Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου για την Ανάπτυξη ενόψει ΔΕΘ

SYN_TYPOY_120x80

Την κριτική της ΝΔ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις του κόμματος για την Ανάπτυξη συνόψισε σε Συνέντευξη Τύπου ο Κ. Χατζηδάκης.

Συνέντευξη Τύπου του Κωστή Χατζηδάκη «Οι προτάσεις μας για τα θέματα του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εν όψει της ΔΕΘ»
9-9-2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΕΣΠΑ ♣    Η Ελλάδα από την 5η θέση στιος απορροφήσεις στην ΕΕ-27 τον περασμένο Σεπτέμβριο, σήμερα στην 23η θέση!
Δημόσιες Επενδύσεις ♣    Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο πρώτο επτάμηνο 2010 κατά 36% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο 2009.
Διαρθρωτικές Αλλαγές

♣    Βάλτωμα στις ΣΔΙΤ. Καμιά σύμβαση παραχώρησης. Σύγχυση και παλινδρομήσεις για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

♣    Η κυβέρνηση σταμάτησε 5 αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα). Τον Ιανουάριο προέβλεπε έσοδα 2,5 δις ευρώ. Τώρα προβλέπει έσοδα 1 δις χωρίς να είναι σαφές από πού

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Αγορά ♣    60.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2010
♣    8 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών τους το πρώτο εξάμηνο 2010
♣    Ο τζίρος στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 5,1% το πρώτο εξάμηνο 2010. Όλοι οι φορείς της αγοράς διαμαρτύρονται.
ΤΕΜΠΜΕ ♣    Από Ιούνιο έως Αύγουστο 2010 δανειοδοτήθηκαν 193 επιχειρήσεις. Πέρσι το αντίστοιχο τρίμηνο δανειοδοτήθηκαν 19.500. Δηλαδή φέτος 100 φορές λιγότερες!
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΤΙΜΕΣ
Ακρίβεια ♣    Ο τιμάριθμος έχει εκτοξευθεί στο 5,5%. Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη!
♣    Από 9η φθηνότερη στα καύσιμα πέρσι, μεταξύ των 2 ακριβότερων χωρών στην ΕΕ-27 φέτος.
♣    Καθυστερεί η εφαρμογή των νόμων για τα καύσιμα και τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ
♣    Κολλημένα τα προγράμματα για την Έρευνα. Το ίδιο και η αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού.
♣    Το πρόγραμμα για την Ψηφιακή Σύγκλιση τελευταίο στις απορροφήσεις (0,70%)

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΕΣΠΑ ♣    Να προωθηθούν τα προγράμματα γρήγορης εκταμίευσης με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά (εξοικονόμηση κατ’οίκον, ΜμΕ κλπ)
♣    Να αναλάβει ενεργό δράση διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης.
Δημόσιες Επενδύσεις ♣    Ο Επενδυτικός Νόμος να δίνει έμφαση σε φορολογικά κίνητρα, σε καινοτόμες ιδέες νέων και σε τομείς που έχουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία
Διαρθρωτικές Αλλαγές ♣    Να αξιοποιηθούν ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης με αξιοποίηση έτοιμων προτάσεων (Οπτική Ίνα, αυτοκινητόδρομοι κλπ).
♣    Να προχωρήσει η απελευθέρωση αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
♣    Να προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Οφειλές του Δημοσίου ♣    Να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συμψηφίσουν οφειλές τους προς και από το δημόσιο.
♣    Να διερευνηθεί η δυνατότητα νέου διακανονισμού, μερικής ή ολικής εξόφλησης οφειλών προς επιχειρήσεις.
ΤΕΜΠΜΕ ♣    Να διαπραγματευτεί εκ νέου η κυβέρνηση τους όρους των προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ με τις τράπεζες – των οποίων τη ρευστότητα στηρίζει.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιορισμός γραφειοκρατίας – Ενίσχυση επιχειρηματικότητας ♣    Να υιοθετηθεί άμεσα η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί ο νόμος απλοποίησης διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων
♣    Να προχωρήσει η απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων
♣    Να προωθηθεί νέο απλοποιημένο πλαίσιο για Επιχειρηματικά Πάρκα. Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση νόμου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΤΙΜΕΣ
♣    Κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τους φορείς αγοράς (super market κλπ), για συγκράτηση τιμών στην πράξη.
♣    Παραπομπή από την κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υποθέσεων καρτέλ – τώρα λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
♣    Πλήρης εφαρμογή του νόμου για τα πετρελαιοειδή (κοστολογικοί έλεγχοι, σφράγιση εγκαταστάσεων, πρόσβαση τρίτων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης).
♣    Καλύτερος έλεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών με ενίσχυση ΥΠΕΑ, διυπουργική ελεγκτική ομάδα.
♣    Ουσιαστικός έλεγχος παρεμπορίου από αρμόδιες αρχές (ΥΠΟΙΚ, τοπ. αυτοδιοίκηση, ΕΛΑΣ, δημοτική αστυνομία κλπ)
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Τραπεζικός Τομέας ♣    Διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα. Ουσιαστική χρήση ρύθμισης για καταχρηστικούς όρους.
♣    Δημιουργία Ειδικού Γραφείου Υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων.
Παρατηρητήριο Τιμών ♣   Αναβάθμιση Παρατηρητηρίου Τιμών με στοιχεία από μεγάλα καταστήματα και super market.
ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ
♣   Ορθολογική διάρθρωση του ερευνητικού ιστού και γρήγορη προώθηση των κοινοτικών προγραμμάτων για την έρευνα.
♣   Υλοποίηση έτοιμων δράσεων για ψηφιακή επιχειρηματικότητα και ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου (ασφαλιστικά ταμεία, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αναφερθεί στα θέματα της ανάπτυξης. Προηγουμένως, φρόντισε να αλλάξει το επιτελείο του αρμόδιου Υπουργείου. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην καινούρια πολιτική ηγεσία. Το πρόβλημα, όμως, της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα είναι έντονο και το υφίστανται όλοι οι Έλληνες. Η αγορά στεγνώνει και το φάσμα της ύφεσης απλώνεται παντού.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους μήνες, επέλεξε να στηρίξει την οικονομική της στρατηγική σε ένα πυλώνα δημοσιονομικής πολιτικής (περιορισμός δαπανών και αύξηση των εσόδων). Η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας είναι από όλους επιθυμητή. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε πως είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης. Εξίσου σημαντική είναι μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική, έτσι ώστε να μην πέσουμε σε βαθύ τέλμα ύφεσης. Ύφεση που μεταξύ των άλλων θα οδηγήσει σε αποτυχία και την ίδια την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς δεν θα υπάρχουν επαρκή έσοδα για τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις χθες το δεύτερο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ σημείωσε μείωση κατά 3,7%.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής φαίνεται να προχωρεί μέτρα που απαιτούν απλώς νομοθετική πρωτοβουλία ή υπουργικές αποφάσεις: Περικοπές μισθών, αυξήσεις του ΦΠΑ, ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό κ.λπ. Αλλά υστερεί εκεί όπου απαιτείται σχεδιασμός, συντονισμός, συλλογική προσπάθεια. Υστερεί στην εκπόνηση και την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής που σύντομα θα δώσει ώθηση στην οικονομία μας. Το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο. Το ΤΕΜΠΜΕ βούλιαξε. Οι πρωτοβουλίες για ΣΔΙΤ καρκινοβατούν. Οι συμβάσεις παραχώρησης στη σφαίρα της θεωρίας. Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν γίνει ασκήσεις επί χάρτου. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας λεκτικό σχήμα.

Οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας έχουν ήδη δημιουργήσει έντονη ανησυχία όλων των παραγωγικών φορέων. Η Νέα Δημοκρατία δεν διεκδικεί το αλάθητο. Έχουμε κάνει άλλωστε την αυτοκριτική μας. Θεσμικός μας ρόλος όμως είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης. Χωρίς να εξαντλούμαστε στην κριτική, παρουσιάζουμε μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις για πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς και τόνωση της ανάπτυξης. Λαμβάνοντας φυσικά υπ’ όψιν και τις θέσεις των αμέσως ενδιαφερόμενων φορέων, όπως εκφράστηκαν στις πρόσφατες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΕΣΠΑ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει εδώ και μήνες το ΕΣΠΑ κολλημένο στη γραφειοκρατία.
♣    Πέρσι το ΠΑΣΟΚ έκανε κριτική για το ΕΣΠΑ. Μετά την ανάληψη της εξουσίας καθυστέρησε έξι μήνες για να διορίσει Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων.
♣    Πέρσι τέτοια εποχή παρουσιάζονταν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, την Πράσινη Επιχειρηματικότητα και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Φέτος είναι στο ίδιο στάδιο χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο. Ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που στηρίζει και τον κατασκευαστικό κλάδο, περιορίστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.
♣    Πέρσι πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μετά τις εκλογές, τις επιβάρυνε με το φορολογικό νόμο. Περιέκοψε, προς έκπληξη όλων, το Δεκέμβριο, τα 2 δισεκ. ευρώ του προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχε προκηρύξει από το Μάιο του 2009 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έσπευσε στη συνέχεια, καταλαβαίνοντας προφανώς το λάθος της, να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 150 εκ. ευρώ. Κρατώντας τον, όμως, και πάλι αισθητά χαμηλότερο, αφήνοντας χωρίς χρηματοδότηση προτάσεις με υψηλή βαθμολογία και μη καλύπτοντας τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  για ενίσχυση της ρευστότητάς τους, αυτές τις κρίσιμες ώρες.
♣    Πέρσι η νεοεκλεγμένη τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθετε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Σήμερα, οι ελεγκτές της Τρόικας κάνουν παρατηρήσεις ότι η κυβέρνηση χρονοτριβεί και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ καθυστερούν.

Σήμερα το ΕΣΠΑ κινείται με ρυθμούς χελώνας:
♣    Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σεπτέμβριο του 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στην 5η θέση στην ΕΕ-27 για τις εισπράξεις του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Μπροστά από την Ελλάδα ήταν τότε μόνο η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Λετονία. Τον Ιανουάριο, η χώρα μας είχε ήδη πέσει στην 10η θέση. Τώρα έχουμε πέσει στην 23η θέση!

Πίνακας Ε. Επιτροπής για ποσοστά απορρόφησης ΕΣΠΑ

Θέση Κράτος-Μέλος Ποσοστό πληρωμών* (Σεπτ.2010)
1 Ιρλανδία 29,3%
2 Λιθουανία 28,1%
3 Εστονία 26,9%
4 Αυστρία 25%
5 Γερμανία 23,1%
6 Λετονία 22,6%
7 Βέλγιο 22,1%
8 Φινλανδία 21,4%
9 Μεγ. Βρετανία 20,2%
10 Ισπανία 19,7%
Πορτογαλία 19,7%
12 Πολωνία 18,5%
13 Γαλλία 18,3%
14 Ουγγαρία 18,2%
Μ.Ο. ΕΕ-27 18,0%
15 Σλοβενία 17,6%
16 Τσεχία 17,2%
17 Κύπρος 16,6%
18 Σουηδία 16,2%
19 Λουξεμβούργο 16,1%
20 Σλοβακία 16,0%
21 Μάλτα 15,6%
22 Δανία 15,5%
23 Ελλάδα 15,1%
24 Βουλγαρία 14,3&
25 Ολλανδία 14,1%
26 Ιταλία 13,7%
27 Ρουμανία 12,2%

* στο ποσοστό πληρωμών περιλαμβάνονται και οι προκαταβολές 7% που  ορίζει ο Κανονισμός της ΕΕ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία

Αν δεν λάβει κανείς υπόψη του τις προκαταβολές, οι απορροφήσεις σε ορισμένα προγράμματα είναι απαράδεκτα χαμηλές:
♣    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη παρουσιάζει απορρόφηση μόνο 1,16%. Τη στιγμή που το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη είναι πολιτική προτεραιότητα του ίδιου του Πρωθυπουργού.
♣    Το ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση έχει απορρόφηση μόνο 0,70%! Όταν η κυβέρνηση δίνει βάρος στις νέες τεχνολογίες.
♣    Το ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση έχει εκταμιεύσει μόλις το 1,41% των πόρων του. Ενώ το Αναθεωρημένο Μνημόνιο ζητά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
♣    Αλλά ακόμα και οι απορροφήσεις που έχουν επιτευχθεί – μόνο 7,86% όταν αφαιρεθεί το ποσοστό των προκαταβολών – φαίνεται να προέρχονται κατά κύριο λόγο από έργα γέφυρες από το Γ’ ΚΠΣ και από προκηρύξεις και συμβασιοποιήσεις έργων μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 (π.χ. έργα που εντάσσονται σε ΕΠ Ενίσχυση Προσπελασιμότητας, Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, Ψηφιακή Σύγκλιση κλπ). Νέα ποσά δεν φαίνεται να έχουν εκταμιευθεί.

Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ Ποσοστό Πραγματοποιηθεισών Δαπανών* (Αυγ.2010)
ΕΠ Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 1,16%
ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση 0,70%
ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 1,41%
Σύνολο Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 7,86%

*ποσοστό χωρίς τις προκαταβολές 7% που  ορίζει ο Κανονισμός της ΕΕ για τα Διαρθρωτικά Ταμεία

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει:
♣    Να προωθηθούν προγράμματα, στα οποία μπορεί να γίνει γρήγορη εκταμίευση με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αγορά, όπως είναι το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο οποίο πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που κινδυνεύουν να ναρκοθετήσουν το ΕΣΠΑ. Να προωθηθεί δε και το αντίστοιχο πρόγραμμα «Πράσινη Επιχείρηση» που προβλέπει τέτοιες δράσεις για τις επιχειρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για άλλα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία ήταν σχεδόν έτοιμα και το μόνο που απαιτούσαν ήταν μια τυπική έγκριση (μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η πρωτοβουλία JEREMIE).
♣    Να αναλάβει ενεργό δράση μια διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης που θα επικεντρώσει την προσοχή της στα μεγαλύτερα προβλήματα και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα.

Δημόσιες Επενδύσεις και Επενδυτικός Νόμος
♣    Πέρσι η κυβέρνηση έλεγε ότι προτεραιότητά της ήταν η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Στον Προϋπολογισμό ενέγραψε ποσό ύψους 10,3 δισεκ. ευρώ, το οποίο μετά από 2 αλλεπάλληλες μειώσεις έχει μειωθεί ήδη σε 9 δισεκ. ευρώ. Ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να περιοριστεί ακόμη περισσότερο.
♣    Εν τω μεταξύ, οι Δημόσιες Επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο πρώτο επτάμηνο του 2010 κατά 36% σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2009.
♣    Μετά τις εκλογές κυβερνητικά στελέχη παραδέχθηκαν δημόσια ότι ο Επενδυτικός Νόμος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο πιο σύγχρονος της μεταπολίτευσης. Ωστόσο η κυβέρνηση τον «πάγωσε» χωρίς να τον αντικαταστήσει άμεσα. Σήμερα, μετά από 7 μήνες δίχως επενδυτικό νόμο, έχει παρουσιάσει κάποιες προτάσεις –όχι όμως πλήρη νομοθετική ρύθμιση – οι οποίες δεν είναι αντάξιες των προσδοκιών. Ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις παρουσιάζονται ως καινούριες. Ενώ αλλού φαίνεται να αγνοείται η ευρωπαϊκή πραγματικότητα (πχ. αλλαγή στα ποσοστά χρηματοδότησης των περιφερειών ΕΕ από το 2011). Είμαστε υπέρ ενός αναπτυξιακού νόμου που θα δίνει έμφαση κυρίως στα φορολογικά κίνητρα, για λόγους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Χωρίς να παραγνωρίζονται, φυσικά, καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων. Νόμος που θα επικεντρώνεται, επίσης, σε τομείς που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης, όπως είναι π.χ. ο τουρισμός, η πράσινη επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες.
♣    Αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται να τεθούν στο προσκήνιο. Η Νέα Δημοκρατία από το Φεβρουάριο ζητούσε από την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2009 για την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδύσεων (ν. 3775/2009) με τη δημιουργία one-stop-shop στο «Invest in Greece ΑΕ». Η κυβέρνηση επέλεξε να μην αξιοποιήσει τη διαδικασία και να φέρει τον Αύγουστο δική της πρόταση, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Θα τοποθετηθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτή την πρόταση που πρέπει να θεσπίζει ταχείες διαδικασίες χωρίς πολλές εγκρίσεις και χωρίς πολλές Επιτροπές, όπως συμβαίνει στο κυβερνητικό σχέδιο.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο σε σχέση με τις διαρθρωτικές αναπτυξιακές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Τομές οι οποίες επιβαρύνοντας ελάχιστα ή και καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό θα έδιναν μια ουσιαστική και διαρκή ώθηση στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα:
♣    Να αξιοποιηθούν εργαλεία όπως οι ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις παραχώρησης. Τον Ιούνιο, με 9 μήνες καθυστέρηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε τις ΣΔΙΤ. Και μετά από 9 μήνες κριτικής υιοθέτησε σχεδόν το 90% των έργων που είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία. Ενώ ακόμα δεν έχουμε δει καμιά προκήρυξη (call for tender) για ΣΔΙΤ. Αδράνεια παρατηρείται και στις συμβάσεις παραχώρησης. Η Οπτική Ίνα για το Σπίτι, τα περιφερειακά αεροδρόμια και οι μαρίνες είναι κάποια από τα έργα που η κυβέρνηση είτε τα έχει αφήσει στην τύχη τους είτε παραγγέλνει νέες άσκοπες μελέτες για την υλοποίησή τους.
♣    Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου, τα περισσότερα από 30.000 ακίνητα, με leasing, μακροχρόνια μίσθωση κλπ. Με τη συστηματική αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, όπως έχει προτείνει η Νέα Δημοκρατία, το Δημόσιο μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα που μπορεί να επιταχύνουν την έξοδό μας από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου.
♣    Να προχωρήσει στην απελευθέρωση αγορών και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, με διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Ευρώπη. Για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Νέα Δημοκρατία έκανε σαφές, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, ότι στηρίζει διαρθρωτικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όμως φαίνεται να βρίσκεται σε σύγχυση. Βλέπουμε συνεχείς παλινδρομήσεις (π.χ. νομοσχέδιο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές), ημιτελείς ρυθμίσεις (νόμος για το cabotage στην κρουαζιέρα) και αμηχανία ως προς το σχεδιασμό (απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας).
♣    Να προωθηθούν τέλος οι αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δυστυχώς κι εδώ η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από ολιγωρία και ασάφεια. Το χειμώνα το ΠΑΣΟΚ προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2010 χωρίς να δίνει διευκρινίσεις. Με το Μνημόνιο τα προβλεπόμενα έσοδα μειώθηκαν σε 1 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σταμάτησε 5 εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα) τοποθετούμενη αρχικά εναντίον των αποκρατικοποιήσεων. Στη συνέχεια εγκατέλειψε αυτή τη στάση, και πάλι όμως χωρίς να υιοθετήσει ένα σαφή και συγκεκριμένο προγραμματισμό.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

♣    Δεν υπάρχει ούτε ένας παραγωγικός φορέας που να μην εκφράζει ανησυχία για την ύφεση και το πρόβλημα της ρευστότητας που διαρκώς φουντώνει. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η αυξανόμενη ανεργία, η συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας έχουν αρχίσει να γίνονται μια δυσάρεστη καθημερινότητα:
o    Η ΚΕΕΕ εκτιμά ότι 60.000 επιχειρήσεις έκλεισαν το 2010.
o    Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι το 15% των καταστημάτων στην Αττική έχουν κλείσει μέσα στο 2010.
o    Η ΓΣΒΕΕ σημειώνει ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν επιδείνωση των οικονομικών τους μεγεθών το πρώτο εξάμηνο του 2010.
o    Ο μεταποιητικός τομέας εξασθενεί (συρρίκνωση κατά 4,7% το πρώτο εξάμηνο 2010), αφού μειώνονται οι νέες παραγγελίες και η παραγωγή.
o    Ο τζίρος στο λιανεμπόριο μειώθηκε κατά 5,1% το πρώτο εξάμηνο του 2010.
♣    Το Υπουργείο Οικονομίας μιλούσε για 9,5 δισεκ. που θα διοχετεύονταν φέτος στην αγορά. Τα μισά περίπου από αυτά τα χρήματα είναι προγράμματα του ΕΣΠΑ που έχουν πέσει θύματα της γραφειοκρατίας. Τα άλλα μισά είναι θεωρητικά εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ για τραπεζικά δάνεια με επιτόκιο υπερδιπλάσιο από το περσινό, που – σε πείσμα των εξαγγελιών – δεν προχωρούν παρά σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Μέσα σε τρεις μήνες εφαρμογής των νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ έχουν δανειοδοτηθεί μόλις 193 επιχειρήσεις. Πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα, είχαν δανειοδοτηθεί – από τη Β’ φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ – περίπου 19.500 επιχειρήσεις. Δηλαδή, φέτος περίπου 100 φορές λιγότερες επιχειρήσεις! Και παρόλο που το ΤΕΜΠΜΕ φαίνεται να μην προχωρά, εξαγγέλλεται η επέκτασή του με τη δημιουργία Ταμείου για την Εξοικονόμηση κατ’ οίκον.

ΤΕΜΠΜΕ Αριθμός επιχειρήσεων που έχουν δανειοδοτηθεί
Στοιχεία Ιούνιος-Αύγουστος 2009 19.500
Στοιχεία Ιούνιος- Αύγουστος 2010 193

♣    Αλλά και οι προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα του νόμου για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων φαίνεται να μην υλοποιούνται. Από το Φεβρουάριο που έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος για τη ρύθμιση επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών, υπολογίζεται ότι υποβλήθηκαν στις τράπεζες περίπου 27.000 αιτήματα επιχειρήσεων, ενώ εγκρίθηκαν μόνο γύρω στις 10.000 αιτήσεις. Δηλαδή, το 1% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων! Αντιθέτως, φαίνεται τα προγράμματα που δρομολόγησαν από μόνα τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για διακανονισμό οφειλών επιχειρήσεων να είναι πιο επιτυχή.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιλέγει την αύξηση των κρατικών εσόδων εις βάρος της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους βαθαίνει την ύφεση και περιορίζει τελικά τα κρατικά έσοδα. Πρέπει:
♣    Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίζουν οφειλές τους προς το δημόσιο με ανάλογες οφειλές του δημοσίου προς αυτές. Έτσι, θα δρομολογηθεί η αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων που υφίστανται επί μακρό χρονικό διάστημα. Και θα μειωθεί το ύψος των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, ένα στοιχείο που ξεκίνησε να παρακολουθεί και η Τρόικα.
♣    Να διερευνηθούν: α) η πιθανότητα νέου διακανονισμού, β) η μερική εξόφληση και ο διακανονισμός και γ) η μερική ή ολική εξόφληση με ομόλογα, όπου το αποδέχονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.
♣    Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα διαπραγμάτευση με τις τράπεζες – των οποίων άλλωστε τη ρευστότητα στηρίζει – για τους όρους των προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να πετύχει πολύ πιο ευνοϊκούς όρους στο παρελθόν.
♣    Και φυσικά, να επιταχυνθεί η εκτέλεση του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έτσι ώστε να δοθεί μια ένεση ρευστότητας στην αγορά.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέρα από την αξιοποίηση των αναπτυξιακών και επενδυτικών εργαλείων, η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η επιχειρηματικότητα αναπτύσσεται εύκολα, χωρίς εμπόδια. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να γίνουν πολύ πιο μεγάλα βήματα.
♣    Μετά τις εκλογές καταθέσαμε πρόταση νόμου για την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση επέλεξε να υιοθετήσει δικό της νομοσχέδιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό είχε βασιστεί στο δικό μας κείμενο. Είναι ανάγκη να τηρηθούν οι προθεσμίες και να υιοθετηθεί άμεσα η απαιτούμενη δευτερογενής νομοθεσία.
♣    Πρέπει επίσης να προωθηθεί η απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων (πολεοδομία, πυροσβεστική, υγειονομικές υπηρεσίες κλπ) που είναι ένα ακανθώδες θέμα για τους υποψήφιους επενδυτές. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει δική της σχετική πρόταση νόμου.
♣    Αλλά και να προωθηθεί άμεσα νέο απλοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή. Η πρότασή μας είναι να προωθηθεί η απομάκρυνση επιχειρήσεων από τον αστικό ιστό και η ένταξή τους σε οργανωμένα και σύγχρονα επιχειρηματικά πάρκα, μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων. Να ρυθμιστεί με μια σειρά μέτρων η αταξία που χαρακτηρίζει τα υφιστάμενα πάρκα. Να προβλεφθεί η ίδρυση επιχειρηματικών πάρκων μέσα από one-stop-shop. Να δημιουργηθούν «πράσινα» επιχειρηματικά πάρκα, ώστε να συνδυάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με τις αυξημένες απαιτήσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΤΙΜΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά διακήρυττε ότι θα μείωνε τις τιμές των βασικών αγαθών κατά 10%. Μετεκλογικά, η εκτόξευση του τιμαρίθμου σχεδόν στο 6% καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ακρίβεια. Πολύ περισσότερο όταν πέρυσι τέτοια εποχή ο τιμάριθμος κινείτο κάτω απ’ το 1%. Οι συνέπειες βαραίνουν πάνω από όλα την τσέπη του καταναλωτή. Οι αρμόδιοι Υπουργοί, αντί να αντιμετωπίσουν το θέμα, επέρριπταν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Το Υπουργείο Οικονομικών επέρριπτε τις ευθύνες στο Υπουργείο Οικονομίας για στρεβλώσεις στην αγορά και το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Οικονομικών λόγω των αυξήσεων του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα. Λησμονούσαν ότι μαζί διαμόρφωσαν, μόλις πριν από 3 μήνες, το Μνημόνιο που προέβλεπε αύξηση του τιμάριθμού μόλις 1,9% για το 2010. Πρέπει λοιπόν:
♣    Να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τους φορείς της αγοράς, ώστε να υπάρξει

Μετάβαση στο περιεχόμενο