Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον Αγγελιφόρο της Κυριακής

Κύριε Χατζηδάκη, τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση ύστερα από τρεισήμισι μήνες διακυβέρνησης;

Είναι ακόμη καινούργια και πρέπει να της δώσουμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα «τριανταφυλλί» προεκλογικό πρόγραμμα. Τώρα, ως κυβέρνηση, έχει παγιδευτεί από τις προεκλογικές εξαγγελίες του, με αποτέλεσμα να επιδεικνύει μια μεγάλη αδυναμία στο να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.
Ειδικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση φαίνεται εντελώς ανέτοιμη και χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το οικονομικό επιτελείο είναι διχασμένο ανάμεσα στις απόψεις του κ. Παπακωνσταντίνου και της κ. Κατσέλη. Εξαγγέλλονται μέτρα τα οποία ανακαλούνται την ίδια ή την επόμενη μέρα. Και τελικά η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αγορών.
Ειδικά το πρόγραμμα των εκατό ημερών αποδείχτηκε μία προεκλογική υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας είχαν υποσχεθεί ότι θα ψηφίσουν πέντε νομοσχέδια και μετά βίας ψήφισαν μόνο το ένα.

Αλήθεια, γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο η ελληνική οικονομία; Γιατί ξέφυγε τόσο πολύ το έλλειμμα επί ΝΔ;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα μέσα του 2008 βιώνουμε μία παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα, ακόμη και σε οικονομίες πολύ ισχυρότερες από την ελληνική. Τα χρέη και τα ελλείμματα εκτοξεύτηκαν και στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει παγίως, από τη δεκαετία του ’80, ένα μεγάλο πρόβλημα με το δημόσιο χρέος. Ηταν, λοιπόν, αναπόφευκτο τα προβλήματα αυτά να οξυνθούν περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες.
Ομως, θα ήμουν ο τελευταίος που θα ισχυριζόταν ότι δεν έγιναν λάθη και παραλείψεις κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ. Αλλωστε, και προεκλογικά κάναμε την αυτοκριτική μας. Πρώτοι εμείς παραδεχτήκαμε ότι, παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν σε ορισμένους τομείς -αναφέρομαι στην απασχόληση, την πραγματική σύγκλιση, τις αποκρατικοποιήσεις στην Ολυμπιακή, την Εμπορική, τον ΟΤΕ, τον ΟΛΠ- , έπρεπε να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα σε άλλα ζητήματα. Αυτό το δίδαγμα για μας πρέπει να γίνει δίδαγμα και για τη σημερινή κυβέρνηση.

Η ΝΔ σε ποιο βαθμό θα βάλει πλάτη για να αντιμετωπιστεί η σημερινή δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία;

Πιστεύω ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, οφείλουμε να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης σε μερικά βασικά θέματα και ειδικά στην οικονομία, αρκεί να υπάρξουν υπεύθυνες και συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και αντίστοιχα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η συναίνεση θεωρώ ότι είναι εθνική επιταγή, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν είναι λευκή επιταγή. Θα είμαστε μαζί με την κυβέρνηση στα μέτρα εκείνα που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα μας βρει απέναντι στην προχειρότητα και το λαϊκισμό.


Διδαχτήκαμε…

Στις δημοσκοπήσεις, πάντως, οι πολίτες εξακολουθούν να ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τη ΝΔ.

Η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη και θεωρώ απολύτως λογικό οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν την κεκτημένη ταχύτητα που υπάρχει στο εκλογικό σώμα με βάση το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Η νέα κυβέρνηση έχει θητεύσει μόλις τρεις μήνες και επομένως, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της, έχει ακόμα την ανοχή των πολιτών.

Πόσο καιρό θα είναι ακόμη οργισμένος ο κόσμος με τη ΝΔ;

Μέχρι να πειστεί ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη μας και γίναμε καλύτεροι. Η τεράστια συμμετοχή των νεοδημοκρατών στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου μας δείχνει ότι ο κόσμος επιθυμεί την ανασύνταξη του κόμματος σε νέες βάσεις, είναι όμως περισσότερο αυστηρός και περισσότερο απαιτητικός.

Τι θα κρατούσατε για το μέλλον από τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή; Και τι θα φροντίζατε να μην ξανασυμβεί;

Θα κρατούσα τις μεταρρυθμίσεις όπως αυτή στην ανώτατη εκπαίδευση και τις αποκρατικοποιήσεις στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ και την Εμπορική, καθώς και την τοποθέτησή μας στο Βουκουρέστι για το θέμα των Σκοπίων. Δε θα κρατούσα τις καθυστερήσεις και την ατολμία που επιδείξαμε σε ορισμένες περιπτώσεις και βέβαια κάποιες συμπεριφορές που πλήγωσαν και μας έκαναν να χάσουμε το ηθικό πλεονέκτημα.

Τι προκύπτει από το μίνι απολογισμό της μέχρι στιγμής προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά;

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ουσιαστικά μόλις ένα μήνα πρόεδρος της ΝΔ. Τώρα ξεκίνησαν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής. Εχει θέσει ως προτεραιότητες την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. Εχουμε φέτος δύο σταθμούς: το συνέδριό μας, απ’ όπου θα πρέπει να βγούμε με μία σύγχρονη και ξεκάθαρη εικόνα, και τις δημοτικές εκλογές, όπου πρέπει να εμφανιστούμε με μοντέρνες θέσεις και αξιόπιστους υποψηφίους.
Η προσπάθεια ξεκινά και πρέπει να προχωρήσουμε με ένα κλίμα δημιουργικής ενότητας.

Θεωρείτε ότι, ύστερα από έναν ιδιαίτερα πολωτικό προεκλογικό αγώνα, οι πληγές εντός της ΝΔ θα κλείσουν γρήγορα;

Η ιστορία της παράταξης μάς διδάσκει ότι, όποτε φάγαμε τις σάρκες μας, το πληρώσαμε. Χρειάζεται αξιοπρέπεια και περίσσευμα καρδιάς απ’ όλους. Ειδικά σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, ο τόπος έχει ανάγκη τη ΝΔ σήμερα ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και αύριο ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου. Είναι για εμάς μονόδρομος η πορεία προς τα μπρος. Με σύγχρονες θέσεις, με σύγχρονο κομματικό μηχανισμό, με σοβαρότητα, μετριοπάθεια και ενότητα.

Για τα μπλόκα

Οσον αφορά τα αγροτικά μπλόκα, έχουν δίκιο οι αγρότες ή μήπως πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους οι διαμαρτυρίες, που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο;

Γνωρίζετε ότι η θέση της ΝΔ είναι κατά του κλεισίματος των δρόμων από τα αγροτικά μπλόκα. Είναι μία θέση που στηρίζεται στην αρχή ότι, όταν μία κοινωνική ομάδα διαμαρτύρεται, δεν πρέπει με τις μορφές των κινητοποιήσεων που επιλέγει να στρέφεται εναντίον άλλων ομάδων και του κοινωνικού συνόλου. Ειδικά σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ζημιά είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία.
Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν σημαντικά και χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα. Γι’ αυτά πρέπει να γίνει διάλογος και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Οχι εμβαλωματικού ή επιδοματικού χαρακτήρα. Αποφάσεις εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα των συνεταιρισμών. Ομως, και εδώ η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Αυτό το «χρήματα υπάρχουν» φαίνεται ότι θα το πληρώσει πανάκριβα.


Μετάβαση στο περιεχόμενο