ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να βυθιστεί η οικονομία μας σε μεγαλύτερη ύφεση. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως σήμερα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της αγοράς, στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων του κράτους, στην προώθηση πολιτικών που θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία και θα στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά με παράλληλη φροντίδα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.
Η προσπάθεια, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι δύσκολη. Όμως, ως χώρα είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. Χωρίς να καταστροφολογούμε, αλλά και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες των περιστάσεων, είμαστε υποχρεωμένοι από το θεσμικό μας ρόλο να επισημαίνουμε όσα μας ανησυχούν και να προτείνουμε λύσεις.
Παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο μιας συγκροτημένης αναπτυξιακής πολιτικής, η κυβέρνηση, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα.
ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ
Συγκεκριμένα, οι πέντε νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που θα έφερναν τόνωση της ανάπτυξης φαίνεται είτε να μένουν στα συρτάρια είτε, όταν παρουσιάζονται, να μην οδηγούν τελικά στα επιθυμητά αποτελέσματα:
Ο νόμος για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα. Απόδειξη η κριτική που δέχθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ τόνισε ότι ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα για τις ενήμερες οφειλές, μπορεί, να οδηγήσουν στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, δηλ. σε επιβράβευση των κακοπληρωτών, σε μεγαλύτερες επιφυλάξεις των τραπεζών για χορήγηση δανείων και σε αύξηση του κόστους του χρήματος.
Όσο για το νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, το οποίο ήταν καθ’ όλα έτοιμο να κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2009, αγνοείται η τύχη του. Γιατί άραγε;; Ποιοι είναι οι λόγοι και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση γι΄ αυτό; Ποια είναι επιτέλους η πολιτική του ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό το ζήτημα;
ΕΣΠΑ
Όσον αφορά στο ΕΣΠΑ:
Το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για χαμηλή απορρόφηση. Ξεχνώντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σεπτέμβριο του 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στην 5η θέση στην ΕΕ27 για τις εισπράξεις του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ενώ τον Ιανουάριο του 2010, η χώρα μας είχε ήδη πέσει στην 10η θέση, λόγω της απραξίας της κυβέρνησης με πρόσχημα την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το ΕΣΠΑ.
Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι στους 5 μήνες διακυβέρνησής του τόνωσε την οικονομία με 2,3 δισ. ευρώ, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι το 1,6 δισ. αφορά σε αποπληρωμή έργων του Γ’ ΚΠΣ, δηλαδή έργων που είχαν εγκριθεί και ολοκληρωθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Ενώ 650 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα που χρηματοδοτούνται μέσω εθνικών πόρων. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για νέο χρήμα.
Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις μήνες για να ορίσει τελικά Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.
Οι βασικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΠΑ ήταν δύο:
Η πρώτη ήταν η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ εντός του 2010. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που τον επισκέφθηκαν, η αναθεώρηση αυτή δεν θα προχωρήσει.
Η δεύτερη ήταν η υπόσχεση για αλλαγή του νόμου για το ΕΣΠΑ. Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε πρόσφατα κάνει απλώς μερικές δευτερευούσης σημασίας – και ορισμένες φορές αχρείαστες – αλλαγές στον ισχύοντα νόμου της Νέας Δημοκρατίας. Κρατάει ουσιαστικά το 80% – 85% του ισχύοντος νόμου.
Πολύς θόρυβος για το τίποτα δηλαδή, σε σχέση με τις δύο βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ.
Εντωμεταξύ η κυβέρνηση δεν ρίχνει το βάρος εκεί που πραγματικά πρέπει: Στην επιτάχυνση των προγραμμάτων.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξειδικεύσει το 100% των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Το ΠΑΣΟΚ, αντί να τρέξει τα προγράμματα αυτά, κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Ενώ υπήρχαν αρκετά επιχειρησιακά προγράμματα που για να ξεκινήσουν απαιτούσαν απλά μια τυπική έγκριση, το ΠΑΣΟΚ, για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, δεν την έδωσε, με αποτέλεσμα τα προγράμματα αυτά να παγώσουν για πολλούς μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που θα έδινε παράλληλα μια ουσιαστική τόνωση στον κατασκευαστικό κλάδο. Εδώ το ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε αναληθώς ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν. Εμείς αποδείξαμε ότι τα χρήματα υπάρχουν, με τη μέθοδο της υπερδέσμευσης, που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε και σε άλλα κράτη μέλη. Η αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου για τον κατασκευαστικό κλάδο προγράμματος μέσα από μια μικροκομματική οπτική το μόνο που κάνει είναι να ζημιώνει την οικονομία και κατ’ επέκταση τη χώρα μας.
Επίσης, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις («Πράσινη Επιχείρηση», «Εξελίσσομαι», «Πρωτοτυπώ» κλπ), που είχαν γίνει αποδεκτά με ενθουσιασμό από τον κόσμο της αγοράς, πάγωσαν για μήνες, δημιουργώντας αρνητικές επιπτώσεις σε κλάδους που προσδοκούσαν στην ενεργοποίησή τους.
Την ίδια τύχη είχε και η πρωτοβουλία JEREMIE, ένα ταμείο (χαρτοφυλακίου) κεφαλαίου που είχε συσταθεί επί ΝΔ και φορούσε σε μικροπιστώσεις μέσω τραπεζών, σε παροχή εγγυήσεων κλπ. Μέσω του προγράμματος αυτού θα δίνονταν εγγυήσεις δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 90 εκ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2010, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τώρα, η κυβέρνηση αφού έχει χάσει τόσο πολύτιμο χρόνο, έρχεται να υιοθετήσει τα προγράμματα αυτά.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Σε σχέση με τον Επενδυτικό Νόμο: Ενώ το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι ο επενδυτικός νόμος που ισχύει σήμερα είναι ο πιο επιτυχημένος που έχει ψηφιστεί – υπάρχουν δηλώσεις του Υφυπουργού Αρναουτάκη στη Βουλή – παρ’όλα αυτά, ανέστειλε τη λειτουργία του, χωρίς να έχει έτοιμη εναλλακτική πρόταση. Η αγορά, ωστόσο δε σταματά να κινείται και δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Πρέπει να αποσαφηνιστούν οι κανόνες του παιχνιδιού και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη νέων, υγιών επενδύσεων.
ΤΕΜΠΜΕ
Όσον αφορά το ΤΕΜΠΜΕ, και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης: Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, το ΠΑΣΟΚ κινείται με γνώμονα τον εντυπωσιασμό. Τι θέλω να πω με αυτό. Ακούγαμε επί μήνες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα έλυνε δια μαγείας όλα σχεδόν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και τελικά η κυβέρνηση κατέληξε σε δύο υποπρογράμματα τα οποία απλά παρέχουν εξειδικευμένη στόχευση του σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας για το ΤΕΜΠΜΕ.
Εμείς συμφωνούμε επί της αρχής με αυτά τα δύο υποπρογράμματα. Είχαμε εξάλλου παροτρύνει το ΠΑΣΟΚ με πρότασή μας να προχωρήσει στο ειδικό πρόγραμμα για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:
Οι στόχοι των υποπρογραμμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν επιτρεπτό να καλυφθούν και από το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα.
Το επιτόκιο των νέων υποπρογραμμάτων είναι ενδεχόμενο να είναι λιγότερο συμφέρον από αυτό του ήδη υφιστάμενου προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ.
Δεν περιέχονται στις ανακοινώσεις οι ρήτρες που ίσχυαν μέχρι σήμερα για διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που ενισχύονται.
Για άλλη μια φορά δηλαδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να καταλήξουμε σε κάτι που μας ικανοποιεί φυσικά, ότι το ΤΕΜΠΜΕ δηλαδή λειτουργούσε σωστά, αφού δεν τροποποιήθηκαν οι κανόνες του από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ασάφεια και η ανασφάλεια που η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησε με τα μεγάλα λόγια της, οδήγησε σε πτώση του ενδιαφέροντος για το ΤΕΜΠΜΕ. Έτσι, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2009 είχαν εγκριθεί πάνω από 12.000 δάνεια, το αντίστοιχο πρώτο δίμηνο του 2010 εγκρίθηκαν μόνο 1.300.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Δεν θέλουμε να πούμε μεγάλα λόγια γιατί γνωρίζουμε τη δυσκολία του θέματος. Ωστόσο, από τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις για το Γενικό Δείκτη Καταναλωτή φαίνεται πως οι τιμές αρχίζουν να τραβούν την ανηφόρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την αισχροκέρδεια στη βενζίνη. Ας ελπίσουμε ότι η αύξηση των τιμών δεν θα συνεχιστεί επιβαρύνοντας έτσι περισσότερο τους καταναλωτές. Σε αντίθεση μάλιστα με όσα το ΠΑΣΟΚ έλεγε πριν και μετά τις εκλογές για μια μαγική φόρμουλα που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών μέχρι και 10% άμεσα.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αλλά εμείς δεν έχουμε πρόθεση να μένουμε απλώς στην κριτική. Το έχουμε πει πολλές φορές: Θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση του συγκεκριμένου. Ήδη η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε 23 αναπτυξιακές προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς να έχουν σημαντική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σήμερα, θα σταθώ στην εξειδίκευση μιας από αυτές τις προτάσεις, την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων. Δεν είναι κάτι που ακούτε πρώτη φορά. Είναι μια νομοθετική πρόταση που επεξεργαζόμασταν όταν βρισκόμουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά τις εκλογές συνεχίσαμε το έργο μας, και σήμερα λοιπόν είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε Πρόταση Νόμου στη Βουλή.
Η πρότασή μας έχει ως κύριο στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας για την ίδρυση μιας εταιρείας, με την αξιοποίηση του νέου Ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Συμπληρώνοντας τον πρώτο νόμο της Νέας Δημοκρατίας που θεσμοθέτησε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τον ν. 3419/2005, έχουμε ως σκοπό να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την ίδρυση μιας επιχείρησης, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ίδρυση Υπηρεσίας-Μίας-Στάσης (one-stop-shop).
Αυτή δε η πρότασή μας ακολουθεί και το δρόμο της Ευρώπης, όπου σε κοινοτικό επίπεδο θεωρείται σχεδόν αυτονόητη η απλοποίησης της διαδικασίας ίδρυσης μίας εταιρείας: με την καθιέρωση Υπηρεσίας Μίας Στάσης, τη μείωση κόστους διαδικασίας και τη μείωση χρόνου διαδικασίας.
Μάλιστα, ο Κοινοτικός μέσος όρος για το διοικητικό κόστος ίδρυσης μιας επιχείρησης έχει οριστεί στα 830 ευρώ, ενώ, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το κόστος ξεπερνά τα 1366 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος χρόνου ίδρυσης μιας εταιρίας σε κοινοτικό επίπεδο έχει ορισθεί στις 15 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα είναι πάνω από 30 μέρες.
Η πρόταση νόμου αποτελείται ουσιαστικά από δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος παρουσιάζει όλες τις απλοποιήσεις στη διαδικασία ίδρυσης, μεταβολής και λύσης μιας επιχείρησης. Περιλαμβάνει δηλαδή τις καινοτόμες προτάσεις αυτής της πρότασης νόμου.
Το δεύτερο μέρος είναι πιο τεχνικό και περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, στο νόμο περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και σε άλλα νομοθετικά κείμενο έτσι ώστε η ισχύουσα νομοθεσία να είναι συμβατή με τις νέες διαδικασίες.
Τι επιτυγχάνεται με την πρόταση νόμου:
Νομοθετείται το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο
Δημιουργούνται Υπηρεσίες Μίας Στάσης
Καθιερώνεται Ενιαίο Τέλος για την ίδρυση μιας εταιρείας
Αναλυτικά:
1.
Νομοθετείται το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μια βάση δεδομένων που διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις πληροφορίες για τις εγγεγραμμένες εταιρείες (έχει ήδη υλοποιηθεί σε ορισμένα Επιμελητήρια). Αυτό καθιστά λιγότερο γραφειοκρατική την όποια διαδικασία πληροφόρησης σχετικά με ήδη εγγεγραμμένες εταιρείες, αλλά και μελλοντικά για τις νεοσυσταθείσες εταιρείες. Η καταγραφή και αποτύπωση των εταιρειών σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο-μητρώο επιτρέπει όχι μόνο την συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους ή τη συνεργασία μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα να καταγράφονται οι τάσεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, οι γεωγραφικές κατανομές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ. Ουσιαστικά, το ΓΕΜΗ θα αποτελέσει την ηλεκτρονική χαρτογράφηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
2.
Αποκτούν επιπλέον αρμοδιότητες οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια, έτσι ώστε να αναδειχθούν σε Υπηρεσίες Μίας Στάσης, ενώ δίνεται η δυνατότητα και τα ΚΕΠ να αποτελέσουν one-stop-shop. Στα one-stop-shop θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να συσταθεί μία εταιρεία (ΑΕ, ΕΠΕ, ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη), αλλά και κάθε άλλη πράξη και στοιχείο που υποβάλλεται σε δημοσιότητα, απλοποιώντας τη μέχρι σήμερα διαδικασία, τόσο από πλευράς ενεργειών όσο και από πλευράς χρόνου.
Αναλυτικά, κάθε Υπηρεσία ΓΕΜΗ – και όχι ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος που επιθυμούσε να ιδρύσει εταιρεία – υποχρεούται να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
Καταχωρεί την εταιρεία στο οικείο Μητρώο. Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ΓΕΜΗ με το ειδικά μητρώα των Νομαρχιών και των Πρωτοδικείων, ώστε οι σχετικές ενέργειες να διενεργούνται ηλεκτρονικά μέσω του ΓΕΜΗ (χορήγηση αριθμού μητρώου, εγκρίσεις, κλπ).
Αναζητά α) από το ασφαλιστικό ταμείο του κάθε εταίρου, έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας (με ηλεκτρονική διαδικασία) και β) από το ΙΚΑ έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας για την εταιρεία (με ηλεκτρονική διαδικασία).
Επικοινωνεί με την οικεία ΔΟΥ για έκδοση ΑΦΜ της εταιρείας (με ηλεκτρονική διαδικασία).
Εγγράφει οριστικά την εταιρεία στο Επιμελητήριο.
Δημοσιεύει ηλεκτρονικά το καταστατικό και κάθε άλλη πράξη ή στοιχείο που υποβάλλεται σε εμπορική δημοσιότητα (π.χ. μέλη ΔΣ) στο Τεύχος ΓΕΜΗ. Έτσι, συντομεύεται ο χρόνος ίδρυσης επιχείρησης αφού δεν απαιτείται πλέον η αποστολή εγγράφων στο Εθνικό Τυπογραφείο. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον επιπλέον κόστος λόγω του αντίστοιχου τέλους που κατέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Η πρόσβαση στο Τεύχος ΓΕΜΗ είναι ελεύθερη και ατελής.
3.
Καθιερώνεται Ενιαίο Τέλος για την ίδρυση εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των τελών, φόρων και εισφορών που προβλέπονται μέχρι σήμερα για την ίδρυση εταιρείας. Το τέλος αυτό καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μία φορά στην αρμόδια ΔΟΥ, μειώνοντας έτσι και το κόστος αλλά και το χρόνο που χρειαζόταν μέχρι σήμερα για την καταβολή όλων των τελών, φόρων κλπ (ο ενδιαφερόμενος ήταν υποχρεωμένος να πηγαίνει σε διαφορετικά ταμεία για την καταβολή των τελών αυτών). Με την καταβολή του ενιαίου τέλους, ο ενδιαφερόμενος κάνει στη ΔΟΥ έναρξη δραστηριότητας και θεώρηση βιβλίων.
Το ενιαίο τέλος περιλαμβάνει (σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα):
Παράβολο ύψους περίπου 30€ για τον έλεγχο της επωνυμίας.
Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου ( 1% επί εταιρικού κεφαλαίου).
Παράβολο Δημοσίου και παράβολο 0,1% υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή τη στιγμή τα παράβολα αυτά καταβάλλονται στην Εθνική Τράπεζα.
Εγγραφή στο Επιμελητήριο.
Επίσης, λόγω της απλοποίησης των διαδικασιών, κάποιες εισφορές που προβλέπονταν μέχρι σήμερα απαλείφονται, μειώνοντας μάλιστα το ύψος των τελών που καταβάλει ο ενδιαφερόμενος για την ίδρυση νέας επιχείρησης. Για παράδειγμα, καταργούνται τα εξής:
Εισφορά 0,5 % επί κεφαλαίου υπέρ Ταμείου Νομικών.
Εισφορά 1% επί κεφαλαίου υπέρ Ταμείου Προνοίας Νομικών.
Ένσημα αξίας περίπου 6€ το ένα και 30 λεπτών το άλλο υπέρ Ταμείου Προνοίας και Νομικών αντίστοιχα.
Παράβολο ΤΑΠΕΤ (Ταμείο Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου).
Με το νέο ΓΕΜΗ και τη νέα διαδικασία, μειώνεται σημαντικό ο αριθμός των διαδικασιών για την ίδρυση μιας εταιρείας, π.χ. από 18 βήματα για ίδρυση ΕΠΕ, σε 2.
Τα δύο βήματα είναι δηλαδή:
Πρώτον, η κατάθεση των εγγράφων στην Υπηρεσία Μίας Στάσης.
Και δεύτερον, η καταβολή του ενιαίου τέλους στην Εφορία.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 1 ή 2 εργάσιμες μέρες, εκτός κι απαιτείται έλεγχος νομιμότητας (π.χ. για ορισμένες κατηγορίες εταιρειών) οπότε και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 8 εργάσιμες ημέρες.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης νόμου θα συμβάλλει στην πάταξη της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση μιας δυναμικής αναπτυξιακής πολιτικής που σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ. Καταθέτουμε την πρόταση αυτή στο δημόσιο διάλογο.
Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δική της νομοθετικής πρόταση. Δε θεωρούμε τη δική μας ανταγωνιστική στην όποια κυβερνητική πρόταση. Πιστεύουμε όμως ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πέρα από την κριτική πρέπει να συμβάλλουν με συγκεκριμένες προτάσεις.
Αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις ιδέες αυτές πιστεύω ότι θα μπορούσε να τις υιοθετήσει. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεσμευόμαστε να υιοθετήσουμε τις κυβερνητικές θέσεις αν θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικές και χρήσιμες για τον τόπο. Πάνω απ’ όλα, ακόμα περισσότερο σε αυτή την συγκυρία, πρέπει να βάζουμε το συμφέρον της Ελλάδας.