Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του υπεύθυνου τομέα πολιτικής ευθύνης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, στην εφημερίδα Σφήνα

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κωστή Παρρά

Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εισοδηματική πολιτική, το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό;


Με τα μέτρα που ανακοίνωσε, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μία μεγάλη στροφή προς τις θέσεις που είχε διατυπώσει η Ν.Δ πριν από τις εκλογές, έχοντας τότε κατηγορηθεί ως ανάλγητη και νεοφιλελεύθερη ως συνήθως. Επομένως, καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιεί στροφή προς τις θέσεις της Ν.Δ, εμείς προφανώς δεν έχουμε κανένα λόγο να μετακινηθούμε απ΄αυτές.
Τώρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ με καθυστέρηση, με παλινδρομήσεις, με παλινωδίες
προσγειώνεται ανώμαλα στην σφαίρα της κοινής λογικής. Η καθυστέρηση στην προσγείωση βεβαίως έχει κόστος για τους φορολογούμενους. Τον Οκτώβρη τα spreads ήταν 139 μονάδες βάσης. Τώρα πήγαν 400. Μόνο η τελευταία δόση του δανεισμού συνεπάγεται γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, επιβάρυνση των φορολογούμενων κατά αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
Εμείς αυτά που λέγαμε προεκλογικά λέμε και τώρα και θεωρούμε πως πάνω απ΄όλα πρέπει να μπει το συμφέρον της Ελλάδας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε την κριτική μας προς την κυβέρνηση όχι μόνο για τις καθυστερήσεις, αλλά και τις ανισορροπίες σε κάποιους τομείς, για την σύγχυση που υπάρχει σε κάποιους άλλους τομείς κλπ.


Που, δηλαδή διαφωνείτε;


Κατ’ αρχάς, τα μέτρα δεν είναι σε πολλούς τομείς εξειδικευμένα. Ανακοινώνονται υπό την πίεση της πραγματικότητας και της Ε.Ε. Ωστόσο, από τη μία δεν είναι θαρραλέα όσο θα έπρεπε στην περικοπή των δαπανών π.χ. ΟΣΕ, φαρμακευτική δαπάνη κλπ ενώ από την άλλη είναι υπερβολικά φοροεισπρακτικά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
Είναι ανάγκη, επίσης, να συνδυαστούν από μέτρα τα οποία θα συντελέσουν να μην βυθιστεί η Ελλάδα στην ύφεση. Γι΄αυτό χρειάζεται γρήγορη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, προώθηση του δικού μας προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που στηρίζει και τον κατασκευαστικό κλάδο, επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων και αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, απελευθέρωση αγορών σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.
Χρειάζεται, επίσης, η συνέχιση της προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν μόνο ταμειακό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ προβλέπει είσπραξη 2,5 δις από αποκρατικοποιήσεις το 2010, χωρίς να ξεκαθαρίζει από πού.


Δικαιούται η Ν.Δ να ασκεί υψηλών τόνων αντιπολίτευση στους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με δεδομένες τις δικές της κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στην οικονομία;


Για μας αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η ένταση της αντιπολίτευσης όσο το περιεχόμενο και η αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύουμε στο δρόμο της ευθύνης, της Ευρώπης και της κοινής λογικής και να ασκούμε αντιπολίτευση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Να στηρίζουμε μέτρα που θεωρούμε αποτελεσματικά και δίκαια, να εξηγούμε γιατί είμαστε εναντίον κάποιων άλλων και να επισημαίνουμε συγκεκριμένα προβλήματα.
Η στάση αυτή δεν σημαίνει ότι δίνουμε «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση ούτε υποδηλώνει αδυναμία. Βοηθάει την Ελλάδα αυτή την κρίσιμη ώρα αλλά και ενισχύει την αξιοπιστία του κόμματός μας.
Επομένως, θεωρώ πως δεν πρέπει να κάνουμε ότι έκανε πέρυσι, αυτό τον καιρό περίπου, το ΠΑΣΟΚ. Όταν εμείς, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσης είχαμε αρχίσει να παίρνουμε κάποια δύσκολα μέτρα και το ΠΑΣΟΚ έλεγε πως χρήματα υπάρχουν και πως ακολουθούμε μία ανάλγητη πολιτική.Αλήθεια πόσο εύκολο είναι για έναν υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή – η οποία κατηγορείται ότι παρέδωσε μια διαλυμένη οικονομία – ν’ αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από την θέση του Τομεάρχη, στη νέα εποχή Σαμαρά;


Πρέπει να σας θυμίσω ότι προεκλογικά κάναμε αυτοκριτική για τα λάθη που κάναμε, ιδίως σε σχέση με την τιθάσευση του χρέους. Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά, δεν τα κάναμε, όμως, και όλα λάθος.
Σήμερα γίνεται μία προσπάθεια να υπάρξει μία συνολική απαξίωση του έργου της Ν.Δ. Αν ακούσεις ορισμένους σχολιαστές ή αν τους διαβάσεις, αυτές τις μέρες, έχεις την εντύπωση πως η Ν.Δ ήταν περίπου προγραμματισμένη να τα κάνει όλα λάθος.
Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Ν.Δ έκανε και ένα σημαντικό έργο. Είχαμε σταθερή αύξηση του ΑΕΠ. Βελτίωση της απασχόλησης. Διαρθρωτικές αλλαγές που τις κράτησε το ΠΑΣΟΚ, όπως αυτές στην Ολυμπιακή, στον ΟΛΠ, στον ΟΤΕ.
Και ποιοι μιλάνε; Οι αντίπαλοί μας που ήταν πάντα απέναντι σε οτιδήποτε κάναμε και είχε πολιτικό κόστος. Δείτε τις αντιδράσεις τους στο ασφαλιστικό. Τώρα έρχονται να πάρουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Οι ίδιοι που τότε κατηγορούσαν εμάς ως ακραίους και ανάλγητους.


Πόσο εύκολο είναι να σταματήσει το «παιχνίδι» των κερδοσκόπων εις βάρος της χώρας μας;


Χωρίς αμφιβολία το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι σοβαρό και ο δρόμος της αντιμετώπισής του πολύ δύσκολος. Όμως η προσοχή των αγορών έπεσε στην Ελλάδα, κυρίως, από δύο πρόσθετους
παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση για να διογκώσει αντίστοιχα τις όποιες ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης τρόμαξε τις αγορές. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η κυβερνητική αδράνεια. Η νέα κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο με το να
περιγράφει το πρόβλημα και να υπόσχεται κάποιες λύσεις, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη και, κυρίως, χωρίς να εφαρμόζει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα. Με τη δυσπιστία που έχει δημιουργηθεί, η καθυστέρηση στην άμεση εφαρμογή των μέτρων επιτείνει το πρόβλημα. Γι’ αυτό τα spreads ανέβηκαν τόσο πολύ και η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο αρνητικών σχολίων για τις προοπτικές της.
Προφανώς δεν αμφισβητώ ότι ο κερδοσκόποι κερδοσκοπούν. Αλλά μετρούν και τις πιθανές ζημιές τους. Το γεγονός ότι κερδοσκοπούν εναντίον της Ελλάδος και όχι – για παράδειγμα – εναντίον της Φινλανδίας λέει πάρα πολλά.


Οι εξεταστικές επιτροπές άρχισαν τις εργασίες τους. Φοβάστε ότι το «Βατοπέδι» και η «Siemens» μπορεί να απειλήσουν τη Ν.Δ;


Πιστεύω ότι η αποκάλυψη της αλήθειας όχι μόνο δεν θα βλάψει τη Ν.Δ αλλά αντίθετα θα την ωφελήσει όπως και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Αρκεί οι εξεταστικές επιτροπές να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα και να μην πάμε σε «κυνήγι μαγισσών» και στα γνωστά μικροκομματικά παιχνίδια που γίνονται στην
Ελλάδα. Ειλικρινά εύχομαι οι εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις και η δικαιοσύνη να αποκαλύψουν όσους έχουν διαπλακεί ή έχουν βάλει, όπως λέμε, το χέρι τους στο βάζο με το μέλι για να σταματήσει όλη αυτή η συζήτηση. Πρέπει, όμως, όλοι να βοηθήσουμε και να μην συγκαλύψουμε ευθύνες του οιουδήποτε. Να τελειώνουμε με αυτά τα θέματα.


Μετά την 29η Νοεμβρίου Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη μπορούν να συνυπάρξουν στη Ν.Δ και να βαδίσουν μαζί; Γιατί βλέπουμε μια δυσκολία στις σχέσεις των δύο… Το συνέδριο μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρει η παράταξη τον δρόμο της;


Ασφαλώς ένα συνέδριο αρχών και θέσεων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, ο τόπος έχει ανάγκη την ΝΔ σήμερα ως υπεύθυνη αντιπολίτευση και αύριο ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση του τόπου. Είναι για μας μονόδρομος η πορεία προς τα μπρος. Με σύγχρονες θέσεις, με σύγχρονο κομματικό μηχανισμό, με σοβαρότητα, μετριοπάθεια και ενότητα. Η ιστορία της παράταξής μας διδάσκει ότι, όποτε φάγαμε τις σάρκες μας, το πληρώσαμε. Χρειάζεται αξιοπρέπεια και περίσσευμα καρδιάς από όλους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο