε; Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ καθώς τόσο πολύ την είχε ενοχλήσει ως αντιπολίτευση η στρατηγική της Ν.Δ.; Φοβάμαι τίποτα συγκεκριμένο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής.
Ποια είναι επίσης η στρατηγική της για την διεθνή ενεργειακή πολιτική; Μετά την προεκλογική ενόχληση για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη δεν έχουμε δει ούτε να αλλάζει τίποτα στην δική μας στρατηγική, ούτε και να προστίθεται κάτι καινούργιο.


Μετάβαση στο περιεχόμενο