Κων.Δημητρούλη (εκπρόσωπος Τύπου): Θα ξεκινήσουμε με την τοποθέτηση του Υπουργού, στη συνέχεια θα μας κάνει μια παρουσίαση η κα Αντωνοπούλου από την MRB της δημοσκόπησης που έχει γίνει για το μέτρο επέκτασης του ωραρίου σε ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ και μετά θα δούμε ένα video με τις απόψεις κάποιων πολιτών για την εφαρμογή του μέτρου. Στη συνέχεια θα δούμε τα διαφημιστικά spots το ένα το τηλεοπτικό και το άλλο το ραδιοφωνικό, ώστε να γνωρίσουν οι πολίτες το μέτρο και στη συνέχεια θα ακούσουμε τις ερωτήσεις σας.
YΠΟΥΡΓΟΣ – Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προσωπικά ήμουν πάντα οπαδός του ΜΕΤΡΟ, του Ηλεκτρικού των Μέσων Σταθερής Τροχιάς και πάντα θυμάμαι όταν ήμουν φοιτητής και έμενα στα Κάτω Πατήσια, πως χρησιμοποιούσα τον Ηλεκτρικό και πήγαινα κάθε μέρα μέχρι το Πανεπιστήμιο, στη Νομική. Όπως επίσης θυμάμαι στο Στρασβούργο ότι χρησιμοποιούσα το τραμ και πήγαινα από το ξενοδοχείο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αντιστρόφως.
Τα 13 χρόνια που έμεινα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο με έκαναν να είμαι ακόμη περισσότερο οπαδός των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, του ΜΕΤΡΟ, του Τραμ, του τρένου και νομίζω πως πέρα του ότι είναι τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, μας εξασφαλίζουν μετακινήσεις με ταχύτητα και με ασφάλεια και με τιμές προσιτές ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και τους εργαζόμενους.
Γι’ αυτό και απόφασή μας είναι να στηρίξουμε τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους είδαμε από την αρχή με συμπάθεια το αίτημα που υποβλήθηκε από πολλές και διαφορετικές πλευρές αλλά ήταν και αίτημα της νεολαίας, πολλοί νέοι άνθρωποι στο site του Υπουργείου, στο προσωπικό μου site έστελναν αιτήματα λέγοντας ότι θα πρέπει να επεκτείνουμε το ωράριο του ΜΕΤΡΟ
και του ΗΣΑΠ την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ.
Είδαμε από την αρχή με συμπάθεια το μέτρο και γι’ αυτό τον λόγο είπαμε, κατ’ αρχήν το μέτρο αυτό να λειτουργήσει πιλοτικά. Γιατί πιλοτικά; Γιατί από την άλλη πλευρά υπήρχαν όχι αβάσιμες απόψεις ειδικών, που έλεγαν ότι τη νύχτα δεν θα υπάρχει πάρα πολύ κίνηση, ότι υπήρχαν ήδη γραμμές λεωφορείων οι οποίες δεν είχαν πολλούς επιβάτες και ως εκ τούτου, το μέτρο θα μπορούσε να κινδυνεύσει να αποτύχει.
Είπαμε λοιπόν να το δοκιμάσουμε πιλοτικά για να δούμε πως στην πράξη θα λειτουργήσει και νομίζω ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, ξεπέρασαν τις προσδοκίες και αυτών που είχαν επιφυλάξεις για το μέτρο, αλλά νομίζω ότι ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες των οπαδών του μέτρου, αυτών που ήθελαν να εφαρμοστεί.
Οι Αθηναίοι το αγκάλιασαν, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ακόμη περισσότερο. Προσωπικά πριν από δυο Σαββατοκύριακα έτυχε να είμαι ο ίδιος μάρτυς του τι ακριβώς συμβαίνει, είδα στο σταθμό του Συντάγματος, στο σταθμό του Κεραμικού σε άλλους κεντρικούς σταθμούς τόσο πολύ κόσμο μετά τα μεσάνυχτα, που θύμιζε ώρες αιχμής.
Γι’ αυτό τον λόγο η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παγιώσει, να μονιμοποιήσει αυτό το μέτρο. Από την ερχόμενη Παρασκευή, κάθε Παρασκευή το βράδυ και κάθε Σάββατο το βράδυ από τις 12 μέχρι και τις 2 τόσο το ΜΕΤΡΟ όσο και ο Ηλεκτρικός μόνιμα πια, θα κυκλοφορούν και θα εξυπηρετούν είτε όσους από τους συμπολίτες μας θέλουν να βγουν αργά το βράδυ και να διασκεδάσουν, είτε άλλους συμπολίτες μας εργαζόμενους κυρίως, οι οποίοι έχουν τις δουλειές τους και με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται.
Όπως σας είπα η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Υπάρχουν οι μετρήσεις -τις οποίες ή τις έχετε ήδη ή θα τις δείτε αργότερα, οι οποίες για το ΜΕΤΡΟ μιλάνε για 10 έως 22 χιλιάδες επιβάτες κάθε Παρασκευή ή κάθε Σάββατο βράδυ, ανάλογα με το Σαββατοκύριακο που έγιναν οι μετρήσεις,
ενώ πολύ θετικά είναι και τα στοιχεία για τον ΗΣΑΠ.
Θεωρούμε δε ότι καθώς το μέτρο θα παγιωθεί, το μόνο που μπορεί να συμβεί από εδώ και στο εξής, είναι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κίνηση του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ μετά τα μεσάνυχτα.
Επομένως σήμερα αυτό που ανακοινώνουμε είναι η παγίωση αυτού του μέτρου και θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο κάνει ακόμη πιο φιλικά τα Μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα τα Μέσα σταθερής τροχιάς στους πολίτες και στη νεολαία.
Το μέτρο αυτό είναι ένα βήμα προς τα μπρος, προφανώς δεν είναι το μόνο που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να εξυπηρετούμε ως πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα τους πολίτες, θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Σας έχουμε ανακοινώσει ήδη μια δέσμη μέτρων από τον περασμένο Νοέμβριο και πάνω στις κατευθύνσεις τις οποίες έχουμε ήδη ανακοινώσει, σε αυτές τις κατευθύνσεις δουλεύουμε, για να γίνει η Αθήνα μια πραγματικά ευρωπαϊκή πόλη.
Στη συνέχεια, δεν ξέρω αν μπορούμε να δείξουμε σε πίνακες τα στοιχεία με την κίνηση, ή τα έχετε ήδη στα ντοσιέ σας.
Κ.Δημητρούλη: Τα έχετε ήδη μπροστά σας, η μέτρηση είναι από τον ΗΣΑΠ και η μέτρηση από το ΜΕΤΡΟ.
Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εάν τυχόν έχετε απορίες και θέλετε πιο αναλυτικά στοιχεία είμαστε στη διάθεσή σας να σας δώσουμε και περαιτέρω στοιχεία αν θέλετε κατά σταθμούς, ή κατά τέταρτο της ώρας, το ΜΕΤΡΟ έχει κάνει και τέτοιες μετρήσεις με μεγάλη ακρίβεια.
Κ. Δημητρούλη: Υπάρχει και σε ηλεκτρονική
μορφή αν χρειάζεστε.
Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επίσης θα δείτε μια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Υπουργείου από την MRB που αφορά αυτό το μέτρο και πως ο κόσμος το αντιμετωπίζει, ένα φιλμ το οποίο καταγράψει απόψεις πολιτών για το πώς αντιμετωπίζουν το μέτρο και στη συνέχεια θα δείτε ένα τηλεοπτικό spot και θα ακούσετε κι ένα ραδιοφωνικό αντίστοιχο spot -καθώς η Κυβέρνηση αποφάσισε- καθώς το μέτρο πια παγιώνεται να το διαφημίσει για να το κάνει γνωστό σε όλους τους συμπολίτες μας και ακόμη περισσότεροι Αθηναίοι να χρησιμοποιούν το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ από εδώ και στο εξής. Η διαφήμιση θα ξεκινήσει άμεσα, από μεθαύριο.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Να ξεκινήσουμε με την κα Αντωνοπούλου να σας παρουσιάσει τα στοιχεία της δημοσκόπησης με την MRB.
κα ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: ( Εκπρόσωπος ΜRB, για την έρευνα) Καλημέρα σας. Να σας πούμε ότι η έρευνα καταγράφει περισσότερο τον παλμό και λιγότερο τον αριθμητικό παλμό. Να συζητήσουμε
λίγο για τη δομή της παρουσίασης που θα δείτε. Ξεκινάμε με το πρώτο κεφάλαιο, το πρώτο κομμάτι: Αναφέρεται γενικότερα στη χρήση του μετρό σήμερα. Το δεύτερο κομμάτι διερευνά το πιλοτικό μέτρο έτσι όπως καταγράφηκε από τους ανθρώπους που το χρησιμοποίησαν ή από τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος πρωτευούσης και το τρίτο κομμάτι της έρευνάς μας διερευνά την πιθανότητα μονιμοποίησης αυτού του μέτρου, αν είναι θετικοί ή αρνητικοί οι Αθηναίοι και τα πιθανά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα που πιστεύουν ότι θα έχει.
Ξεκινώντας ρωτήσαμε «Κατά πόσο χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς, έστω και περιστασιακά για τις μετακινήσεις σας στην πόλη;» Ένα 88,4% μας δήλωσε «ναι» κι ένα 11,6% «όχι».
Περνώντας στην επόμενη ερώτηση ρωτήσαμε «Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το μετρό για τις μετακινήσεις σας;». «Σχεδόν κάθε μέρα» 18%, «μια με δυο φορές την εβδομάδα», 32%, ένα 50% περίπου το χρησιμοποιεί μέχρι μία με δυο φορές την εβδομάδα για τις μετακινήσεις τους μέσα στην εβδομάδα.
Στη συνέχεια, στην ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη μετακίνησή σας με το μετρό;», η απόλυτη ικανοποίηση αγγίζει το 73%, πολύ υψηλή, με τη συνολική ικανοποίηση να φτάνει στο 98%. Σε
αντίστοιχα ποσοστά θετικών κρίσεων, φτάνει και η συμβολή του μετρό στην ποιότητα ζωής στην πόλη. Ρωτήσαμε δηλαδή «Αν με βάση αυτά που βιώνετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πιστεύετε ότι το μετρό συμβάλλει θετικά στην ποιότητα ζωής στην πόλη». Οι θετικές κρίσεις είναι πάλι στο 73% περίπου με τις συνολικές θετικές κρίσεις στο 98-99%.
Ας περάσουμε τώρα στο δεύτερο κομμάτι που αφορά τη διερεύνηση του πολιτικού μέτρου επέκτασης του ωραρίου του
μετρό. Κατ’ αρχήν ρωτήσαμε κατά πόσον γνωρίζουν αυτό το μέτρο το οποίο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν με το μετρό από τις 12 η ώρα το βράδυ μέχρι τις 2 η ώρα το πρωί. Ένα 50% δηλώνει ότι το έχει ακούσει και γνωρίζει ακριβώς τι περιλαμβάνει, ένα 32,4% δε γνωρίζει ακριβώς τι περιλαμβάνει το μέτρο αυτό.
Ίσως αυτό δηλώνει και μια ανάγκη του κόσμου να ενδυναμωθεί η επικοινωνία και η γνωριμία. Όσοι ενημερώθηκαν από το πιλοτικό μέτρο, όσοι γνωρίζουν το πιλοτικό μέτρο, τους ρωτήσαμε αντίστοιχα από πού ενημερώθηκαν για το μέτρο αυτό, ξεκινώντας από την τηλεόραση με 65,4%, ακολουθούν οι εφημερίδες, οι φίλοι, οι γνωστοί, ραδιόφωνο, έντυπα του μετρό κτλ. με μικρότερες αναφορές.
Περνώντας τώρα σε όλους τους ανθρώπους, τους μεταφέραμε ότι έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά αυτό το μέτρο για να το εισαγάγουμε στον ερωτώμενο. Και τον ρωτήσαμε πώς αξιολογεί αυτό το μέτρο. Οι απόλυτα θετικές κρίσεις είναι στο 71% με τις συνολικές θετικές να φτάνουν στο 95%.
Στη συνέχεια, στην ερώτηση «Κατά πόσον εσείς προσωπικά το έχει χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις σας στην πόλη μεταξύ 12 με 2, ένα 21,5% δήλωσε ότι το έχει χρησιμοποιήσει με 78% να μην το έχει χρησιμοποιήσει, καταγράφοντας μια θετική στάση των πολιτών απέναντι σ’ αυτό το μέτρο. Θα ήθελα να κρατήσουμε αυτό το νούμερο των ανθρώπων που δηλώνουν ότι έχουν μετακινηθεί με το μετρό, γιατί θα μας βοηθήσει σε μια ερώτηση που θ’ ακολουθήσει παρακάτω.
Αυτοί που έχουν χρησιμοποιήσει το πιλοτικό μέτρο, τους ρωτήσαμε πόσο συχνά το έχουν χρησιμοποιήσει: 2 φορές την εβδομάδα 22%, 1 φορά την εβδομάδα 32,5%. Να σημειώσουμε εδώ ότι ως χρήση εννοούμε όταν το έχουν πάρει μια φορά, όχι η είσοδος και η έξοδος από το μετρό. Η ικανοποίηση των ανθρώπων που το έχουν χρησιμοποιήσει για τις μετακινήσεις τους στην πόλη είναι σε υψηλά επίπεδα, με την απόλυτη ικανοποίηση να φτάνει στο 67% και τη συνολική ικανοποίηση στο 97%.
Στη συνέχεια, έχοντας διερευνήσει το πώς οι Αθηναίοι πολίτες αντιμετωπίζουν το πιλοτικό μέτρο, περνάμε στο τρίτο κομμάτι που αναφέρεται στην πιθανότητα υιοθέτησης του μέτρου αυτού μόνιμα. Ρωτώντας λοιπόν κατά πόσον συμφωνείτε με το να υιοθετηθεί μόνιμα αυτό το πιλοτικό μέτρο επέκτασης του ωραρίου του μετρό, η αποδοχή φτάνει στο 90%. «Σίγουρα ναι» αναφέρει το 77%, «μάλλον ναι», το 13%. Απόλυτη αποδοχή.
Περνώντας στο «Πόσο πιθανό είναι να το χρησιμοποιήσετε εσείς στις μετακινήσεις σας στην πόλη», ένα 33% μας αναφέρει «πολύ πιθανό» κι ένα 29,5% «αρκετά πιθανό». Η πιθανότητα χρήσης στο 67%. Σημειώνουμε, έχοντας δει τους ανθρώπους που το έχουν χρησιμοποιήσει, στην προηγούμενη ερώτηση, το 21,5% που είπαμε να κρατήσουμε με τους ανθρώπους που δηλώνουν αυτή τη στιγμή ότι θεωρούν πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσουν, σημειώνουμε μια τάση, ένα 50% που έχει την πρόθεση, τη διάθεση να το χρησιμοποιήσει.
Ρωτώντας τώρα «Αυτό το μέτρο θα συμβάλλει θετικά στις δικές σας προσωπικές μετακινήσεις;» οι θετικές αναφορές στη συμβολή στις προσωπικές μετακινήσεις φτάνουν στα 69%, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σκοπό να το μετακινήσουν, γι αυτό βλέπουμε αυτό το 31% που δηλώνουν ότι μάλλον θα συμβάλλει.
Από την άλλη πλευρά όμως, όταν τους ρωτάμε κατά πόσον
αυτό
το μέτρο θα συμβάλλει γενικά θετικά στις μετακινήσεις στην πόλη, η συμβολή φτάνει στο 95%, αναγνωρίζουν θετικά τη μεγάλη συμβολή του.
Προσπαθώντας ν’ αποδομήσουμε τα θετικά και τ’ αρνητικά στοιχεία αυτού του μέτρου, ρωτήσαμε κάποιες απόψεις τους ανθρώπους στο βαθμό συμφωνίας των πολιτών ως προς κάποιες απόψεις, θετικές ή αρνητικές αναφορικά με το νέο μέτρο. Ρωτήσαμε λοιπόν «Κατά πόσον η επέκταση του ωραρίου του μετρό Παρασκευή και Σάββατο είναι ένα μέτρο που θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εδώ και καιρό, η συμφωνία με αυτή την άποψη φτάνει στο 90% με την απόλυτη συμφωνία πολύ ψηλά, στο 79%.
Ότι το νέο μέτρο είναι σημαντικό γιατί δίνει μια εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις στη πόλη, η συνολική συμφωνία φτάνει στο 86% με την απόλυτη συμφωνία στο 71%. Να σας βοηθήσω, το μπλε είναι η συμφωνία και το κόκκινο η διαφωνία.
Και μια αρνητική κρίση, ότι το μέτρο αυτό δεν είναι σημαντικό γιατί κανείς δε θ’ άφηνε το αυτοκίνητο του για να μετακινηθεί στην πόλη: Η διαφωνία με αυτό φτάνει στο 66%, με την απόλυτη διαφωνία στο 43%. Άρα βλέπουμε την αποδοχή του μέτρου και των θετικών στοιχείων που μπορεί να προσδώσει.
Στη συνέχεια ρωτήσαμε κάποια πιθανά οφέλη και κάποια πιθανά προβλήματα που μπορεί να φέρει η υιοθέτηση του νέου μέτρου. Ξεκινώντας με τα πιθανά οφέλη, ρωτήσαμε αν το επιβατικό κοινό θα έχει σημαντικό οικονομικό
όφελος για τις μετακινήσεις στην πόλη καθώς δε θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί άλλα μέσα μεταφοράς. Το 93% δήλωσε «σίγουρα» και «μάλλον ναι», με την απόλυτη συμφωνία πολύ ψηλά, ότι το επιβατικό κοινό θα μπορεί πλέον να κινείται πιο γρήγορα. Για τις μετακινήσεις στην πόλη αυτές τις ώρες ένα 91% δήλωσε τη συμφωνία του και σ’ αυτό, και ότι το μέτρο αυτό θα συμβάλλει στη μείωση των ατυχημάτων λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, ένα 90% «σίγουρα» και «μάλλον» συμφωνεί. Μια πολύ υψηλή αποδοχή του μέτρου αυτού.
Ωστόσο για
τους πιθανούς κινδύνους και τα προβλήματα που θα μπορούσε να επιφέρει η υιοθέτηση αυτού του μέτρου επέκτασης του ωραρίου, ρωτήσαμε αν θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας και φαινόμενα εγκληματικότητας. Ένα 58% διαφωνεί με αυτή την άποψη.
Ότι δε θα χρησιμοποιείται από ικανό αριθμό επιβατών άρα η λειτουργία του θα είναι
οικονομικά ασύμφορη για την επιχείρηση, ένα 50% διαφωνεί μ’ αυτή την άποψη και ωστόσο επειδή ίσως αφορά ένα λίγο πιο εξειδικευμένο θέμα ένα 11% δεν μπορεί να δώσει άποψη.
Τέλος, ο χρόνος που θ’ απομένει για τη συντήρηση του δικτύου των συρμών δεν θα είναι αρκετός, ένα 43% να διαφωνεί και ένα 23% να μη μπορεί να τοποθετηθεί. Κλείνοντας να πούμε ότι το μέτρο αυτό έχει τη συνολική αποδοχή των πολιτών όπως καταγράφηκε σε όλες τις ερωτήσεις.
Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ενημερωτικά να πω εγώ ότι τόσο το μετρό όσο και οι ΗΣΑΠ έχουν διεξαγάγει δικές τους μετρήσεις, με δικά τους συνεργεία, μπορούν στη συνέχεια να σας εξηγήσουν ο κ. Δρακάκης του Μετρό και ο κ. Παπαθανάσης των ΗΣΑΠ πώς ακριβώς έχουν κάνει τις μετρήσεις. Κοντολογίς, οι μετρήσεις αυτές καταλήγουν και για το μετρό και για τους ΗΣΑΠ στα ίδια περίπου αποτελέσματα. Ελάχιστες διαφορές προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εάν όμως θέλετε τα στοιχεία αυτά, τίποτε δεν είναι κρυφό, τα στοιχεία αυτά όπως και τα στοιχεία της κυκλοφορίας είναι στη διάθεσή σας μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.
Προβάλλεται Video
Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Έχουμε ετοιμάσει ένα τηλεοπτικό spot το οποίο θα αρχίσει να παίζει από μεθαύριο, το οποίο φαντάζομαι ότι είμαστε σε θέση να το δείτε, το χρηματοδοτεί το ΣΑΑΣ το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου.
Προβάλλεται Spot
ΥΚ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορούμε να ακούσουμε και το ραδιοφωνικό; Γιατί δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
Προβάλλεται Spot
Κ. Δημητρούλη: Μπορούμε να ακούσουμε τώρα πλέον τις ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα κάποια στοιχεία παραπάνω, δηλαδή κατά μέσο όρο αν υπάρχουν για τις Παρασκευές και τα Σάββατα σε ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ το ένα είναι αυτό. Κάποια στοιχεία παραπάνω, ένα μέσο όρο δηλαδή πόσους διακινεί το ΜΕΤΡΟ την Παρασκευή και πόσους ο Ηλεκτρικός και πόσους το Σάββατο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνες τις ώρες;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά ναι.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αναλυτικά, τα έχετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε πάμε στο δεύτερο. Εάν το Υπουργείο και ο ΟΑΣΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα έρευνα κυρίως για τις πρωινές μετακινήσεις στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών, όπου κάποια 20λεπτα το πρωί ή κάποια μισάωρα ενδεχομένως να οδηγούσαν κάποιους συμπολίτες μας να μην χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους το πρωί όταν ξεκινάνε για δουλειά και κάποια στοιχεία οικονομικά θα θέλαμε για το τι θα στοιχίσει αυτό το μέτρο η επέκτασή του και τι θα μπουν στα Ταμεία των δυο συγκοινωνιακών φορέων για να ξέρουμε περίπου και ποιο θα είναι το κοινωνικό κόστος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχήν σε σχέση με περαιτέρω μέτρα προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση. Αρμόδιος φορέας είναι ο ΟΑΣΑ ο οποίος κάνει και το συγκοινωνιακό σχεδιασμό. Ο ΟΑΣΑ πρόσφατα παρήγγειλε μια αντίστοιχη έρευνα που διερευνά πολύ περισσότερες παραμέτρους και στοιχεία η οποία θα είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία θα βασιστεί η έρευνα δηλαδή, ένα από τα στοιχεία στα οποία θα βασιστεί ο ΟΑΣΑ για περαιτέρω μέτρα.
Αυτή την ώρα δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Δέσμευσή μας προφανώς είναι να έχουμε όσο το δυνατό πιο φιλικά προς τον πολίτη Μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά θέλουμε πρώτα να μελετάμε τα στοιχεία, να πατάμε γερά στο έδαφος και στη συνέχεια να προχωρούμε.
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε και στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή υπήρχαν διιστάμενες απόψεις προχωρήσαμε πρώτα σε μια πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Σύντομα πάντως τα στοιχεία αυτά της έρευνας του ΟΟΣΑ θα σας ανακοινωθούν οπότε θα έχετε και μια συνολική εικόνα για το πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν όλα τα Μέσα μεταφοράς και ποια είναι μερικά βασικά αιτήματα της κοινωνίας σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας τους.
Σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία. Θα ήθελα κατ’ αρχήν να καλωσορίσω από την καρδιά μου την ευαισθησία η οποία υπάρχει για τα ελλείμματα. Θα ήθελα προφανώς αυτή η ευαισθησία να υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλους τους Οργανισμούς που τυχαίνει να εποπτεύω προσωπικά. Διότι βλέπω για το συγκεκριμένο μέτρο να υπάρχει μια επιλεκτική θα μου επιτρέψετε να πω ευαισθησία.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι οι αριθμοί τους οποίους σας παρουσιάσαμε είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που περιμέναμε και αυτούς που περίμενα κι εγώ αν θέλετε, ως οπαδός προσωπικά αυτού του μέτρου. Στα λεωφορεία οι συμπολίτες μας που διακινούντο ήταν μερικές εκατοντάδες, προφανώς το ΜΕΤΡΟ και ο Ηλεκτρικός είναι πολύ πιο ελκυστικά, διότι οι πολίτες μεταξύ όλων των άλλων κι εδώ κι αλλού είναι η φύση του Μέσου, αισθάνονται ότι μετακινούνται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και αξιοπιστία.
Τρίτον. Θέλω να σημειώσω ότι προφανώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν και μία κοινωνική διάσταση και ότι το μέτρο αυτό είναι κατ’ εξοχήν ένα κοινωνικό μέτρο. Ένα μέτρο που διευκολύνει και τους εργαζόμενους αλλά και τη νεολαία. Μπορούν να βγαίνουν οι συμπολίτες μας χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν ταξί και χωρίς να έχουν την ανησυχία αν πιουν ένα ποτηράκι παραπάνω τι θα συμβεί όταν θα επιστρέψουν σπίτι τους. Αυτό εμείς που νοιαζόμαστε για την οδική ασφάλεια δεν μπορούμε να το ξεχνάμε. Το τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι θα δείτε ότι σε ορισμένους σταθμούς όταν θα δείτε τα αναλυτικά στοιχεία, στο διάστημα 1 με 2 η κίνηση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στους ίδιους σταθμούς το διάστημα 11 με 12. Το οποίο το σημειώνω διότι ασφαλώς αυτοί οι οποίοι δεν ήθελαν το μέτρο δεν το περίμεναν και θεωρούσαν ότι από τις 12 και μετά θα είχε πολύ χαμηλή κίνηση.
Η κίνηση είναι ικανοποιητική. Νομίζω ότι η κίνηση από μόνη της πέραν της ανταποκρίσεως του κόσμου δικαιολογεί την επέκταση του μέτρου και από εδώ και στο εξής το μόνο το οποίο μπορεί να περιμένει κανείς είναι μόνο αύξηση της κίνησης. Η διαφήμιση που κάνουμε του μέτρου ακριβώς σε αυτό στοχεύει, στο να αυξήσει ακόμη περισσότερο τους μεταμεσονύχτιους επιβάτες, πελάτες του Μετρό και του Ηλεκτρικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι
οι σταθμοί με τη μεγαλύτερη κίνηση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι σταθμοί όπως θα δείτε και στα στοιχεία τα οποία θα σας μοιραστούν που έχουν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, είναι οι σταθμοί που είναι προφανώς κοντά στο κέντρο, δηλαδή το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, ο Κεραμεικός. Μην αρχίσω να απαριθμώ έναν-έναν τους σταθμούς.
Αλλά πρέπει να σας πω ότι προς έκπληξη ορισμένων είχαμε κίνηση και σε σταθμούς περιφερειακούς. Η Δάφνη ας πούμε έχει σημαντική κίνηση. Το Αιγάλεω έχει σημαντική κίνηση. Επομένως το μέτρο για μια ακόμα φορά λέω πέτυχε. Σε σχέση με το ποια μέτρα θα ληφθούν από τις εταιρείες, έχουμε συνεννοηθεί με τις εταιρείες προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα εκείνα τα οποία απαιτούνται έτσι ώστε το μέτρο να μη δημιουργήσει κάποια επιβάρυνση στους ήδη εργαζόμενους και να μη δημιουργήσει και καμία δυσλειτουργία στις ίδιες τις εταιρείες. Και τόσο ο κ. Δρακάκης όσο και ο κ. Παπαθανάσης έχουν προχωρήσει ήδη στη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω. Το πρώτο είναι όταν αναφέρετε εδώ πέρα ότι η μέτρηση έγινε από καμπίνα οδηγού, τι εννοείτε. Και δεύτερον, για ποιο λόγο η μέτρηση γίνεται από τις 11 η ώρα και όχι από τις 12 που ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γίνεται από τις 11 για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία, για να δούμε ποια κίνηση έχει προηγουμένως και πως η κίνηση εξελίσσεται. Όταν λέμε από καμπίνα οδηγού, έγιναν με διαφορετικούς τρόπους. Το Μετρό προσέλαβε μια συγκεκριμένη εταιρεία, θα σας τα πει αναλυτικά ο κ. Δρακάκης και μετρούσαν, το είδα και εγώ μόνος μου όταν κατέβηκα, με στοιχεία κατέγραφαν, ήταν με τα χαρτιά τους και κατέγραφαν έναν-έναν που έμπαινε μέσα στις αποβάθρες κλπ.
Ο ΗΣΑΠ έκανε το ίδιο, σε ορισμένους σταθμούς όμως με μικρότερη κίνηση είχαν επιφορτιστεί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι από την καμπίνα του οδηγού να μετράνε πόσοι ακριβώς μπαίνουν μέσα στον Ηλεκτρικό, εκεί που ήταν ευκολότερο να μετρηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς στα στοιχεία που μας δίνετε δε διαχωρίζετε την ώρα 11.00 . Είναι 11.00 με 01.00. Δε διαχωρίζετε 11.00 -12.00.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο ο κ. Δρακάκης και ο κ. Παπαθανάσης και θα σας εξηγήσουν κάθε λεπτομέρεια. Και ότι στοιχείο θέλετε, ανά σταθμό, ανά τέταρτο, οτιδήποτε θέλετε, στη διάθεσή σας.
Δε σας τα δώσαμε όλα μαζί για να μη σας μπερδέψουμε και να μη γίνουμε κουραστικοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις. Εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποιοι σταθμοί του Μετρό λόγω μικρής κίνησης, νομίζω ότι σταθμοί όπως ο Ελαιώνας έχουν πολύ μικρή κίνηση γενικότερα και ειδικά το βράδυ «βαράνε μύγες» απ’ ότι ακούω. Και επειδή το είχε ζητήσει μεταξύ άλλων και ο Δήμος Αθηναίων, εάν προτίθεστε να ζητήσετε μία συνεργασία με το Δήμο για κάποια υποστηρικτικά μέτρα, όπως ο έλεγχος της στάθμευσης τις βραδινές ώρες σε περιοχές που υπάρχει κίνηση το βράδυ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τον κ. Κακλαμάνη έχουμε μια καλή συνεργασία για πολλά και διαφορετικά θέματα. Άλλωστε ήταν ένας μεταξύ αυτών που ζητούσαν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Και είμαστε σε συνεργασία και γι’ αυτό. Αλλά βεβαίως δεν θα υποδείξω εδώ στη Δημοτική Αστυνομία πως θα κάνει τη δουλειά της. Σε κάθε περίπτωση το να κάνει τη δουλειά της τόσο η Δημοτική Αστυνομία όσο και η Αστυνομία πάντα βοηθάει και το ίδιο ισχύει και για μας. Και εμείς στη δουλειά μας κάθε τομέας της κρατικής μηχανής αν δουλεύει σωστά, τελικά υπάρχει μια μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.
Για τους σταθμούς, όχι, θα λειτουργούν κανονικά όλοι οι σταθμοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μη δίνει κλήσεις η Δημοτική Αστυνομία….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα, δε θα υποδείξω εγώ πως θα κάνει τη δουλειά της η αστυνομία. Δεν είμαι υπεύθυνος για την αστυνομία. Είμαι υπεύθυνος για το Μετρό και τον Ηλεκτρικό. Αλλά από εκεί και πέρα οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται προφανώς. Τι θέλετε, μπορεί να πει ένας Υπουργός να μην εφαρμόζονται οι νόμοι δηλαδή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κάνουμε προς το παρόν τέτοιες σκέψεις. Θέλουμε να παγιωθεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Θα δούμε πως λειτουργεί. Και σας είπα, ο ΟΑΣΑ είναι εδώ, ο κ. Γούναρης είναι εδώ, μελετάμε, είναι σε εξέλιξη, δεν είναι μυστικό, ένας γενικότερος ανασχεδιασμός και εκσυγχρονισμός της συγκοινωνιακής πολιτικής στην Αθήνα και στο πλαίσιο αυτού του γενικότερου σχεδιασμού είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε και άλλα μέτρα που θα εξυπηρετούν τους πολίτες χωρίς να δημιουργούν επιβαρύνσεις υπέρμετρες στις εταιρείες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ σχετικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Μία απ’ τις αντιρρήσεις τους αφορούσε το θέμα της συντήρησης, ότι δεν επαρκεί ο χρόνος. Έχει αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και αν ναι, πως; Και περαιτέρω αντιδράσεις αν υπάρχουν ακόμα θα ήθελα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι το γεγονός ότι λειτούργησε δύο μήνες το Μετρό και ο Ηλεκτρικός χωρίς πρόβλημα, αποδεικνύει ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν εδράζονταν σε πολύ στέρεα βάση. Οι δύο εταιρείες σε κάθε περίπτωση δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της ασφάλειας. Από εκεί πρέπει να ξεκινάει κανείς. Ακούμε τους εργαζομένους, συζητάμε με τους εργαζομένους, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλω να είναι σαφές, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία κυβερνά και η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι αυτές τις οποίες σας είπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχουν παρατηρηθεί κατά το δίωρο της επέκτασης φαινόμενα εισιτηριοδιαφυγής. Αν έχουν ενταθεί οι έλεγχοι κλπ. Και επίσης αναφέρατε ενισχυτικά μέτρα τα οποία έχουν αποφασιστεί ότι θα ληφθούν και απ’ τις δύο εταιρείες. Λίγο πιο συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα μέτρα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τα ενισχυτικά μέτρα θα σας απαντήσουν στη συνέχεια, να τελειώσουμε τον κύκλο, ο κ. Δρακάκης και ο κ. Παπαθανάσης. Η εισιτηριο-διαφυγή είναι κάτι το οποίο προφανώς μας απασχολεί στο πλαίσιο και του περιορισμού των ελλειμμάτων. Και δεν είναι και σωστό για τους πολίτες που είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, δεν μπορεί να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, οι πονηροί και αυτοί οι οποίοι σέβονται τους νόμους.
Το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου το οποίο προωθούμε, θα είναι νομίζω μια αρκετά ικανοποιητική απάντηση, το σύστημα με τις ηλεκτρονικές κάρτες στο οποίο έχουμε και παλαιότερα αναφερθεί, στο θέμα του πως μπορεί κανείς να καταπολεμήσει την εισιτηριοδιαφυγή.
Ωστόσο έχουμε συνεννοηθεί με τις εταιρείες να ενταθεί η προσπάθεια που γίνεται και στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, με περισσότερους και πιο οργανωμένους ελέγχους, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχάς να πω ότι είναι ένα πάρα πολύ θετικό μέτρο και είμαι υπέρ και θα το στηρίξουμε όσο μπορούμε. Αλλά ήθελα να ρωτήσω αν έχετε εκτιμήσει ή αν προτίθεστε να εκτιμήσετε το κοινωνικό όφελος, ακόμη αν πούμε ότι έχει και οικονομική χασούρα για τους δύο αυτούς φορείς, όσον αφορά την οδική ασφάλεια που αναφερθήκατε λίγο και εάν αυτό θα αποτελέσει επιπλέον επιχειρηματολογία στήριξης αυτού του μέτρου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να εκτιμήσω ακριβώς το κοινωνικό όφελος με συγκεκριμένους αριθμούς, καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το κάνω. Είναι όμως βέβαιο ότι πρώτον, υπάρχει μια εξοικονόμηση χρημάτων για πολλούς συμπολίτες μας που δεν τους περισσεύουν τα χρήματα και οι οποίοι δεν τα πληρώνουν πια στα ταξί, αλλά μπορούν να κινούνται με το Μετρό και τον Ηλεκτρικό.
Και επίσης όπως είδατε και στο φιλμ, το ακούμε και κάθε μέρα όλοι μας, πολλοί άνθρωποι, νέοι κυρίως, χρησιμοποιούν το Μετρό και τον Ηλεκτρικό χωρίς να νοιάζονται για το πώς θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, απ’ την πλευρά δηλαδή του εάν θα έχουν πιει κάπως παραπάνω κλπ.
Να σας κάνω μια συγκεκριμένη
εκτίμηση πόσο ακριβώς μπορεί να περιοριστούν τα ατυχήματα, δεν ξέρω. Αλλά είναι προφανές ότι είναι ένα βήμα προς τα μπρος. Ένα βήμα στο να πλησιάσουμε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολύ δε περισσότερο καθώς είμαστε τουριστική χώρα, είμαστε μια χώρα που ξενυχτάει και τη χώρα, την πορεία της χώρας και τον τουρισμό της χώρας, πρέπει να τον παρακολουθήσουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Απαντώ εμμέσως στο ερώτημά σας. Υπάρχουν κάποιες προκαταρκτικές μετρήσεις, οι οποίες δείχνουν τις ώρες αιχμής του μέτρου, νύχτα. Υπάρχει μια μείωση 6 με 8% της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Είναι προκαταρκτικές οι μετρήσεις αυτές, έτσι δεν είναι κ. Δρακάκη; Και νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι μετρήσεις για να υπάρξει στατιστικά αξιόπιστο ελπίζω σε ένα-δυο μήνες αποτέλεσμα. Αυτό εμμέσως πλην σαφώς υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να το μετρήσει σε χρήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σκέφτεστε για επιπλέον αστυνόμευση σταθμών και να μας πουν πιο συγκεκριμένα, γιατί μπορεί η MRB να μην έχει κάνει αυτή την ερώτηση, να μην έχει ρωτήσει για τους λαθρεπιβάτες που ρώτησε ο συνάδελφος, αν στις έρευνες που έχετε κάνει εσείς έχετε βρει λαθρεπιβάτες, ποσοστό λαθρεπιβατών και τι θα κάνετε με το θέμα της συντήρησης, αν θα αλλάξουν τα ωράρια λειτουργίας της συντήρησης, αν χρειάζεται περισσότερο κόσμο, πόσος κόσμος είναι αυτός.
Και με τους εργαζόμενους, γιατί κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής αναγκάστηκαν να κάνουν υπερωρίες. Θα κάνουν υπερωρίες ή θα γίνουν προσλήψεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει ο κ. Δρακάκης και ο κ. Παπαθανάσης. Αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση που να αφορά εμένα. Και για τους φρουρούς έχουμε συνεννοηθεί έτσι κι αλλιώς, γιατί πραγματικά μας ενδιαφέρει, όχι απλά και μόνο να επεκτείνουμε το ωράριο, αλλά οι μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια. Μέχρι στιγμής θέλω να σημειώσω πάντως ότι δεν έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό το οποίο να μας ανησυχεί.
Στο πλαίσιο των διαφόρων περιστατικών που παρατηρούνται και το πρωί, μπορεί να παρατηρηθεί και μετά τα μεσάνυχτα. Θυμηθείτε μετά το ματς Ολυμπιακού – Θρασύβουλου που είχαμε, το λέω γιατί παραλίγο να κερδίσει ο Θρασύβουλος, που είχαμε την επίθεση μέσα στο λεωφορείο δύο χούλιγκαν που προσπάθησαν να κλέψουν κάποιον συμπολίτη μας κλπ. Δηλαδή αυτό μπορεί να τύχει σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε όλες τις ώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο)
Σ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ – ΓΓ ΥΜΕ:
Σχετικά με τις λεωφορειακές γραμμές, ήδη προϋπήρχε, υπάρχει δηλαδή αυτή τη στιγμή, όσοι θέλετε μπορείτε να πάρετε το φυλλάδιο, ένα δίκτυο ολονύκτιων λεωφορειακών γραμμών για κάθε βράδυ κάθε μέρα. Παρακολουθούμε και θα παρακολουθήσουμε, ο ΟΑΣΑ δηλαδή το τι συμβαίνει στις απολήξεις των γραμμών του ΜΕΤΡΟ τη νύχτα τις δύο μέρες και ενδεχομένως μετά από λίγο καιρό θα δούμε μήπως πρέπει κάπου να βελτιώσουμε, να αναβαθμίσουμε το σχεδιασμό.
Αλλά σήμερα όλη τη νύχτα και ιδιαίτερα από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Κηφισιά, παραλιακά μέσω της πόλης και δυτικά υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές. Και επαναλαμβάνω θα αξιολογήσει ο ΟΑΣΑ τα στοιχεία εφ’ όσον το μέτρο παγιώθηκε, το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσει τα στοιχεία της κίνησης τουλάχιστον στους σταθμούς που δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι έχουν νυχτερινή κίνηση, ώστε γι’ αυτές τις ώρες επέκτασης του μέτρου να υπάρξουν πρόσθετες λεωφορειακές γραμμές ανάλογα βέβαια και με τα ερωτηματολόγια προς τα πού πάνε από εκεί οι πολίτες.
Το δεύτερο ερώτημα, ο χρόνος αυτός έχει μετατεθεί για την 1η Ιουλίου. Σήμερα, λοιπόν, είναι 1η Ιουλίου …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Δεν είναι μια απόφαση που την παίρνουμε εμείς, την παίρνει το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ο εργολάβος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Ο εργολάβος ναι. Εγώ απλώς επειδή τελειώνω τις απαντήσεις πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους οι οποίοι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, εγώ θέλω να ασχοληθώ και με ένα άλλο μέσο που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ευρώπη, το ποδήλατο. Πριν από δυο μέρες είχαμε και μια διαδήλωση από ποδηλάτες εδώ στην Αθήνα, ζητούσαν να μεταφέρουν τα ποδήλατά τους με το ΜΕΤΡΟ. Είναι κι αυτό, το ποδήλατο, ένα μέσο μεταφοράς που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού. Υπάρχει κάποια σκέψη να μπορούν να βάζουν τα ποδήλατά τους οι άνθρωποι στο ΜΕΤΡΟ και στον Ηλεκτρικό;
Και το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, είναι άσχετο βέβαια με τη συζήτηση είναι πολύ σχετικό όμως μ’ εσάς και με κάτι που μας είπατε, ότι χρησιμοποιούσατε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν ήσασταν φοιτητής, ήσασταν Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ για αρκετά χρόνια, σήμερα έχουμε φοιτητές εκλογές. Ένα σχόλιο θα ήθελα να μου κάνετε και τις φοιτητικές εκλογές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Για τα ποδήλατα θέλω να πω, ότι προφανώς και σε σχέση με τα ποδήλατα πρέπει να γίνουμε Ευρώπη. Δεν μπορώ να ανεχτώ να είμαστε μια θλιβερή εξαίρεση σε σχέση με οτιδήποτε συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θυμάμαι τον Δανό Υπουργό Μεταφορών με τον οποίο είχα ραντεβού ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έρχεται στο Υπουργείο του το πρωί, είχα φτάσει λίγο νωρίτερα εγώ, με το ποδήλατό του. Υπάρχουν δίκτυα ποδηλατοδρόμων σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Και νομίζω πρέπει να το ενθαρρύνουμε, πρώτον, γιατί δεν μπορεί να αρνηθούμε σε κάποιους συμπολίτες μας που τους αρέσει να κυκλοφορούν με το ποδήλατο να κάνουν την επιθυμία τους πράξη. Και δεύτερον, γιατί είναι ένας πολύ φιλικός για το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς.
Δεν θέλω σήμερα, γιατί δεν είναι σήμερα η συνέντευξη γι’ αυτό να εξειδικεύσω περαιτέρω τις σκέψεις τις οποίες κάνουμε, πάντως νομίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να σας καλέσουμε για να σας μιλήσουμε ειδικά για τους ποδηλατοδρόμους, στο πλαίσιο άλλωστε της προώθησης των πράσινων μεταφορών δεν θα μπορούσαν τα ποδήλατα να εξαιρεθούν.
Σήμερα πρέπει να ξέρετε ότι στο Τραμ, στον Ηλεκτρικό και στον Προαστιακό τα ποδήλατα μπαίνουν. Στα λεωφορεία και στα Τρόλεϊ δεν μπαίνουν, όπως δεν μπαίνουν και στο ΜΕΤΡΟ. Ο κ. Δρακάκης θα σας μιλήσει στη συνέχεια γι’ αυτό, είναι σε συζήτηση με τους ποδηλάτες. Από την πλευρά της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όπως και από τους συγκοινωνιολόγους, το Σύνδεσμο των Συγκοινωνιολόγων εγείρονται κάποιες ενστάσεις που έχουν να κάνουν καθαρά με τη να ασφάλεια
των ίδιων των ποδηλατών στη μεταφορά των ποδηλάτων από τις κλίμακες, αλλά και με την ασφάλεια άλλων συμπολιτών μα