Συνέντευξη τύπου για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών παραχώρησε σήμερα στο Ναυτικό Επιμελητήριο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κωστής Χατζηδάκης. Αφορμή για την συνέντευξη τύπου στάθηκε η έγκριση από την επιτροπή Μεταφορών τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τριών σημαντικών εκθέσεων για την ασφάλεια των μεταφορών μεταξύ των οποίων και αυτής του κ.Χατζηδάκη για την απόσυρση δεξαμενοπλοίων μονού τοιχώματος.
Στην συνέντευξη τύπου ο κ.Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι προτάσεις της
Κομισιόν μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Έρικα προέβλεπαν συντόμευση της ζωής των τάνκερς μέχρι και 15 χρόνια σε σχέση με την υπάρχουσα διεθνή συμφωνία MARPOL κάτι το οποίο θα είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για την Ευρωπαϊκή και
Ελληνική ναυτιλία αλλά και την τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναλύοντας την στρατηγική του επεσήμανε πως απέφυγε να εξετάσει εν θερμώ τις προτάσεις της Κομισιόν περιμένοντας τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στον οποίο είχαν καταφύγει οι 15 χώρες της Ε.Ε με πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας.
Ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε: “ότι οι προτάσεις που ενέκρινε η Επιτροπή Μεταφορών συμβιβάζονται με τις προτάσεις του ΔΝΟ, είναι πιο ισορροπημένες από αυτές της Κομισιόν και συμβιβάζουν
αφενός την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας στις μεταφορές και αφετέρου τις ανάγκες για μια ανταγωνιστική ναυτιλία και τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο”.
Αναλυτικά οι προτάσεις της Κομισιόν και της έκθεσης του κ.Χατζηδάκη είναι οι εξής:
Αρχικές προτάσεις Κομισιόν:
1)
Για τα πλοία που παραδόθηκαν πριν από το 1982 (προ MARPOL): ενιαίο όριο ηλικίας στα 23 έτη (τελική προθεσμία απόσυρσης 2005).
2)
Για τα πλοία που παραδόθηκαν μεταξύ 1982 και 1996: όριο ηλικίας κυμαίνεται μεταξύ 28 και 14 ετών (τελική προθεσμία απόσυρσης το 2010).
3)
Για τα πλοία κάτω των μεγεθών της MARPOL: όριο ηλικίας τα 25 ή τα 30 έτη (τελική προθεσμία 2015) και όριο απόσυρσης τους 600 τόνους νεκρού φορτίου.
Προτάσεις έκθεσης Χατζηδάκη:
1)
Για τα pre-MARPOL δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου νεκρού φορτίου 20.000 τόνων και άνω και τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου νεκρού φορτίου 30.000 τόνων, χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από το 2003 για αυτά που έχουν παραδοθεί το 1973 ή ενωρίτερα, έως το 2007 για πλοία που έχουν παραδοθεί το 1981 ή αργότερα. Δεξαμενόπλοια που κυκλοφορούν μετά το 2005 θα υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς επιθεωρήσεων και θα πρέπει να πληρούν ειδικές τεχνικές απαιτήσεις.
2)
Για τα post-MARPOL δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου νεκρού φορτίου 20.000 τόνων και άνω και τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου νεκρού φορτίου 30.000 τόνων, υιοθετείται χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από το 2003 για πλοία που έχουν παραδοθεί το 1977 ή ενωρίτερα, έως το 2015 για πλοία που έχουν παραδοθεί το 1992 ή αργότερα. Δεξαμενόπλοια που κυκλοφορούν μετά το 2005 θα υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς επιθεωρήσεων και θα πρέπει να πληρούν ειδικές τεχνικές απαιτήσεις.
3)
Για τα πλοία κάτω των μεγεθών της συμφωνίας MARPOL η πρόταση Χατζηδάκη η οποία έγινε αποδεκτή είναι να υιοθετηθεί από το κοινοτικό δίκαιο η θέση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για τα πλοία άνω των 5000 τόννων. Για τα μικρότερα το όριο απόσυρσης που θεσπίσθηκε είναι οι 3000 τόννοι σε σχέση με τους 600 τόνους που πρότεινε η Κομισιόν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτρέπει την απόσυρση 125 ελληνικών δεξαμενοπλοίων (16 τάνκερς αντί για 141).
Στην συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ.Χαζτηδάκης παρουσίασε τα οφέλη της ελληνικής ναυτιλίας από την πρόταση του τα οποία παρουσιάζονται στα παρακάτω
διαγράμματα (πόσα ελληνικά πλοία θα αποσυρόντουσαν με τις προτάσεις τις Κομισιόν και πόσα με τις προτάσεις της έκθεσης του ευρωβουλευτή της ΝΔ).
Τέλος ο κ.Χατζηδάκης αφού ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχε
κατά την κατάρτιση της έκθεσης το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τούς άλλους Έλληνες ευρωβουλευτές υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντικατοπτρίζουν ισχυρή πολιτική βούληση
για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και την απρόσκοπτη τροφοδότηση της αγοράς με πετρέλαιο.