Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα, ο «FLASH 96» είναι στα ραδιόφωνά σας, στο μικρόφωνο ο Γιώργος Σταματόπουλος και ήδη με την προαναγγελία της έλευσης του κ. Χατζηδάκη στο στούντιο του «FLASH 96» οι ερωτήσεις είναι πολλές από σας και φανταζόμαστε ότι θα γίνουν περισσότερες κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Κύριε Χατζηδάκη καλώς ορίσατε στο στούντιο του «FLASH», ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης είναι μεταξύ μας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλημέρα, καλώς σας βρήκα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και από ότι καταλαβαίνουμε είστε σε ένα Υπουργείο το οποίο κάθε μέρα έχει μία επικαιρότητα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, είναι ένα Υπουργείο το οποίο έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα κι επομένως είναι συχνά στην επικαιρότητα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αν πάρουμε την Ολυμπιακή είναι στην επικαιρότητα, τον ΟΤΕ είναι στην επικαιρότητα και εχθές με τον ΟΣΕ επίσης είναι στην επικαιρότητα.
Και να ξεκινήσουμε από αυτό που είναι και το πιο φρέσκο κ. Υπουργέ, το γενικό συμπέρασμα για το χθεσινό ατύχημα το οποίο βγάλατε ποιο είναι; Γιατί προκαλεί αίσθηση ότι ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς για την Ευρώπη, που έχετε θητεύσει κιόλας, αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στην Ελλάδα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχω μιλήσει και σε ανύποπτο χρόνο κι έχω πει ότι ο ΟΣΕ είναι η πιο προβληματική δημόσια επιχείρηση στην Ελλάδα. Κάθε μέρα που περνάει οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν 2 εκατομμύρια ευρώ, κάθε μέρα, για τον ΟΣΕ, γιατί τόσο μπαίνει μέσα ο ΟΣΕ. Οι δαπάνες μισθοδοσίας στον οργανισμό αυτό είναι τετραπλάσιες από τα συνολικά έσοδα του οργανισμού.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, μόνο οι δαπάνες μισθοδοσίας χωρίς τα άλλα λειτουργικά κόστη;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επομένως έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να χειριστούμε.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει αυτό που έχουμε διαβάσει ότι αν μέχρι το 2012 δε γίνει κάτι με τον ΟΣΕ τα χρέη του θα φθάνουν το 5% του ΑΕΠ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ισχύει. Κι επίσης λόγω του ότι έχουμε σταδιακή απελευθέρωση των μεταφορών, ξεκινώντας φέτος σε όλη την Ευρώπη από τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές και φτάνοντας σε πλήρη απελευθέρωση το 2011 σε όλα τα είδη μεταφορών, η ΤΡΕΝΟΣΕ που είναι η επιχείρηση του ομίλου που ασχολείται με το μεταφορικό έργο κινδυνεύει να γίνει νέα Ολυμπιακή διότι θα υφίσταται λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς τους ίδιους ελέγχους που υφίσταται η Ολυμπιακή σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επομένως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προσπαθούμε λοιπόν εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εξυγίανσης να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα του οργανισμού. Το πρόγραμμα αυτό το προετοιμάζουμε εδώ και καιρό και νομίζω ότι δε θα καθυστερήσουμε στην ανακοίνωση πιο συγκεκριμένων μέτρων.
Μπορώ να σας πω πάντως ότι ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα μέτρα μια προσπάθεια που θα κάνουμε θα είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, γιατί παίρνουμε πολλά λεφτά για να τελειώσει το βασικό δίκτυο κι ελπίζουμε ότι μέχρι το 2013 τα τρένα θα πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και είκοσι λεπτά που είναι μια μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα και μέχρι το 2014 ότι τα τρένα από την Αθήνα θα πηγαίνουν στην Πάτρα σε λιγότερο από δύο ώρες.
Παράλληλα βεβαίως μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το στόχο προχωράει η ηλεκτροκίνηση του δικτύου, του χρόνου το καλοκαίρι προς το τέλος του καλοκαιριού θα ηλεκτροκινείται πλήρως όλο το δίκτυο του προαστιακού που ηλεκτροκινείται μόνο εν μέρει τώρα και μέσα στον Αύγουστο θα τελειώσει το κομμάτι από Θεσσαλονίκη σε Λάρισα όπου θα έχουμε ηλεκτροκίνηση και διπλή γραμμή και θα μπει προαστιακός από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα από το καλοκαίρι φέτος που θα φτάνει σε μία ώρα και οκτώ λεπτά.
Δεν τελειώνει εκεί η προσπάθεια, θέλουμε στο επενδυτικό πρόγραμμα να δούμε πως μπορούν κάποια έργα να προχωρήσουν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους, διότι είδατε τα οικονομικά του οργανισμού είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία του οργανισμού που έχει αξιοποιηθεί μόνο σε ένα πολύ μικρό τμήμα.
Και θέλουμε γενικότερα να προχωρήσουμε σε μία πολιτική νοικοκυρέματος και εξυγίανσης του οργανισμού ενδεχομένως χρησιμοποιώντας και την εμπειρία άλλων διεθνών οργανισμών καθαρά σε τεχνικό επίπεδο. Και λέω “καθαρά σε τεχνικό επίπεδο” διότι πολλές φορές ακούγεται ότι θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τον οργανισμό.
Πρώτον δε θέλουμε, δεύτερον και να θέλαμε από τα νούμερα τα οποία σας είπα αντιλαμβάνεστε ότι μόνο ένας τρελός για δέσιμο θα ενδιαφερόταν να πάρει ένα τέτοιο οργανισμό.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ευρωπαϊκή λογική στο συγκεκριμένο ζήτημα τι λέει; Δηλαδή στους σιδηροδρόμους της Ευρώπης τι συμβαίνει;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δυστυχώς επειδή είχαμε παραμελήσει τον οργανισμό αυτό για πάρα πολλά χρόνια, θα σας έλεγα επί ένα αιώνα, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά το χαμένο έδαφος είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι τεράστιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο όρος “εξυγίανση” που χρησιμοποιήσατε κ. Χατζηδάκη παραπέμπει σε μείωση του κόστους, μείωση του προσωπικού, δηλαδή δεν υπάρχουν άλλες μαγικές συνταγές, έτσι δεν είναι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ότι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε σε συνεννόηση με τους εργαζομένους και χωρίς να τους βλάψουμε και το ξεκαθαρίζω αυτό. Και νομίζω ότι και με αφορμή το χτεσινό ατύχημα όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι η ώρα του να κατηγορούμε αβασάνιστα ο ένας τον άλλον, διότι είναι προφανές ότι έχουμε ένα συνολικό πρόβλημα σε αυτόν τον οργανισμό που είναι πρόβλημα όλων μας και της Κυβέρνησης και της Διοίκησης και των εργαζομένων.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το συσχετίσετε το ατύχημα με την κατάσταση που βρίσκεται ο ΟΣΕ;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα ατυχήματα προκαλούνται από πολύ συγκεκριμένες αιτίες και θα πρέπει να είμαστε ακριβώς συγκεκριμένοι σε αυτά τα οποία λέμε.
Εμείς, δηλαδή ο ΟΣΕ, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία διεξάγει αυτή την ώρα έρευνα και τα αποτελέσματα της έρευνας θα βγουν μέσα σε είκοσι μέρες. Είναι προφανές όμως ότι από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει μια σειρά ανθρώπινων λαθών, τα οποία αν θέλετε αντανακλούν και το ευρύτερο πρόβλημα του οργανισμού.
Βεβαίως για να μην υπερβάλλουμε, πρέπει να πούμε ότι ο ΟΣΕ δεν είναι αν θέλετε ο καλύτερος οργανισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς ασφάλειας, δεν είναι όμως και ο χειρότερος, όσο κι αν ακούγεται αυτό παράξενο, σε σύνδεση και με το ατύχημα το χτεσινό.
Ωστόσο με αφορμή το ατύχημα κ. Σταματόπουλε ειπώθηκαν πράγματα τα οποία είναι υπερβολικά και αβάσιμα. Δηλαδή με κατηγόρησε ένα συγκεκριμένο κόμμα, ο Συνασπισμός, ότι “επιδιώκω ιδιωτικοποίηση”, που σας είπα δεν την επιδιώκω “και γι΄ αυτό το λόγο έγινε το ατύχημα”. Μα με συγχωρείτε, και να επεδίωκα ιδιωτικοποίηση, δεν προκαλείται από αυτή την επιδίωξη πουθενά στον κόσμο ατύχημα.
Εδώ βλέπετε ότι χτες κατηγορούσε ο σταθμάρχης τους μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας ότι παρότι τους ειδοποίησε δυο φορές ότι τους λείπουν βαγόνια οι ίδιοι δεν αντέδρασαν, εκείνοι απάντησαν με το δικό τους τρόπο.
Όλα αυτά μας οδηγούν στην κατεύθυνση του ανθρώπινου λάθους και πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να πάρουμε διαζύγιο από την κοινή λογική σε αυτόν τον τόπο. Άλλο πράγμα είναι η κομματική αντιπαράθεση, αν κάποιος υποστηρίζει την άλφα πολιτική κι ένας άλλος τη βήτα κι άλλο το να δούμε το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί κανείς δεν κατάλαβε ότι λείπουν βαγόνια, γιατί; Αυτό πρέπει να ψάξουμε, είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο το θέμα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και είναι σημαντικό…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και να σας πω και κάτι άλλο πάνω σε αυτό και τελειώνω και μετά ρωτήστε με, να ξέρετε ότι επειδή ακριβώς έχουμε να κάνουμε με την ασφάλεια και δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις με την ασφάλεια, θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί σε αυτούς που θα βρεθεί ότι είναι υπεύθυνοι κι έγινε αυτό το ατύχημα, διότι είναι θέμα προστασίας των πολιτών και δε θα κάνουμε εκπτώσεις. Ξέρετε στο τραμ..
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είναι ένα από τα τρωτά του δημοσίου, δηλαδή κανένας δεν τιμωρείται ή τέλος πάντων υπάρχει η αίσθηση στους πολίτες ότι ουδείς τιμωρείται κ. Χατζηδάκη.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, στο τραμ υπήρχαν δύο μηχανοδηγοί οι οποίοι, δεν μπορώ εγώ να αναφερθώ αυτή την ώρα διότι υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, αλλά απολύθηκαν από τον οργανισμό.
Είναι συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία τα ξέρουν και οι εργαζόμενοι στο τραμ, διότι είχαν προβλήματα σε σχέση με το να οδηγούν τραμ, προβλήματα τα οποία θα πλήρωναν οι επιβάτες. Σε σχέση με την υγεία τους ας το πω έτσι, υπό την ευρεία έννοια του όρου, ήταν επικίνδυνοι στο να οδηγήσουν συρμούς και ο νοών νοείτω. Και έγιναν στάσεις εργασίας γι αυτό το πράγμα.
Και μου έκανε και ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή και είπα στο ΚΚΕ από πότε ο κομμουνισμός ταυτίζεται με την προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι κανόνες που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια; Άλλο πράγμα είναι η οδική ασφάλεια και η ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλο η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και θεωρώ ότι και όλοι οι συνδικαλιστές αυτό πρέπει να το καταλάβουν.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να κλείσουμε το χθεσινό συμβάν με τον ΟΣΕ, το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ σοβαρότερο κ. Χατζηδάκη, δηλαδή θα μπορούσαν τα βαγόνια που είχαν αποκοπεί να ήταν 200 μέτρα πριν δηλαδή μέσα στο τούνελ, θα μπορούσε η αμαξοστοιχία η επιβατική να έτρεχε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και να έπεφτε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στα βαγόνια.
Υπήρχε ένας άνθρωπος ο οποίος έβαλε παραπάνω βαγόνια, υπήρχε ένας σταθμάρχης ο οποίος έκανε συγκεκριμένες συστάσεις στους μηχανοδηγούς οι οποίοι δεν τον υπολόγισαν, υπήρχαν δύο μηχανοδηγοί που είπαν ότι “δεν είδα ότι μου έφυγαν τα βαγόνια”, όλα αυτά δείχνουν μία απόλυτη διάλυση στο σύστημα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι εγώ ποτέ δεν το έκρυψα, σε ανύποπτο χρόνο αν δείτε δηλώσεις μου έχω μιλήσει με ειλικρίνεια και είπα ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλες τις πλευρές κι αν θέλετε κι από όλες τις Κυβερνήσεις, ο ΟΣΕ παραμένει εξαιρετικά προβληματικός οργανισμός και μαζί με την Ολυμπιακή κ. Σταματόπουλε είναι οι δυο πιο μεγάλες μου έγνοιες.
Προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν και πρέπει να γίνει αντιληπτό και κυρίως από αυτούς που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα των μέσων μαζικής μεταφοράς, ότι πρέπει όλοι μεθοδικά να δουλέψουμε προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στον ΟΣΕ και στα άλλα μέσα προφανώς μαζικής μεταφοράς, αλλά αναφέρομαι στο πιο προβληματικό μέσο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή όντως η οικονομική τρύπα του ΟΣΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μεγάλη, πως βλέπετε να κλείνει κ. Χατζηδάκη; Είπατε ότι έρχεται μπροστά μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πλέον θα κάνει τον ΟΣΕ δεύτερη Ολυμπιακή ουσιαστικά..
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο ΟΣΕ μπήκε μέσα τον τελευταίο χρόνο γύρω στα 750 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο αν το διαιρέσετε σε μέρες είναι αυτό που σας είπα δύο εκατομμύρια την ημέρα περίπου.
Λοιπόν το ένα τρίτο του ελλείμματος αυτού πάει σε λειτουργικά έξοδα συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, το υπόλοιπο ένα τρίτο πάει για την κάλυψη του επενδυτικού προγράμματος και το υπόλοιπο ένα τρίτο πάει στο παλιό χρέος, δηλαδή δανείζεται ο οργανισμός για να ξεπληρώσει το παλιό χρέος και γι αυτό το λόγο δεν προβλέπεται και στα επόμενα ένα δυο χρόνια άμεση αποκλιμάκωση.
Εμείς θα κάνουμε πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, δε θέλω να τις ανακοινώσω σήμερα γιατί ακριβώς είμαστε στη φάση προετοιμασίας, θα ανακοινωθούν όλες μαζί οι κινήσεις αυτές και αποσκοπούν ακριβώς στο να μπει σιγά-σιγά ο οργανισμός σε μια άλλη ρότα.
Εγώ είμαι φανατικός οπαδός του σιδηροδρόμου πρέπει να σας πω, έχω ταξιδέψει αρκετά με τρένο έξω και είναι κρίμα ότι ένα τόσο σύγχρονο μέσο κι ένα μέσο εξαιρετικά φιλικό απέναντι στο περιβάλλον στην Ελλάδα έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια τόσο πολύ πίσω κι έτσι ας πούμε στο επίπεδο των εμπορευματικών μεταφορών μόνο το 1,5% του συνόλου των εμπορευμάτων διακινείται με τρένα, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι πολλαπλάσιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν σας προετοιμάζουμε ότι οι περισσότερες ερωτήσεις των ακροατών έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό κ. Χατζηδάκη, αυτές που θα κληθείτε να απαντήσετε αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πάντως να σημειώσω, επειδή ειπώθηκε για απαξία..
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της ατιμωρησίας..
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, ατιμωρησία δεν πρόκειται να υπάρξει, αντίθετα θα υπάρξουν ποινές αυστηρότατες στη συγκεκριμένη περίπτωση του ατυχήματος.
Και δεύτερον ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική απαξίωση του σιδηροδρόμου αλλά προσπαθούμε να βάλουμε τα πράγματα όσο γίνεται σε μια σειρά και γι΄ αυτό το λόγο έχουμε κι αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο αναφέρθηκα με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, το οποίο θέλουμε να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όχι απλά απορροφώντας κοινοτικά κονδύλια αλλά αξιοποιώντας τα πραγματικά προς όφελος του οργανισμού και των Ελλήνων πολιτών.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης στο στούντιο του «FLASH 96», μετά από τις διαφημίσεις θα είμαστε πάλι μαζί.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: «FLASH 96» λοιπόν στα ραδιόφωνά σας, στο μικρόφωνο είναι ο Γιώργος Σταματόπουλος και απέναντί μας ο Υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Είπαμε λοιπόν ότι είναι ένα Υπουργείο το οποίο δίνει θέματα κ. Χατζηδάκη και γιατί προφανώς έχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο εποπτευόμενων οργανισμών, έτσι δεν είναι;
Κι ένα από αυτά τα οποία διαβάζουμε σήμερα έχει να κάνει και με την Ολυμπιακή, είπατε είναι τα δύο μεγάλα σας προβλήματα, και σίγουρα η Ολυμπιακή την έχει γλιτώσει μέχρι το Σεπτέμβριο, μετά το Σεπτέμβριο είναι το θέμα τι θα γίνει.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μην το βλέπετε έτσι ότι την έχει γλιτώσει, όχι. Διότι στην Ολυμπιακή υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο είναι και νομικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οικονομικό το οποίο δεν είναι δικό μου, είναι δικό σας, έτσι; Των ακροατών, εσείς πληρώνετε. Όπως και για τον ΟΣΕ.
Προσπαθούμε λοιπόν να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους εργαζομένους που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να θιγούν και το τονίζω και το υπογραμμίζω ακόμα μία φορά, αλλά και για περιοχές της Ελλάδας ευαίσθητες που δε θέλουμε σε καμία περίπτωση επίσης όταν θα βρούμε τη λύση να μείνουν χωρίς συνδέσεις και αναφέρομαι στα νησιά κυρίως.
Λοιπόν είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η λογική μας είναι προτού απευθυνθούμε σε επενδυτές να έχουμε πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε με ασφάλεια νομική να μπορούμε να συζητήσουμε με επενδυτές προκειμένου κάποιος αξιόπιστος επενδυτής να μπει στην εταιρεία και να την αναπτύξει περισσότερο προς όφελος συνολικά των Ελλήνων.
Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα όπως λέω σχηματικά και να απαλλαγούμε από τα χρέη, αυτή είναι η προσπάθειά μας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που διαβάζουμε σήμερα περί Πάνθεον και περί 2,5 χιλιάδων εξόδων, δηλαδή υπαλλήλων της Ολυμπιακής στους οποίους θα δοθεί κίνητρο για να αφήσουν την εταιρεία, σε τι πρόγραμμα εντάσσονται κ. Χατζηδάκη;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι η λύση σε σχέση με τους εργαζομένους συνεπάγεται πρώτον εθελούσιας εξόδου κι όταν λέμε εθελούσιας μιλάμε για κίνητρα τα οποία μόνοι τους κάποιοι εργαζόμενοι θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν έχοντας πλήρη σύνταξη.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αριθμός αυτός ισχύει οι 2 με 2,5 χιλιάδες;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα σας πω, δεύτερον μετατάξεις σε άλλες καλές θέσεις αντίστοιχες με τα προσόντα τους στο δημόσιο τομέα. Και τρίτον απασχόληση στη νέα εταιρεία.
Από κει και πέρα δεν έχουμε τελειώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν μπορώ να αναφερθώ σε συγκεκριμένους αριθμούς. Όταν θα τελειώσουμε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο και προφανώς εννοείται ότι θα βασιστούμε αρκετά και σε αυτά τα οποία θα μας πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους, με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε προφανώς.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Και η νέα ονομασία Πάνθεον που εντάσσεται αυτή κ. Χατζηδάκη;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα, δεν μπορώ να πω τίποτα περαιτέρω προτού παρουσιάσουμε το τελικό σχέδιο..
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί είπατε ότι στόχος είναι να κρατήσετε και το όνομα και το σήμα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι πιθανόν η Πάνθεον να αποτελέσει το νομικό κέλυφος για τη νέα εταιρεία η οποία θα δημιουργηθεί, ο στόχος μας όμως επαναλαμβάνω είναι αυτό που είπα και προηγουμένως, να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα και να απαλλαγούμε από τα χρέη. Τώρα πως θα φτάσουμε εκεί, θα το δείτε όταν θα τελειώσει το σχέδιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Μπορούμε να δώσουμε τουλάχιστον ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι, μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι δυο πιο κρίσιμοι μήνες θα είναι οι δύο τελευταίοι του χρόνου.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Νοέμβριος, Δεκέμβριος, μάλιστα. Ο κ. Χατζηδάκης λοιπόν μαζί σας και τα ερωτήματα όπως σας προϊδεάσαμε κ. Υπουργέ έχουν να κάνουν με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Δηλαδή τα περισσότερα μηνύματα ακροατών έχουν να κάνουν με το ποια είναι η βασική στρατηγική σας για να το συνοψίσουμε και να ομαδοποιήσουμε λίγο τις ερωτήσεις για τη μείωση του χρόνου μετακινήσεων. Πρώτη γενική στρατηγική και επιμέρους ζητήματα τα οποία θα σας πούμε αφού μας πείτε τη στρατηγική.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Σταματόπουλε, το 1996 στην Αθήνα είχαμε 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα, το 2006 στην Αθήνα είχαμε 2 εκατομμύρια 150 χιλιάδες αυτοκίνητα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλασιάστηκαν στα δέκα χρόνια.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε δέκα χρόνια. Επομένως καταλαβαίνετε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα πάμε μαθηματικά σε κυκλοφοριακό έμφραγμα.
Η προσπάθεια την οποίαν εμείς ως Υπουργείο Μεταφορών κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα οποία θεωρούμε και πιο αξιόπιστα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, γιατί θέλουμε να προωθήσουμε και την έννοια των πράσινων μεταφορών και προς αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε μια σειρά από μέτρα.
Να σας πω μερικά για να τα ξέρει και ο κόσμος. Πρώτον μέχρι το 2010 το τραμ θα πάει στον Πειραιά. Το τραμ είναι ένα Μέσο το οποίο πολλοί το συγκρίνουν με το μετρό, κακώς, διότι δεν είναι ανταγωνιστικό είναι συμπληρωματικό του μετρό. Η μέση του ταχύτητα στην Αθήνα μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σχετικά αλλά όχι πολύ μικρότερη, είναι 24 χλμ. την ώρα. Στον Πειραιά τα αυτοκίνητα κινούνται με 18 χλμ. την ώρα και σε ώρες αιχμής με 11 χλμ. την ώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι το τραμ είναι αρκετά ταχύτερο από τα αυτοκίνητα σήμερα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως εξακολουθεί μερικές φορές να μην είναι πολύ ανταγωνιστικό.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ταξιδεύουν 65.000 επιβάτες την ημέρα. Δεν είναι μικρό πράγμα. Με τον ΟΣΕ ταξιδεύουν 30.000 επιβάτες την ημέρα. Βεβαίως δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, άλλο πράγμα το ένα κι άλλο το άλλο, για να μην παρεξηγηθώ αλλά σας το λέω για να έχετε μια τάξη μεγέθους.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το μετρό; Υπερβαίνουν;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το μετρό είναι 600 – 700 χιλιάδες την ημέρα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μετακινήσεις. Το τραμ όμως με την επέκτασή του στον Πειραιά υπολογίζεται ότι σχεδόν θα διπλασιάσει την επιβατική του κίνηση, διότι θα έχει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θα φτάνει μέχρι τον Ηλεκτρικό στον Πειραιά και στη συνέχεια θα πάει και παραπέρα προς το νοσοκομείο Τζάνειο κλπ. και θα πάει και προς τα δυτικά προς το Πέραμα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεύτερον, θα επεκταθεί ο Ηλεκτρικός. Μέχρι το 2013 – ’14 ο στόχος μας είναι να πάει στην εθνική οδό από την Κηφισιά. Ήδη οι μελέτες έχουν βγει στον αέρα και θα δημοπρατηθούν για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.
Τρίτον, το ΥΠΕΧΩΔΕ επεκτείνει το μετρό. Δεν το κάνουμε εμείς αυτό, το κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ επεκτείνεται προς τα δυτικά προάστια, πάει Χαϊδάρι και στη συνέχεια θα κατέβει από εκεί προς Πειραιά. Κατεβαίνει προς νότο, συνεχίζει από Ηλιούπολη προς τα κάτω μέχρι Ελληνικό και προγραμματίζονται κι άλλες γραμμές, όπως η γνωστή γραμμή U, η οποία θα διασχίζει το κέντρο της Αθήνας, εν πάση περιπτώσει ξεκινάει από άλσος Βεϊκου θα πηγαίνει Κυψέλη, θα κατεβαίνει το κέντρο, θα περνάει Παγκράτι, Καισαριανή και θα ανηφορίζει προς τα πάνω Ψυχικό και θα φτάνει μέχρι το Ολυμπιακό στάδιο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά είναι αυτό που λέγαμε για την Κηφισίας, κάτω από την Κηφισίας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι αλλά είναι ευρύτερο, αρκετά ευρύτερο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό έχει χρονικό ορίζοντα; Χρονοδιάγραμμα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αργότερα. Αυτά που θα προχωρήσουν πρώτα σε σχέση με το μετρό, είναι αυτά που σας είπα πιο πριν.
Παράλληλα κάνουμε άλλες κινήσεις εμείς πια ως Υπουργείο σε σχέση με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Δηλαδή αύριο υπογράφουμε τη σύμβαση για 320 καινούργια λεωφορεία τα οποία θα είναι Euro 5 καθαρά diesel της τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία θα ανανεώσουν το στόλο.
Αργότερα θα προχωρήσουμε στην αγορά –δηλαδή ελπίζω μέσα στο χρόνο- άλλων 200 λεωφορείων φυσικού αερίου και με αυτά τα λεωφορεία η Αθήνα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ευρώπη σε χρήση φυσικού αερίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Πιλοτικά επίσης έχουμε παραγγείλει 12 ηλεκτρικά λεωφορεία, δηλαδή τρόλεϊ χωρίς κεραίες που θα δουλεύουν με φόρτιση με μπαταρία. Παραγγέλνουμε πιλοτικά ένα λεωφορείο υβριδικό και ένα λεωφορείο υδρογόνου. Αν θέλετε ο στόχος μου κ. Σταματόπουλε κάποια στιγμή είναι στην Αθήνα να περάσουμε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα οποία δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να απαντήσουμε στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, συνοδεύοντας την απάντησή μας και από άλλα μέτρα, όπως είναι η ενίσχυση των λεωφορειολωρίδων και παραγγέλνουμε και λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, όπως είναι το σύστημα μετατροπής και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες κλπ.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να αποτρέπετε κυρίως τους οδηγούς που παραβιάζουν τους λεωφορειολωρίδες.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε εν εκτάσει γιατί αντιλαμβάνομαι ότι έχετε τίτλους ειδήσεων.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπράβο. Τα ερωτήματα τα οποία έρχονται είναι πολλά κι έχουν να κάνουν ότι δημιουργούνται αντικίνητρα για τους οδηγούς χωρίς όμως να υπάρχει αρκετή συνέπεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυτή την ώρα. Για τα λεωφορεία που είπατε θα λυθεί το θέμα της συνέπειας;
Καταιγιστικός ο ρυθμός των ερωτήσεων που φτάνουν στο στούντιο του «Flash» από τους ακροατές για τον Υπουργό Μεταφορών τον κ. Κωστή Χατζηδάκη που έχουμε απέναντί μας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό συμβαίνει όποτε πάω σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς και μιλάω για τα θέματά μου, διότι ξέρετε ο κόσμος ενδιαφέρεται για την καθημερινότητά του. Με ρωτούν συχνά συνάδελφοί σας και καταλαβαίνω τους λόγους, για τη SIEMENS για άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας για τα οποία μιλάνε όλοι και δεν έχω αντίρρηση να μιλήσω κι εγώ.
Αλλά επειδή είμαι Υπουργός Μεταφορών πάντα επιδιώκω όπου πάω να μιλάω για τα θέματά μου από τα οποία πρέπει και να κρίνομαι κιόλας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μιλήσουμε και γι’ αυτά και για το ζήτημα της COSMOTE που έχει προκύψει κι όλα αυτά. Απλώς εδώ είναι πολλά τα ερωτήματα κυρίως από οδηγούς οι οποίοι προφανώς μας ακούν και ταλαιπωρούνται στους δρόμους κ. Χατζηδάκη αυτή την ώρα, ότι δεν έχουν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν έχουν δίκιο σε σχέση με το μετρό. Το μετρό και ο ηλεκτρικός είναι αξιόπιστα μέσα, είναι στα δρομολόγιά τους εντάξει. Ο ηλεκτρικός έχει κλιματισμό τώρα το καλοκαίρι, επεκτείνεται ο κλιματισμός και στο μετρό και πρέπει να τα πω αυτά.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά κάποιος ακροατής που μένει στα νότια προάστια και δουλεύει στα βόρεια, είναι αδύνατο να βρει συγκοινωνία που να τον βολεύει.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σαφώς δεν το αρνούμαι. Δεν θέλω να παραστήσω ότι τα πράγματα είναι ιδεατά και μακάρι να ήταν. Είναι λιγότερο άσχημα αν θέλετε από την κατάσταση στον ΟΣΕ, αλλά δεν είναι τέλεια χωρίς καμία αμφιβολία.
Χάσαμε και 30 χρόνια κ. Σταματόπουλε, φιλοσοφώντας ως προς την ανάγκη να έχουμε μετρό ή όχι στην Αθήνα. Έτσι έχουμε 58 σταθμούς σταθερής τροχιάς τώρα στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν περίπου 150. Επομένως πρέπει να τρέξουμε, για να προλάβουμε αλλά δυστυχώς επειδή είναι σύνθετα τα έργα του μετρό και των άλλων Μέσων σταθερής τροχιάς δεν μπορείς να το πετύχεις από τη μια μέρα στην άλλη.
Εκείνο που μπορώ να σας πω ως γενική εικόνα πάντως είναι ότι γενικά μιλώντας το μετρό και ο ηλεκτρικός είναι αξιόπιστα Μέσα. Το τραμ για το δικό του ρόλο, διότι είναι ένα Μέσο συμπληρωματικό που κάνει τοπικές συγκοινωνίες κλπ. Με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, περισσότερο με τα λεωφορεία έχουμε πρόβλημα, με την έννοια πρόβλημα πιστότητας.
Παίρνουμε 520 καινούργια λεωφορεία, έχουμε 1.900 που κυκλοφορούν κάθε μέρα, βέβαια κάποια από αυτά που έχουμε θα αποσυρθούν σταδιακά διότι παλαιώνουν κλπ.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αλλά πάντως θα έχουμε ένα σύγχρονο στόλο λεωφορείων με κλιματισμό με όλες τις δυνατότητες. Θέλουμε να προχωρήσουμε με την τηλεματική και ελπίζουμε ότι σε ένα ενάμιση το πολύ χρόνο, θα έχουμε τελειώσει με αυτό το έργο με βάση το οποίο θα μπορούμε από ένα σύστημα computer να ελέγχουμε συνολικά τι γίνεται με τα λεωφορεία στην Αθήνα, πως κινούνται, που βρίσκεται το καθένα, τι θέματα αντιμετωπίζουν, πόσους επιβάτες έχουν μέσα, αν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας κ.ο.κ.
Αλλά ταυτόχρονα με αυτό το σύστημα θα μπορεί να υπάρχει ειδοποίηση μέσα στο λεωφορείο για το ποιες είναι οι επόμενες στάσεις –όπως γίνεται τώρα στο μετρό- και επίσης ενδείξεις στις στάσεις πότε θα έρθει το επόμενο λεωφορείο.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Παράλληλα προωθούμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο θα είναι μια κάρτα πιστωτική επαναφορτιζόμενη, κάνοντας πιο εύκολη του επιβάτη και των Μέσων σταθερής τροχιάς. Σας είπα ότι προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις λεωφορειολωρίδες και έχουμε κάνει παραγγελία για λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής για να τις σέβεται κάποιος.
Πρέπει να ξέρετε ότι για να έρχονται τα λεωφορεία στην ώρα τους πρέπει πραγματικά να έχουν δρόμους να περνάνε. Αν είναι μπλοκαρισμένοι οι λεωφορειόδρομοι από Ι.Χ. πως θα έρθει το λεωφορείο; Δεν μπορεί να καβαλήσει τα Ι.Χ. και να περάσει μπροστά. Πρέπει να μιλάμε δηλαδή απλά, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι.
Γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε κι αυτή την καμπάνια τώρα τελευταία το «BUS κι ενοχλώ;» για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, αλλά εν πάση περιπτώσει εκτός από την καμπάνια πρέπει να δούμε και την αστυνόμευση και πρέπει να δούμε και πρακτικούς τρόπους όπως είναι οι λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής στο βαθμό που μπορεί να εφαρμοστούν, έτσι ώστε να μπορούν να περνάνε τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν διπλασιάζονταν τα λεωφορεία θα λυνόταν το πρόβλημα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν έχουμε ανάγκη από παραπάνω λεωφορεία. Έχουμε ανάγκη από λεωφορεία που να φτάνουν στην ώρα τους. Σας το λέω με κατηγορηματικότητα γιατί κατά σύμπτωση το κουβέντιαζα ακόμη και χτες, οι συγκοινωνιολόγοι συμφωνούν ότι ο αριθμός των λεωφορείων είναι επαρκής στην Αθήνα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι συμβαίνει τότε.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ήμουν την Κυριακή στην παραλιακή κάτω το μεσημέρι και είδα δυο λεωφορεία Ε22 το οποίο ήταν το ένα πίσω από το άλλο. Είχαν μπλοκαριστεί στην κίνηση και ήταν και τα δυο μαζί. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Βεβαίως οι άλλοι θα περίμεναν στη στάση αρκετή ώρα και έφτασαν και τα δυο μαζί. Ήταν μπλοκαρισμένη όλη η παραλιακή. Τι συμβαίνει; Το ξέρουμε τι συμβαίνει. Έχουμε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο σας είπα προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε εμείς από τη δική μας την πλευρά.
Από εκεί και μετά όμως λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων, πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς λειτουργεί η πόλη, πως λειτουργούν οι μεγάλες πόλεις συνολικά σε σχέση με το κυκλοφοριακό και πως χρησιμοποιούμε το Ι.Χ., το οποίο επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα πάρα πολύ, ιδιαίτερα δε την επιβαρύνουν τα παλιά Ι.Χ., δυσανάλογα με τον αριθμό τους.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια και μιλάμε για τα Ι.Χ. να το κλείσουμε λίγο το θέμα. Ρωτάει κάποιος ακροατής γιατί δεν δίνετε πραγματικά κίνητρα για υβριδικά αυτοκίνητα, δηλαδή με την κατάργηση των τελών ταξινόμησης και όχι μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν κίνητρα και σήμερα για τα υβριδικά.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια αν το ακούσει αυτό ο κ. Κακλαμάνης για την ταξινόμηση θα εκνευριστεί γιατί θα πάει στο Δήμο Αθηναίων.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν και για τα ταξί τα υβριδικά και ελπίζω σιγά – σιγά και οι ταξιτζήδες να το αγκαλιάσουν και να πάνε παραπέρα. Βεβαίως δεν είναι θέμα δικό μας. Είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομίας και πόσο αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Όπως θέμα τριών Υπουργείων, του Οικονομίας, του ΠΕΧΩΔΕ και δικό μας είναι το θέμα της λεγόμενης απόσυρσης των αυτοκινήτων το οποίο το σκεφτόμαστε αλλά θέλει περισσότερη μελέτη και ό,τι είναι να γίνει, δεν πρέπει να γίνει απότομα. Πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε στάδια έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην οικονομία και στην ίδια την αγορά του αυτοκινήτου.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οδηγός ταξί: γιατί τα βάζετε μαζί μας;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καθόλου. Ίσα – ίσα που την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τα ταξί. Εμείς αισθανόμαστε ότι όπως και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσφέρουν έργο στην Αθήνα, έργο προσφέρουν και τα ταξί και προσπαθούμε και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να γίνουν καλύτερα και τα ταξί να γίνουν καλύτερα.
Γι’ αυτό τον λόγο πρώτον συμφωνήσαμε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία να κάνουμε μια μελέτη που θα την αναθέσουμε σε πανεπιστημιακό Ίδρυμα, έτσι ώστε παίρνοντας εμπειρίες από άλλες χώρες της Ευρώπης, να εφαρμόσουμε συνολικά ένα καινούργιο μοντέλο για τα ταξί.
Δεύτερον, συμφωνήσαμε για τη διαχείριση των παραπόνων να υπάρξει ένας τετραψήφιος αριθμός ένα τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο θα απευθύνονται όλοι οι πολίτες και το οποίο θα κάνει διαχείριση των παραπόνων.
Τρίτον, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα τηλεματικής για τα ταξί, το οποίο δεν θα είναι μόνο GPS για τον προσανατολισμό των ταξί, θα έχει και διάφορες άλλες παραμέτρους που θα σχετίζονται με την ασφάλεια του ταξιτζή και του επιβάτη.
Αν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή θα πατάει ένα κουμπί και θα μπορεί να ενημερώνει για το ότι έχει πρόβλημα και θα υπάρχει παρέμβαση. Θα μπορούμε να κλείνουμε ταξί μέσω SMS, θα μπορούμε να πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης κλπ.
Είπαμε επίσης να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις πιάτσες των ταξί έξω από νοσοκομεία όπως είναι ο Ερυθρός, που τώρα δεν υπάρχει, ή το «Λαϊκό», έξω από σταθμούς του μετρό. Να δούμε πως λειτουργεί το θέμα με τις εσοχές έτσι ώστε οι εσοχές να υπάρχουν σε σημεία που πραγματικά βοηθούν τους ταξιτζήδες.
Δεν αντιπαρατίθεμαι με κανέναν, αλλά απλώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν επεκταθούν οι λεωφορειόδρομοι θα είναι δύσκολο να βρείτε εσοχές.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Φυσικά. Πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά και δεν τα βλέπουμε αποκομμένα το ένα με το άλλο. Πρέπει να δούμε που μπορούμε να βάλουμε εσοχές και που μπορούμε να βάλουμε πιάτσες για να διευκολύνουμε τους ταξιτζήδες και την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε πως θα διευκολύνουμε και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μιλάμε για ένα συνολικό συγκοινωνιακό σχεδιασμό.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προαστιακός. Από Πειραιά προς Χαλκίδα, πότε θα λειτουργήσει, ένα ερώτημα. Και πότε θα λειτουργήσει και προς τα ανατολικά προάστια.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γίνονται τα έργα προς τη Χαλκίδα και υπολογίζω ότι μέχρι το 2010 να έχουν τελειώσει. Γι’ αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί και μια αναστάτωση στην περιοχή εκείνη και παράλληλα ο στόχος μας είναι να πάει ο προαστιακός προς το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.
Γιατί το λιμάνι του Λαυρίου έχει προοπτικές ανάπτυξης και θέλουμε να το συνδέσουμε με ένα Μέσο σταθερής τροχιάς όπως είναι ο προαστιακός. Πιστεύω πραγματικά ότι όταν θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση του προαστιακού, θα είναι ένα πολύ σύγχρονο Μέσο ο προαστιακός, που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από το μετρό.
Το λέω αυτό για να δείξω πραγματικά τη βούλησή μας να επενδύσουμε στο σιδηρόδρομο, μόνο που πρέπει να το κάνουμε……
ορθολογικά αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκετοί, και γι αυτό