Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2009
Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μετά τις προσπάθειες που έκανε η Τσέχικη Προεδρία και η  ΕΕ  φαίνεται ότι από αύριο το πρωί θα αρχίσει το φυσικό αέριο να κυλάει προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αυτή είναι η υπόσχεση που έχουν δώσει η Ρωσική και Ουκρανική πλευρά. Αλλά θα ήθελα να κρατήσω ακόμη και τώρα μια μικρή επιφύλαξη επειδή παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουν λυθεί ίσως στο 100 % ορισμένα τεχνικής φύσεως ζητήματα. Και γι’ αυτό δεν θέλω να μιλάω με απόλυτη κατηγορηματικότητα.
Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα για την υπέρβαση αυτής της κρίσης και συμμετέχουν δύο Έλληνες παρατηρητές στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ομάδα των παρατηρητών που θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα. Επίσης ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι εμείς χάρη στην πρόβλεψη που υπήρχε εδώ και χρόνια για την προμήθεια και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είμαστε η μόνη, ουσιαστικά χώρα από όλες τις χώρες της ΕΕ  που πλήττονται από αυτή την κρίση -διότι υπάρχουν και κάποιες που δεν πλήττονται γιατί δεν εξαρτώνται από αυτούς τους αγωγούς- όπου κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε μέχρι στιγμής το πρόβλημα χωρίς καμία επίπτωση. Και είμαστε έτοιμοι ακόμη και αν παραταθεί η κρίση, χάρη στη συμφωνία που έχουμε με την Αλγερία και χάρη στην προμήθεια «σποτ» όπως λέγεται, υγροποιημένου φυσικού αερίου, να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία το θέμα και από εδώ και στο εξής.
Χθες ξεφόρτωσε ένα πλοίο LNG, 80 χιλιάδες κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου και υπάρχουν ακόμη 60 χιλιάδες προς εκφόρτωση. Αυτή η ποσότητα θα μας καλύψει μέχρι και την επόμενη Τρίτη. Έχουμε εν τω μεταξύ την προμήθεια που θα κάνουμε από την Αλγερία και η ΔΕΠΑ είναι επιφυλακή προκειμένου αν χρειαστεί να πάει και άλλο υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ήταν καλύτερα αν είχατε αποθέματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήταν καλύτερα και για κάποιους άλλους να είχαν υγροποιημένο φυσικό αέριο , που έχουμε εμείς.
Χωρίς καμία αμφιβολία από αυτή την κρίση προκύπτουν διάφορα διδάγματα. Θέλω να σας πω, ήταν επίσημη τοποθέτηση, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, το χαιρέτησε θετικά, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι δεν έχουμε εξάρτηση από μια μόνο πλευρά. Και ότι εκτός του αγωγού αυτού που κατεβαίνει από Ουκρανία και Βουλγαρία, έχουμε και τον αγωγό που έρχεται από Τουρκία, αλλά κυρίως έχουμε και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Προφανώς το ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει. Αλλά πρέπει να σημειώνουμε και τα θετικά και το πιο θετικό από όλα είναι αυτό που σημείωσα προηγουμένως. Ότι είμαστε αυτή την ώρα η μόνη χώρα, από αυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να πληγούν από αυτή την κρίση, η οποία δεν επλήγη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν εντοπιστεί, από ότι βλέπουμε, δύο προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους τα δίκτυα στην Ευρώπη και παίρνουμε και το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία ήθελε να δώσει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά δεν μπορούσε, το ίδιο και η Τσεχία που έπρεπε να περάσει από Ουκρανία για να δώσει στη Σλοβακία. Το δεύτερο  είναι το θέμα της εξάρτησης, αν θα πρέπει να αναπτύξουμε και άλλες πηγές προμήθειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην κρεμόμαστε από έναν προμηθευτή. Γι’ αυτό το θέμα αναπτύχθηκε προβληματισμός στο Συμβούλιο; Η Επιτροπή κάνει προτάσεις για διασύνδεση των δικτύων οι οποίες όμως δεν προχωράνε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολλοί Υπουργοί μίλησαν, ακριβώς γι αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Μίλησα δηλαδή για την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση κατ’ αρχήν , των αγωγών μεταξύ των κρατών μελών και για την ανάγκη περισσοτέρων πηγών και περισσοτέρων οδεύσεων για το φυσικό αέριο. Και σημείωσα ειδικότερα την ανάγκη της προώθησης το ταχύτερο δυνατόν, με την ενεργό στήριξη και της ΕΕ , δύο αγωγών που μας ενδιαφέρουν άμεσα. Ο ένας είναι ο Τουρκικός-Ελληνικός-Ιταλικός αγωγός, ο ITGI, όπου το αέριο θα έρχεται από Αζερμπαϊτζάν, θα περνάει από Τουρκία, Ελλάδα και θα καταλήγει Ιταλία. Μίλησα και για τον άλλο αγωγό, τον πιο γνωστό, τον «South Stream».Μάλιστα, εκτός από τον Τσέχο Υπουργό τον οποίο συνάντησα το μεσημέρι, συνάντησα προ ολίγου τον Βούλγαρο Υπουργό και συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον ενεργειακό τομέα προφανώς και σε λίγο, αφού γίνει μια συνάντηση τώρα με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, αμέσως μετά θα έχω μια συνάντηση και με τον Ιταλό Υπουργό τον κ. Σκαγιόλα για να δούμε το θέμα του ενός από τους δύο αγωγούς που σας είπα, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μπερδεύομαι, ο ITGI έχει σχέση με τον Ναμπούκο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Το Ναμπούκο και το «Nord Stream» είναι άλλοι δύο αγωγοί ακόμη. Έχουμε «South Stream», ο ITGI, Ναμπούκο και «Nord Stream».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα συμπεράσματα θα τονίζεται η ανάγκη της διασύνδεσης και των περισσότερων προμηθευτών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Τσεχική προεδρία είχε κάνει μια ρεαλιστική δουλειά και στο θέμα των διαπραγματεύσεων αλλά και στο θέμα της προετοιμασίας των συμπερασμάτων. Εμείς είπα στο Συμβούλιο σε σχέση με το σχέδιο συμπερασμάτων της Τσεχικής προεδρίας είμαστε ικανοποιημένοι. Διότι εκφράζει ακριβώς αυτόν τον προβληματισμό που τόση ώρα, εσείς κι εγώ έχουμε εκφράσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βούλγαρος Υπουργός δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Επιτροπής για να κάνει διασύνδεση με την Ελλάδα και με τη Ρουμανία, 125 εκατομμύρια ευρώ. Σας το έχει θέσει εσάς το ζήτημα αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι μου το έθεσε και του είπα ότι το εξετάζουμε κατ’ αρχήν θετικά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα πληρούνται όλες οι τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Θέλει να διασυνδέσει το Βουλγαρικό δίκτυο με το δικό μας στην Κομοτηνή, έτσι ώστε να μπορέσει η Βουλγαρία να αποφεύγει την εξάρτηση από τους γνωστούς αγωγούς που την ταλαιπώρησαν και στην τελευταία κρίση. Και θεωρούμε ότι αν αυτό το έργο προχωρήσει, η χώρα μας ακόμη περισσότερο ενισχύει τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της Σλοβακίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει μία διαφορά απόψεων μεταξύ τη Σλοβακίας και την Αυστρίας. Οι Αυστριακοί εντόνως αντιδρούν στο ενδεχόμενο να επανεργοποιηθεί ο Σλοβακικός αντιδραστήρας, ο οποίος έκλεισε όταν εντάχθηκε η χώρα στην ΕΕ. Υπήρξε αυτή η καταγραφή των διαφορετικών απόψεων και απομένει να δούμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ποια θα είναι η τοποθέτηση συνολικότερα και της Προεδρίας και της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ όμως ότι η υπέρβαση της κρίσης θα επιτρέψει να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα εν τοις πράγμασι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει στην επόμενη  Σύνοδο Κορυφής όλος ο προβληματισμός;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ένα από τα βασικά θέματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα είναι ακριβώς αυτό το θέμα. Της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε από κανέναν άλλο αέριο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με βάση την ενημέρωση που έχω αυτές τις πρώτες ημέρες μου στο Υπουργείο, εξασφαλίσαμε την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της British Gas, έχουμε την κανονική προμήθεια με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Αλγερία και κατάλαβα από την πλευρά της ΔΕΠΑ ότι δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Άγγλοι είναι αγωγός ή είναι LNG;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, είναι LNG. Εμείς όλη τη στρατηγική μας την έχουμε στηρίξει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέσω των LNG. Και έτσι μπορούμε να καλυφθούμε για ένα διάστημα αρκετά σημαντικό, περιμένοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2009 

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μετά τις προσπάθειες που έκανε η Τσέχικη Προεδρία και η  ΕΕ  φαίνεται ότι από αύριο το πρωί θα αρχίσει το φυσικό αέριο να κυλάει προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αυτή είναι η υπόσχεση που έχουν δώσει η Ρωσική και Ουκρανική πλευρά. Αλλά θα ήθελα να κρατήσω ακόμη και τώρα μια μικρή επιφύλαξη επειδή παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουν λυθεί ίσως στο 100 % ορισμένα τεχνικής φύσεως ζητήματα. Και γι’ αυτό δεν θέλω να μιλάω με απόλυτη κατηγορηματικότητα.Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα για την υπέρβαση αυτής της κρίσης και συμμετέχουν δύο Έλληνες παρατηρητές στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ομάδα των παρατηρητών που θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας στα Ρωσο-Ουκρανικά σύνορα. Επίσης ήθελα να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι εμείς χάρη στην πρόβλεψη που υπήρχε εδώ και χρόνια για την προμήθεια και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είμαστε η μόνη, ουσιαστικά χώρα από όλες τις χώρες της ΕΕ  που πλήττονται από αυτή την κρίση -διότι υπάρχουν και κάποιες που δεν πλήττονται γιατί δεν εξαρτώνται από αυτούς τους αγωγούς- όπου κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε μέχρι στιγμής το πρόβλημα χωρίς καμία επίπτωση. Και είμαστε έτοιμοι ακόμη και αν παραταθεί η κρίση, χάρη στη συμφωνία που έχουμε με την Αλγερία και χάρη στην προμήθεια «σποτ» όπως λέγεται, υγροποιημένου φυσικού αερίου, να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία το θέμα και από εδώ και στο εξής. Χθες ξεφόρτωσε ένα πλοίο LNG, 80 χιλιάδες κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου και υπάρχουν ακόμη 60 χιλιάδες προς εκφόρτωση. Αυτή η ποσότητα θα μας καλύψει μέχρι και την επόμενη Τρίτη. Έχουμε εν τω μεταξύ την προμήθεια που θα κάνουμε από την Αλγερία και η ΔΕΠΑ είναι επιφυλακή προκειμένου αν χρειαστεί να πάει και άλλο υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα ήταν καλύτερα αν είχατε αποθέματα;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήταν καλύτερα και για κάποιους άλλους να είχαν υγροποιημένο φυσικό αέριο , που έχουμε εμείς. Χωρίς καμία αμφιβολία από αυτή την κρίση προκύπτουν διάφορα διδάγματα. Θέλω να σας πω, ήταν επίσημη τοποθέτηση, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Ελλάδας, το χαιρέτησε θετικά, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι δεν έχουμε εξάρτηση από μια μόνο πλευρά. Και ότι εκτός του αγωγού αυτού που κατεβαίνει από Ουκρανία και Βουλγαρία, έχουμε και τον αγωγό που έρχεται από Τουρκία, αλλά κυρίως έχουμε και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Προφανώς το ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει. Αλλά πρέπει να σημειώνουμε και τα θετικά και το πιο θετικό από όλα είναι αυτό που σημείωσα προηγουμένως. Ότι είμαστε αυτή την ώρα η μόνη χώρα, από αυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να πληγούν από αυτή την κρίση, η οποία δεν επλήγη. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν εντοπιστεί, από ότι βλέπουμε, δύο προβλήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους τα δίκτυα στην Ευρώπη και παίρνουμε και το παράδειγμα της Ισπανίας η οποία ήθελε να δώσει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά δεν μπορούσε, το ίδιο και η Τσεχία που έπρεπε να περάσει από Ουκρανία για να δώσει στη Σλοβακία. Το δεύτερο  είναι το θέμα της εξάρτησης, αν θα πρέπει να αναπτύξουμε και άλλες πηγές προμήθειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην κρεμόμαστε από έναν προμηθευτή. Γι’ αυτό το θέμα αναπτύχθηκε προβληματισμός στο Συμβούλιο; Η Επιτροπή κάνει προτάσεις για διασύνδεση των δικτύων οι οποίες όμως δεν προχωράνε.ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολλοί Υπουργοί μίλησαν, ακριβώς γι αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Μίλησα δηλαδή για την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση κατ’ αρχήν , των αγωγών μεταξύ των κρατών μελών και για την ανάγκη περισσοτέρων πηγών και περισσοτέρων οδεύσεων για το φυσικό αέριο. Και σημείωσα ειδικότερα την ανάγκη της προώθησης το ταχύτερο δυνατόν, με την ενεργό στήριξη και της ΕΕ , δύο αγωγών που μας ενδιαφέρουν άμεσα. Ο ένας είναι ο Τουρκικός-Ελληνικός-Ιταλικός αγωγός, ο ITGI, όπου το αέριο θα έρχεται από Αζερμπαϊτζάν, θα περνάει από Τουρκία, Ελλάδα και θα καταλήγει Ιταλία. Μίλησα και για τον άλλο αγωγό, τον πιο γνωστό, τον «South Stream».Μάλιστα, εκτός από τον Τσέχο Υπουργό τον οποίο συνάντησα το μεσημέρι, συνάντησα προ ολίγου τον Βούλγαρο Υπουργό και συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον ενεργειακό τομέα προφανώς και σε λίγο, αφού γίνει μια συνάντηση τώρα με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, αμέσως μετά θα έχω μια συνάντηση και με τον Ιταλό Υπουργό τον κ. Σκαγιόλα για να δούμε το θέμα του ενός από τους δύο αγωγούς που σας είπα, που θα συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μπερδεύομαι, ο ITGI έχει σχέση με τον Ναμπούκο;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Το Ναμπούκο και το «Nord Stream» είναι άλλοι δύο αγωγοί ακόμη. Έχουμε «South Stream», ο ITGI, Ναμπούκο και «Nord Stream». 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα συμπεράσματα θα τονίζεται η ανάγκη της διασύνδεσης και των περισσότερων προμηθευτών;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Τσεχική προεδρία είχε κάνει μια ρεαλιστική δουλειά και στο θέμα των διαπραγματεύσεων αλλά και στο θέμα της προετοιμασίας των συμπερασμάτων. Εμείς είπα στο Συμβούλιο σε σχέση με το σχέδιο συμπερασμάτων της Τσεχικής προεδρίας είμαστε ικανοποιημένοι. Διότι εκφράζει ακριβώς αυτόν τον προβληματισμό που τόση ώρα, εσείς κι εγώ έχουμε εκφράσει. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βούλγαρος Υπουργός δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Επιτροπής για να κάνει διασύνδεση με την Ελλάδα και με τη Ρουμανία, 125 εκατομμύρια ευρώ. Σας το έχει θέσει εσάς το ζήτημα αυτό;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι μου το έθεσε και του είπα ότι το εξετάζουμε κατ’ αρχήν θετικά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα πληρούνται όλες οι τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Θέλει να διασυνδέσει το Βουλγαρικό δίκτυο με το δικό μας στην Κομοτηνή, έτσι ώστε να μπορέσει η Βουλγαρία να αποφεύγει την εξάρτηση από τους γνωστούς αγωγούς που την ταλαιπώρησαν και στην τελευταία κρίση. Και θεωρούμε ότι αν αυτό το έργο προχωρήσει, η χώρα μας ακόμη περισσότερο ενισχύει τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της Σλοβακίας; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει μία διαφορά απόψεων μεταξύ τη Σλοβακίας και την Αυστρίας. Οι Αυστριακοί εντόνως αντιδρούν στο ενδεχόμενο να επανεργοποιηθεί ο Σλοβακικός αντιδραστήρας, ο οποίος έκλεισε όταν εντάχθηκε η χώρα στην ΕΕ. Υπήρξε αυτή η καταγραφή των διαφορετικών απόψεων και απομένει να δούμε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ποια θα είναι η τοποθέτηση συνολικότερα και της Προεδρίας και της Επιτροπής στο συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ όμως ότι η υπέρβαση της κρίσης θα επιτρέψει να ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα εν τοις πράγμασι. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει στην επόμενη  Σύνοδο Κορυφής όλος ο προβληματισμός;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ένα από τα βασικά θέματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα είναι ακριβώς αυτό το θέμα. Της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε από κανέναν άλλο αέριο; ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με βάση την ενημέρωση που έχω αυτές τις πρώτες ημέρες μου στο Υπουργείο, εξασφαλίσαμε την προμήθεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της British Gas, έχουμε την κανονική προμήθεια με βάση τη σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την Αλγερία και κατάλαβα από την πλευρά της ΔΕΠΑ ότι δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Άγγλοι είναι αγωγός ή είναι LNG;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, είναι LNG. Εμείς όλη τη στρατηγική μας την έχουμε στηρίξει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέσω των LNG. Και έτσι μπορούμε να καλυφθούμε για ένα διάστημα αρκετά σημαντικό, περιμένοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο