Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη, Βουλευτή Β’ Αθηνών, στον «Τύπο της Κυριακής»

Ο τέως υπουργός Ανάπτυξης και νυν βουλευτής στη Β΄Αθηνών της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης δεν κρύβεται, ούτε μασάει το λόγια του. Ο,τι έχει να πει το λέει με διαύγεια, ξεκάθαρα, απλά, για να το καταλάβει ο μέσος πολίτης. Στον «Τύπο της Κυριακής» δηλώνει γιατί θα υποστηρίξει τη Ντόρα Μπακογιάννη και γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι… καταδικασμένη να πετύχει. Επίσης εξηγεί γλαφυρά γιατί οι φιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. Επίσης βροντερά τονίζει ότι αν ενδώσουμε στον λαικισμό θα χάσουμε την ψυχή μας.


Η πρώτη ερώτηση αφορά φυσικά την επιλογή του στην εσωκομματική διαδικασία του κόμματός του.


«Τιμώ όλους τους υποψηφίους. Γνωρίζομαι πολλά χρόνια με το Π.Ψωμιάδη, ενώ με τον Α. Σαμαρά το γραφείο μας ήταν δίπλα, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Δεν έχω να μιλήσω αρνητικά για κανένα. Μιλάω πιο θετικά για τη Ντόρα Μπακογιάννη. Για τη διαδρομή της. Για το ότι ήταν παρούσα σε όλες τις δύσκολες μάχες. Στον Κ. Καραμανλή και στη Ντόρα οφείλουμε την επιτυχία στο Βουκουρέστι και στο θέμα των Σκοπίων. Είναι επίσης γνωστό πως ξένα μέσα ενημερωσης έχουν αναφερθεί στο όνομά της ως πιθανής υποψήφιας για το αξίωμα της υπουργού των Εξωτερικών της Ε.Ε. Αρα πρόκειται για πολιτικό μεγάλης εμβέλειας. Επίσης είμαι μαζί της γιατί θεωρώ ότι έχει σύγχρονο πολιτικό προφίλ, που μπορεί να διευκολύνει την επαναπροσέλκυση ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές και άλλων ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το κόμμα μας προς άλλες κατευθύνσεις.


Με την πόλωση που διαπιστώνουμε, τι πιθανότητες δίνετε στην ενότητα;


Είναι λογικό σε μία τέτοιου είδους εκλογική διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετέχουν
τελικά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να υπάρχει μια ένταση. Επίσης είναι λογικό οι υποψήφιοι να προβάλλουν τις θέσεις τους με τη δύναμη που πιστεύει ο καθένας ώστε να προωθηθούν, να τονιστούν οι διαδρομές τους και η ελπίδα που μπορεί να προσφέρει ο καθένας για την παράταξη. Πιστεύω ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης της ΝΔ θα λειτουργήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, με ενότητα, μετριοπάθεια κι αξιοπρέπεια.


Τι θα μπορούσε να πράξει η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τα ζοφερά χρόνια που έρχονται;


Η ΝΔ πρέπει να ανανεωθεί σε πολιτικό λόγο, σε θέσεις και σε πρόσωπα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά είναι καταδικασμένη να πετύχει. Το ξεκίνημα της κυβέρνησης δείχνει την ανάγκη η ΝΔ να πετύχει τους στοχους αυτούς το ταχύτερο δυνατό χρόνο. Είναι αναγκη σε αυτή την προσπάθεια να υποστηρίξουμε με σθένος τις απόψεις μας, τις φιλελεύθερες δηλαδή ιδέες και λύσεις για την οικονομία, την εκπαίδευση, για την ασφάλεια του πολίτη. Πάνω από όλα
πρέπει να επενδύσουμε στη σοβαρότητα. Αν ενδώσουμε στον λαϊκισμό θα χάσουμε την ψυχή μας.


Στο παράδοξο ότι στην Ευρώπη θριαμβεύει η κεντροδεξιά και στην Ελλάδα έπαθε τέτοιο «στραπάτσο», πώς απαντάτε;


Νομίζω ότι πέρα από αυτό που λέμε «συμπεριφορές που πλήγωσαν τους ψηφοφόρους μας», που ήταν βασικό αίτιο της ήττας, άλλο βασικό αίτιο ήταν και ότι δεν προσωρήσαμε όσο γρήγορα και τολμηρά θα έπρεπε ώστε να έχουν οι πολιτικές μας τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Οπου τολμήσαμε, όπως πχ στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στην αρχή μπορεί να υπήρχε πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, η δική μου δημοτικότητα να υποχώρησε, όταν όμως τελείωσε με επιτυχία το θέμα, το εισπράξαμε.


Η Ευρωπαική Ενωση είναι τελικά ο μπαμπούλας ή ο φιλεύσπλαχνος θείος;


Η Ε.Ε. είναι το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας για την πατρίδα μας. Ολες οι ευρωπαικές χώρες που είναι απέξω θέλουν να μπουν μέσα γιατί, ακόμη περισσότερο για τις αδύνατες χώρες, στην εποχη της παγκοσμιοποίησης και του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, είναι ένα λιμάνι καταφυγής.


Χρόνια τώρα όμως μάθαμε να ζούμε με δανεικά. Αυτό πληρώνουμε σήμερα;


Οσο δεν ξεπερνάμε την αντίληψη, ότι μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο στην πατρίδα μας, τόσο θα είμαστε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο αδιεξόδων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε να περάσουμε από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης πρέπει πραγματικά και όχι στην θεωρία να ακολουθήσουμε την πολιτική που ακολουθήθηκε στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία.


Η αναντιστοιχία των όσων έλεγαν και όσων πρέπει να πράξουν το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του τι περιθώρια ελιγμών αφήνει;


Το ΠΑΣΟΚ είναι παγιδευμένο αφενός στην υπερβολή της επικοινωνιακής του πολιτικής που δεν είναι τελικά μακροπρόθεσμη επένδυση, και αφετέρου στις προεκλογικές του υποσχέσεις, οι οποίες του δημιουργούν δυσκολίες για την επόμενη μέρα. Το είδαμε χαρακτηριστικά στο λιμάνι του Πειραιά. Το βλέπουμε με τα προβλήματα της οικονομίας.


Εχετε ελπίδες ότι θα ορθοποδήσει η Ελλάδα;


Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στηριγμένη μόνο στις αρχές της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Στηριγμένη μόνο στις σύγχρονες φιλελεύθερες λύσεις που έχουν κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη που είναι προυπόθεση για την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.


Μετάβαση στο περιεχόμενο