Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Συνέντευξη Τύπου Κωστή Χατζηδάκη και Κωστή Μουσουρούλη για το “Πρόγραμμα Ενεργειακής Εξοικονόμησης Ιδιωτικών Κατοικιών”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
κ.κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ


ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Να ζητήσω προσωπικά συγνώμη για την καθυστέρηση για τη καθυστέρηση και να πω και καλή εβδομάδα. Μαζί με τις ευχές να ζητήσω προσωπικά συγνώμη για την καθυστέρηση.


Το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των ιδιωτικών κτιρίων είναι ένα κύριο ζήτημα για το παρόν και το μέλλον. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Γενικός Γραμματέας είχαν προχωρήσει σε μία συγκεκριμένη πολιτική, βάζοντας μπροστά τις προοπτικές για πολύ καλύτερη απόδοση στον τομέα αυτόν.

Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση εκφράζει τον τελευταίο καιρό ορισμένες απόψεις, που είναι χρήσιμο να σχολιαστούν. Αυτός είναι ο σκοπός της σημερινής μας συνάντησης. Ο κύριος Χατζηδάκης και ο κύριος Μουσουρούλης θα αναπτύξουνε σε λεπτομέρεια τις απόψεις, τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Τι είχε γίνει και πως αξιολογούν αυτά τα οποία τώρα ανακοινώνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κύριε Χατζηδάκη έχετε το λόγο.
Κος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
Καλημέρα σε όλες και σε όλους.

Είμαστε πάλι εδώ, μαζί, ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό μας ρόλο, που είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία πρέπει να ελέγχει με τρόπο υπεύθυνο, σοβαρό και αξιόπιστο την Κυβέρνηση.

Η συνέντευξη τύπου είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ιδιωτικών κατοικιών, που σας είχαμε παρουσιάσει, είχαμε παρουσιάσει στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 28 Ιουλίου, μαζί με τον τότε Γενικό και σήμερα Βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη.

Και στόχος μας δεν είναι να δώσουμε μία καταγγελτική συνέντευξη. Στόχος μας είναι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, διότι η Κυβέρνηση έσπευσε να πει διά του αρμοδίου Υφυπουργού, ότι δήθεν το πρόγραμμα το οποίο είχαμε παρουσιάσει στις 28 Ιουλίου δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο και επομένως δεν μπορούσε να προχωρήσει στην συνέχεια.

Εμείς θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή εξοικονόμηση, για τα ίδια τα νοικοκυριά και φυσικά για την οικονομία που σήμερα πλήττεται από την κρίση.

Εννοώ σε αυτή τη περίπτωση, ιδιαίτερα τον κατασκευαστικό κλάδο και για αυτό θεωρούμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει. Χαίρομαι που και η Κυβέρνηση επί της αρχής λέει, ότι πρέπει να προχωρήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Αφού λοιπόν συμφωνούμε, αντί να παίζουμε τις κουμπάρες μεταξύ μας, καλό είναι να δούμε ποια είναι η ουσία του πράγματος και χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα αυτό να προχωρήσει.

Δεν έχει νόημα η πατρότητα αυτού του προγράμματος. Εάν το ΠΑΣΟΚ θέλει την πατρότητα του προγράμματος, ευχαρίστως να το ονομάσουμε πρόγραμμα Γιώργος Παπανδρέου ή όπως αλλιώς θέλουν οι ίδιοι να το ονομάσουμε.

Η ουσία είναι να μην καθυστερήσουμε και να προχωρήσουμε. Άλλωστε, δεν πιστεύουμε ότι από αυτό το πρόγραμμα εάν προχωρήσει όπως το σχεδιάσαμε εμείς, θα ξανακερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.

Δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Απλώς και οι δυο μας, αλλά και μία σειρά από υπηρεσιακοί παράγοντες αφιερώσαμε μήνες, τους τελευταίους μήνες που πέρασαν, προκειμένου να το προετοιμάσουμε αυτό το πρόγραμμα και πραγματικά στεναχωριόμαστε, είτε επειδή από κάποιους λόγους που σχετίζονται με επαρκή κατανόηση του προγράμματος, με μη επαρκή κατανόηση του προγράμματος, είτε από μικροκομματικές σκοπιμότητες να μην προχωρήσει τελικά αυτό το πρόγραμμα.

Άρα, σήμερα θέλουμε να παρουσιάσουμε τελικά και κατά βάσην, τις μεθόδους με τις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Κυβέρνηση για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η δράση αυτή.

Συγκεκριμένες μεθόδους, συγκεκριμένους δρόμους θέλουμε να προτείνουμε. Η Κυβέρνηση τι ισχυρίζεται μέχρι σήμερα. Κατά βάση ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, ότι δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς η Ευρωπαϊκή εμπειρία, ότι δεν υπήρξε ειδικός νόμος, με βάση τον οποίο να λειτουργήσει το πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχουν χρήματα πάνω απ’ όλα για να
προχωρήσει το πρόγραμμα.

Αυτές είναι οι αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα με συγχωρήσετε να πω, ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο κύριος Μουσουρούλης, έχουμε ασχοληθεί στην πολιτική μας σταδιοδρομία με πολύ σοβαρότερα και μεγαλύτερα προγράμματα από τούτο εδώ το πρόγραμμα.

Για να δεχθούμε ότι στα δύσκολα τα καταφέραμε και δεν μπορούσαμε να τα καταφέρουμε σε ένα πιο εύκολο σχετικά με τα υπόλοιπα πρόγραμμα. Δηλαδή, εγώ ο ίδιος ξέρετε ότι είχα ασχοληθεί με την Ολυμπιακή.

Νομίζω ότι αν τα καταφέρνει κανείς με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, όπως είναι το πρόγραμμα της Ολυμπιακής, πολύ ευκολότερα μπορεί να τα καταφέρει με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Γενικός, ο πρώην Γενικός και νυν Βουλευτής Χίου ο Κωστής ο Μουσουρούλης ξέρετε ότι ήταν αρμόδιος για το σύνολο του Κ.Π.Σ. για το σύνολο των προγραμμάτων, ως Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας.

Και μάλιστα κατόρθωσε να ξεκολλήσει το πρόγραμμα, το 3ο ΚΠΣ., να κλείσουμε τελικά με απορροφήσεις 100% στα προγράμματα που έχουν κλείσει, αλλά και να σχεδιάσει ο ίδιος το ΕΣΠΑ, το 4ο ΚΠΣ και νομίζω ακριβώς επειδή το έχει σχεδιάσει, μπορεί και στη συνέχεια να σας παρουσιάσει με λεπτομερή τρόπο, πως μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Για να βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους. Πρώτον, είχε γίνει εκτεταμένη διαβούλευση επί πολλούς μήνες και θα σας δώσουμε σήμερα έναν κατάλογο, ο οποίος έχει όλους τους φορείς με τους οποίους διαβουλευθήκαμε όλους αυτούς τους μήνες.

Δεύτερον, στηριχτήκαμε σε μελέτη ειδικού, του καθηγητή Ματθαίου Σανταμούρη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία είναι στη διάθεσή σας.

Αυτή είναι η μελέτη και αυτός είναι εδώ όλος ο φάκελος σε σχέση με το πρόγραμμα. Όχι όλος ο φάκελος, μερικά βασικά στοιχεία του προγράμματος.

Έπειτα παρακολουθήσαμε στενά το καθεστώς που ισχύει με τα αντίστοιχα κίνητρα σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επίσης σας δίνουμε και είναι στη διάθεσή σας για να μπορείτε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα, καθώς το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι τώρα θα ψάξει να δει τι γίνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χρειάζεται να ψάξει. Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται.

Αξιοποιήσαμε την Ευρωπαϊκή εμπειρία, αφού προηγήθηκε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα αξιοποιήσαμε την Ευρωπαϊκή εμπειρία μόλις ψηφίστηκε ο σχετικός κανονισμός και έχουμε και τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σας τον δώσουμε.

Και προχωρήσαμε στο πρόγραμμα αυτό όπως σας το παρουσιάσαμε με τα δύο του σκέλη. Το ένα σκέλος που είναι από το ΕΣΠΑ, το άλλο σκέλος που είναι με φορολογικά κίνητρα και τα οποία θα επεξεργαζόταν το Υπουργείο Οικονομίας.

Σε σχέση με την διαδικασία που σχετίζεται με το ΕΣΠΑ, κάναμε συνάντηση με τους περιφερειάρχες στις 13 Ιουλίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης τότε, στην οποία παρίσταντο και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, συμφωνώντας όλοι οι παριστάμενοι να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση την οποία ανακοινώσαμε στις 28 Ιουλίου.

Χωρίς αυτή τη συμφωνία προφανώς θα ήταν αδύνατον να βγούμε και να μιλήσουμε δημόσια για το πρόγραμμα αυτό. Τα χρήματα, τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία εμείς μιλήσαμε, είναι διαθέσιμα στα διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ και η μέθοδος που ακολουθήσαμε και προτείνουμε να ακολουθήσει η Κυβέρνηση, δεν είναι ούτε πρωτότυπη, ούτε άγνωστη, ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στηρίζεται στην ευελιξία που μας παρέχει για το σχεδιασμό μας το ίδιο το ΕΣΠΑ. Είναι μία δέσμευση χρημάτων από το ΕΣΠΑ, με το σκεπτικό ότι άλλα προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί πριν από την υιοθέτηση του καινούριου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος επιτρέπει την χρηματοδότηση προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης στον οικιακό τομέα, μετά βεβαιότητος δεν θα εκτελεστούν στο σύνολό τους και αυτό το ξέρουμε από την εμπειρία μας τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο και στο τρίτο Κ.Π.Σ., όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες που επωφελούνται από τέτοιου είδους κοινοτικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα αυτό, της ενεργειακής εξοικονόμησης λόγω του ότι απευθύνεται στους πολίτες και δεν είναι περίπλοκο στη δομή του, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ ταχύτερα.

Εκτός αυτού δε, ακόμα και αυτό αν δεν ισχύει, είναι περίεργο πως ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλάει για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, του 4ου ΚΠΣ
ώστε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε προγράμματα πράσινης ανάπτυξης, την ίδια στιγμή σηκώνει τα χέρια και λέει ότι τάχα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ.

Ακούστε, εδώ είναι βέβαιον ότι τα χρήματα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει, δεν θέλω να πω είναι η πολιτική βούληση, είναι μάλλον επαρκής κατανόηση των μηχανισμών του ΕΣΠΑ για να προχωρήσει γρήγορα αυτό το πρόγραμμα.

Όσο για το ζήτημα του νόμου, που τάχα χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα αυτό, λέμε ξεκάθαρα ότι δεν χρειάζεται κανένας νόμος. Χρειάζεται μόνο μία τροπολογία, την οποίαν την είχαμε έτοιμη και την οποία επίσης σας δίνουμε σήμερα, σχετικά με τα μη στεγασμένα επαγγέλματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή του προγράμματος, ειδικά στις πολυκατοικίες.

Δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία. Το κάνουμε ακριβώς λόγω της ιδιοτυπίας των πολυκατοικιών σε σχέση με τους διαχειριστές και τα λοιπά.

Αυτή είναι η μόνη νομοθετική παρέμβαση η οποία χρειάζεται και η οποία σας είπα ήταν έτοιμη. Επίσης, σε σχέση με τη σύγχυση που επιχειρείται να δημιουργηθεί για το τι ισχύει σε κάθε πολυκατοικία. Για μία ακόμη φορά ξεκαθαρίζουμε, ότι η φιλοσοφία μας ήταν πάρα πολύ απλή.

Σύμφωνα με τις δικές μας δεσμεύσεις θα ίσχυε ο κανονισμός της κάθε πολυκατοικίας για τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην πολυκατοικία. Δηλαδή, αν ο κανονισμός απαιτούσε ομοφωνία, θα ίσχυε η ομοφωνία.

Αν ο κανονισμός απαιτούσε πλειοψηφία, θα ίσχυε
ο κανόνας της πλειοψηφίας.

Συμπερασματικά. Το πρόγραμμα αυτό έχει προετοιμαστεί με μεθοδικότητα και επί πολλούς μήνες. Έχει στηριχθεί σε συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη, στην Ευρωπαϊκή εμπειρία και στο πράσινο φως της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προχωρήσαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με τα συναρμόδια Υπουργεία και με τους περιφερειάρχες.

Ακολουθήσαμε την πρακτική που ακολουθείται στο Κ.Π.Σ. και ειδικότερα στο ΕΣΠΑ. Κάτι ανάλογο με αυτό που ακολουθήσαμε εδώ, ακολουθήσαμε και στην περίπτωση της απόσυρσης των κλιματιστικών, που προχώρησαν χωρίς κανένα πρόβλημα και παρά το ότι χρειάστηκε όπως ξέρετε να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό τρεις φορές προς τα πάνω.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία ανησυχούσε, αλλά όταν υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχουν και λύσεις και οι λύσεις δόθηκαν και όπως δόθηκαν στα κλιματιστικά, μπορούν να δοθούν και εδώ.

Κάναμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα στις 28 Ιουλίου, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα. Προχωρήσαμε στην δημιουργία του help desk για άμεση πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

Η υπηρεσία συνέχιζε την προετοιμασία της και το ΥΠΟΙΟ, το Υπουργείο Οικονομίας είχε δεσμευθεί ότι θα παρουσίαζε δέσμη φορολογικών κινήτρων.

Σήμερα λοιπόν δεν κάνουμε τη συνέντευξη απλά και μόνο για αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Μας ενδιαφέρει προφανώς να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και ανθρώπινα ξέρετε, να υπερασπιστούμε την προσπάθειά μας και το έργο μας.

Ωστόσο, ακόμα παραπέρα, λόγω του παραπάνω, λόγω του χρόνου που αφιερώσαμε. Μας ενδιαφέρει η προσπάθεια να συνεχιστεί χωρίς καθυστερήσεις. Θα είναι άδικο να μην συνεχιστεί. Και για να συνεχιστεί χρειάζονται τα ακόλουθα:

Πρώτον, να ακολουθήσει η Κυβέρνηση την μέθοδο δέσμευσης πόρων από το ΕΣΠΑ, την οποία εμείς ακολουθήσαμε και για την οποία θα σας μιλήσει αναλυτικά το κύριος Μουσουρούλης στη συνέχεια.

Θέλω να υπενθυμίσω για όσος δεν το ξέρουν, ότι ο κύριος Μουσουρούλης πέρα από όλα τα υπόλοιπά, ήταν και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι να αναλάβει Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων στο Υπουργείο
Οικονομίας και μάλιστα στην γενική διεύθυνση που ήταν υπεύθυνη για τα προγράμματα αυτά, του ΚΠΣ.
Άρα είναι κατ’ εξοχήν ειδικός για το ΚΠΣ και είναι τουλάχιστον παράδοξο να αμφισβητείται η γνώση του, από ανθρώπους οι οποίοι μάλλον έχουν σαφώς λιγότερες γνώσεις από τον ίδιο επί του θέματος.
Δεύτερον, η Κυβέρνηση πρέπει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο της τροπολογίας που σήμερα σας παρουσιάζουμε για τα μη στεγασμένα επαγγέλματα.
Αυτή είναι και η μόνη παρέμβαση που χρειάζεται.
Τρίτον, πρέπει να συνεχίσει την προετοιμασία για το πρόγραμμα με τις περιφέρειες, τα ΚΕΠ και τα συναρμόδια Υπουργεία, από εκεί που τις παρέλαβε.
Τέταρτον, να παρουσιάσει μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων, όπως ισχύει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για τα κτίρια που δεν καλύπτονται από τις δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ, δηλαδή για τα κτίρια που έχουν τιμές ζώνης πάνω από τα 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Και να μείνει πιστή στο πνεύμα και στο γράμμα του Ευρωπαϊκού κανονισμού, σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση. Και το λέμε αυτό διότι ακούσαμε τις τελευταίες μέρες να γίνονται αναφορές, ότι ξέρετε εμείς μπορεί να μην κάνουμε, η Κυβέρνηση δηλαδή, μπορεί να μην κάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, αλλά να μείνει στα κουφώματα, στα αλουμίνια, σε κάποιους ορόφους στην πολυκατοικία και τα λοιπά.
Αυτό είναι πέρα από το πνεύμα του Ευρωπαϊκού κανονισμού και μπορεί να έχει προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης βέβαια, καταλαβαίνετε ότι δεν θα συμβάλει πραγματικά στην ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά απλά και μόνο σε κάποια μερεμέτια, που δεν δείχνουν νομίζω νέο πνεύμα, ούτε δείχνουν ότι πραγματικά εάν ακολουθηθεί αυτή η μέθοδος, η Κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά αυτά που η ίδια λέει ορθώς, για την πράσινη ανάπτυξη.
Αυτά είχα να σας πω. Σκοπός μας είναι να κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση. Μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που πολλές φορές έχει ακολουθηθεί στην Ελλάδα των κραυγών και των ύβρεων.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κάνουμε. Είναι μπροστά μας μία Κυβέρνηση καινούρια, με νωπή λαϊκή εντολή, που είναι φυσικό να τη συνοδεύουν ελπίδες και πραγματικά ευχόμαστε να μην διαψεύσει αυτές τις ελπίδες.
Το πρόγραμμα αυτό μια και το θέλει επί της ουσίας η Κυβέρνηση, πρέπει να το προχωρήσει. Πρέπει να το προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς ερασιτεχνισμούς.
Το ζητάνε οι Έλληνες πολίτες, το ζητάνε τα νοικοκυριά, είναι βασικό ζήτημα σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση, που είναι κεντρικός στόχος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτά και θέλω να δώσω το λόγο στον Κώστα το Μουσουρούλη.
Κος ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:
Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Χατζηδάκη.

Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας, ότι το πρόγραμμα αυτό εδράζεται πάνω σε μία κοινοτική υποχρέωση που έχει κάθε κράτος μέλος. Είναι να παρουσιάσει τα σχέδια δράσης για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Η Ελλάδα παρουσίασε αυτό το σχέδιο δράσης, έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και μάλιστα αυτό αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο που μας πέρασε και βρέθηκε μέσα στα 9 σχέδια δράσης που παρουσιάζουν τις καλύτερα υποστηριζόμενες και ολοκληρωμένες στρατηγικές για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυτό είναι η βάση από την οποία ξεκινήσαμε. Όταν προετοιμάσαμε το πρόγραμμα χρειαζόμασταν κατ’ αρχήν να επιβεβαιώσουμε ποιες είναι οι κατηγορίες δράσεων που μπορούν να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Δηλαδή, με λιγότερα χρήματα το βέλτιστο αποτέλεσμα στον κτιριακό τομέα. Για αυτό λοιπόν και αναθέσαμε αυτή τη μελέτη στην ομάδα των ειδικών καθηγητών, πάνω στην οποία παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο που είχαμε για τα ιδιωτικά κτίρια.

Ο σκοπός αυτής της μελέτης δεν ήταν να δώσουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ, γιατί τότε δεν μας επιτρέπετο από τους κοινοτικούς κανονισμούς να βάλουμε κοινοτικά χρήματα στον ιδιωτικό τομέα, στο housing όπως λέμε.

Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε αυτή τη μελέτη στο Υπουργείο Οικονομίας και να συζητήσουμε μαζί του τη δυνατότητα φορολογικών ή άλλων κινητρων, την εποχή που έγινε η μελέτη τον Δεκέμβριο του 2008.

Όταν όμως ξεκινήσαμε μία συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δυνατότητα που θα δοθεί χρήσης κοινοτικών κονδυλίων για τον ιδιωτικό τομέα, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη μελέτη φτιάχνοντας αυτό το πρόγραμμα.
Τώρα, είπε ο πρώην Υπουργός ότι το 2004 ήμουνα στο Υπουργείο Οικονομίας και διαχειρίστηκα το Κ.Π.Σ.
Αξίζει τον κόπο σας πω ένα παράδειγμα.
Τον Μάρτιο του 2004 όταν ανέλαβα την διαχείριση του 3ου Κ.Π.Σ. στο μέσον της περιόδου είχαμε ένα ποσοστό απορρόφησης 23%.

Εκείνη την εποχή, λοιπόν, η Κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, να ενισχύσει το κοινωνικό ταμείο και να βελτιώσει περισσότερο τη χρηματοδότηση των υποδομών περιβάλλοντος.
Τι κάναμε τότε;
Συζητήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτεραιότητές μας, της είπαμε ότι θα προχωρήσουμε σε προκήρυξη προγραμμάτων με υπερδέσμευση, δηλαδή τοποθετώντας δράσεις σε κωδικούς που δεν είχαν λογιστικά υπόλοιπα, και στη συνέχεια θα κάναμε την αναθεώρηση των προγραμμάτων.
Αυτό και κάναμε.
Αναθεωρήσαμε το 3ο Κ.Π.Σ. 3 φορές.
Το 2004, το 2005 και το 2006.
Φέραμε δηλαδή τον αρχικό σχεδιασμό στην πραγματικότητα.
Το ίδιο, λοιπόν, γίνεται και τώρα.
Θέλω να σας δώσω ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα.
Μέσα στο ΕΣΠΑ στη διάρθρωση των κοινοτικών πόρων, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχουν περιγραφεί κάποιες κατηγορίες για την ενέργεια.
Είναι δέκα κατηγορίες δράσεων.
Ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, πετρελαϊκά προϊόντα, ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση κ.ο.κ.
Αυτές οι κατηγορίες δράσεων αθροίζουν 832.000.000.
Έτσι είχαμε σχεδιάσει λοιπόν το 2007 να επενδύσουμε 832.000.000 € στην ενέργεια.
Αυτά τα 832.000.000 € ήταν τοποθετημένα στις 8 περιφέρειες, τις φτωχές περιφέρειες 480.000.000 και στις άλλες 5 Αττική, κεντρική Μακεδονία, δυτική Μακεδονία, Στερεά και Νότιο Αιγαίο άλλα 352.000.000 €. Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά ήταν για αυτές τις δέκα κατηγορίες δράσεων.

Έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιεί τον κανονισμό και μας δίνει τον Ιούλιο που μας πέρασε τη δυνατότητα να επενδύσουμε παραπάνω χρήματα στον ιδιωτικό τομέα, στην ιδιωτική κατοικία.
Αυτό εξ ορισμού απαιτεί τροποποίηση των προγραμμάτων.
Αυτοί, λοιπόν, οι κωδικοί –θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα- αυτό είναι ένα κλασικό πρόγραμμα, περιφερειακό πρόγραμμα.
Είναι το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Όλα λοιπόν τα χρήματα αυτά φιγουράρουν σε διάφορους κωδικούς.
Μπορείς, λοιπόν, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα να προκηρύξεις τις δράσεις και παράλληλα να κάνεις την τροποποίηση των προγραμμάτων όπως σου επιτρέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί αργότερα.
Αργότερα για να κάνεις τη λογιστική τακτοποίηση.
Είναι μια κλασική διαδικασία, την κάναμε στο Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ίδιο μπορεί να κάνει και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Εγώ εκτιμώ ότι αυτά που ακούστηκαν ως κριτική, και μάλιστα χρησιμοποιώ την φράση του αρμόδιου Υπουργού ότι επρόκειτο για μια απίστευτης προχειρότητας εξαγγελία, προφανώς δεν ισχύουν.

Και δεν θα ήθελα να είμαι σκληρός αλλά θα μου επιτρέψει και ο Υφυπουργός να το πω, ότι αν συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση πιστεύω ότι θα ζήσουμε ή ζήσαμε μάλλον την πρώτη πράξη του δράματος που πρόκειται να συμβεί με την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Αν είναι δυνατόν ο αρχικός σχεδιασμός να είναι στην ουσία καθοριστικός για τις μετέπειτα προκηρύξεις.
Επίσης, η ίδια η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τροποποίηση των προγραμμάτων έτσι ώστε να υποστηρίξει τις δράσεις της πράσινης ανάπτυξης.
Αυτό λοιπόν είναι μια τεχνική διαδικασία η οποία κάποια στιγμή θα καταλήξει.
Τώρα, σε ότι αφορά το διαδικαστικό.
Αυτοί οι πόροι και να το τονίσω αυτό, ότι το ΕΣΠΑ δεν έχει καμία σχέση με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Γιατί;
Διότι δεν είναι όλες οι περιφέρειες ίδιες.

Υπάρχουν περιφέρειες στις οποίες έχουμε πλαφόν.
Δεν μπορούμε να το υπερβούμε.
Είναι η Αττική, είναι η Κεντρική Μακεδονία, αυτές που σας είπα πριν.
Δεν είναι λοιπόν ίδιες οι διαδικασίες.
Σε αυτές τις περιφέρειες ακολουθείται η διαδικασία της εκχώρησης πόρων.
Δηλαδή για να βγει το καλάθι των 400.000.000 € υπάρχει μια κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων που εκχωρούν τους πόρους της περιφέρειας.
Αυτή, λοιπόν, η ΚΥΑ έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε αυτή η τυπική εκκρεμότητα.

Τώρα, εμείς φεύγοντας από το Υπουργείο παραδώσαμε ένα σχέδιο οδηγού εφαρμογής γιατί πρέπει να γνωρίζει ο καθένας πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα, ένα σχέδιο προδιαγραφών προκήρυξης για το πληροφοριακό σύστημα, ένα σχέδιο προδιαγραφής προκήρυξης για το help desk. Είναι δύο εργαλεία τα οποία τα γνωρίσατε και εσείς οι ίδιοι όταν υλοποιήσαμε το πρόγραμμα για τα κλιματιστικά.
Ήταν εργαλεία web, θυμάστε και την ιστοσελίδα και πως δούλευαν όλα αυτά.
Ακριβώς τα ίδια πράγματα αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε και για το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
Και στη συνέχεια το τυπικό θέμα των τεχνικών προδιαγραφών, αφήσαμε και τις τεχνικές προδιαγραφές.
Είναι το κείμενο αυτό το οποίο αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα.
Τι σημαίνει τεχνικές προδιαγραφές;
Ποιες είναι οι προδιαγραφές των επιλέξιμων κουφωμάτων, των υαλοπινάκων, των καυστήρων, των λεβήτων κ.ο.κ.

Αυτό το κείμενο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η οποία ήταν εξαντλητική να μου επιτρέψετε να πω.
Ήρθαν από όλη την Ελλάδα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους ή τις αιτιάσεις τους.
Μιλήσαμε με όλους, εγώ προσωπικά αλλά και οι συνεργάτες μου σχεδόν με όλη την αγορά,
κάναμε τις βελτιώσεις που πρέπει να κάνουμε και στη συνέχεια αυτά τα αφήσαμε σαν παρακαταθήκη, σαν προίκα.
Ένα σχόλιο ακόμα, άκουσα να λέγεται ότι το πρόγραμμα πρέπει να γίνει απλούστερο.
Πραγματικά θα περιμένω με μεγάλη αγωνία να δω πόσο πιο απλούστερο μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα και μακάρι να βρεθεί αυτή η μαγική συνταγή που θα το κάνει απλούστερο.
Όμως, πρέπει να λάβει υπόψη της η Κυβέρνηση και κάποιους περιορισμούς.
Άκουσα για την τροποποίηση που θα γίνει στο πρόγραμμα έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη το κοινωνικό κριτήριο.
Δηλαδή να απευθύνεται μόνο στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Ο κανονισμός 397, αυτός που χρησιμοποιήσαμε για να βγάλουμε το πρόγραμμα μιλάει για το κοινωνικό κριτήριο.
Και εμείς είπαμε και συμφωνήσαμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι κοινωνικό κριτήριο για εμάς αποτελεί η τιμή ζώνης.
Δηλαδή τα 1.500 € και κάτω.
Αυτό και κάναμε.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί κοινωνικό κριτήριο άλλο πλην αυτού.
Δηλαδή το εισόδημα ενός δικαιούχου μέσα στην πολυκατοικία.
Γιατί μέσα στη πολυκατοικία δεν μπορούμε να βρούμε ποιος είναι ο φτωχός και ποιος είναι ο πλούσιος.
Και βέβαια να πούμε ότι για να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα η παρέμβαση πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο του κτιρίου.
Δεν μπορείς να πας να κάνεις μια παρέμβαση σε ένα διαμέρισμα και όχι στο σύνολο του κτιρίου.
Και ένα δεύτερο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι θα γίνει ακόμα πιο απλό το πρόγραμμα κάνοντας μόνο κουφώματα και υαλοπίνακες.
Θα χαρώ πάρα πολύ να μου ανακοινώσει η νέα Κυβέρνηση ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνουμε μόνο κουφώματα και υαλοπίνακες και όχι όλα τα υπόλοιπα.

Κάτι τέτοιο ούτε στο σχέδιο δράσης ενεργειακής αποδοτικότητας περιλαμβάνεται, ούτε πρόκειται να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ να είναι μια αποσπασματική παρέμβαση η οποία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα.
Γιατί όλα τα κοινοτικά προγράμματα αρχίζουν και τελειώνουν με την επιβεβαίωση του ολοκληρωμένου χαρακτήρα τους.
Αυτά από την πλευρά μου και δεν ξέρω αν θα γίνουν ερωτήσεις.
Κος ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ:
Νίκος Υποφάντης από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Η ερώτηση είναι και προς τους δύο.
Ο νέος Υφυπουργός ο κος Μανιάτης, αρμόδιος για τα θέματα τα οποία εσείς παραδώσατε, λέει το εξής:

Ότι στη συνάντηση που είχατε με τους περιφερειάρχες κανείς από τους περιφερειάρχες που συμμετείχαν δεν συμφώνησε γραπτώς τουλάχιστον, να έχετε δηλαδή κάτι πιασάρικο στα χέρια σας ή να έχει η επόμενη ηγεσία του Υπουργείου, ότι θα δεσμεύσει πόρους από άλλα προγράμματα για αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Κος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
Στη συνάντηση που είχαμε στις 13 Ιουλίου το απόγευμα στο Υπουργείο όλοι οι περιφερειάρχες και φυσικά και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομίας, ο Σπύρος ο Ευσταθόπουλος τότε Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, συμφώνησαν ότι έπρεπε να προχωρήσουμε με τον τρόπο που προχωρήσαμε.
Άλλωστε δεν ήταν μια καινούργιο μέθοδος.
Και τις αναθεωρήσεις που κάναμε στο πρόγραμμα των κλιματιστικών για το οποίο είχε αγωνία η υπηρεσία μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναθεωρήσεις αυτές, τις κάναμε με βάση συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων και των αρμόδιων υπηρεσιών που δεν αποτυπώθηκαν σε κάποιο χαρτί.
Η μέθοδος για την οποία μιλούμε δεν είναι καινούργια μέθοδος.
Για αυτούς που έχουν στοιχειώδη σχέση με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με το ΕΣΠΑ.
Είναι καινούργια μέθοδος στα μάτια του ΠΑΣΟΚ, στα μάτια των ανθρώπων που ανέλαβαν την διαχείριση αυτών των προγραμμάτων.
Το κατανοώ, είναι καινούργιοι στο Υπουργείο.
Αλλά και εγώ υπήρξα καινούργιος Υπουργός και εγώ χρειάστηκε να μάθω πολλά πράγματα.
Και όταν πήγα στο Υπουργείο Μεταφορών και όταν πήγα στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Άλλο το να χρειάζεται να μάθεις και άλλο επειδή δεν ξέρεις να βγαίνεις και να καταγγέλλεις.
Και να σας πω την αλήθεια, πολλές φορές με έχουν κατηγορήσει για νεοφιλελεύθερο, για δεξιό, για οτιδήποτε.
Είναι μια πολιτική κατηγορία.
Αυτές τις κατηγορίες όμως περί ανεπάρκειας και ελλιπούς κατανόησης, ιδιαίτερα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με το οποίο και εγώ έτυχε ως Ευρωβουλευτής να ασχοληθώ και τα 13 χρόνια που ήμουν στις Βρυξέλες και στο Στρασβούργο, δεν μπορώ να τις δεχθώ και μάλιστα από ανθρώπους που πρώτη φορά ασχολούνται με το θέμα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Ανεπαρκής κατανόηση
υπάρχει σε εκείνη την πλευρά.
Και την πράσινη ανάπτυξη δεν θα την πετύχουμε με συνθήματα, ούτε με χαρωπές και τριανταφυλλί προσεγγίσεις.
Θα την πετύχουμε μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένη μέθοδο.
Κος ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:
Να προσθέσω και εγώ.
Σε ότι αφορά τους πόρους η πολιτική συμφωνία δεν προβλέπεται σε κανένα κανονιστικό κείμενο του ΕΣΠΑ, πουθενά.

Πολιτική συμφωνία ήταν αυτό, ήταν η κατανομή των 400.000.000 € στη βάση μιας εκτίμησης που κάναμε εμείς για κάθε περιφέρεια.
Δεν ήταν παζάρι.
Δηλαδή πες μου τι υπόλοιπα χρήματα έχεις στην κεντρική Μακεδονία να τα πάρω για το πρόγραμμα.
Κεντρική Μακεδονία θέλαμε 59.000.000 € μέσα στο καλάθι των 400.000.000 €.
Εγώ θέλω να σας πω ότι ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά θέματα Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δεν θα αφήνω τίποτα αναπάντητο.
Δηλαδή θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά η Κυβέρνηση πριν μας κατηγορήσει, τον Υπουργό ή εμένα, για άγνοια διαδικασιών.
Τίποτα αναπάντητο.
Εδώ είναι ο πίνακας πολιτικής συμφωνίας.
Μπορώ να επικαλεστώ και εγώ πάρα πολλές πολιτικές συμφωνίες που βρήκα το 2004 στο Υπουργείο Οικονομίας το Μάρτιο οι οποίες πολιτικές συμφωνίες προφανώς δεν αποτυπώνονται σε κανένα χαρτί.
Η κατάσταση είναι αυτή, αυτά είχαμε προϋπολογίσει εμείς να τοποθετήσουμε στο πρόγραμμα και στο τέλος-τέλος αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αναζήτηση περιφερειαρχών προκειμένου να επιβεβαιωθεί αυτή η συμφωνία.
Κος ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ:
Γιώργος Φιντικάκης από τα ΝΕΑ.
Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που εσείς ο ίδιος αν θυμάμαι καλά συστήσατε στο Υπουργείο για την υπόθεση των κλιματιστικών και από εκεί και πέρα της οποίας προΐστατο ο κος Κλενιάτης αν δεν κάνω λάθος και από εκεί και πέρα ανέλαβε να τρέξει και το εξοικονομώ κατ΄ οίκον αλλά δεν πρόλαβε γιατί μεσολάβησαν εκλογές κλπ.
Ισχυρίζεται λοιπόν η Κυβέρνηση ότι αυτό το έγγραφο της συγκεκριμένης υπηρεσίας της οποίας ζήτησε να της το κάνει, αναφέρει πως δεν υπάρχουν πόροι δεσμευμένοι 400.000.000 συγκεκριμένα.
Πως καταρρίπτει εν ολίγοις, η βασική του αρχή είναι ότι δεν υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι.

Καταρρίπτει εν ολίγοις τους ισχυρισμούς ότι το πρόγραμμα μπορεί να τρέξει με τη συμφωνία στην οποία αναφερθήκατε και θα ήθελα να το σχολιάσετε αυτό γιατί μου κάνει εντύπωση που προϊστάμενος της υπηρεσίας είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος ήταν προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας πριν αλλάξει η Κυβέρνηση.
Κος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
Ούτε στο πρόγραμμα της απόσυρσης των κλιματιστικών υπήρχαν δεσμευμένοι πόροι πέραν των 15.000.000 και όμως το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, πήγαμε στα 45.000.000.

Βεβαίως η υπηρεσία εντωμεταξύ έλεγε τυπικά μιλώντας ότι δεν υπάρχουν δεσμευμένοι πόροι.

Ξέρετε όμως ότι το πρόγραμμα της απόσυρσης των κλιματιστικών προχώρησε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το ίδιο πράγμα είναι και εδώ.
Ο κος Μουσουρούλης, επαναλαμβάνω θα απαντήσει και πιο συγκεκριμένα, ήταν Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων, ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ τυχαίνει πέραν όλων των
άλλων να είμαι ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του καινούργιου κανονισμού για το ΕΣΠΑ.

Ε, δεν πρόκειται να δεχθούμε από ανθρώπους που σας είπα, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αυτές τις διαδικασίες να αμφισβητηθούμε ως προς την επαρκή γνώση των στοιχείων και ως προς τον σχεδιασμό που υπήρχε.
Σχεδιασμός υπήρχε, οι πόροι μπορούσαν να βρεθούν χωρίς καμιά αμφιβολία και ήταν θέμα τεχνικών διαρρυθμίσεων που θα γινόντουσαν προφανέστατα όπως έγιναν στην πορεία και για το θέμα των κλιματιστικών.
Και ήταν θέμα όχι ενός μηνός μόνο να γίνουν, ήταν θέμα πολλών μηνών να γίνουν στην πορεία αυτές οι διαρρυθμίσεις με βάση τον κανονισμό του ΕΤΠΑ.
Κος ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ:
Κύριε Υπουργέ, να ολοκληρώσω την ερώτησή μου;
Σέβομαι αυτά που λέτε αλλά δεν θα έπρεπε λογικά η υπηρεσία να συμπεριλάβει στην απάντησή της προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αυτά τα στοιχεία στα οποία αναφερθήκατε,
αυτούς τους ισχυρισμούς;
Κος ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ:
Καταρχήν προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος που δημιουργήθηκε αυτή η υπηρεσία στο Υπουργείο, σχεδιασμού και εφαρμογής.
Μας έδωσε τη δυνατότητα ο Ν. 3614 να κάνουμε αυτή την υπηρεσία, ήταν ένας νόμος που κάναμε στο Υπουργείο Οικονομίας με σκοπό να συγκεντρώσουμε σε ένα σημείο το συντονισμό της εφαρμογής των δράσεων της ενέργειας και το κάναμε αυτό. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, το σημείωμα στο οποίο αναφέρεστε λέει ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η πολιτική συμφωνία και λέει και το αυτονόητο.
Αυτό που σας εξήγησα τόση ώρα, λυπάμαι αν δεν γίνομαι κατανοητός, ότι δεσμευμένοι πόροι σε κωδικούς –μπορώ κύριε Φιντικάκη να σας δώσω ένα τυπικό πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης, ένα ΠΕΠ- να δείτε τη χρηματοδότηση που είναι στους κωδικούς κάθε δράσης σε όρους 2007 και να δείτε ότι πραγματικά δεν υπάρχει αντιστοιχία του προγραμματισμού με την υλοποίηση.
Σε ότι αφορά την ενέργεια και ένα παράδειγμα νομίζω ότι είναι καλό για να σας βοηθήσει.
Στα έργα που εξειδικεύσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενέργεια λέμε, έχουμε τον κλάδο φυσικού αερίου προς το Αλιβέρι 17.500.000, τον κλάδο προς δυτική Θεσσαλία 2.000.000, τον συμπιεστή νέας μεσημβρίας 19.000.000, το χερσαίο τμήμα ελληνοϊταλικού αγωγού 130.000.000.
Αυτά τα λεφτά λοιπόν είναι κλειδωμένα σε αυτούς τους κωδικούς.
Εάν το έργο καθυστερήσει, δεν γίνει για κάποιο λόγο θα καθόμαστε να κοιτάμε αυτούς τους κωδικούς;
Προχωράμε με υπερδέσμευση πόρων και στη συνέχεια όταν γίνει τροποποίηση του προγράμματος κάνουμε λογιστική τακτοποίηση.
Τα λέει πολύ καλά το σημείωμα αυτό λίγο παρακάτω από την φράση στην οποία σταθήκατε.
Λίγο παρακάτω, λοιπόν, λέει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε, είναι η δεύτερη σελίδα του σημειώματος, την είδα γιατί μοιράστηκε σε όλο τον κόσμο.
Αλίμονο αν προχωρήσει και στα άλλα υπουργεία, εύχομαι και ελπίζω και στα άλλα υπουργεία να μην ακούσουμε τέτοια.
Κος ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:
Ή δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το ΕΣΠΑ ή απλώς θέλουν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα ως δικό τους πρόγραμμα.
Ας το παρουσιάσουν ως δικό τους πρόγραμμα απλώς μην το καθυστερούν.

Δεν υπάρχει λόγος ούτε να το καθυστερούν, ούτε να το περιορίζουν μόνο σε φορολογικά κίνητρα.
Μπορούν να το χρηματοδοτήσουν από το ΕΣΠΑ, είναι λάθος να μην το κάνουν και ελπίζω μετά τη σημερινή παρου

Μετάβαση στο περιεχόμενο